Starinska kokošja juha za babinjače

0
843
kokošja juha za oporavak nakon poroda
Kokošja juha se je u starija vremena kuhala da bi se žena brzo oporavila nakon poroda.

Sigurno znate da razdoblje babinja traje 40 dana nakon poroda. No, jeste li znali da je u nekim krajevima Hrvatske običaj u tim danima, odnosno kada rodilja dođe kući iz rodilišta, običaj skuhati i donijeti joj vruću kokošju juhu za oporavak.

Preciznije, važno je da juha do rodilje stigne prije nego se ohladi. Tako se radilo u stara vremena. Danas se uglavnom priča i piše o tome kako skinuti kilograme, kako stati u stare traperice... U tom duhu razmišljaju i gosti koji dolaze vidjeti bebu. Neki čak ni ne pitaju je li zgodno i kada doći.
Čak i ako je kod vas situacija takva, ako ni vi nemate anđela koji bi vam donio vruću juhu - donosimo vam recept po kojem ju možete skuhati sami.
Ideja plus: skuhajte ju još prije nego odete u rodilište i zamrznite. U danima koji slijede - dobro će vam doći.

Recept za kokošju juhu za oporavak nakon poroda

Sastojci za 8 osoba

* 1 kokoš za juhu (ca. 1,5 kg)
* 4 litre vode
* 1 žličica crnog papra u zrnu
* 3 lovorova lista
* 2 klinčića
* 3 žličice soli
* 1 srednja hokaido-tikva
* 500 g brokule
* 2 velike rajčice
* 250 g prekrupe
* 100 g pesta

Priprema

1. Isprati kokoš (ako možete nabavite domaću kokoš sa sela) u hladnoj vodi, kuhati u loncu s vodom, u juhu dodati papar, lovorov list i klinčić (eventualno u vrećici za čaj).

2. Oprati tikvu, prepoloviti i odstraniti sjemenke; razrezati u kockice veličine 2 cm zajedno s korom (kora daje prekrasnu boju i raspadne se sama od sebe). Oprati brokulu, izrezati na četiri dijela i razdijeliti u ružice, oguliti stabljike i sitno nasjeckati. Oprati rajčice, odstraniti sjemenke, nasjeckati na kockice.

3. Nakon 2 sata kuhanja izvaditi kokoš iz juhe. Uzavriti juhu. Dodati tikvu i prekrupu i ostaviti da se kuha 20 do 25 minuta na maloj vatri. Nakon ca. 20 minuta dodati brokulu.

4. Meso očistiti od kože i kostiju i narezati na komadiće. Na kraju kuhanja u juhu umiješati pesto i dodati meso i rajčicu.

Ova juha okrepljuje, grije, daje snagu i idealna je za dojenje!

Sretno i dobar tek!

Prethodni članakKako dešifrirati ultrazvuk?
Sljedeći članakOporavak nakon porođaja