SAMO ZA CURE: Abeceda mjesečnice

0
330
prirodni ljekovi za lošu probavu

Svaku djevojku čeka - većinom između 11. i 16. godine života - prva menstruacija ili mjesečnica. Taj dan je neobičan, prva mjesečnica je nešto nepoznato, novo. Taj dan je isto tako prilično poseban - sada postaješ žena!

Donosimo malu abecedu mjesečnice. Ovo su izrazi sa kojim ćeš se susrećati tijekom svog života.

Što je menstrualni ciklus

Menstrualnim ciklusom nazivamo periodične promjene u ženinom tijelu, ponajprije u spolnim organima, koje nastaju djelovanjem jajnika (ovarija). Najočitiji vanjski znak tog ciklusa jest krvarenje iz rodnice (vagine), što nazivamo mjesečnicom ili menstruacijom. Menstruacijski ciklusi uspostavljaju se u pubertetu i u početku su često neredoviti, a vremenom postaju sve pravilniji. Uredni ciklusi su odraz ženine sposobnosti da zanese.

Koliko traje menstrualni ciklus

Trajanje ciklusa broji se od prvog dana mjesečnice - to je ujedno i prvi dan ciklusa. Posljednji dan ciklusa jest dan prije početka sljedeće mjesečnice. Ciklusi prosječno traju 28 dana, no u mnogih su žena za nekoliko dana kraći ili dulji, što također smatramo normalnim. S vremenom se ciklusi obično ustale i ta će vas dinamika pratiti cijeli život.

Što su jajnici

Jajnici su parni organi smješteni u donjem dijelu trbuha. Izlučuju hormone koji upravljaju djelovanjem drugih organa u tijelu. Jajnici su i spremnici za jajašca - ženske spolne stanice.

U svakom ciklusu u jajniku u pravilu sazrijeva po jedno jajašce. Kad dozrije, bude izbačeno iz jajnika i to se naziva ovulacija. Izbačeno jajašce ulazi u jedan od dvaju jajovoda. Jajovodi su poput cijevi, iznutra su šuplji i imaju dva otvora - jedan prema jajniku (kroz koji jajašce ulazi) i drugi prema maternici (uterusu). Jajašce putuje jajovodom i ukoliko na tom putu susretne mušku spolnu stanicu - spermij, bit će oplođeno. To je početak trudnoće.

Istodobno, maternica se priprema za dolazak jajašca zadebljavanjem svoje sluznice u koju će se oplođeno jajašce - zametak ugnijezditi kada kroz jajovod dospije do maternice. Ta zadebljana sluznica bogata je krvlju i hranjivim tvarima, potrebnima za prehranjivanje zametka. Ako ne dođe do trudnoće, neoplođeno jajašce propada i nestaje, a sluznica se odljušti i kroz rodnicu bude izbaćena iz tijela u obliku menstruacijskog krvarenja.

Što je to krvarenje

Krvarenje traje prvih nekoliko dana ciklusa, obično 4 do 7. Prvog je dana oskudno, drugog i trećeg obilnije, a zatim postupno prestaje. Žena menstruacijom izgubi u prosjeku do 60 ml krvi. Usporedbe radi, to odgovara obujmu četiri velike kuhinjske žlice! Žene koje koriste hormonsku kontracepciju (pilule) imaju oskudnije krvarenje. Menstruacija može biti popraćena bolovima u leđima, grčevima u trbuhu, glavoboljom i proljevom. Ove su smetnje prolazne.

Ovulacija

Ovulacija se događa sredinom ciklusa (13. - 15. dan) ako je on 28-dnevni. Ako su ciklusi dulji ili kraći, ovulaciju očekujemo 2 tjedna prije završetka ciklusa, tj. sljedećeg krvarenja. Žena ju najčešće ne osjeti, a može primijetiti crvenkastu mrlju na donjem rublju. U vrijeme ovulacije žena je najplodnija, tj. vjerojatnost trudnoće je najveća, što svakako trebate imati na umu i u slučaju da želite i ne želite trudnoću.
Posljednji tjedan ciklusa žena može uočiti prolazne promjene - težinu i napetost u dojkama, blagi porast tjelesne težine, povećan apetit. Neke žene u to doba mijenjaju raspoložeje, postaju razdražljive ili potištene. Takve su promjene prolazne, a zovemo ih PMS (premenstrualni sindrom).

Prethodni članakKad je dijete spremno ostati samo u kući?
Sljedeći članak5 zlatnih pravila za uspješnu komunikaciju sa tinejdžerom