Sunčana Seletković, fitness instruktorica: Kako sam vježbanje dovela u dnevne boravke

0
410
sunčana seletkovic

O dobrobiti vježbanja na ovome svijetu napisano je valjda sve. U želji da budu u dobroj formi – mnoge žene upisuju i plaćaju razne oblike i vrste vježbanja. No, ono što mnoge mame i žene muči je kako postići kontinuitet.

Na kraju dana, kada obično jesu termini za vježbanje -  snaga, umijeće, sposobnosti, mašta i inovativnost na plitkoj su rezervi. I kada nakon cijeloga dana sada još treba dogovoriti čuvanje djece da mama ide vježbati – obično s popisa aktivnosti otpada – fizička aktivnost.

Srećom, postoje ljudi koji funkcioniraju po principu «Ili ću naći put ili ću ga stvoriti». Jedna od njih je Sunčana Seletković – žena koja je svoj hobi pretvorila u posao i osmislila program vježbanja za žene koje nemaju vremena odlaziti u teretanu. Vježba se doma, postoji grupa podrške, rezultati su sjajni. Što o svom programu vježbanja kaže sama autorica Sunčana Seltković možete pročitati u našem razgovoru s njom. A na kraju smo za naše čitateljice pripremili malo iznenađenje :-)!

Sretnodijete.net: Zašto baš fitness?

Sunčana: Fitnesom se bavim od ranih studentskih dana i svjesna sam koliko redovito vježbanje i zdrava prehrana utječu na zdravlje i kvalitetu života. I danas, u kasnim četrdesetim godinama osjećam se odlično, imam puno energije, izgledam mlađe od svojih vršnjakinja koje se već počinju boriti sa dijabetesom, povišenim krvnim tlakom i sličnim bolestima karakterističnim za zrelije godine.

Sretnodijete.net: Zašto se fokusirate baš na mlade majke?

Sunčana: Smatram da su mame jedna zapostavljena kategorija u fitnes populaciji i da zbog obiteljskih i poslovnih obaveza ne mogu više sati tjedno odvojiti za odlazak na fitness. Ako i uspiju odvojiti vrijeme za vježbanje, često su prepuštene same sebi i bez kontinuirane brige o njihovom napretku i u takvom okruženju žena koja je jedva našla vremena da „pobjegne“ od kuće ne osjeća se ugodno i ne veseli je posjet teretani. Zato brzo odustaje.

I sama sam bila jedna od takvih žena i nije mi bilo ugodno odlaziti u teretanu iako sam voljela vježbati. Zato sam, iz suosjećanja prema majkama koje bi se željele pozabaviti se svojim izgledom i osjećati se dobro, krenula baš u tom smjeru.

Sretnodijete.net: Na koji način radite s Vašim klijenticama?

Sunčana: Radim s njima na principu „ključ u ruke“. Dajem im sve potrebne alate, to jest plan prehrane, plan treninga i video treninge te ono što je najvažnije, imaju podršku ostalih žena na istom putu kao i one u obliku zatvorene facebook grupe.

Osim toga, vježbaju iz vlastitog doma u vrijeme koje njima odgovara a za treninge moraju odvojiti svega pola sata svog vremena.

Njihov napredak se kontinuirano prati, imaju kako moju tako i podršku nutricionistice Jelene Pugelnik jer smo svakodnevno sa njima u kontaktu putem facebook grupe i odgovaramo na sva njihova pitanja.

Sretnodijete.net: Tko sve može vježbati s vama?

Sunčana: Moji treninzi su namijenjeni osobama bez zdravstvenih problema, tako da svako iskakanje od nekog prosjeka zahtjeva poseban tretman. I ide na vlastitu odgovornost. Mogu sudjelovati i žene koje su  rodile prije tri mjeseca pod uvjetom da su rodile vaginalno, da nemaju dijastazu i da imaju ima odobrenje od svog liječnika/ginekologa.

Sretnodijete.net: Mogu li mame vježbati s bebama ili malom djecom?

Sunčana: Da, dapače. Često mi se javljaju polaznice programa sa svojim slikama kako koriste djecu kao utege. Mame uspiju odraditi svoj trening a djeci je zabavno i interesantno vježbati sa mamom a i na taj način razvijaju zdrave navike.

Sretnodijete.net: Možete dati jednu poruku za kraj našim čitateljicama?

Sunčana: Poručila bih im da ako se ne osjećaju dobro i ako nisu zadovoljne svojim izgledom da se ne predaju. Svaki problem ima svoje rješenje, pa tako i njihov. Neka mi se obrate sa povjerenjem i pokušat ću im pomoći da krenu prema zdravijem i aktivnijem životu. I htjela bih im poručiti da je ponekad važno sebe staviti na prvo mjesto i „ukrasti“ vremena za sebe i svoje potrebe. Jer ako su mame sretne i zadovoljne, i cijela obitelj je zdrava i sretna!


Iznenađenje za naše čitateljice:

Mogućnost osvojiti sasvim besplatno Sunčanin najkompletniji online program "TOTAL FIT".

Što o programu kaže njegova autorica Sunčana Seletković?

Za čitateljica online portala Sretnodijete.net sam odabrala program od 8 tjedana - Total fit. Total fit je moj najkompletniji program do sada jer osim što osigurava podršku trenerice i nutricionistice, daje i tu posebnu podršku u emocionalnalnom smislu.

 • Svaki tjedan dobivaju se po dva NOVA kratka video treninga koji uključuju zagrijavanje i istezanje koje žene odrađuju kod kuće, u vrijeme kada njima odgovara. Svaki moj program ima razvojni karakter, što znači da se treninzi intenziviraju kako vrijeme prolazi, tako da je potrebno slijediti treninge tjedan po tjedan. Vježba se pet dana u tjednu po cca 30- tak minuta.
 • Za vrijeme trajanja programa dobiva se sedmodnevni plan prehrane (sa uključenih 5 obroka) mjesečno i to onaj kalorijski razred kojem žena pripada. Znači ne treba razmišljati što jesti i kako skuhati. Sve je napisano. Jelovnik je sezonski sa dostupnim namirnicama i uključuje popis namirnica.
 • Za vrijeme trajanja programa, žena dobiva članstvo u zatvorenoj FB grupi gdje su ostale žene koje također vježbaju pa se međusobno motiviraju, bodre i daju si podršku. To je jedan od najvažnijih razloga zašto žene postižu odlične rezultate jer imaju psihološku podršku drugih žena i koje se susreću sa istim izazovima (nedostatak vremena, emocionalno prejedanje i sl) tako da je lakše biti dosljedan i slijediti program.
 • Posebnost Total fita (koje drugi programi nemaju) je to što svaki tjedan od mene dobivaju po jedan motivacijski video. Ti videi su edukativnog karaktera jer se govori o namirnicama, njihovoj hranjivoj vrijednosti i slično ali i o drugim stvarima koje iskaču za vrijeme programa vježanja a to je kako prevladati krize, kako ukrasti vrijeme, kako reći "ne", kako se izboriti za sebe, kako sanirati bolove nakon vježbanja i slične druge teme koje su neminovne kad se netko upusti u vježbanje.
 • Osim svega gore navedenog vježbačica dobiva Osobni mjerni list za mjerenje na početku i na kraju, plan treniranja, upute o vježbanju i slično.

Ovaj online fitness program Vam nudi:

 • vježbanje kod Vas doma kada Vama odgovara 
 • 8 tjedana vježbanja, 5 dana tjedno po 30-tak minuta  - idealno sada prije ljeta!
 • svaki tjedan 2 nova video treninga
 • sedmodnevni plan prehrane
 • članstvo u zatvorenoj Facebook grupi koja nudi podršku
 • svaki tjedan motivacijski video
 • osobni mjerni list koji prati Vaše rezultate

  Kako do nagrade?

  Pročitaj u ovom članku!

Prethodni članakdr. Sanja Toljan: Zašto ne preporučujem preventivnu mamografiju i koje su alternative?
Sljedeći članakKako bezuvjetna ljubav može izlječiti odnose i hormonske poremećaje - dr. Sanja Toljan