Razgovor: Što je Jumping Clay i kako potiče kreativnost kod djece?

0
1598

U našem gradu organizira dječja knjižnica svaki ponedeljak radionice rada s Jumping Clay glinom. Djeca ovu glinu obožavaju a roditelji se često pridruže i uživaju s njima.

Kako pomoću gline poticati dječju kreativnost i koncentraciju? U čemu je Jumping Clay drugačija od ostalih glina ili kako se sa ovo glinom najbolje radi? To su samo neka od pitanja za koje smo kontaktirali vlasnicu Jumping Clay Hrvatska, gospođu Nediljku Dokozić.

Sretnodijete.net: Nediljka, opišite Vašu glinu s nazivom Jumping Clay svima koji je još nisu upoznali. U čemu je ona drugačija od drugih glina i plastelina?

Nediljka: "Jumping Clay je posebna masa za modeliranje, potpuno drugačija od svega što roditelji i djeca do sada poznaju. Radi se o proizvodu koji višestruko primjenjiv i koristan. Osim igranja djeca jako puno toga uče i razvijaju se, a  roditelji mogu predahnuti od čišćenja jer je potpuno čista. Nema mrlja, posebnih zaštita radne površine, odjeće itd. Uz to je potpuno netoksična. Od iste se rade razne figurice/igračke, dekoracije za torte, nakit, ukrašavaju okviri za slike…. beskrajno puno mogućnosti. Uz sve to dokazano potiče koncentarciju i maštu."

Sretnodijete.net: Što točno znači da je „netoksična“?

Nediljka: "Netoksična - pa najjednostavnije rečeno, po svom svojstvu nije štetna za zdravlje. Da bih potkrijepila mnoštvo međunarodnih certifikata i bila potpuno mirna, dala sam Jumping Clay na testiranje u HR, ali kao hranu, tako da otklonim brigu, što ako ju dijete pojede ili proguta. Naravno da nije za jelo niti hranjiva, no najvažnije je da nije štetna."

Sretnodijete.net: U čemu djeci pomaže rad sa glinom Jumping Clay i zašto ju djeca toliko vole? Pričala ste mi da je Vašem sinu pomogao rad sa Jumping Clay? Možete to približiti?

Nediljka: "Ranije sam navela neke od karakteristika Jumping Clay gline i za što je sve izvrstna. Moj je sin u maloj školi volio samo crni flomaster, nije znao crtati I nikako nije mogao mirno pratiti nastavu, na što su nas često upozoravali, no to jednostavno nije nešto što se lako nauči. Preko zimskih praznika i kišnih dana, vrijemo smo provodili u JC akademiji u inozemstvu i izvrsno se zabavljali.

No povratkom u školu, učiteljice su me tražile za sastanak, te tražile odgovor na pitanje - šta se to dogodilo? On je postao dečko koji odjednom voli svakakve boje, crta, sjedi i sudjeluje u nastavi. Naravno, nije ni nama odmah bilo jasno šta se dogodilo, tek u razgovoru sa učiteljicamai analizirajući praznike, došli do zaključka koncentracije, fine motorike i osjećaja samopouzdanja koji je proizašao iz vlastitog stvaranja igračaka.

Također i moja godinu dana mlađa kćer, dolaskom u školu i činjenicom da je brat već super, nije imala dovoljno samopouzdanja da se sama javi za neki odgovor na nastavi, neki su već čitali, znali matematiku, a ona to sve tek treba.

Bila je jako tiha i povučena u školi, tako da sam jedan dan molila učiteljicu da donesemo Jumping Clay i da ona pokaže prijeteljima nešto u čemu je ona posebna, drugačija. I to je naša priča. Njenu promjenu imamo čak zabilježenu u svjedodžbi na polugodištu, te svako malo imamo neke naše radionice u njihovoj školi i oni uče prijatelje modelirati."

Sretnodijete.net: Znači ako ima i recimo terapeutski učinak, nije namijenjena samo djeci, već i za starije osobe?

Nediljka: "Da, svakako! Jumping Clay je namijenjen svima koji vole kreativni rad. Pored svega ranije navedenog ona ima i predivan miris jasmina, te svojom mekoćom jako, jako umiriva."

Sretnodijete.net: U  čemu je osnova rada s Jumping Clay? Kako najbolje postupati kada ju imamo prvi put u ruci? Imate neke upute na internetu ili You tube? Ili postoji čak knjiga?

Nediljka: "Imamo dosta toga na netu i jedino što uvijek posebno naglasimo, da se Jumping Clay mora razraditi, razvući par sekundi rukama dok ne omekša. Svaki proces modeliranja kod nas počinje sa kuglicom (lopticom), te se iz iste rade svi školski oblici i tako promatra i radi cijela figurica.

Uz izrazito postojane boje i njihovu mogućnost miješanja, možete napraviti bilo koju željenu boju iz spekra boja. Važno mi je napomenuti da se naš rad i Jumping Clay posebno ističu iz razloga da sve radimo rukama i prilagođenim alatima. Modlice koje se inače koriste kod drugih masa kod nas nisu u prvom planu, cilj je stvaranje rukama i maštom."

Sretnodijete.net: Koliko dugo je Jumping Clay na hrvatskom tržištu i gdje ju roditelji mogu kupiti.

Nediljka: "Na tržištu smo od ljeta prošle godine i dostupni sa svojim asortimanom u Arena Centar u Zagrebu i u Westagte Zaprešić, no dio našeg asortimana možete pronaći i u dućanima Školske knjige diljem Hrvatske. Naravno da je tu i naš internet dućan na www.jumpingclay.hr, također se možete prijaviti i na naše mjesečne novosti, te uz to profitirati raznim promo kodovima i popustima pri kupnji."

Sretnodijete.net: Vidjela sam da nudite i radionice, proslave rođendana, obilazite škole i sl. Opišite kako takve radionice i proslave izgledaju? Dali ih nudite samo u Zagrebu ili isto u drugim gradovima?

Proslave sa Jumping ClayNediljka: "Tako je, nudimo svakakve proslave i evente, rođendane kod nas i po domovima, također i razne private zabave za djecu, poput helloween… Trenutno samo na području Zagreba i okolice, iako se mreža razvija i uskoro ćemo biti dostupni i u drugim gradovima, no sve to će biti objavljeno na našim stranicama. Također nudimo i obuku ukoliko netko želi postati dio našeg tima, ali i biti samostalan, npr. mame koje žele raditi samo dio svog dana ili tjedna, tzv. instruktori koji samostalno vode radionice po školama i vrtićima ili pak privatne zabave."

Sretnodijete.net: Pričala ste mi da imate troje djece. To je samo po sebi zahtjevno. Kako uspjevate uz to još voditi firmu?

Nediljka: "Ni jedan posao nije lagan niti jednostavan, no ja zbilja imam sreću da imam nešto što me ispunjava, nešto gdje imam zajedničku temu sa svojom djecom, ali I svakako team koji stoji iza mene, a to su moje vrijedne cure u radionicama. Jako su kreativne I vrijedne, što meni omogućava puno slobode I vremena za djecu I obitelj. Rijetki su ovakvi primjeri, pa izgleda da sam ja zbilja srećko."

Sretnodijete.net: Kakvi su planovi Vaši za budućnost Jumping Clay-a u regii?

Nediljka: "Trenutno je nekoliko zemalja u Adria regiji aktivnih, točnije nas 4, što je izvrsno za ovako kratak period od godine dana. Sada je u fokusu Hrvatska i idemo odlučno širiti mrežu diljem zemlje. Naš oblik poslovanja i način na koji radimo omogućava mnogima lakši korak u privatne poslovne vode, tako da imamo dosta zainteresiranih za našu franšizu i radujemo se nadolazećim izazovima."

Autor: redakcija

Prethodni članakFIDGET SPINNER: Je li koristan djeci s poremećajima pažnje i kako ga koristiti?
Sljedeći članakPlavi bor - znanstveno-kreativne radionice za djecu