SAMO KOD NAS: Dvoje djece - jedan putnik!

0
184

Svako dijete treba AUTOSJEDALICU!

Ako u automobilu vozite dvoje djece u dobi do deset godina, oni se računaju kao jedna osoba i na njih otpada jedno sjedeće mjesto, što znači da osim vozača u autu mogu sjediti još tri odrasle osobe. I slabijim matematičarima jasno je da prema tome jedno od dvoje djece mlađe od deset godina nikako ne može biti vezano odnosno sjediti u odgovarajućoj autosjedalici. Nismo ovu problematiku otvorili kako bi vas natjerati da razvijate moždane vijuge zbrajajući koliko djece čini jednu osobu (?), već zato što je to najnovije tumačenje - prijedloga Zakona o sigurnosti prometa na cestama!? Prema njemu se, naime, dvoje djece starosti do deset godina broji kao jedna osoba.
Koga štiti zakon?
RODA već četvrtu godinu traži da se ova odredba Zakona o sigurnosti prometa na cestama (stavak 2, članak 158.) briše, kako bi sva djeca u vozilu imala pravo na jednaku sigurnost i zaštitu života kao što je imaju odrasle osobe i djeca starija od deset godina. Prema odgovorima koje su dobivali iz Ministarstva unutarnjih poslova to nije napravljeno jer bi ukidanje ove odredbe bilo diskriminatorno prema višečlanim obiteljima.
Nevjerojatno je ovakvo legalizirano izlaganje djece opasnosti, a još nevjerojatnije što se ono opravdava navodnom zaštitom višečlanih obitelji. Toga se, koliko znamo, nije dosjetila nijedna druga europska zemlja. Ali zato jesu nečega što bi državni proračun i "siromašnu" autoindustriju lupilo po džepu. Tko i gdje? U Sloveniji! Našem najbližem susjedstvu.
Slovenci znaju kako
Republika Slovenija uvela je, naime, olakšice oslobađajući roditelje troje i više djece poreza na motorna vozila kod kupovine automobila s više od pet sjedala.
Udruga RODA upozorava: u 2007. godini je broj poginule djece putnika u vozilu, stare do 13 godina, bio za 45 posto veći nego godinu prije. Većina njih vjerojatno nije bila vezana u automobilu. Da su bila u autosjedalici ili, ovisno o uzrastu, vezana pojasom, preživjelo bi 70 posto njih.
Udruga RODA zato inzistira – svako je dijete jedna osoba. Svako dijete treba biti vezano u svojem sjedalu.
Sretno dijete ih podržava u tome!

Više: www.roda.hr

www.autosjedalice.info 

Prethodni članakVelika mama za mali odmor
Sljedeći članakMama po prilagođenom programu