Recesijskim stopama

0
94

"Na kojem smo mi stupnju?", pita me Bolji Polovac već tri puta u nekoliko dana. Malo se pogubio jer redovito prati stanje kod nas i u svijetu pa više ni sam ne zna koji je stupanj recesije proglasila naša mala obitelj. A k tome još, čovjek hoda "po doktorima" (ili bolje rečeno oko njih).
I kad plati sve ono što morate platiti da bi se izliječio, a već plaća dopunsko da bi manje plaćao kad se razboli, naravno da je čovjek izgubio tlo pod nogama pa sad tapka.
Nisu mu koraci više čvrsti, možda od straha da je naše zdravstvo otišlo tamo gdje nije smjelo, a kad čovjek prijeđe određene godine zdravstveno mu treba više nego što smije priznati.
A možda i zato što ima konkretnih smetnji u koljenu.
Mala djeca manje jedu
E, sad tu bih ja trebala odigrati glavnu ulogu i biti trezvena i štedna i šparna i voditi brigu o svemu. Ajde, tješi me činjenica koja me još do nedavno uzrujavala, a to je da su nam djeca mala pa ih ne moram upisivati na fakultete ni zapošljavati, a i manje jedu nego odrasla djeca. Tako da sam tu u prednosti pred svima koji imaju na brizi djecu od, recimo, 10 godina na više.
Mislim si, kad moja djeca odrastu, valjda će se nešto promijeniti ili će biti još gore, ali meni će biti svejedno jer ću biti stara i nadam se, gluha. Ili barem nagluha.
Najbolje učenica najboljeg učitelja
Uglavnom, nailazim na policama knjižnice, u zadnje vrijeme, dosta zanimljivih savjetnika o tome kako uštedjeti i kako u samo nekoliko koraka živjeti u ovo recesijsko vrijeme. Sve su te knjige na isti kalup, pa zašto ne bih i ja nešto napisala. Dobro, ne baš knjigu, ali koji savjet o štednji, svakako. Jer meni se, doista, može vjerovati – učila sam od najboljeg!

Evo, dakle, za sve koji više ne znaju kako, gdje i kamo, nekoliko savjeta o tome kako uštedjeti.

SAVJET PRVI Najbolje je da u nabavku potrepština za svoju djecu ne idete odmah čim mališanima nešto zatreba, nego da prvo, onako usput o tome pričate pred kumovima, bakama i djedovima, ovisno o tome koliko su oni duboko zaglibili u recesiju. Evo, na primjer, jučer ja, kumi svoje Drugorođene, onako kao usput ispričam da djeci trebaju nove četkice za zube, kadli, evo kume za nekoliko sati nosi nove i još k tome ultramoderne četkice. I to ne samo kumčetu, nego je i Prvorođeni omastio brk (ili zub).
Iako, nemojte čekati s četkicama predugo, kao ja, jer se može dogoditi da vam dijete u školskom sastavku piše o maloj četkici koja moli svojeg vlasnika da ju zamijeni za novu!.

SAVJET DRUGI Plaćate li račune, a baš vam je usfalilo nešto novaca, ne ustručavajte se ući u dječji fond, odnosno, kasicu. Naravno, kunite se da ćete sve to vratiti. A ako vas je sram, imajte na umu staru narodnu mudrost: Ko će kome nego svoj svome!

SAVJET TREĆI Ako se teška srca odlučujete ispisati dijete s aktivnosti koje se plaćaju, nemojte im, onda barem kupovati skupu opremu za pojedine sportove. Pričekajte i posudite od prijatelja koji imaju stariju djecu. Ili još bolje, nagovorite prijatelje da oni i svoje dijete upišu na istu aktivnost na koju ide i vaš sin. Naravno, pod uvjetom da je njihovo dijete sin i da je stariji. Pa, uzmite stvari koje ovaj preraste.
Pri tome morate biti spremni na to da vas dijete može i osramotiti pred drugima.
Navest ću mali primjer: Prvorođenom smo za nogomet obuli kopačke koje su nam posudili prijatelji i koje su mu bile malo prevelike pa smo mu unutra ugurali vatu. Na terenu, Prvorođeni je povikao na sav glas: " Tata, nije pomoglo što si mi ugurao vatu u kopačke, svejedno su mi malo prevelike

SAVJET ČETVRTI
Ne dopustite da vaš društveni život trpi ako je svijet u krizi. Pozovite prijatelje na večeru, ali im servirajte, na primjer, pečene pole od krumpira umjesto nečeg mesnog, a sve možete staviti pod krinku kakve "fensi" večere kakva se jede u visokom društvu, najbolje je reći da se to jede među umjetnicima - boemima. Samo budite uvjerljivi kad to govorite.

SAVJET PETI Ušteda struje jedna je od značajnih stavki. Najbolje je da kupite akumulatorske lampice čiji se akumulator puni okretanjem ručice koja se nalazi na lampici. Koliko dugo će svjetlost lampice obasjavati vašu sobu ovisi o tome koliko imate snage u rukama. Ovakvu je lampu nama kupio Bolji Polovac još ljetos, pod izlikom da nam je to za kampiranje. Kažem, pod izlikom, jer ručicu okrećemo puno češće nego što kampiramo.

SAVJET ŠESTI Gorivo. Skupo i preskupo. Punjenje rezervoara danas je pravi luksuz. E, sad, kako uštedjeti, a morate razvoziti svoje najmilije sad u školu, pa u vrtić pa na posao. Jednostavnim odgovorom, čak bih se usudila reći odgovorom u stihu. Na njihovo pitanje: "Gle kako je ružno vrijeme. Kako ću na posao?" Vaš odgovor neka bude: "S noge na nogu!"
Po onoj staroj narodnoj: noga glavu čuva, u našem slučaju noga čuva kućni budžet. Ovdje imate pravo na sitnu utjehu: još malo pa će proljeće, a onda je tu vaš prijatelj koji vas neće iznevjeriti- bicikl!

SAVJET SEDMI
 Neka vam kućni ljubimac bude kokoš. To je dobro ako ste kojim slučajem alergični na dlaku. I, naravno, kokoš nese jaja. A posljednja istraživanja pokazuju da su jaja izuzetno zdrava. Trenutno i skupa. Kućni ljubimac koji vas hrani, a manji je od krave pa ga možete voditi sa sobom i na godišnji odmor ili u posjet rodbini i prijateljima pravi je izbor!

SAVJET ZADNJI I na kraju, ako vam ni jedan od sedam navedenih savjeta nije prihvatljiv jednostavno se učlanite u neku od političkih stranka. Time ćete si osigurati mjesto u nekom od raznoraznih odbora ili vijeća, a time ćete zarađivati honorarčić, možda i skroman, ali dovoljan da popunite barem jednu rupu.

Napisala Draženka Robotić zvana Mama Robot

Prethodni članakS(p)retno dijete
Sljedeći članakŠkola i školica