Razlika između muškog i ženskog stresa

0
128
stres kod žena i muškaraca

Žene su uvijek bile otvorenije kada treba govoriti o problemima svakodnevice. Dvostruko veći broj žena od muškaraca posjećuje liječnike zbog depresije i tjeskobe.

 

Stres kod žena

Postoji veliki broj razloga zbog kojih žene postaju izrazito podložne stresu, a on počinje na poslu – nakon stresa radnog dana, većina žena vraća se kući svojoj obitelji, gdje nove brige ne dopuštaju odmor. Briga oko djece i kućanstva samo gomilaju stres uzrokovan danom provedenim u uredu.
No osim posla, ostali najčešći uzročnici stresa kod žena mogu biti:
• Trudnoća
Odgovornost, financijska pitanja, očekivanja, strahovi... trudnoća je iznimno stresno razdoblje za ženu. Istraživanja pokazuju da previše stresa kod trudnica uzrokuje rađanje manje djece, pa čak i preuranjeni porođaj, a po nekim britanskim nalazima hormoni stresa mogu prijeći s majke na dijete, zbog čega djeca stresnih majki i sama mogu biti podložnija stresu kad odrastu.
• Briga o djeci
Čak i ako ste samo domaćica, koja se cijeli dan brine o djeci i ne mora misliti na posao, stres vas neće zaobići. Štoviše, studije pokazuju da 51 posto majki koje ne rade doživljavaju svakodnevni stres, dok kroz njega prolazi svega 29 posto zaposlenih majki!
• Briga o rođacima
Briga o rođacima i(li) starijim osobama posao je koji često na kraju pripadne ženama, a on može biti iznimno stresan. Također, gubitak u obitelji, smrt starih roditelja ili rođaka, također može pridonijeti problemima zbog kojih mnoge žene posjete liječnika.

Stres kod muškarca

Posao je i kod muškarca najveći izvor stresa, s time da muškarci osjećaju dodatni teret na svojim plećima – osjećaj da je njegova uloga, čak i onda kada je žena to u stanju raditi bolje od njega, donositi novce kući i financijski te zaštitnički se brinuti o obitelji.
Neki od osnovnih razloga za veliku količinu stresa kod muškaraca su:
• Nezaposlenost

Posao jest stresan, ali nemati posao znači imati još više stresa! Zvuči paradoksalno, ali samo naizgled. U Britaniji, primjerice, svaki sedmi muškarac koji ostane bez posla pati od teške depresije, od koje oboli unutar šest mjeseci od gubitka posla. Ako se razdoblje nezaposlenosti još produži, ono može biti pogubno i za fizičko zdravlje.
• Promjena uloga

Tradicionalne spolne uloge odumiru u većini zapadnog svijeta. Muškarci više nisu muškarci u nekadašnjem, dominantnom smislu te riječi te danas puno toga dijele sa ženama, od poslova do životnih stilova (sjetite se samo metroseksualaca). Drugim riječima, stres ne dolazi samo zbog hiperaktivnog životnog stila. Nemogućnost igranja uloge na koju dijelom gledamo kao na obavezu također može biti stresno.
• Radno vrijeme 0-24
Ni posao nije što je nekada bio – e-mail, mobiteli, faksovi... Čini se da se od posla ne može pobjeći ni kada radno vrijeme dođe svome kraju.

Izvor: www.trigon.hr 

Prethodni članak9 savjeta za samohrane roditelje
Sljedeći članak8 savjeta kako biti sretn(ij)a mama