Triple test: Što? Kada? Zašto?

0
1444
triple test

Kod vrlo malog broja testiranih trudnica utvrdit će se pomoći triple testa da dijete zaista ima genetski poremećaj, dok će kod preostalih razlozi povišenih vrijednosti biti višeplodna trudnoća, da je plod stariji ili mlađi nekoliko tjedana nego što se prvotno mislilo, dob trudnice, dijabetes...

Triple test je jednostavna krvna pretraga. Mjeri vrijednosti triju hormona koje proizvodi plod i koji prelaze u majčin krvotok: alfa-fetoprotein (AFP), korionski gonadotropin (hCG) i estriol. Izmjerene vrijednosti stavljaju se u korelaciju s majčinim godinama, starošću ploda i brojem plodova u trudnoći. Povišene vrijednosti hormona mogu biti naznaka određenih anomalija ploda kao što je spina bifida. Nenormalna količina tih hormona može biti naznaka povećanog rizika od Downowog sindroma ili drugih genetskih poremećaja.
Triple test, kao niti mjerenje nuhalnoga nabora, ne daje pozitivan ili negativan rezultat, tj. ne može dijagnosticirati genetski poremećaj, nego samo označava pojačani rizik, stoga vas povišene vrijednosti ne trebaju odmah zabrinjavati. One samo naznačuju da je potrebno dodatno testiranje. Sami postotak dobivenih rezultata testova koji označavaju povećani rizik je prilično visok. Kod vrlo malog broja testiranih trudnica utvrdit će se da dijete zaista ima genetski poremećaj, dok će kod preostalih razlozi povišenih vrijednosti biti višeplodna trudnoća, da je plod stariji ili mlađi nekoliko tjedana nego što se prvotno mislilo, starost trudnice, dijabetes, pa čak i težina i etnička pripadnost mogu igrati veliku ulogu, ili jednostavno, da su rezultati testa krivi.
Testiranje se izvodi između 15. i 18. tjedna trudnoće i to na običnom krvnom uzorku, te stoga ne predstavlja nikakav rizik za majku i dijete.
O svim nedoumicama posavjetujte se sa svojim liječnikom.

Izvor: www.mothering.com 

Prethodni članakAmniocenteza: Kada? Kako? Zašto?
Sljedeći članakUzimanje uzorka korionskih resica