Proljetni detoks sa dr. Sanjom Toljan! 3. tjedan

0
524
2. tjedan proljetnog čišćenja dr. toljan

Pohvaljujem sve koji nastavljaju dalje u našoj proljetnoj detoksikaciji organizma! Znam da za neke ima iskušenja, i znam da je to ponekad veliki izazov, ali jednom i malo pokleknete, nemojte odustajati, nastavite dalje. U sljedećem se obroku vratite na planirano, i neće biti problema.

Preporuke za drugi tjedan proljetne detoksikacije pročitajte u ovom članku: Proljetni detoks sa dr. Sanjom Toljan! 2. tjedan

Preporuke za prvni tjedan proljetne detoksikacije pročitajte u ovom članku: Probajte proljetni detoks sa dr. Sanjom Toljan! 1. tjedan

Preporuke za četvrti tjedan proljetne detoksikacije pročitajte u ovom članku: Proljetni detoks dr. Sanje Toljan! Zadnji 4. tjedan

Proljetne alergije

Sjećate se da smo u početku ovog našeg programa pripreme za proljeće spominjali proljetne alergije? Začepljen nos, suzne oči, nervoza, glavobolja i umor klasični su simptomi po kojima velik postotak stanovnika naših krajeva zna da dolazi proljeće. No mora li to biti baš tako?

Vjerujte mi da ne. Kao liječnik, u svojoj praksi sretala sam mnoge ljude koji su se iz pakla alergije izvukli sami i sasvim efikasno.  Pojava alergijske hunjavice ne znači da ćete do kraja života biti patnik, ovisiti o kapljicama, sprejevima i tabletama, pod uvjetom da svoju sudbinu odlučite konačno uzeti u svoje ruke. Naravno, djeca koja pate od alergija, a tih je stručnjaci kažu, oko 50 %, trebat će pomoć svojih roditelja.

Alergijski rinitis doživljavam kao alarm da sa tijelom nešto nije u redu. Svijetli kao crvena lampica na komandnoj ploči vašeg automobila i traži intervenciju. Nemojte samo iščupati dovod struje, da je nasilno ugasite, nego maknite uzrok. A u slučaju alergija to znači očistite jetru i crijeva.

Strategija za zdrava crijeva uključuje proljetni detoks, upravo ovakav kakav provodimo, posebno ono što ćemo jesti u tjednu koji slijedi, našem posljednjem tjednu proljetnog detoksa.

Preporuke za treći tjedan proljetnog detoksa

  1. Izbacujemo meso i jaja

U trećem tjednu smo još malo ozbiljnije prionuli na posao čišćenja jetre. Držimo se i dalje toga da ne jedemo žitarice s glutenom, mlijeko i mliječne proizvode, a sada i meso i jaja.

Ako ste apsolutno sigurni da su jaja i meso iz domaćeg uzgoja, možete malo bijelog mesa i pokoje jaje, ali crveno meso najbolje nemojte nikako.
Ovaj tjedan znači PRESTAJEMO JESTI MESO KOJE NIJE PRIRODNO UZGOJENO I IZ SEBE IZBACUJEMO OTROVE KONVENCIONALNOG STOČARSTVA!

Kako stvari stoje, to znači da ćemo ga uglavnom morati prestati jesti jer, kad je meso u pitanju, nisam sigurna ni u bio trgovine.

Ponoviti ću ponovo zašto izbacujemo meso?

Životinje se danas hrane neprirodno (žitaricama umjesto biljkama) te u svom tijelu gomilaju upalu, koju mi 'jedemo' zajedno s mesom tih životinja. Povremeno živim na selu te imam priliku vidjeti kako ih lokalno stanovništvo hrani. Iskreno, i kod njih je cilj što prije utoviti, a ne razmišljaju o zdravstvenom hazardu.

Zato ovaj tjedan čistimo jetru od svega što životinje pojedu ili lijekova koje dobiju, pa je naš izbor da ne jedemo životinje. Što se odnosi na meso, odnosi se i na jaja.

Ako možete doći do ribe koja je ulovljena, a ne uzgojena, to je u redu, ali inače preporučujem povrće, orašaste plodove, žitarice bez glutena, mahunarke, gljive, prirodna ulja i prirodne masnoće.

Količinu žitarica prilagodite sebi. Ako ste napuhnuti, smanjite ih na najmanju moguću mjeru.

Ulja ne štedite, oni su vaš sada najbolji prijatelj (laneno, konopljino, maslinovo, bučino, orahovo, sezamovo, kokosovo i sva druga). Jedite ih u svakom obroku. Osim što imaju u sebi esencijalne masne kiseline bez kojih ne možemo (omega-3, omega-6, omega-9), snabdijevaju nas sa mnogim nutrijentima koji su potrebni za svakodnevno funkcioniranje.

2. Dodajte zelene alghe u prehranu

Prošli tjedan uveli smo probiotike u prehranu (barem jednom dnevno, najbolje natašte ujutro), a sada predlažem dodavanje zelenih algi kao što su spiruline i klorela, barem jednu žlicu dnevno. Neki od vas uzimaju ih i inače, a oni koji još ne, bilo bi dobro da ih uvedu u prehranu. Ja ih obično umiješam u sok ili u smoothie, a ako vi znate neki zgodan način, savjetujte nas.

Koje su nam dobrobiti od zelenih algi?
Spirulina je odličan izvor minerala, vitamina i klorofila i ima snažnu detoksikacijsku moć na našu jetru. Ta se sposobnost pripisuje i kloreli, s tim da ona veže na sebe i teške metale.

3. Dodajte vitamine i minerale

Kao prvo, dobar B kompleks i dobar izvor magnezija, oni su nam bitni za metabolizam.

B vitamin pospješuje metabolizam hormona u jetri i svih lijekova, a to je pogotovo važno za one koje uzimaju hormonsku kontracepciju. Predlažem da nabavite neki dobar preparat B kompleksa (ja uzimam naš Bevimaxx) i uzimate ga svakodnevno.

Svima koji imaju problema sa štitnjačom ili imaju gastritis i piju blokatore kiseline, pridodala bih još i vitamin B12 (u obliku spreja za transbukalnu primjenu).

Magnezij je važan za sve energetske procese u tijelu (nema stanice koja ga ne treba), a često je nizak kod opterećenja jetre. Preporučujem da nabavite magnezij organskog porijekla (ne kao magnezijev karbonat ili oksid).

Na kraju, pridodala bih i vitamin D. Preporučujem ga barem 3000 ij dnevno jer smo svi uglavnom deficitarni tim važnim vitaminom. Morat ćete sami izračunati dozu jer većina preparata na tržištu kao dnevnu dozu nudi samo 400 jedinica (ako uzimate npr Plivit D, onda uzmite 15 kapi dnevno ili 100 kapi jednom tjedno).

Ovaj tjedan smijete jesti zdrave slastice, od bezglutenskih žitarica, voća i orašastih plodova (svima koji vole slatko preporučujem da isprobaju zdrave kolače Mihaele Devescovi), a sljedeći tjedan bit ćemo malo restriktivniji u tom pogledu.

VAŠA PITANJA

- Koliko se dugo mogu uzimati dodaci prehrani, konkretno ashvagadhu, jer je preporuka ne dulje od 2 tjedna, probiotik, glutamin, enzimi, d vitamin, spirulinu i b complex ?
Umjesto ašvagande, nakon dva tjedna nastavite s Adrenomaxxom, a sve ostalo nastavite možete stalno, uzimajte barem 6 mjeseci

- Što je magnezij organskog porijekla? 
Magnezij je u njima povezan s nekim organskim oblikom, npr. s aminokiselinom (magnezijev citrat, aspartat, bisglicinat, fumarat). Organski oblici magnezija bolje se apsorbiraju u tijelu nego anorganski oblici kao što su magnezijev oksid i magnezijev hidroksid.


Rani proljetni dani u nama stvaraju potrebu čišćenja stana, balkona, vrta, uređenje cvijeća, a ljudi koji se profesionalno bave uzgojem biljaka započinju veliki godišnji ciklus. Sve pak počinje dohranom zemlje.

Jednako tako, i naše proljeće treba započeti „dohranom tijela“. Netko bi pomislio da bi to značilo jesti veće količine neke hrane ili uzimanje više kalorija, ali baš obrnuto, proljetna "dohrana" za čovjeka znači baš uzdržavanje od hrane i konzumiranje namirnica koje osnažuju i čiste organizam.

A mi smo već gotovo priveli kraju naš treći tjedan te "dohrane".
Ako ste došli dovde, znači da sve već odavno bili spremni za ovu avanturu. Jer, kao i za čišćenje kuće, detoks je nešto za što morate biti spremni da biste ga uspješno „odradili“. Kad bi nas netko na to tjerao, učinak ne bi bio nikakav.

Za kraj tjedna, ništa bolje nego da se nagradite za svoj trud uživanjem u nečemu što vas najviše veseli, puni energijom i 'dohranjuje' vašu dušu.

Pročitajte preporuke za zadnji četvrti tjedan: Proljetni detoks dr. Sanje Toljan! Zadnji 4. tjedan

 

dr. Sanja ToljanAutorica: Dr. Sanja Toljan, Poliklinika Orlando

Svoju lječničku karijeru je dr. Toljan započela kao anesteziolog. Danas se najviše bavi poremećajima hormonskog sustava i liječenjem bioidentičnim hormonima. Kao pionir te metode u Hrvatskoj, podučava pacijente kako svoje hormone balansirati sa promjenom stila života te uzimanjem hormonskih pripravaka  putem kože, na prirodan i bezopasan način. Više o dr. Sanji Toljan pročitajte na njezinim web stranicama.

Izvor: Bioidentični hormoni dr. Sanja Toljan sa dopuštenjem dr. Sanje Toljan

Prethodni članakProljetni detoks sa dr. Sanjom Toljan! 2. tjedan
Sljedeći članakProljetni detoks dr. Sanje Toljan! Zadnji 4. tjedan