Prva pomoć na plaži

0
52

MORSKI JEŽINCI otrovne su životinje. Od njihovih dugih bodlji može najprije nastati mehaničko ranjavanje, lomljenje, a zaostanu li njihovi dijelovi u rani i kasnije gnojenje. Na mjestima uboda pojavljuje se crvenio i oteklina. Da se spriječi gnojenje od uboda ježinca, preporučuje se ozlijeđeno mjesto namazati alkoholnom otopinom. Ipak je dobro obratiti se i liječniku koji će povaditi komadiće polomljenih bodlji i prepisati antibiotsku kremu.
SUNČANICAiziskuje sljedeće mjere: nastradalu osobu najprije treba maknuti sa sunca u hladovinu, skinuti mu ili raskopčati odjeću, na glavu staviti hladne obloge, a tijelo polijevati hladnom vodom. Glava oboljelog drži se što više i povremeno mu se daju male količine vode.

OPEKLINE blage naravi, na njih se stavljaju hladni oblozi ili se polijevaju hladnom vodom. Crvena koža bez mjehura polijeva se fiziološkom otopinom, maže se dermazinom, vazelinom ili antibiotskom kremom te prekrije čistom gazom. Ako se kod opeklina pojave mjehuri, ne smiju se otvarati kako se ne bi inficirali. Treba se javiti liječniku. Ako su opekline nastale od nekih kemijskih sredstava, pažljivo se vodom odstrane svi kemijski sastojci. Bolesnik pije mnoge vode.

MEDUZA
otrov iz njihovih lovki kod čovjeka izaziva bol sličnu opeklini, crvenilo kože ili plikove, osip i otekline. Ako se ne tretira, djelovanje se može usporediti s opekotinom, od čega još mjesecima ostaje vidna promjena pigmentacije pa čak i ožiljak. Otrov nekih vrsta može izazvati poteškoće s disanjem, povraćanje ili čak gubitak svijesti. Nakon susreta s meduzom, treba po mogućnosti sačuvati mir i pažljivo otresti životinju te izaći iz vode. Ljudi koji pomažu pogođenom trebaju ga smiriti da se izbjegne nepotrebno kretanje a time i dodatno utrljavanje žarnog otrova u tijelo. Mjesto koje je bilo u dodiru s meduzom treba ispirati slanom vodom (nikako slatkom), kako bi se lovke isprale. Ne smije ih se nikako pokušati odstraniti golim prstima! Osim toga, kožu se ne smije trljati, jer bi se time izazvalo daljnje pucanje žarnih stanica. Kad se odstrane sve lovke, treba deaktivirati preostale žarne čahure. U tu se svrhu preporučuje korištenje običnog octa. Treba ga sipati na pogođeno mjesto i ostaviti da djeluje. On će svojim osmotskim djelovanjem spriječiti daljnje pucanje žarnih čahura. Ako nema pri ruci octa, može poslužiti urin ili limunov sok. U svakom slučaju, nikako ne koristiti slatku vodu ili alkohol. Od lijekova treba koristiti antihistaminike, lokalno i na usta.

TROVANJE HRANOM
Simptomi trovanja javljaju se u općem lošem osjećanju, glavobolji, vrtoglavici, potrebi za povraćanjem, obilnom lučenju pljuvačke, grčevima u trbuhu, proljevu, smetnjama u disanju, drhtanju mišića i nesvjestici. Znaci trovanja pojavljuju se nekoliko minuta do nekoliko sati nakon prodiranja otrova u organizam, što zavisi od toga koje je snage, te kojim je putem i u kojoj količini došao u organizam.

dr.spec.ped. Dubravka Brekalo - Tomić za www.maminosunce.hr

Prethodni članakOtkriven gen hiperaktivnosti
Sljedeći članakSigurnosna pravila na bazenima