6 ideja za opuštenije ljeto sa djecom

0
171
ljetne ideje

1. Isključite TV
Dozvolite umu da prodiše. Isključite televiziju. Uživajte u osvojenom dodatnom vremenu i prostoru. Imate li djecu, budite spremni potrošiti nešto novaca na bojice, igre na ploči, sportsku opremu ili igračke. Već nakon tjedan dana iznenadit će vas promjena u njihovom ponašanju. Niste li do sada razmišljali o tome kako televizija iskrivljava pogled na svijet, informirajte se na LimiTV.org.

2. Plivajte i plivajte!

Želite li provesti ljeto na način da hranite duh, povežite se s prirodom. Uživajte u moru, jezeru ili rijeci - potražite što vam je najbliže. Život počinje u vodi. Naša su tijela sačinjena od vode. Zaboravite bazene i klor. Uranjanjem u rijeku ili more povezujete se sa cijelim svijetom. I ne zaboravite da plivanje nije rezervirano samo za dan. Gibanje kroz toplu, tamnu vodu pod blijedim svjetlom mjesečine poseban je doživljaj.


3. Promatrajte noćno nebo

Uzmite staru deku, pokupite obitelj i prijatelje, pa vedru večer provedite na brijegu pod zvijezdama, gledajući ljetno noćno nebo. Nema nikakvog razloga da si svako malo ne priuštite takav užitak. Spektakl svjetlosti i tame uvijek se nalazi iznad naših glava. Samo treba obratiti pažnju i uživati u njemu. Neka vas inspirira karta neba zagrebačke Zvjezdarnice.

4. Potražite leteće prijatelje
Zasadite vrt leptira ili postavite hranilice za ptice. Da bi se napravio vrt leptira potrebno je zasaditi biljke koje privlače kukce, poput ljetnog jorgovana, petunije, rudbekije... "Važno je saditi cvijeće koje ima intenzivan miris ili žarke boje", kaže Ljiljana Drandić, koja je u Eko art centru Eia napravila prvi istarski vrt leptira.


5. Šetajte bosi

Šteta je provesti ljeto i ne uživati u tlu. Hodanje bosih nogu je zdravo. "Tabanima dotičemo Zemlju i spajamo se sa Univerzumom," kažu Cherokee Indijanci. Možda vas bosonoga šetnja po plaži nadahne za pokretanje lokalnog društva za bosonogo življenje? Pogledajte što o bosim nogama misle Amerikanci.

6. Ispod velike krošnje

Ne morate hodati okolo i grliti stabla da biste uživali u njima. Pronađite drvo koje vas privlači, sjednite u hlad krošnje i uživajte. Ili se popnite na njega. Napravite piknik s onima koje volite i podružite se. Berite zrele plodove i jedite. Razapnite mrežu između dva debla i ljuljuškajte se...

Izvor: Beliefnet

 

Prethodni članakZašto volim planinariti?
Sljedeći članakO ovome razgovarajte dok gledate crtiće