Uzimanje uzorka korionskih resica

0
175
Uzimanje uzorka korionskih resica

Ovo je elektivan test koji nije medicinski nužan. Uobičajeno se radi u slučajevima kad je rano otkrivanje važno pacijentu i liječniku zbog visokog genetskog rizika za određene bolesti.

Mali uzorak koriona, vanjske vrećice koja okružuje embrij tijekom prva dva mjeseca trudnoće uzima se zajedno s tkivom sličnim vlasima kose koje raste iz koriona. Njih se proučava kako bi se kromosome fetusa ispitalo na genetske abnormalnosti

Zašto se koristi ovaj test? Originalno je razvijen kako bi se kromosomske abnormalnosti otkrile rano, oko desetog tjedna, jer se amniocentezu ne može učinkovito izvesti sve do 16. tjedna trudnoće. To ženi omogućuje da trudnoću prekine mnogo ranije ukoliko test pokaže postojanje ozbiljnog problema.

Kako se test izvodi? Test se radi u bolnici. Leći ćete kako bi se ultrazvukom točno odredio položaj bebe u vašem trbuhu. Tada se šuplja igla kroz vaš trbuh (ili vaginu) uvodi u maternicu i uzima uzorak iz posteljice. Test je ponekad bolan, ali traje manje od 45 minuta. Rezultati su dostupni nakon otprilike 10 dana.

Kad je test neophodan? Ovo je elektivan test koji nije medicinski nužan. Uobičajeno se radi u slučajevima kad je rano otkrivanje važno pacijentu i liječniku zbog visokog genetskog rizika za određene bolesti.
Kad je test nepotreban? Zbog svih rizika koji su nabrojeni ispod, test se ne preporuča za većinu trudnica.

Je li test učinkovit? Uzimanje korionskih uzoraka nije jednako precizno kao amniocenteza u utvrđivanju prisutnosti Down sindroma i ne može utvrditi rizik od poremećaja u živčanom sustavu kao što je spina bifida.

Je li test siguran? Neke studije pokazuju rizik od pobačaja u razmjeru od 1 do 5 posto, mnogo više nego kod amniocenteze gdje je on 1 do 3 posto te skoro šest puta veći prosječni broj pobačaja. Ako se igla radije uvodi kroz trbuh (danas češće prakticirano) nego kroz vaginu, rizik se smanjuje.
Drugi problemi koji se povezuju s ovim testom uključuju češće preuranjene porode, deformacije lica i udova, razderanost cerviksa te infekcije kod majke. Ovo se češće događa ako se test radi prije desetog tjedna. Postoji i visoki postotak lažno pozitivnih i neispravnih testova koji se moraju ponoviti, češće nego kod amniocenteze.

Izvor: www.mothering.com

Prethodni članakTriple test: Što? Kada? Zašto?
Sljedeći članakBobičasto voće godi trudnicama