U potrazi za vokalima

0
166

Nedavno smo, nakon pročitanih vijesti u crnoj kronici, objašnjavali Drugorođenoj da ne smije ulaziti nepoznatim ljudima u auto, pa makar je oni ljubazno zvali i nudili slatkiše.

Razgovor je išao u dobrom smjeru i mala je odmah sve shvatila:  “Razumijem. To bi trebalo reći i baki Slavici, ona živi sama, pa ako bi joj došao netko nepoznat i ponudio bolju i noviju protezu za zube, sigurno bi otišla s njim!“

Drugorođena i savjeti za baku Slavicu
Drugorođena i savjeti za baku Slavicu

Bolji Polovac mi nabija snažne komplekse. Kaže da sam osoba koja sve mora imati pod kontrolom, da stalno namećem svoje mišljenje i, ono što je meni najstrašnije, govori da sam nespretna.

I onda imam tremu kad perem suđe i radim kućanske. Tako sam slupala već treću čašu ovaj tjedan, na što je Bolji Polovac, pomalo sjetno, rekao: „ Ovaj zvuk mi je bio stran prije braka!“

Bolji Polovac: "Ovaj zvuk bio mi je stran prije braka!"
Bolji Polovac: "Ovaj zvuk bio mi je stran prije braka!"

Inače, normalno je da sve slupam kad mi se tresu ruke, a tresu mi se od šoka. Naime, još prije nekoliko dana slučajno sam, vođena valjda svojom potrebom da kontroliram, upala Prvorođenom u mobitel. Zaklinjem se da je bilo slučajno!

Mobiteli su nam isti, šifru je valjda mijenjao pa sam jednim pritiskom, bolje reći potezom, ušla u svijet dvanaesto i trinaestgodišnjaka. Ili njihovim jezikom: dvitrg.

Panično sam počela čitati, odnosno trudila sam se razumijeti kratice na zaslonu.

Ise, kae s tb, ks bl dns s A? Ili u prijevodu: Isuse, kaj je s tobom, Kaj si bil danas s Anitom? Zatim, msm dnj dm. Ili u prijevodu: Mislim da nije doma.

Prvorođeni iliti prvrđn
Prvorođeni iliti prvrđn

Brzo sam odbacila mobitel. Ništa nisam razumjela što me jako zabrinulo.

Osim kraćenja riječi, još me više izbezumilo vrijeme slanja poruka. Mnoge su poslane tijekom noći, odnosno od ponoći nadalje, usred radnog tjedna.

Jedino je dobro u svemu što mi je sad jasno zašto me Prvorođeni mrzi kad ga tjeram u krevet prije 23 sata i glasno uzvikuje:“Ma, Isse! Ma, Ise!“

Naime, ovo „upadanje“ u mobitel Prvorođenom, koštalo me duševnog mira te sam odustala, (barem za neko vrijeme), ulaziti u njegovu sobu.

Mir sam otišla potražiti kod Drugorođene. Mala piše lijepe sastavke, još uvijek koristi samoglasnike pa sam s dosta optimizma počela listati bilježnice.

Tražila sam samo jednu rečenicu kojom bih spasila dan.

Prva na koju sam naišla bila je ova: „ Jučer ujutro mama me budila svojim iritantnim vikanjem. U tome je i uspjela.“

Drugorođena: "Mama me probudila svojim iritantnim vikanjem!"
Drugorođena: "Mama me probudila svojim iritantnim vikanjem!"

Nakon ove rečenice koja je imala baš sve samoglasnike, zaklopila sam bilježnicu, izašla iz sobe i otišla dalje...

Napisala Mama Robot drazenkarobotic@gmail.com

Prethodni članakDanci empatiju uče u školama!
Sljedeći članakSrce od papira