Život nije genralna proba!

0
90

«Jeste li primijetili da u slučaju «nedajbože» prilikom putovanja avionom jedan od naputaka kaže kako masku trebate prvo staviti sebi, a onda svom nemoćnom djetetu» - upozorava u svojoj, po meni revolucionarnoj knjizi «Škola života», autor Bruno Šimleša, izdavač VBZ www.vbz.hr.
Paradoksalna ili ne, za Brunu je to zgodna ilustracija stava da se u životu prvo treba pobrinuti za sebe.

Život nije generalna proba
Život nije generalna proba

Naš narod je, doduše, stvorio, i tu i tamo se zna čuti izreka da je «Bog prvo sebi stvorio bradu», ali čini mi se da se ipak više čuje glas onih koji promoviraju gard žrtve, pokore, žrtvovanja, trpljenja... U razgovoru među mamama – ruku na srce – češće se čuju teze o neispavanosti, o neizlascima, o nedruženjima, o odricanju, žrtvovanju, o zapostavljanju sebe, svojih interesa, prijatelja, užitaka... A sve je to, kako Bruno lijepo kaže – KOMPROMITIRANJE!
«Bilo da svoje vrijeme i energiju dajete prvo svojoj djeci, partnerima ili prijateljima, pravilo bi trebalo biti isto kao u avionu – piše Bruno – prvo se pobrinite za sebe».
Uf! Nije ovo (i sve ono što slijedi) lako pročitati majci, posebno onoj «djece sitnog zuba» poput mene. Uopće ne želim reći što bi na ovo rekla moja majka (srećom, ne služi se internetom), ali Bruno ne odustaje.
«Pravilo je univerzalno – prvo se pobrinite za sebe. Jer, iskreno, ako se ne pobrinete za sebe – što drugima zapravo imate za dati? Olupinu ili imitaciju sebe? Ako sebi niste na prvom mjestu – drugima ne možete dati ono najljepše od sebe!».


«Vaše potrebe trebale bi biti prve na čije ćete ispunjavanje pomisliti. Da, da, odmah da odgovorim svim majkama i onih četvero očeva koji stavljaju potrebe svoje djece ispred svojih – to doista uključuje i vašu malodobnu djecu. Ako mislite da su njihove potrebe važnije od vaših, onda niste svjesni koja je vaša uloga i što je najdragocjenije što možete pružiti svojoj djeci. Dragi moji roditelji, najdragocjenije što možete pružiti svojoj djeci je primjer sretnog, ispunjenog života!».
To će im više značiti, tvrdi Bruno, od svih pripremljenih obroka, oprane odjeće i svih zajedničkih domaćih zadaća, čak i svih razgovora koje vodite sa svojom djecom, ako vi svojim primjerom demantirate ono što im govorite.
Kako će vaše dijete shvatiti vaš savjet da se zauzmete za sebe ako vidi vas da to ne radite? Ono što je najzanimljivije – djeca to ne moraju ni vidjeti, ona će osjetiti nezadovoljstvo u vašem srcu, grč u vašem želucu i to je ono što ćete im predati ako ne živite za sebe.»
Sve je istina! Kad god sam zamišljena zbog problema raznih, moje me dijete pita: "Mama, ljuta si?". Ja kažem: "Ne, ne, sve je u redu. Zašto pitaš?". "Pa takvo ti je lice!".
Ljudi, posebno mame, preporučam od srca knjigu «Škola života» Brune Šimleše, izdavač VBZ
www.vbz.hr.
Nemam više što za dodati – žurim u Muzej suvremene umjestnosti s prijateljcama. Da, da. Dobro ste pročitali. Ja majka troje male djece, usred radnog tjedna, usred radnog dana!

Živjeli!

Hakuna Mamama marija@sretnodijete.net

Ps. Vratila se iz Muzeja, toplo ga preporučam kao i spuštanje niz onaj tunel-tobogan. Leon Lučev kaže da mu je najbolja teza iz Brunine knjige ta da «Život nije generalna proba!». Pa sam u to ime i ja uskočila u vreću i fijuuu... kroz tunel kao Alisa u zemlji čudesa.

Prethodni članakMoja razmažena djeca
Sljedeći članakGospodar okusa