Sigurnosna pravila na bazenima

0
50

Mnogi roditelji ovih dana odlučili su dječju nostalgiju za morem ublažiti upisujući ih na plivanje na bazenu. Osim što je iznimno koristan sport, plivanje je idealan način da djeca kvalitetno iskoriste vrijeme koje im je preostalo do početka nove školske godine. Želite li da vaše dijete nauči plivati na nekom od lokalnih bazena - svakako provjerite:

* čistoću bazena
* je li instruktor plivanja profesionalac - profesor kineziologije
* postoji li na bazenu služba spašavanja
* koliko su brojne skupine djece, odnosno koliko učitelja dolazi na određeni broj djece.
Stručnjaci savjetuju jednog učitelja na šest učenika za početnike, bez obzira na dob djece, te deset prema jedan za naprednije plivače.

Najbolje s vršnjacima
Ako ne želite požurivati dijete da uzima poduku plivanja, ipak ga potaknite na to jer najbolje je da uči u skupini vršnjaka sličnih sposobnosti.
Otprilike u osmoj godini kod djece se javljaju i sve intenzivniji osjećaji nepripadanja skupini ako se jako razlikuju od ostale djece u skupini. Primjerice, ako ne može preplivati bazen a druga djeca mogu, dijete će vrlo lako postati predmet podsmijeha. Ako vaše dijete i počne kasnije od vršnjaka učiti plivati, i dalje ih može stići u znanju.

Igrom protiv straha
Pretpostavimo da vaše dijete oklijeva ili se boji. Vjerojatno će imati koristi od poduke koja se posebno bavi strahom od plivanja. Pomoći ćete mu tako da se s njim igrate u vodi. Ako dijete osjeća strah od potapanja lica u vodu, nemojte ga na to prisiljavati ili mu se zbog toga rugati, pokušajte ga na to naviknuti kroz igru i strpljivo čekajte trenutak kad će poželjeti roniti. Ako dijete ne želi plivati, znači da ga je strah, probajte mu ponuditi plutajući pojas ili mu kažite da zamisli da je brod. To mu može pomoći da se opusti.

www.moh.hr

Prethodni članakPrva pomoć na plaži
Sljedeći članakSpolni odgoj već s pet godina?