Prehrana određuje spol djeteta?!

0
75

Prehrana prije trudnoće može odrediti spol potomka, pokazalo je novo istraživanje. Čini se da prehrana bogata višestruko nezasićenim masnim kiselinama jamči muške potomke
Istraživanje na ovcama, koje je predvodio R. Michael Roberts sa Sveučilišta „Missouri“ u SAD-u, pokazalo je da su ovce hranjenje prehranom obogaćenom višestruko nezasićenim masnim kiselinama mjesec dana prije koncepcije imale znatno veću vjerojatnost da rode muške potomke.
„Naše istraživanje isključilo je tjelesnu kondiciju, težinu ovaca, prijašnje trudnoće, vrijeme uzgoja, i moguću dominantnost kao razloge koji bi mogli utjecati na spol. Naprotiv, sastav prehrane u razdoblju prije koncepcije bio je odgovoran za taj učinak na spol potomka,“ rekao je Roberts.
Višestruko nezasićene masne kiseline jedan su od esencijalnih sastojaka prehrane. Vjeruje se da prehrambeni omjer između omega-3 i omega-6 masnih kiselina ima važan biološki učinak, pogotovo kada su u pitanju upala, imunitet, i središnji živčani sustav.
Proturječna promatranja
Tim vjeruje da u životinjskim društvenim skupinama, gdje se mali broj dominantnih mužjaka pari s velikim brojem ženki, zdrave, dobro uhranjene ženke imaju veću vjerojatnost da rode muškog potomka, dok ženke koje jedu lošiju hranu imaju bolje uvjete ako rode ženske potomke.
„Mada je to zanimljiva teorija, prijašnja su promatranja često bila proturječna, što je neke navelo da ih odbace,“ rekao je Roberts.
„To je prvo pokusno istraživanje u kontroliranim uvjetima koje pokazuje da dodaci majčinoj prehrani, u našemu slučaju to je povećanje unosa omega-6 nezasićene masne kiseline, može povećati vjerojatnost za rođenje muškog potomka,“ dodao je.
Istraživači vjeruju kako će spomenuto otkriće biti važno za stočnu industriju.

autor Lovro Lamot, dr.med. za www.mojdoktor.hr

Prethodni članakGlavna mama u sastavku
Sljedeći članakKako prepoznati baby blues?