Upišite svoje dijete u waldorfski vrtić “Neven”

0
737
Waldroftski vrtić Neven
Waldorfski vrtić Neven nalazi se u Maloj Rakovici, Samobor

Upoznajte život u ritmu i prirodi u waldorfskom vrtiću Neven!

Ugodno i toplo ozračje, obiteljska atmosfera u pravom smislu riječi, cjelodnevni boravak od sedam do sedamnaest sati, mješovita grupa djece od dvije do sedam godina, stalan ritam aktivnosti u skladu s ritmom prirode i promjenama u prirodi kroz godišnja doba, dovoljno vremena za slobodnu igru s prirodnim materijalima - drvo, vuna, pamuk, svila, pčelinji vosak, biljne boje... nabrajati bismo mogli do sutra i ne bi stigli ni blizu kraju. Nije lako opisati Waldorfski vrtić Neven u Maloj Rakovici (Samobor). Jer uvijek ponestane dovoljno lijepih, toplih, mirisnih, mekanih, nježnih, ugodnih riječi.

Waldorfski vrtić Neven, Mala Rakovica, Samobor
U waldorfskom vrtiću Neven djeca koriste veliki vrt za vanjske igre.

  

 

Igračke bez suvišnih detalja koje ostavljaju djeci prostora za razvoj stvaralačke fantacije, školjke, kamenje, domaćinski poslovi i ručni rad – pospremanje, pranje, brisanje, čišćenje, šivanje, pletenje, vezenje, tkanje, izrada igračaka.

Privatni waldorfski dječji vrtić Neven primjenjuje sustav odgoja temeljen na pedagogiji Rudolfa Steinera koja:

• vrijedi za svu djecu – bez obzira na akademske sposobnosti, stalež, nacionalnost ili vjeroispovijest

• uzima u obzir cjelovite potrebe djeteta, uključujući i duhovni aspekt

• razumije važnost različitih stadija djetetovog razvoja

• razvija ljubav prema učenju i entuzijazam prema školi

• smatra umjetničke aktivnosti i razvoj mašte integralnim dijelom učenja.

Waldorfski vrtić Neven, Mala Rakovica, Samobor
Većina opreme u waldorfskom vrtiću Neven izrađena je od drveta, a sve igračke napravljene su od prirodnih materijala.

Većina opreme u waldorfskom vrtiću izrađena je od drveta, a sve igračke napravljene su od prirodnih materijala. One su oblikovane tako da bi razvijale dječju maštu – nisu potpuno završene, već dijete svojim unutarnjim slikama igračku dovrši. Na taj je način jedan komad drveta ili lutka koja nema oči primjenjiva u različite svrhe.

Djeca se igraju s kamenčićima, školjkama, češerima i tkaninama u bojama.

Boje u vrtiću su umirujuće, a oblici zaobljeni.

Sluh se njeguje tihim govorom, pažljivim slušanjem ljudi i zvukova iz prirode, pjevanjem i sviranjem dječje lire.

Kroz waldorfsku pedagogiju na dijete se gleda kao na biće koje ima fizičko, duševno i duhovno tijelo, a vođeno je duhovnim spoznajama iz antropozofije.

Dijete do sedme godine života živi u posebnom stanju svijesti – u potpunosti je otvoreno prema svijetu koje doživljava preko svojih čula. Dijete se ne osjeća odvojeno od onoga što spoznaje. Sve što vidi, čuje, osjeti... neposredno se odražava na dijete i razvoj njegovih organa. Dijete još nema sposobnost distanciranja od okoline, već sve utiske prima u sebe. Stoga je za dijete važno što se događa u njegovoj okolini.

Cij waldorfske pedagogije je harmoničan razvoj djetetovih fizičkih, duševnih i duhovnih snaga.

Sve o djetetu omogućuje sa se ugodno osjeća, te njeguje i razvija osjetila.

waldorf3

Aktivnosti u waldorfskom vrtiću su:
- Ritmička kola – kroz njih dijete na maštovit način upoznaje stvari i pojave iz svoje okoline (seljak koji sije, cvijet koji vjeta, sunce koje šalje svoje zrake...). Kad se u igri izmjenjuje govor i glazba, koju još prati i pokret, dijete primjereno svom uzrastu doživljava jedinstvenost, cjelovitost riječi, zvuka i pokreta.

- Gestovne igre – ritmičkim stihovima koje pratimo pokretima prstiju djeca uče govor i njeguju spretnost, a u isto vrijeme usvajaju i ritam.

- Bajke, priče i lutkarske predstave – pravilno odabranim bajkama i pričama, lutkarskim predstavama djetetu približavamo doživljaje duševno-duhovnog procesa u čovjeku. Ponavljanje iste bajke, priče ili lutkarske predstave kod djeteta snaži volju i sposobnost koncentracije, te ga uči moralnim vrijednostima.

- Umjetničke aktivnosti razvijaju dječji senzibilitet za poimanje svijeta i ljepote. Djeca crtaju is likaju pastelama koje su napravljene od najfinijih naftnih derivata i potpuno su netoksične. Djeca modeliraju pčelinjim voskom – na taj način vježbaju finu motoriku, a da to nije zadana vježba, već ugoda stvaranja.

- Slobodna igra je osnovna i najvažnija aktivnost predškolskog djeteta. Ona dijete vodi prema socijaliziranju, maštovitosti, inicijativi, hrabrosti za slobodno stvaranje.

Prehrana u vrtiću je vegetarijanska – s ribom i mliječnim proizvodima bez jaja.

 

Waldorfski dječji vrtić Neven

Eugena Kvaterinika 15

10 430 Samobor

www.waldorfskidjecjivrticneven.hr

tel. 01 3326 989 095 9137 330

Prethodni članakMr. Beanov poučak
Sljedeći članakRujanska