Priprema za trudnoću

Osjetili ste kako su se vašem biološkom satu kazaljke uma i tijela poklopile na čarobnoj brojci majčinstva? Želite započeti što prije devetomjesečno iščekivanje vlastite mirisne bebice jer vam stoji knedla u grlu kad vidite druge bebe? Ali strah da mećete moći, nećete znati, nećete uspjeti… još uvijek čuči negdje u vama?
Ne bojte se, jednostavno je – nema čarobne formule: poslušajte svoje nagone, mudrost vlastitoga tijela i intuiciju – ništa vas neće bolje pripremiti za majčinstvo – nikakve knjige, Internet, priče prijateljica. Svako je iskustvo pripreme za trudnoću, trudnoće, poroda i majčinstva različito u svojem ostvarivanju, nijansama i uspjesima, ali je svima zajednički lik majke: Majke, Roditeljice, One koja daje život – a to ste Vi – budite ponosne ina vašu novu ulogu i strahovi će ostajati samo blijede sjenke u primisli, odluke će se donositi same, putovi kojima treba poći ukazivat će se na najčudesnije načine.
Dok planirate ono neplanirano i ostvarujete željenu trudnoću – priuštite si male luksuze: šetnje s partnerom, druženje i planiranje s prijateljicama, uređivanje kuće, nabavku lijepih i pametnih knjiga («Žensko tijelo, ženska mudrost» Christiane Northrump naš je prijedlog) – i budite Vi, osoba puna ljubavi koju ćete uskoro prenijeti svome djetetu.

 

Sve ste stvari u životu posložili na svoje mjesto, jedino još… toliko željeno dijete. Nekima baš u tom trenutku treba pomoć, jer se ispostavi da trudnoća i nije baš tako "moguća misija". Što tada? Otkud krenuti? Na koje pretrage treba on, a na koje ona?

Osnovna dijagnostička obrada muškog partnera obavlja se kod izabranog liječnika opće/obiteljske medicine, koji će ga prema potrebi uputiti na daljnju obradu urologu, a osnovna dijagnostička obrada ženskog partnera obavlja se kod izabranog ginekologa u domu zdravlja. Prema potrebi, uslijediti će daljnja, invazivna dijagnostička obrada u bolnici.
Ukoliko se isključi muška neplodnost (uredan nalaz spermiograma), koji su najčešći uzroci ženske neplodnosti?


• kroničan izostanak ovulacije, ili odviše rijetke ovulacije
(dijagnoza se postavlja temeljem analize hormona, a najsigurnije ultrazvučnim praćenjem folikulogeneze, tj. praćenja funkcije jajnika)
• smetnje na putu spolnim stanicama, na transportu oplođene jajne stanice prema mjestu implantacije i smetnje implantacije oplođene jajne stanice


(uglavnom se radi o začepljenosti, odnosno smanjenoj prohodnosti jajovoda, a dijagnoza se postavlja invazivnim tehnikama – histerosalpingografijom, histeroskopijom, laparoskopijom i drugim tehnikama)


• nepovoljne mikrobiološke karakteristike puta oplodnje
(radi se o upalnim procesima u nekom dijelu puta oplodnje, što se može istražiti slanjem na mikrobiološku analizu uzoraka iz rodnice i s vrata maternice, po potrebi i iz unutrašnjeg dijela tijela maternice)


• nerazjašnjena neplodnost
(u nekim slučajevima svi nalazi rutinskih pretraga su uredni, a do trudnoće ne dolazi. To su tzv. idiopatski slučajevi neplodnosti, ili nerazjašnjena neplodnost, kada se mogu provoditi dodatne vrlo sofisticirane dijagnostičke pretrage, ili se može učiniti postupak izvantjelesne oplodnje, kao prva metoda potpomognute oplodnje).

Cilj liječenja - trudnoća
Nakon kompletiranja dijagnostičke obrade, započinje se s liječenjem.
Cilj liječenja je ostvarenje trudnoće, koja će protjecati uredno i završiti rođenjem živog i zdravog djeteta.


Za procjenu uspješnosti pojedinog postupka potpomognute oplodnje primjenjuju se razne statističke metode, koje u obzir uzimaju mnoge parametre, npr. trajanje neplodnosti, dob žene, motiviranost, pridržavanje uputa ginekologa, itd.


Općenito govoreći, nakon nekoliko (otprilike šest) neuspješnih postupaka jedne metode pribjegava se drugoj, a u određenoj životnoj dobi (i uz još neke okolnosti), odmah se započinje s postupkom izvantjelesne oplodnje.


O svemu se najprije možete interesirati u izabranoj ginekološkoj ambulanti, u kojoj ćete i tako pratiti trudnoću.

mr sc. Vesna Stepanić, dr med., specijalistica ginekologije i opstetricije

Izvor www.zdravobudi.hr