Selidba

0
70

"Pogledajte, djeco! Ovako lijepe boje ne viđaju se svaki dan! Kako samo prirodno izgledaju…", divila se učiteljica, zajedno sa cijelim razredom, Davorovom kolažu slova. Svojom je ljepotom ukrasio cijelu učionicu i odmah je učinio vedrijim i sretnijim mjestom za učenje. Lako je onda učiti slova! Učionice prvog razreda uvijek trebaju biti vedre i šareno ukrašene – pokušajte, nije to tako teško!

Davor je zadovoljan i s velikim osmijehom sjeo u svoju klupu, prvu do vrata, pokraj plavokose djevojčice Tanje. No, cijeli da je dan u školi pekla žarka želja da nekome kaže za tajnu neobičnog leptira koji govori. Pomislio je da može reći Tanji, ali ona bi to sigurno odmah izbrbljala svim curama u školi i svi bi mu se smijali… A Mislavu? Mislav bi sigurno tražio da mu ga pokaže, a to ne smije riskirati – mogao bi mu oštetiti krila… Ne smije ga još ni puštati van iz kaveza i sobe – vani je još prehladno za njegovo nježno tijelo… Što da radi? Bojao se da će mu leptir uginuti jer on ne zna ništa o njezi i uzgoju leptira. Uostalom, mogu li se leptiri uzgajati? Tako je Davor mučio svoju prvoškolsku glavicu teškim pitanjima dok je učiteljica objašnjavala gradivo iz prirode. Odjednom začuje spasonosne riječi: "U velikim gradovima postoje zoološki vrtovi u kojima rade stručne osobe koje najbolje znaju kako se njeguju pojedine životinjske vrste. To im je znanje potrebno jer se ondje mogu vidjeti životinje iz cijeloga svijeta, smještene u okoliš nalik na onaj iz kojega su potekle…". Učiteljica kao da je pogodila Davorove misli! Naravno, odmah poslijepodne tražit će da ga odvedu u zoološki vrt! Ondje će ostaviti leptira!

Mama i tata su bili oduševljeni tom idejom! I oni vole životinje, a i dobro će im doći malo šetnje na svježem zraku, iako je vani još prilično hladno. I poslovica kaže: "Ak' je zima, nije lav – ne boji se tko je zdrav!" Samo se Sonji nije sviđalo oblačenje debele jakne u kojoj nije mogla neometano mlatarati rukama – zakopčana do grla kao neki Eskim.
Samo je još jedno pitanje mučio mladog istraživača: "Hoće li leptir i u zoološkom vrtu otkriti svoj dar govora?" No, na taj će odgovor morati malo pričekati…

Hoće li leptira primiti u zoološki vrt? Što ako lav poželi izići iz kaveza u šetnju gradom, a leptir mu ispuni želju? Što će se dogoditi s Davorom? Saznajte u sljedećem nastavku…

Napisala: Sanja Beraković sberakov@gmail.com

Prethodni članakU selu se jutros čudne stvari zbile
Sljedeći članakBlatnjava ovca