Trudnoj ženi ne nudite kavu

0
325
kava kod trudnica


Ulaskom u tijelo kofein preko posteljice prelazi i stiže do fetusa koji ga nije sposoban metabolizirati. Osim toga, može utjecati na razvoj stanica i na optok krvi u placenti. Najveći je rizik u prvih nekoliko tjedana trudnoće.

Jedna od prvih stvari prema kojoj u ranim mjesecima trudnoće buduće majke najčešće osjete odbojnost i mučninu je kava. I ne samo u prvim mjesecima, već i kasnije tijekom trudnoće i dojenja, žene obično piju manje količine ili potpuno prestanu piti kavu jer im im ne odgovara. I dobro je da je tako, da se priroda pobrinula za to, jer je unos kofeiona u organizam u trudnoći opasan. Potvrdila je to još jedna studija.

Rizik od spontanog pobačaja

Studiju je provela neprofitabilna organizacija Kaiser Permanent. Prema aktualnim vodičima za trudnice dnevni unos kofeina ne bi smio prijeći 300 mg, a nova studija potvrđuje da već i sa 200 mg na dan žene povećavaju rizik od spontanog pobačaja u odnosu na žene koje uopće ne konzumiraju kofein.

Istraživanje je obavljeno na 1063 trudnice i analiziralo je konzumaciju napitaka koji sadrže kofein: frekvenciju, količinu, evetualne promjene konzumacije tijekom tudnoće. Nakon analize rezultata u obzir su uzeti i drugi faktori rizika za pobačaj poput dobi, eventualnih prethodnih pobačaja, pušenja i pijenja alkohola. Ispalo je da tijekom trudnoće treba izbjegavati napitke poput čaja, kave, sokova u kojima ima kofeina i tople čokolade.

Rizični prvi tjedni

Opasnost od kofeina leži u činjenici da ulaskom kofeina u tijelo on prelazi preko placente i stiže do fetusa koji ga nije sposoban metabolizirati. Osim toga, može utjecati na razvoj stanica i na optok krvi u placenti. Najveći je rizik u prvih nekoliko tjedana trudnoće. Stoga je najbolje rješenje zamijeniti kavu, čaj i druge napitke koji sadrže kofein beskofeinskim napicima, a za podizanje enegije baviti se jogom, šetati i jesti međuobroke na bazi suhog voća i lješnjaka.

Izvor: : www.zdravobudi.hr

Prethodni članakRadno stanje u drugom stanju?
Sljedeći članakOpasne veze pušenja i trudnoće