Pravilno održavanje izdajalice

0
7280
Izdajalica izbor

Kako prati, kada sterilizirati, kada iskuhavati, kada koristiti destiliranu vodu...

Postoji više tipova izdajalica, od onih najjednostavnijih, tzv. "trubica" koje mlijeko izvlače na način da izvlače bradavicu i na taj način "pomažu" nastanku ranica, tzv. ragada na bradavici, do pravih mehaničkih sprava koje pokušavaju oponašati djetetovo sisanje, istovremeno masirajući područje areole.

Postoje i električne izdajalice koje su prilično skupe i uglavnom ih posjeduju bolnice za potrebe majki koje su duže vremena odvojene od djeteta, te se žele izdajati, kako bi njihova beba ipak primala majčino mlijeko.

Najprije sterilizirati

Prije prve upotrebe izdajalice (dakle, nakon što je kupite), najbolje bi bilo sterilizirati izdajalicu.
Svaki sljedeći put, kako bi bila spremna za upotrebu, izdajalicu bi trebalo dobro oprati deterdžentom i vrućom vodom, te temeljito isprati pod mlazom vruće vode. Nakon toga ju je najbolje staviti na papirnati ručnik da se osuši.
Sterilizacija izdajalice u sterilizatoru nije potrebna, barem ne cijele izdajalice. Što se tiče mehaničkih dijelova, dovoljno je sterilizirati samo dio koji dolazi u dodir s dojkom, kao i posudu u koju će izlaziti majčino mlijeko - kod mehaničkih izdajalica najčešće se radi o bočici na koju je montirana izdajalica, kako ne bi bilo nepotrebnog pretakanja mlijeka iz jedne posude u drugu. Svakako nije potrebno sterilizirati izdajalicu nakon ili prije svake uporabe.
Proizvođači izdajalica obično u svom proizvodnom programu nude i sterilizatore, koji su prilično skupi i time nedostupni mnogim majkama.
Kod nas je uobičajena sterilizacija prokuhavanjem - obično se preporučuje ugrijati vodu do vrenja, staviti dijelove izdajalice u vodu i "kuhati" 10 do 20 minuta.

Može i u suđerici

Može se reći da je sterilizacija i pranje u stroju za pranje posuđa, na temperaturi višoj od 60°C.
Budući da je naša voda tvrda i puna kamenca, sterilizacija kuhanjem često ima za posljedicu bijele naslage na dijelovima izdajalice.
Pokušajte to izbjeći na sljedeće načine:
• "Kuhanje" obavljajte već prokuhanom vodom ili vodom koja je pročišćena kroz neki od sistema filtriranja (npr. Brita), demineraliziranom vodom, destiliranom vodom.
• Za vrijeme zagrijavanja vode, dodajte sasvim malo octa, koji će neutralizirati kamenac, a poslije dobro isperite izdajalicu.
Postoje i teorije da izdajalicu treba sterilizirati čim ju  kupite, i to iskuhavanjem 10 minuta, a kasnije možda jednom mjesečno, ako ju koristite često, a inače još rjeđe. Najbolje je oprati izdajalicu u vrućoj vodi i pustiti da se osuši na papirnatom ubrusu. Za tih par iskuhavanja najbolje je investirati u destiliranu vodu i neće biti problema s kamencem.

 

izvor: www.roda.hr

 

Prethodni članakKada, kako i gdje prijaviti novorođenče?
Sljedeći članakKako odabrati dobra kolica?