Proljetni znanstveni kamp Koraka do znanosti - priroDA! i njena umjetnost

0
198
proljetni kamp Korak do znanosti

Za vrijeme proljetnih praznika vaši mališani mogu zakoračiti u proljetni znanstveni kamp Koraka do znanosti pod nazivom priroDA! i njena umjetnost! U prirodi i od prirode mogu učiti kroz hands-on projekte i radionice, znanstvene igre, mentalne mape, multimediju, igru i zabavu! Moto je: ISTRAŽIVANJE + IGRA = UČENJE + ZABAVA

 

Kada: 17. - 21.04. 2017., prijave su moguće za svih 5 dana ili na manje dana. Edukatori su dežurni od 7:30 do 17 sati, a program kampa traje od 8 do 16 sati. Kamp uključuje i tri cjelovita obroka: doručak, ručak i užinu.

Gdje: Boravimo u  opuštenom okruženju, družimo se u našem unutrašnjem prostoru na adresi Grabeščak 16 Zagreb i u vrtu, a po programu idemo i u mini znanstvene izlete u PP Medvednica i Ribnjak. Tijekom 5 dana znanstvenog kampa djeca će uz stručno vodstvo edukatora imati priliku učiti u prirodi i od prirode!

Cijena: 5 dana kampa za jedno dijete 1200 kn, za dvoje djece 2200 kn. Moguće je izabrati i manji broj dana (1 dan 250 kn, 2 dana 450 kn, 3 dana 700 kn, 4 dana 950 kn).

Za koga: Djeca školske dobi - od 7 (eventualno 6, uz dogovor) do 12 odnosno 13 godina. Rad u grupama do dvanaestero djece.

Prijava: korakdoznanosti@gmail.com i tel. 092 713 8801.  Svakako navedite posebne zahtjeve u vezi prehrane (alergije i sl.)

Što čeka djecu na proljetnom kampu priroDA! i njena umjetnost! ?

Proljeće je najbolje vrijeme za boravak, promatranje, osluškivanje, ekperimentiranje, istraživanje, igru i zabavu u prirodi! Priroda nas uči skladu, funkcionalnosti, ciklusu života, oštroumnosti, povezanosti, poštovanju i prihvaćanju, različitosti, sinergiji, smirenosti i aktivnosti, logici, uzroku i posljedici, akciji i reakciji, umjetnosti, igri i vremenu, tome da postoji određeno vrijeme za sve. Priroda živi zbog sklada i za sklad. Idemo učiti, eksperimentirati, saditi i graditi, istraživati jedan djelić njene umjetnosti ...

Proljetni znanstveni kamp osmišljen je kao vraćanje  izvorima, vodenim i prirodnim ciklusima. Djeca će promatrati tijek života od sjemenke do biljke, saditi i sijati, graditi plastenik i sustav za navodnjavanje, ići u šumski lov na blago, imenovati vrste i eksperimentirati u različitim uvjetima mikroklime, raditi modele drveta, promatrati dizajn šume i repliciramo ga u duhu svoje kreativnosti, posjetiti ribnjak i učiti o ljudskom čimbeniku okoliša, hranidbenim lancima i složenosti ekosustava.

priroda proljetni kamp Korak do znanosti

Udruga Korak do znanosti želi dati djeci kvalitetne temelje znanja

"Želim izgraditi ogromnu zgradu. Koja može mijenjati oblik. I boje. Prvi korak? Temelji. Čak i ako se odlučim za levitirajuću varijantu, najvažnije je napraviti kvalitetne temelje. Zamisli da krenem graditi od sedmog kata? Ne bi išlo. Tako da, definitivno ću se baciti na temelje!"

Ljudski mozak je plastičan. To znači da on stvara nove neuronske puteve i veze, a njegovi se neuronski sklopovi organiziraju i reorganiziraju kao odgovor na iskustvo. Dječji mozak je jako plastičan. Djeci ideje pršte na sve strane. Korak do znanosti se našao upravo tu, s vizijom da je baš tad kad je ideja najviše, djeci potreban kontekst znanosti jer im ona omogućava da grade kvalitetne temelje.

Što je STEaM i kako razvija dječje mentalne sposobnosti?

Korak do znanosti djeci već od četvrte godine nudi okruženje konstruktivnih i logički vođenih situacija te podražaja koji stimuliraju njihov razvoj. Uz pomoć u osnovi jezika, a konkretno koristeći tzv. STEAM: Science Technology Engineering Arts Mathematics, koji nam omogućuju neizmjeran spektar novih riječi, jezika i koncepata, djeca imaju priliku  neposredno proživjeti:

Eksperimente, izradu različitih funkcionalnih naprava, izuma i igračaka, znanstvene i društvene igre, male znanstvene projekte, izazovne zadatke, programiranje, mjerenja, prikaze i analize mjerenih podataka, slaganje i konstruiranje… Sve to stimulira njihova  osjetila i  zainteresirani dječji duh! Dijete tijekom naših programa uči iz vlastitog iskustva i  ‘raste’ Nakon toga, mogućnosti su beskonačne!

Dakle, djeci u Koraku do znanosti edukatori ne govore što da vide, već samo usmjeravaju njihov pogled. Tako prirodni proces istraživanja postaje sam sebi svrha, igra se njime provlači, a učenje je zabavno!

U ovakvom okruženju djeca imaju priliku izraziti svoju kreativnost i inovativnost, testirati svoje pretpostavke i isprobati moguća rješenja, slobodno istraživati i izraditi nešto što zaista funkcionira. U konačnici djeca postaju aktivni sudionici vlastitog razvoja i razvijaju svoje kognitivne i motoričke  sposobnosti, komunikacijske i socijalne vještine te se uče obuhvatnije razmišljati. Dijete koje sudjeluje u ovom procesu ne boji se griješiti, a uvijek teži ka uspjehu. Zbog te sinergije, dijete se tijekom i nakon ovako vođenih aktivnosti u konačnici osjeća dobro i ispunjeno!

Svoju viziju Korak do znanosti ostvaruje aktivnostima kroz:

Svi programi podrazumijevaju interdisciplinaran, interaktivan te ponajviše iskustven oblik edukacije, pa je u skladu s tim njihov glavni alat rada eksperiment, a moto je:

ISTRAŽIVANJE + IGRA = UČENJE + ZABAVA

Više informacija možete potražiti na web stranici udruge Korak do znanosti, na Facebook profilu i Instagram profilu.

Prethodni članakProljetni znanstveni kamp Koraka do znanosti - priroDA! i njena umjetnost
Sljedeći članakKamo s djecom tijekom proljetnih praznika 2017.?