Strah od polaska u školu

0
90

Istraživanje je pokazalo da dječji organizam počinje odavati prve signale stresa čak šest mjeseci prije početka nastave!

Slike djece u suzama koja dozivaju svoje mame prvoga dana u školi imaju sada i znanstvenu potvrdu: taj je događaj izvor stresa, a njime su zahvaćeni mali učenici čak i do šest mjeseci nakon prvog dana škole. Rezultat je to studije provedene na Sveučilištu Bath u Engleskoj, prema kojoj dječji organizam počinje odavati prve signale stresa ček šest mjeseci prije početka nastave.
Raste razina hormona stresa
Istraživanje je provedeno na 105 djece (53 dječaka i 52 djevojčice). Njihovi su roditelji i nastavnici ispunili upitnike o karakteru i ponašanju djece, a analizirana je i dječja slina nakon dva tjedna i nakon šest mjeseci od početka škole. Istraživači su analizirali razinu kortizola, hormona povezanog sa stresom. "Iznenađujuće je to", objasnila je Julie Turner-Cobb, koordinatorica studije, "da je razina kortizola bila vrlo visoka i prije početka nastave, a stres se povećavao do polaska, i tek se nakon šest mjeseci vratio u normalu".
Prema znanstvenici, krivci za tu pojavu mogli bi biti i roditelji: "Majke i očevi su prvi na udaru stresa kada je riječ o polasku u školu njihova djeteta, pa svoju nelagodu prenose na djecu dok bi zapravo trebali pokušati smanjiti razinu anksioznosti".
Živahnijima malo teže
Veći rizik od stresa imaju živahnija djeca: uspoređujući vrijednosti razina kortizola s podacima o ponašanju proizišlo je da ekstrovertirani učenici imaju veću razinu hormona u odnosu na drugu djecu te da im treba dulje vrijeme da se razina vrati u normalu. No ako su pod stresom, to ne znači nužno da su i manje zdravi: "Nakon šest mjeseci skoro se svoj djeci razina kortizola vraća u normalu", objasnila je Turner-Cobb, "a taj privremeni stres djeci pomaže da se nauče bolje uhvatiti u koštac s kritičnim situacijama.
Stoga se treba zabrinuti samo za slučajeve u kojima kortizol ostaje visok jer on signalizira neugodu od boravka u školi". Prateći zdravlje djece, istraživači su dobili i potvrdu zašto se takva djeca često razbolijevaju tijekom školskih praznika. Iz upitnika je proizišlo da učenici s visokim razinama kortizola obolijevaju manje od prehlade i gripe, ali kad su na odmoru hormon se naglo smanjuje pa dolazi do bolesti.

Izvor: ANSA

Prethodni članakRazvijajte samopoštovanje kod djece
Sljedeći članakKLINFO.hr ima najveću bojanku u Hrvatskoj!