Tko pita ne skita ili škakljiva dječja pitanja

0
610
zenska imena

Što je to? Odakle dolaze djeca? Zašto mame imaju mlijeko, a tate ne?“Je li moj zub pretežak za Zubić-vilu? Hoće li moći letjeti s njim? Što ako ispadne? Može li tata roditi”... Ponekad ne znate odgovoriti ni na najobičniji "Zašto?"...

Vjerojatno vas neće mimoići konstantno postavljanje sličnih pitanja vaše djece. Zbog čega djeca toliko ispituju? Pokušavaju pronaći smisa stvari i pojava, jer ih puno toga još uvijek zbunjuje. Biti malo dijete jednako je kao biti odrastao čovjek u stranoj državi.

Svaki dan za djecu je pun novih iskustava. Većina od njih su zabavna, ali neka ih jako zbunjuju.
Znatiželja koja ih tjera na postavljanje svakakvih pitanja zapravo je dokaz da prolaze kroz razvojnu fazu koja je potpuno normalna. Prema dobi djeteta možemo predvidjeti kakvog će sadržaja biti pitanja:
Dvogodišnjaci još uvijek intenzivno uče govoriti, pa će njihovo najčešće pitanje biti “Što je to?”. Vaši odgovori upotpunit će njegov rječnik.

Trogodišnjaci postavljaju pitanja koja počinju sa “Zašto?”, recimo: “Zašto je po noći sve crno?”. Kako im se mozak razvija, tako će im vaši odgovori objasniti ono što vide.
U dobi od četiri godine i više djeca počinju shvaćati da postoje i stvari koje oni ne vide, npr. znaju da su nekad postojali dinosauri, iako ih danas više nema. Zbog toga će postavljati malo složenija pitanja, npr. “Kako radi auto?”. Ili, jedno vjerske tematike koje sam nedavno čula: "Što znači 'svega vidljivoga i nevidljivoga'?". Nastojte odgovoriti na svako dječje pitanje, ako ne znate - pokušajte pronaći odgovor (i snagu za njega).

Ne ostavljajte ih bez odgovora, to je tako tužno. Možete im i jednostavno reći - ne znam! raspitat ću se, potražiti u knjigama i kad saznam - reći ću ti!
Koje je najsmješnije (ili najteže) pitanje koje vam je vaše dijete poslalo? Pošaljite ga na: info@sretnodijete.net


Najzanimljivija objavljujemo u rubrici "Dječji biseri"!

Autor: Božica Vukadin

Prethodni članakKako naučiti dijete da jede žlicom
Sljedeći članakTeškoće u govoru: Slušajte i ohrabrite svoje dijete