2 zabavne igre za poticanje razvoja male bebe

0
224
igre za razvoj djeteta

Jedva čekate da vam dijete naraste da se možete igrati? Varate se ako mislite da šestomjesečne bebe nisu raspoložene za igru. Evo dvije jednostavne igre kojima se bebe beskrajno vesele, a usput se uz njih i razvijaju.

 

Priprema, pozor, puzanje!

Kako se igrati?
Iskoristite prekrivače, jastuke i deke kako biste napravili tunele kroz koje će se dijete provlačiti i prepreke na koje će se penjati.

Zašto djeca uživaju?
Kad obična soba postane pravo igralište, mogućnosti za igru su beskrajne.

Što ova igra potiče?
Motivaciju. Kad dijete počne puzati preko i ispod prepreka, pokušat će pronaći izlaz, a to će potaknut razvoj novih fizičkih i spoznajnih sposobnosti. Ova igra također pokazuje djetetu da se može osloniti na sebe u pronalaženju rješenja.

Kad započeti?
Od osmog mjeseca, odnosno od trenutka kad dijete može puzati i samo podizati tijelo od podloge.

Ku-ku! Gdje si?

Kako se igrati?
Prekrijte lice mekanom tkaninom ili gazom i pitajte dijete “Gdje je mama?”. Nemojte se sami otkriti, nego pričekajte da to učini dijete. Kad posegne za tkaninom, recite: “Ovdje je mama.”

Zašto djeca uživaju?
Kad pronađe vas, a vi ste netko koga poznaje i voli, dijete se iznenadi svaki, ali baš svaki put i nemojte se čuditi ako stalno bude zahtijevalo ovu igru. Faktor iznenađenja pojačat će i smiješni izraz lica koji ćete napraviti kad vas dijete otkrije.

Što ova igra potiče?
Vještinu manipulacije, ali ne u negativnom smislu. Uči ga da će njegovo ponašanje potaknuti određene reakcije drugih osoba, npr. ako zaplače, uzet ćete ga u naručje. Uči također da pomicanjem tkanine može kontrolirati ono što vidi.

Kad započeti?
Između 6. i 9. mjeseca, odnosno kad dijete može samo pomaknuti tkaninu ispred vas.

 

Izvor: www.parenting.com

Prethodni članakŠto manje ultrazvuka u trudnoći to bolje!
Sljedeći članakRecept za domaće pokladnice, krafne ili krofne…