Što manje ultrazvuka u trudnoći to bolje!

0
1034
ultrazvuk u trudnoći

Studija u Velikoj Britaniji pokazala je da je 1 od 200 beba (0,5 posto) pobačenih zbog velikih anomalija otkrivenih ultrazvukom, ustvari bila zdrava beba.

Danas se kod nas još uvijek smatra da najbolji doktori imaju najsuvremenije ultrazvučne aparate, a razina liječnikove angažiranosti oko ženine trudnoće pogrešno se mjeri učestalošću uzv-pregleda.


Ultrazvuk ili sonogram prvenstveno je razvijen tijekom Drugog svjetskog rata kako bi se otkrile neprijateljske podmornice. Ova dijagnostička tehnika zamijenila je X-zrake, za koje se sada zna da su štetne, kao metodu izbora kako bi se vidjelo bebu u maternici. Ultrazvuk koristi zvučne valove za stvaranje dvodiomenzionalne slike bebe koja je pogodna za vid.

Zašto se ultrazvuk koristi?

Ako žena ima obiteljsku povijest medicinskih stanja ili neki drugi test indicira rizik, preporuča se ultrazvuk. Češće se ultrazvuk ipak koristi kao rutinska procedura kod svake trudnice kako bi se uočili potencijalni problemi, čak i ako trudnica nije u nikakvoj posebnoj rizičnoj skupini.
Općenito govoreći, ultrazvuk je točniji za istraživanje specifičnih situacija, nego kad se koristi na generalan, rutinski način – djelomično stoga jer se educirani liječnici i bolji strojevi koriste za otkrivanje problema na koje se sumnja. Ukoliko je ultrazvuk neophodan, provjerite iskustvo liječnika koji ga obavlja. Izaberite nekoga tko ima visok stupanj vještine i iskustva (oko 750 pregleda godišnje), jer za rukovanje ultrazvukom nije potrebno imati dozvolu.

Kad je ultrazvuk nepotreban?

Prema ACOG-u, vodećoj grupi stručnjaka za opstetriciju u SAD-u, ultrazvuk nije potreban svakoj ženi ili u svakoj trudnoći i ne preporuča se za rutinsku upotrebu. Usprkos ovoj preporuci, ultrazvuk se rutinski koristi u 70 posto trudnoća u SAD-u.

Koliko je ultrazvuk djelotvoran?

Djelotvornost ultrazvuka kao rutinske procedure nikada nije dokazana. Ustvari, brojne studije definitivno su pokazale da nema boljeg ishoda za žene koje su imale jedan ili više rutinskih ultrazvučnih pregleda u trudnoći, u usporedbi s onima koje nisu imale nijedan. To je također vrlo skupa procedura.
Prema australskoj liječnici i autoritetu za ultrazvuk Sarah Buckley, ne postoje dokazi da je ultrazvuk nužno točniji u predviđanju termina poroda nego pregled rukama izveden u kombinaciji sa ženinim predviđanjem kad joj je datum zadnje mjesečnice, čak i kad je žena nesigurna kada je točno začela. Pipanjem majčinog trbuha također se može točno utvrditi položaj na zadak, a stetoskop može otkriti višeplodnu trudnoću. Osim toga, stetoskop ili fetoskop je jednako djelotvoran kao i Doppler u utvrđivanju fetalnih zvukova srca nakon 16. tjedna.
Kad se koristi rutinski, ultrazvuk ima visoki postotak lažnih dijagnoza. U nekim slučajevima zdrave su bebe pobačene zbog lažnih pozitivnih dijagnoza. Studija u Velikoj Britaniji pokazala je da je 1 od 200 beba (0.5 posto) pobačenih zbog velikih anomalija otkrivenih ultrazvukom, ustvari bila zdrava beba.
U jednoj švedskoj studiji, provedenoj na Sveučilištu Uppsala, ultrazvučni pregled uspoređen je s mjerenjima koje su provodile primalje u 581 trudnoći. Izvještaj je zaključio da su mjerenja primalja bila točnija od ultrazvučnih mjera. Mnoge dodatne studije u SAD-u, Engleskoj i Švedskoj došle su do istog zaključka. Prema dr. Marsdenu Wagneru, perinatalnom epidemiologu i bivšem voditelju Ureda za zdravlje majki i djece pri europskom ogranku Svjetske zdravstvene organizacije, više od 50 posto ultrazvučnih pregleda daje lažne pozitivne rezultate.
Nedavna studija u bolnici u Brisbaneu, Australija (gdje 99 posto žena prolazi rutinske ultrazvuke), pokazala je da je rutinski ultrazvuk propustio oko 40 posto anomalija. Studija iz 1989. pokazala je da ultrazvuk propušta otkriti anomalije jednako često koliko daje lažne pozitivne rezultate. U studiji ACOG-a, 51 posto ultrazvuka nije otkrilo ozbiljan problem kad je on doista postojao.

Je li ultrazvuk siguran?

Nacionalni instituti za zdravlje upozoravaju protiv rutinske upotrebe ultrazvuka, bilježeći da „podaci o kliničkoj djelotvornosti i sigurnosti ne dozvoljavaju preporuku za rutinsko skeniranje već postoji potreba za multidisciplinarnim kontroliranim kliničkim pokusima kako bi se donijelo odgovarajuću procjenu”.
Slično, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) poziva na oprez: “Ultrazvučno testiranje tijekom trudnoće sada je u raširenoj upotrebi bez dovoljne evaluacije. Istraživanje je pokazalo njegovu djelotvornost za pojedine komplikacije u trudnoći, ali objavljeni materijal ne opravdava rutinsku upotrebu ultrazvuka kod trudnica.”
Prema perinatalnom epidemiologu Marsdenu Wagneru, sigurnost ultrazvuka nikad nije klinički dokazana. Urednici baze podataka Cochrane, koja sadrži više od 9000 kontroliranih pokusa iz 85 različitih zemalja, kažu kako “postoji iznenađujuće malo dobro organiziranih istraživanja kojima bi se evaluiralo moguće loše utjecaje ultrazvuka na ljudske fetuse”.
U studiji iz 1999, šest znanstvenika na Dublinskom sveučilištu pronašlo je da ultrazvuk uzrokuje promjene u stanicama. Patrick Brennan, glavni istraživač, rekao je: "Dugo se pretpostavljalo da ultrazvuk nema utjecaja na stanice. Sada imamo razloge za preispitati tu pretpostavku.” Daljnji dokazi da ultrazvuk ima utjecaja na stanice indicirani su u nedavnom istraživanju koje je pokazalo veći postotak ljevorukosti kod dječaka koji su bili izloženi ultrazvuku u maternici.

Prethodni članakRecept za sabđi (indijski gulaš od povrća)
Sljedeći članak2 zabavne igre za poticanje razvoja male bebe