Kada ići prvi put kod ginekologa?

0
751
prvi ginekološki pregled

Na prvi ginekološki pregled djevojka bi trebala otići nakon što dobije menstruaciju, a najkasnije prije prvog spolnog odnosa.

No, to najčešće nije tako, pa se zbog straha, srama, nebrige... u ginekološkoj ordinaciji djevojke prvi put nađu tek u prvoj, nerijetko neželjenoj trudnoći.

Prvi i najčešći razlog za prvi ginekološki pregled je ako djevojka navrši 16 godina, a još nije dobila prvu menstruaciju. Uzroci tomu mogu biti različiti, a sve eventualne smetnje ili nepravilnosti uočit će liječnik na pregledu i po potrebi propisati potrebnu terapiju. Drugi čest razlog pojeta ginekologu su razne infekcije praćene iscjetkom, svrbežom, peckanjem...

Mnoge djevojke na prvi pregled dolaze kada su stupile ili kada su odlučile da žele stupiti u spolne odnose. To je ispravna odluka, jer će im uz detaljan pregled liječnik informirati o svim kontracepcijskim metodama i sredstvima, savjetovati što je za tu dob najprimjerenije i na što treba paziti.

Što me čeka na prvom ginekološkom pregledu?

• Prvi ginekološki pregled obično počinje razgovorom s izabranim ginekologom.

• Nakon razgovora slijedi pregled vanjskog spolovila i rodnice spekulumom. On se uvodi u rodnicu (ukoliko niste djevica) i tako se pregleda rodnica i grlić maternice. Kod toga se uzima citološki obrisak- papa test.

• Slijedi pregled maternice i jajnika pipanjem. Ginekolog će uvesti prst u rodnicu, a drugom rukom pritiska nježno na donju trbušnu stijenku (bimanualni pregled).

Rektalni pregled, tj. pregled kroz zadnje crijevo može se provesti kod nekih nejasnih nalaza. Obavezno se provodi kod djevojaka koje još nisu imale prvi spolni odnos.

Ultrazvučni pregled se može se provesti preko trbušne stijenke i kroz rodnicu -vaginalno.

Prvi ginekološki pregled ne treba odlagati. Možda će vam u početku biti neugodno i nelagodno, ali nastojte se opustiti. Na kraju će vam biti drago da ste na pregled otišle, jer je to velik korak za očuvanje i unapređenje zdravlja – vašeg najvećeg bogatstva.

Prethodni članakDuhovni vodič za maturante
Sljedeći članakTajna veza ranog puberteta kod djevojaka i agresije