Teškoće u govoru: Slušajte i ohrabrite svoje dijete

0
89
probleme sa govorom logoped

Neuobičajeno dugo tepanje, zamuckivanje, nedovoljan fond riječi, govor koji zaostaje za intelektualnim razvojem, čak i promuklost, neki su od znakova koji najčešće upozoravaju na to da dijete ima problema sa govorom. Za razliku od prikrivenijih problema, navedene je lako uočiti i, savjetuju logopedi, ne treba ih olako shvaćati.

U Hrvatskoj 25 do 30 posto djece predškolske dobi ima govornih teškoća. U Njemačkoj je takve djece, prema nekim autorima, i više od 30 posto, ali tamo se o tome brine po jedan logoped na sedam tisuća stanovnika, dok kod nas po jedan dolazi tek na svakih 14 tisuća osoba. Ne čudi, stoga, što se na logopedsku terapiju u nas čeka dulje nego na jednu od najtraženijih dijagnostičkih pretraga, primjerice, magnetsku rezonancu. A upravo su vrijeme i trenutak od presudne važnosti.
Sve što se s govorom djeteta događa do treće godine posebno je važno pratiti jer do tog se doba najučinkovitije može i reagirati - poticati u željenom smjeru i čak preventivno djelovati. I što je još važnije, do treće godine jako puno mogu i roditelji sami napraviti. Problemi s vremenom uistinu postaju veći.

Evo postupaka primjenom kojih sigurno nećete pogriješiti:
• Nemojte tražiti od djeteta da uvijek govori točno i ispravno. Dopustite da pričanje bude zabavno i da dijete u njemu uživa.
• Iskoristite obiteljski ručak kao dobru priliku za razgovor. Izbjegavajte stvari koje odvlače pozornost, kao što su radio ili televizija.
• Izbjegavajte ispravke ili kritike kao što su “uspori”, “polako, imaš vremena” ili “duboko udahni”. Takvi komentari, bez obzira koliko oni bili dobronamjerni, samo će doprinijeti tome da vaše dijete postane svjesno načina na koji govori.
• Izbjegavajte da vaše dijete govori ili čita naglas ako se ono zbog toga ne osjeća ugodno ili ako se proces mucanja pojačao. Umjesto toga, za vrijeme takvih trenutaka potaknite dijete na aktivnosti koje ne zahtijevaju puno pričanja.
• Nemojte djetetu reći da počne ispočetka.
• Nemojte djetetu govoriti da razmisli prije nego što počne govoriti.
• Osigurajte opuštenu atmosferu u vašem domu. Pokušajte usporiti ritam obiteljskog života.
• Kada se obraćate djetetu ili drugima u njegovoj prisutnosti govorite polako i razgovijetno.
• Gledajte dijete u oči. Pokušajte ne skrivati pogled ili pokazivati da ste uzrujani.
• Dopustite djetetu da govori samo za sebe i dozvolite mu da dovrši misli i rečenice. Napravite stanku prije nego što odgovorite na pitanje ili opaske vašeg djeteta.
• Govorite polako vašem djetetu. Za ovo je potrebno vremena i prakse! Održavajući usporen način govora može pomoći vašem djetetu u tečnosti izgovora.

Prethodni članakTko pita ne skita ili škakljiva dječja pitanja
Sljedeći članakMali negativci: kako od pesimista do optimista