Test dječjih autosjedalica za 2017. g.

0
3831
autosjedalica_test

Na ovogodišnjem proljetnom testiranju dječjih autosjedalica, kojeg su proveli Hrvatski autoklub i njegovi partneri iz europskih autoklubova, ovog su se puta našle čak 42 sjedalice, čime je postavljen apsolutni rekord posljednjih godina.

Testiranja su bila izrazito detaljna, a pritom se nije ispitivalo samo odgovaraju li autosjedalice zakonskim obvezama, već su se u obzir uzimali standardni kriteriji poput sigurnosti, jednostavnosti korištenja, ergonomije ili kemijskog sastava od kojeg su izrađeni materijali.

Roditelji bi prilikom kupovine svakako trebali provjeriti odgovara li autosjedalica njihovom automobilu i može li se u njega pravilno postaviti o čemu također uvelike ovisi sigurnost djece.

Djeca lakša od 9 kg ili mlađa 15 mjeseci ne smiju biti smještena u smjeru vožnje!

Neke od testiranih autosjedalica imale su mogućnost postavljanja u oba smjera, i u smjeru vožnje i u suprotnom smjeru. Te se sjedalice mogu koristiti od rođenja pa do otprilike četiri godine starosti, no važno je još jednom napomenuti kako djeca lakša od devet kilograma ili mlađa od 15 mjeseci nikada ne smiju biti smještena u smjeru vožnje jer to zbog slabije građe njihova tijela znatno povećava rizik od ozljeda.

Nikada, stvarno nikada, ne vozite dijete u autu bez autosjedalice

Pritom vozačice i vozači ne smiju zaboraviti da u automobilu bez autosjedalice nikad ne prevoze dijete. Čak i najlošija autosjedalica bolja je od nikakve i njezinim korištenjem značajno smanjuju mogućnost zadobivanja teških ozljeda prilikom prometne nesreće.

Dječju autosjedalicu treba koristiti uvijek i bez iznimke, pa čak i na najkraćem putovanju ili odlasku do lokalne trgovine. Statistika pokazuje kako se najveći broj prometnih nezgoda događa upravo na kratkim relacijama unutar nekoliko kilometara od kuće.

Držanje djeteta u rukama nije siguran način putovanja jer prilikom sudara pri brzini od samo 50 km/h dijete teško 5 kilograma postaje teško 20 puta više ili čak 100 kilograma. Prometne nesreće jedan su od glavnih uzroka smrti djece ispod 14 godina, a procjenjuje se da bi 70 posto djece preživjelo ili izbjeglo ozbiljnije ozljede da su bili vezani u odgovarajućoj autosjedalici.

REZULTATI TESTIRANJA:

U 2017. najbolja autosjedalica je Cybex Aton 5 - sjedalica za djecu do otprilike godinu i pol ili 13 kg težine

Najbolju ocjenu testiranja, vrlo dobar, ovog puta nije dobila niti jedna autosjedalica, 24 modela prošlo je s ocjenom dobar, a još 10 ih može zadovoljiti.

Među njima se sa ukupno najboljom ocjenom na samom vrhu izdvojila sjedalica Cybex Aton 5 namijenjena djeci do otprilike godinu i pol dana starosti ili 13 kg težine. Riječ je o laganoj i vrlo sigurnoj autosjedalici koja se postavlja u smjeru suprotnom od smjera vožnje i kod koje nisu uočeni nikakvi nedostaci. Upravo zbog toga, može ju se smatrati pobjednikom ovog opsežnog testiranja.

Ipak, pohvalna je brojnost proizvoda sa ocjenom dobar, koja je samo korak do najviše ocjene. Još 23 modela u tom ocjenskom razredu pokazatelj su da proizvođači itekako počinju voditi računa o dobrim rezultatima. To su sljedeće autosjedalice:

 1. Stokke iZi Go Modular
 2. Stokke iZi Go Modular + iZi Modular i-Size base
 3. Britax Römer Baby-Safe i-Size + i-Size Base
 4. Cybex Aton 5 + Aton Base 2
 5. Britax Römer Baby-Safe i-Size + i-Size Flex Base
 6. GB Idan
 7. GB Idan + Base-Fix
 8. Nuna Pipa Icon + Pipafix Base
 9. Britax Römer Baby-Safe i-Size
 10. Cybex Aton 5 + Aton Base 2-fix
 11. Nuna Pipa Icon
 12. Bébé Confort AxissFix Plus
 13. Maxi-Cosi AxissFix Plus
 14. Recaro Zero.1 i-Size
 15. Cybex Pallas M SL
 16. Cybex Pallas M-Fix SL
 17. Kiddy Guardianfix 3
 18. Cybex Solution M SL
 19. Cybex Solution M-Fix SL
 20. Kiddy Cruiserfix 3
 21. Renolux Renofix
 22. Baier Adefix
 23. Baier Adebar

Ove tri autosjedalice su jedva prošle ispit sigurnosti: Joie Every Stage, Graco Milestone i Axkid Wolmax

Sjedalice koje su se na testiranjima jedva provukle su Joie Every StageGraco Milestone i Axkid Wolmax. Joiejev i Gracov proizvod mogu se koristiti od rođenja pa do prestanka obaveze korištenja sjedalice, no obje imaju deficit u pogledu sigurnosti. Pravilno montirana, dječja autosjedalica Axkid pruža dobru zaštitu u slučaju prometne nesreće, no u njenom slučaju problem predstavlja vrlo složeno postavljanje zbog čega su moguće potencijalne pogreške pri montaži.

Ovih pet autosjedalica je propalo na testiranju

Najgori rezultat i pad na testiranju ovog je puta ostvarilo pet dječjih sjedalica. Riječ je o sjedalicama Joolz iZi Go Modular s ili bez iZi Modular i-Size baze, Foppapedretti Teknofix, LCP Kids Saturn iFix i Casualplay Multipolaris Fix.

 • Kod Joolz iZi Go Modulara problem predstavlja materijal od kojeg je napravljena presvlaka koji je kontaminiran TCPP-om, retardantom gorenja koji se smatra kancerogenim.
 • Kod autosjedalica Foppapedretti Teknofix i LCP Kids Saturn iFix, koje su identične konstrukcije, uočeni su ozbiljni nedostaci pri testu frontalnog sudara. Ukoliko se pojas u automobilu koristi za vezivanje djeteta, dio pojasa prelazi preko bočne strane školjke autosjedalice, a time i previsoko po dječjem abdomenu. Prilikom frontalnog sudara pojas se jako duboko urezivao u abdomen testne lutke što bi potencijalno moglo izazvati unutarnje ozljede. Zbog toga su zaštita pri frontalnom sudaru i sigurnost u oba modela ocijenjeni nedovoljnom ocjenom.
 • Značajni nedostaci pri frontalnom sudaru primijećeni su i kod autosjedalice Casualplay Multipolaris Fix. Tijekom testiranja, testna lutka teška devet kilograma ispala je iz sjedalice. Mogućnost ispadanja iz sjedalice znatno je povećana kod djece starosti do otprilike godine dana, a time se povećava i mogućnost ozljeda prilikom primjerice drugog udarca u prometnoj nesreći. To je i razlog smanjenja ukupne ocjene jer vezanje sjedalice isključivo sigurnosnim pojasom automobila bez Isofixa očito ne pruža dovoljnu zaštitu.

Rezultati HAK testiranja dječjih autosjedalica

Izvor: HAK

Prethodni članakBlog Mame Robot: O, more sinje!
Sljedeći članakNa pola puta do prve banke humanog mlijeka u Hrvatskoj