Sretne generacije: nesterilni uvjeti, bez medija i sa puno vanjskih igara

0
124
sretne generacije

Da, nostalgični smo - ne za bivšom državom (ili barem ne svi) već za djetinjstvom kad smo se ljeti igrali u blatu, a zimi nosili gumene čizme iz Borova (podstavljene iznutra) i sušili ih kraj peći da možemo opet van na snijeg.

Danas naša djeca imaju vrhunske nepropusne čizme, ali padanje snijega opasno je ugroženo klimatskim promjenama. I ne samo to... Učimo od Filipinaca, kad se već ne sjećamo savjeta naših baka!
Vjerojatno ste i vi dobili mail u kojemu se stare generacije (od 50-ih do 70-ih) s nostalgijom sjećaju svoga djetinjstva i pitaju današnje klince i njihove nostalgične roditelje i bake i djedove: «A što je nama falilo? Rasli smo u nesterilni uvjetima, igrali se vani, odrastali bez televizora i kompjutora…»

Čak i ako se nasmiješite na te simpatične poruke i usporedbe, sigurno ćete vlastitom djetetu već s vrata viknuti da dobro sapunom opere ruke ili mu žurno oteti komad hrane koji je pao na pod.

Higijenski osviješteni Amerikanci su za potrebe istraživanja utjecaja ranog doticaja s bakterijama i nečistoćama na kasnije zdravlje, morali promatrati Filipince – u dobi od rođenja do 22. godine. Mali su Filipinci odrastali opušteno, s kućnim ljubimcima, ponekom svinjom ili psom koja bi prošetali dvorištem, ponekim komadom hrane pokupljenim s nesterilnog poda… i bili zdraviji od Amerikanaca te dobi!

'Naše istraživanje sugerira da ultra čisto, ultra higijensko, sterilno okružje u početku života može pridonijeti višoj razini upalnih procesa u organizmu kasnije u životu', rekao je autor istraživanja Thomas McDade sa sveučilišta Northwestern u Illinoisu. Rane infekcije običnim bakterijama i virusima najčešće su manje opasne i ne prerastaju u teže kliničke bolesti, a razvijaju imunološki sustav.
Zato slobodno nastavite čitati knjigu, dovoljno je da usisate, danas ne morate prati pod – ništa im neće biti od malo nečistoće (pretpostavljamo da ipak nemate svinju kao kućnog ljubimca?).

Autorica: Sanja Beraković

Prethodni članakPčelar: "Med ubija viruse gripe."
Sljedeći članakŠto nas uči voda: zanemarivanje je gore od ismijavanja