Prednosti planiranja tjednog jelovnika

0
241
planiranje tjedna

Planiranje jelovnika i svakodnevno kuhanje ne bi trebalo biti problem. Sve što trebate je odvojiti malo vremena svaki tjedan za planiranje jelovnika, prema jelovniku i receptima u njemu napraviti listu potrebnih namirnica, obaviti tjedni shopping (po mogućnosti online) i uživati u pripremi zdravih obroka.

Je li vam poznat ovaj scenarij? Imali ste najbolje namjere svojoj obitelji pripremiti obilan i zdrav ručak, međutim stigli ste kasno s posla, svi su gladni i hladnjak vam je poluprazan. U tom stresnom trenutku (koji može potrajati) jedino rješenje je odlazak u fast food ili dostava pizze. Ako planirate svoje obroke i imate sve što trebate u svom hladnjaku i špajzi, odlasci u fast food postat će rijetkost, a vi ćete iz dana u dan svojoj obitelji kuhati zdrav ručak.

Uštede novca
Jeste li ikad razmišljali o tome koliko mjesečno potrošite novaca na fast food i obroke u restoranima? Četveročlana obitelj koja samo jednom tjedno jede u fast foodu i jednom tjedno naručuje pizzu, troši cca 1000 Kn na nezdravu prehranu. Godišnje to je 12.000 Kuna koje ste mogli potrošiti na vikend izlete, odlaske u kino i kazalište, putovanja, stambenu štednju za vašu djecu, i sl.
A koliko novaca potrošite u svakodnevnim malim izletima u trgovinu? Osim ako ste izrazito disciplinirana osoba, u vašoj će se dnevnoj košarici sigurno naći nekoliko artikala koje niste namjeravali kupiti (pogotovo ako su djeca s vama – žvake, grickalice, čokoladice, naljepnice i sve druge sitnice bez kojih oni ne bi mogli preživjeti).
Čak i neplanirani veliki shopping zna se pretvoriti u bacanje novaca. Npr. kupili ste velike količine svježeg povrća, voća i mliječnih proizvoda, spremili ih u frižider i zaboravili na njih. Kod tjednog čišćenja frižidera naći ćete mnogo namirnica kojima je istekao rok trajanja, čak i onih na kojima se već nakupila plijesan.
Planiranjem svoj tjednog jelovnika, planiranjem tjednih shopping listi i kupovinom samo onih namirnica koje stvarno trebate za pripremu obroka, ne samo da ćete unaprijed znati koliko novaca trošite na hranu, nego ćete te troškove moći smanjiti i do 50%. Zvuči li to dovoljno primamljivo da već danas počnete s planiranjem jelovnika?
Uštede vremena

Planiranje tjednog jelovnika može vam uštedjeti do 10 sati tjedno. Evo i kalkulacije:
- svakodnevni odlasci u obližnju trgovinu – 6x30 minuta = 180 minuta
- svakodnevno pretraživanje kuharica i potraga na internetu za receptima, te bezglavo pretraživanje špajze i frižidera u potrazi za potrebnim namirnicama (i uvijek nešto nedostaje) – 7x30 minuta = 210 minuta
- ručak u restoranu ili fast foodu 2 puta tjedno – 2 x min. 90 minuta = 180 minuta
- savjet plus: tjedni shopping u velikom trgovačkom lancu zamijenite shoppingom online, i dobiti ćete extra 2-3 sata slobodnog vremena

Izvor www.domza5.hr

Prethodni članakKako uspješno fotografirati dijete?
Sljedeći članakMi u razvodu, dijete u šoku...