Shiatsu pozitivno utječe na mamu i bebu

0
290
shiatsu masaža za bebe

Osjećaj dodira još u maternici prvo je shiatsu iskustvo beba. One često reagiraju na tretman koji se radi majci.

"Kako umiruje i podržava majku tako utječe i na bebu, da zauzme dobar položaj u porodu, da bude mirnija i opuštenija nakon poroimunitet, daje joj se podrška u fizičkom i emocionalnom da, daje joj se podrška kod mnogih dječjih bolesti jer jača razvoju i da uspostavi blizak odnos s roditeljima." objasnila nam je Klaudija Terlević,  fizioterapeut i shiatsu praktičar.
Nakon rođenja, u prvim danima, važno je da majka drži bebu često na svojim grudima i a imaju kontakt s kožom na kožu. Kontakt kože na kožu umiruje novorođenče, ono jednoličnije diše i rad srca mu je pravilniji. U početku majka i otac mogu masirati bebu uljem da bi stvorili međuodnos koji bi predstavljao zadovoljstvo kao posebno vrijeme provedeno sa svojim djetetom. Kontakt si bebom daje prvu povezanost, stvaranje ljubavi, bliskosti i razumijevanje, a time roditelji i bebe stječu uzajamnu sigurnost.

Tretirajući bebu dobiva se mnoštvo informacija vezano za djetetovu osobnost i, razumijevajući je, odnos kreće u pozitivnom smjeru. Stoga je u shiatsu tretmanu često potrebna timska suradnja shiatsu praktičara i roditelja, a ponekad je dobro savjetovati se i s pedijatrom. Prostorija i podloga moraju biti adekvatni, temperatura odgovarajuća da bebi nije ni prehladno ni pretoplo, biti prisutni i prilagoditi se potrebama beba jer je svaka individualna i jedinstvena.
Tretman može trajati do 20 minuta. Dijete kroz dodir dobiva stimulanse i informacije o roditeljima i okolini koja ga okružuje. Time ono reagira na njemu svojstven način te dolazi do fizioloških procesa i poticanja rada živčanog sustava, razvija se svjesnost o vlastitom tijelu, potiče motorički razvoj.
U shiatsu sa bebama koriste se isti temeljni principi, poštujući različitu veličinu i težinu bebe. Pritisak je puno slabiji, a praktičar se ne mora kretati oko djeteta kako bi dosegao različita područja i meridijane. U tretmanu koristimo razne tehnike rocking, istezanja, rad po meridijanima te rad na hari (područje trbuha).

Ravnoteža bebine energije

Rad na hari (područje trbuha) održat će ravnotežu bebine energije, a kako su tu smiješteni probavni organi posebno koristan kod svih probavnih smetnji – vjetrova, grčeva i zatvora.

Istezanjima u tretmanu bebama utječemo na rad meridijana i razvijanju i širenju pokreta. Pokret je osnovna karakteristika života kojom se izražavaju osjećaji (mimika), uspostavlja verbalna i gestikularna komunikacija (govor, gestikulacija), stimulirajući bebu ona upoznaje okolinu , prostor i postiže samostalnost , stiće sigurnost u kretanju i povjerenje u sebe.
U najranijoj životnoj dobi pokret je odraz stanja i ponašanja djeteta. Razvoj djece treba podržavati, nikada forsirati jer podupirajući razvoj strukture nadovezujemo se i na psihološki razvoj. Prerano stavljanje beba u motorički obrazac za koji nije spremna može ostaviti posljedice kao slabosti pojedinih struktura i slabiji protok energije te poteškoće u psihološkom, ovisno o kojoj se strukturi radi.

Što s bebama koje često plaču?

shiatsu masaža za bebeKod beba koje češće plaču može se odvijati proces opuštanja trauma i shiatsu može pomoći bebi u procesuiranju traume. Obično je vezana sa trenutkom poroda (prolongiran bolan porod, medikalizirani porod). Mnogi ljudi se boje kad bebe plaču, a osjećajan rad može pomoći u procesuiranju trauma. Ne radeći uopće, obrasci boli mogu postati zapisani duboko u tijelu i takva neprocesuirana porođajna trauma može ostati u tijelu ostatak našeg života.

"Idealno bi bilo u jednom tretmanu radom pokriti cijelo tijelo kako bismo osigurali dobar protok energije, čak i jednostavnim nježnim pritiscima na svim područjima uz rad na meridijanima i istazanjima. To znači raditi s djetetom u položaju na leđima i na trbuhu.
Shiatsuom se beba i roditelji zbližavaju, poboljšavaju svoj odnos, a tretmanom bebi dajemo jedinstvo psihe, duha i tijela i tako se stvaraju zdravije i svijesnije generacije." kaže Klaudija Terlević, fizioterapeut i shiatsu praktičar.

Dijete traži zagrljaj i dodir

Malo dijete traži zagrljaj, dodir kad ga nešto boli ili se osjeća nesigurno. Kad ga majka zagrli i poljubi bol nestane i osjeća se zaštićenim. Kao odrasli osjećamo potrebu za utjehom i dodirom osobito kad nam je teško. U shiatsu tretmanu dodirom komuniciramo, suosjećamo, ulazimo u nježan energetski sustav i vraćamo protok životne energije, potičemo samoozdravljenje i jedinstvo duha, psihe i tijela. "Sva živa bića se odazivaju na dodir, a shiatsu pomaže u ispunjenju tih potreba. Vratiti će vas u djetinjstvo i topli majčinski zagrljaj." dodaje Klaudija Terlević.

Prethodni članakRazvoj djeteta od rođenja do trećeg mjeseca
Sljedeći članakRoditeljima nedonoščadi pomaže udruga Palčići