Supermame zbog kojih se osjećamo loše

0
94
supermama hvaljenje

Priznale ili ne, većina mama voli malo zdravog natjecanja i uspoređivanja svog mališana s drugima. Svaki razgovor dvije mame na kraju se svede na priče o tome kako su njihova djeca napredna i pametna, pri čemu može biti i pretjerivanja. To su supermame zbog kojih se osjećamo loše.

Razgovori započinju u trenutku kad zatrudnimo. Mame uspoređuju svoje trudnoće, porode i razvoj bebe. Često na temelju tih razgovora i ocijenjuju same sebe, svoje upjehe i neuspjehe. Osim pritajenog natjecanja, u takvim se razgovorima prešutno formira i stajalište o tome što je "normalno". Oni mogu rezultirati odličnim savjetom, sugestijom, ali i osjećajem da smo nesposobne.
Od trenutka začeća najveća briga svake mame je zdravlje i sigurnost njezinog djeteta. Svaka njezina odluka, od hrane koju će jesti do aktivnosti u kojima će sudjelovati, temelji se na onome što je najbolje za njezino dijete. Kada za trudnoću sazna okolina, dosadni savjeti i priče o trudovima i porodu, mogu ponekad biti naporni i obeshrabrujući.

Bez obzira koliko su neke priče strašne, tu je negdje u priči majka koja je imala trudove čak tjedan dana, bez ikavih tableta za bolove, koja je doživjela sve moguće komplikacije i nemar u bolnici, a onda je na ivici smrti, rodila savršeno malo biće potpuno sama, bez pomoći doktora i sestri! Takva mama je potajno prepoznata kao pobjednica u igri uspoređivanja.
Kada se dijete rodi, igra se mijenja iz toga tko je imao najgore iskustvo poroda do toga čije dijete je najnaprednije. Mame vole naglašavati kako je divno i pametno njezino dijete. Ako grupica mladih mama raspravlja o razvoju i napretku svojih beba, uvijek će se naći jedna koja će nastojati svojom pričom zasjeniti sve druge mame, odnosno drugu djecu. To su one čiji mališan spava cijeeelu noć od prvog tjedna starosti, nikad nema grčeve i ne povraća, onaj maleni koji je počeo puzati s četiri mjeseca, prohodao s šest, a sada kada ima godinu dana već koristi tutu, može izgovoriti cijelu rečenicu i brojati do sto.

Kada je natjecanje zdravo i korisno

No na stranu s hvalisavim majkama, malo zdravog natjecanja i usporedbe djece doista može biti korisno. Mame se nakon takvih razgovora mogu dobro osjećati zbog toga što uspijevaju svom mališanu biti dobar roditelj i što je on napredan i zdrav. Isto tako, kroz razgovore i usporedbe mame mogu utvrditi normalan tijek rasta i razvoja koji se očekuje od njezinog djeteta, odnosno prepoznati probleme u razvoju u odnosu na vršnjake.
Kod pojave bilo kakvog problema, druge majke obično mogu dati najbolji savjet, podršku i ohrabrenje, osobito ako su i same prošle sličnu situaciju.

Na kraju krajeva biti majka je najljepši, ali i najteži posao, pa svaka žena treba i zaslužuje malo prostora za hvaljenje, osobito ako taj posao rade najbolje na svijetu.

Izvor: klininfo.hr

Prethodni članakMi u razvodu, dijete u šoku...
Sljedeći članakDjeca koja odrastaju uz sestru mentalno su stabilnija!