Velika mama za mali odmor

0
93

Definicija: Listam Anićev Rječnik hrvatskoga jezika i zbunjeno gledam u riječ odmor na stranici 664. gdje piše da je to imenica muškog roda, a značenje joj je: prekid rada da bi se nadoknadila utrošena snaga.
Jesam li ja nešto pogrešno shvatila budući da na svojem godišnjem odmoru nisam nadoknadila nego izgubila snagu.
Samo, tko će mi ovako preplanuloj vjerovati da sam umornija nego prije mjesec dana…
A to da je "odmor" imenica muškog roda – e, to je baš lijepo!
Ohne bake&tetke&stričevi
Razlozi: Već šest godina većinu svojeg ljetnog odmora provodim sama s djecom na moru. Bake, tetke, stričevi i ostalo nisam imala ni kad su djeca bila dvomjesečne bebe.
Bolji Polovac nije baš najbolje birao posao, pa ljeta najčešće provodi zarađujući za kruh naš svagdašnji, a deset dana koje provede na moru koristi na tri rate.
U vrtlogu ljeta
Život je vječna borba: Prvorođeni, Drugorođena i ja većinu smo vremena bili sami u ljetnom vrtlogu, iako nam je tu i tamo prošao kroz omiljenu ljetnu destinaciju koji gost.
Bez televizora, kompjutorskih igrica i ostalih edukativnih interaktivnih sadržaja kupljenih u nekom trgovačkom centru naši dani bili su stalna borba.
Prvorođeni - ovo je ljeto njegova moć postavljanja bezbroj pitanja u svakom trenutku dosegla vrhunac i intenzivno se borio za odgovore.
Drugorođena - sasvim korektna djevojčica, koja je umijeće vrištanja izbrusila do krajnjih granica!
U prosjeku vrišti deset puta na dan, najčešće kad joj Prvorođeni nešto uzme, ili nešto krivo kaže ili kad ju ja krivo pogledam.
Sa Slovencima - nestabilno
Slovenci koji su se došli odmoriti u susjednu kuću – sa sigurnošću mogu tvrditi – nisu se odmorili!
Ja - ljubomorno sam gledala ljude koji oko mene uživaju i odmaraju se dok ja svakodnevno vučem svoje tijelo natovareno pecaljkama, plivalicama, luftićima i usput odgovaram na upite svojih mališana.
Pecam, lovim rakove, skupljam školjke, igram stolni nogomet i hokej, igram društvene igre i one smišljene na brzinu, hodam, razgledavam, smišljam načine kako ne potrošiti novac na sve one šarene laži, trice i kučine koje se nude na svakom koraku … I borim se za trenutak mira i tišine.
Nema odmora dok traje obnova
Nema izležavanja: Baš svaki put kad bih se ispružila na ručniku, zatvorila oči i mali, najmanji djelić sekunde pomislila da se djeca baš lijepo igraju u vodi i eto, uspjela sam u životu: imam dvoje krasne dječice koja se znaju sama zabavljati, i vole se, baš tada bi Prvorođeni uzeo Drugorođenoj njezin omiljeni luftić pa bi ona počela vrištati iz petnih žila.
Ili bi ona njemu uzela peraje, pa bi on cvilio, prosvjedovao i cendrao ili bi on nju zašpricao pa bi ona vriskala, ili bi ona njemu ili bi on njoj i tako u krug... Do posljednjeg daha…mojeg, naravno!
U dvoje je lakše, u četvero - idila
Jedva smo dočekali Boljeg Polovca da nam se pridruži. U dvoje je lakše – u četvero prekrasno! Za mene je idila trajala sve dok nisam ovako „spretna“ ulazeći u more na kamen rasjekla nožni palac i zaradila pet šavova!
I dok iscrpljena od nezgode, zavezanog palca ležim na krevetu - prilazi mi Drugorođena i kaže svoju legendarnu rečenicu: „Mama ja te ne volim, ja te obožavam!“.
Meni suze odmah krenu, zaboravljam na sve i mislim si - Pa što ako nisam odmorila tijelo, ovo je odmor za moje uši!

Mama Robot droboti@roboti@gmail.com

Prethodni članakMajčina ljubav - tako velika, tako slijepa
Sljedeći članakSAMO KOD NAS: Dvoje djece - jedan putnik!