11 pitanja o sigurnosti djece na Internetu koje zanimaju svakoga roditelja

0
381
sigurnost djece na internetu

Danas se djeca sve više u ranijoj dobi susreću s računalom i Internetom (otprilike oko 8. godine života), pa postaje jasno da istražuju te sukladno time i stječu nova znanja.

1. Kada i treba li uopće dijete e-mail adresu?

To je pitanje na koje postoji više odgovora. Djeca koja imaju između 8 i 10 godina, a imaju računalo koje ima pristup internetu, vjerojatno ili gotovo sigurno vješto barataju Internet servisima i slično.

Naravno, vjerojatno već imaju vlastite e-mail adrese koje im služe za dopisivanje s prijateljima iz škole kao i za razmjenu edukativnog sadržaja. Djeci ponajprije treba objasniti što je to e-mail te kako i zašto ga (NE) koristiti.

Unatoč mnogim prednostima e-mail servisa, postoje i mane koje su ponekad neizbježne poput SPAM poruka.  Roditelji bi trebali, ukoliko se pokaže potreba za otvaranjem e-mail računa, pokazati djetetu kako se koristi e-mail te zajedno s njim sudjelovati u korištenju istoga.  U ovom slučaju, roditeljska pažnja i reakcija nabitniji su faktori sigurnosti.

2. Što je online zlostavljanje djeteta?

Online zlostavljanja djece uključuje:
1. Izradu i skidanje slika djece koja su seksualno zlostavljana
2. Pristupanje djetetu on-line u svrhu seksualnog prijestupa. To može biti online (npr. seksualne aktivnosti putem poruka ili web kamere) ili „offline“ gdje se nagovara dijete na susret u svrhu (zlostavljanja) u stvarnom svijetu.
Zbog prirode zlostavljanje djece online putem, teško je procijeniti u punoj mjeri ovu problematiku. Procjenjuje se da se na Internetu nalazi više od 100 000 internetskih stranica koje sadržavaju eksplicitne sadržaje djece koja su bila zlostavljana (video i slike), što ukazuje na stanje u kojem bi svaki roditelj trebao biti zabrinut. Također se procjenjuje da svaki četvrti korisnik Interneta primi neželjeni eksplicitni sadržaj pretraživanjem Interneta. Prema broju mlađih korisnika Interneta, njih 35-45% bili su izloženi eksplicitnom sadržaju.

3. Što dijete radi na Internetu?

Zabilježeno je da su najčešće aktivnosti mlađih korisnika Interneta istraživanja vezana za školu kao i igranje i zabava putem online servisa. Druge aktivnosti uključuju: preuzimanje glazbe, druženje s prijateljima putem e-mail servisa i društvenih mreža te igranje igrica online.
Prema spolu, prijavljeno je da se dječaci služe Internetom najviše za skidanje glazbe i online igranje dok djevojčice koriste Internet za online komunikaciju i školske radove.

4. Zašto se roditelji trebaju uključiti?

Dobro je zapamtiti da je Internet dobro mjesto za igranje, zabavu, učenje, školu i posao. Međutim, kao i sve ostale tehnologije, Internet je podigao razinu zabrinutosti zbog svojih mana. Svijest roditelja o nedostacima može pomoći da educiraju i zaštite djecu i mlade koji uživaju koristeći Internet.

5. Gdje su djeca najviše u opasnosti?

Djeca su najviše u opasnosti, kako je prijavljeno, kada koriste chat sobe, online forume, e-mail i instant poruke (IM). To su uglavnom načini za širenje eksplicitnog materijala poput slika i videa.

6. Kako pedofili pronalaze djecu online?

Pedofili se služe raznim načinima – korištenjem društvenih mreža, instant messaging listama članova koje uglavnom sadržavaju informacije poput starosne dobi djeteta, a kao takve javno su dostupne. Mnogi pedofili koriste internetske stranice namijenjene zabavi i igranju kako bi nagovorili djecu da se nastave družiti putem privatnih poruka (e-mail, IM, chat i sl.) te se tako zbližili i ostvarili svoj cilj – zlostavljanje. Pedofil kao individualac koristi gotovo sve online servise namijenjene djeci, tako da se predstavi kao netko tko ima isto godina te voli iste stvari. Zapamtite, roditelji – djeca vole nova prijateljstva.

7. Kako znam da je moje dijete u opasnosti?

Djeca i mladi ljudi često koriste Internet za komunikaciju te se ponekad odvijaju razgovori (teme) seksualne prirode što je u neku ruku i normalno po prirodi odrastanja. Međutim, takvi razgovori su u potpunosti različiti od razgovora gdje npr. pedofil uspostavlja komunikaciju, potencira temu koja nije primjerena dječjim očima i to samo s jednim ciljem – zlostavljanjem.

8. Postoje li znakovi koji upućuju na to da je moje dijete zlostavljano online?

Postoje razni znakovi koji bi mogli ukazati da se „nešto događa“ online s vašim djetetom. Iako ponekad sitnica može biti naznaka problema, roditelji uglavnom zanemaruju situacije poput sljedećih:

  • Tajanstvenost djeteta
  • Preuzimanje slika/videa
  • Snimanje na prijenosne medije

Korištenje softvera za enkripciju

Promjene u ponašanju djeteta mogu biti indikator da se nešto događa , a to uključuje:

  • Distanciranje od obitelji i prijatelja
  • Gubitak samopouzdanja
  • Loše vladanje u školi
  • Promjene u spavanju

Zapamtite, navedene promjene u ponašanju mogu biti sasvim normalna pojava u odrastanju djeteta te se prije poduzimanja bilo kakvih koraka dobro informirajte. Potražite pomoć ukoliko vam je potreban odgovor na vaše pitanje.

9. Trebam li zabraniti djetetu da koristi računalo?

Nikako, činjenica da je dijete ostalo bez pristupa Internetu može samo uzrokovati situaciju u kojoj dijete ne želi pričati s roditeljima. Umjesto toga, pomozite svom djetetu te ga educirajte da koristi Internet na siguran način.

10. Što mogu učiniti da zaštitim svoje dijete na Internetu?

Ispišite pravila ponašanja te ih smjestiti pored samog računala kako bi djetetu bila lako vidljiva. Imajte na umu sljedeće:
- Držite računalo na vidljivom mjestu u kući
- Koristite softver za filtriranje sadržaja
- Uvjerite dijete koji servisi nisu sigurni, Facebook je najbolji primjer
- Ukoliko sumnjate da je vaše dijete upoznalo stranu osobu, možete se obratiti lokalnoj policijskoj upravi za savjet/pomoć

11. Što mogu učiniti da zaustavim online zlostavljanje?

Informirajte se, educirajte sebe i svoje djete, koristite pravila ponašanja na Internetu, nikada ne pretjerujte u svojim reakcijama te umjesto toga pričajte sa svojim djetetom o problemu ukoliko on postoji.

 

 

Prethodni članakŠto možemo saznati iz dječjih crteža
Sljedeći članakNoćas nam stiže Sveti Nikola!