Vesela čekaonica za djecu u Zaprešiću

0
73

Strah od liječnika? Ne i u veseloj čekaonici za pedijatriju zaprešićkog Doma zdravlja!

Bijeli zidovi čekaonice oslikani su šarenim motivima koji će mališanima uljepšati trenutke čekanja na odabranog pedijatra, ali ih i opustiti ukoliko osjećaju strah od liječničkog pregleda. Zaprešićku djecu ovim je zanimljivim poklonom razveselio brend Prospan, biljni sirup protiv kašlja, kojeg u Hrvatskoj zastupa tvrtka Salveo d.o.o.
Iako je okruženje u pedijatrijskim ordinacijama prijateljsko, dječji strah od liječnika je gotovo uobičajen i rijetko koje dijete ne strahuje od pregleda.
„Svi smo kao djeca ponekad osjećali grč prije ulaska u ordinaciju pa našim najmlađima želimo olakšati taj osjećaj i osnažiti njihovo povjerenje u liječnika pedijatra. Nadamo se da će vesela čekaonica u Zaprešiću biti mjesto koje će i djecu i njihove roditelje nasmijati i opustiti prije ulaska u ordinaciju, kao i mjesto na koje će se rado vraćati kad god zatrebaju liječničku pomoć“, pojašnjava Mario Galzina iz tvrtke Salveo.

Zaprešićki pedijatri uz ravnatelja Doma zdravlja s oduševljenjem su prihvatili
zamisao o uređenju dječje čekaonice.
„Djeca su oduševljena novim izgledom vesele čekaonice. Čim kroče u osvježeni, šareni prostor otkrivaju pojedinosti maštovitih crteža. Strah od pregleda i bolesti lakše je savladiv ako dijete ima pozitivan stav već pri dolasku u ordinaciju, a iznimno je važna i uloga roditelja koji poput kompasa djetetu trebaju pokazivati pravilne reakcije na životne situacije kao što su reakcije na bol i injekcije. Roditeljima često savjetujemo da djeci unaprijed mirno kažu ako će neki od zahvat biti malo neugodan, kako se djeca ne bi iznenadila i izgubila povjerenje i u njih i u liječnike. Najvažnije je da djeca znaju kako ćemi im mi liječnici pomoći da ozdrave, tu smo radi njih.“, savjetuje ravnatelj zaprešičkog Doma zdravlja Vinko Vučetić, dr.med.spec.radiolog.

Oslikavanje vesele čekaonice dječjeg dispanzera u Zaprešiću vodoperivim, neškodljivim premazima uz uređenje prostora trajalo je ukupno tri tjedna. U tu svrhu angažirana je zidoslikarica Martina Galjan čija je specijalnost upravo maštovito oslikavanje prostora:

„Poziv iz Prospana za oslikavanjem dječje čekaonice me iznimno razveselio. Poneka dječica su već vidjela iscrtane šarene motive kućica, ptičica i oblaka i nisu krila svoje oduševljenje. Čekaonice za liječničke preglede su uglavnom bijele boje koja često djeluje sterilno i prazno, ostavljajući djeci u percepciji prostora dovoljno mjesta za razvijanje strahova od pregleda koji ih čeka. Stoga smo upotrijebili šarene ali umirujuće boje poput zelene boje trave i plave boje neba, uz šarene motive koji mogu razigrati dječju maštu i skrenuti njihove misli od pregleda koji im slijedi. Prema reakcijama mališana Prospan je uspio u ovoj plemenitoj namjeri!“, napominje Galjan.

Osim što će omogućiti opuštenije posjete zaprešićke djece liječniku, Prospan olakšava i najčešće tegobe u dječjoj dobi – kašalj i druge poteškoće vezane uz dišne putove. Prospan je jedini biljni sirup koji ima znanstveno dokazan mehanizam djelovanja na staničnoj razini i ujedno jedini proizvod koji se može koristiti i kod suhog i kod produktivnog kašlja. Djelotvornost i neškodljivost Prospana su i znanstveno dokazani , a kvalitetu su prepoznali i roditelji zbog čijeg je povjerenja Prospan već 15 godina prvi izbor prilikom liječenja kašlja kod djece, ali i kod odraslih.

Prethodni članakTjedan ADHD-a u Hrvatskoj 06.-13.10.
Sljedeći članakSvečani koncert 'Ruka prijateljstva'