Veza pivskog trbuha i neplodnosti

0
66
Trbuščić, u žena simbol plodnosti, u muškaraca medicinski govori sasvim suprotno. Što je više sala, spermijima je vruće, kvaliteta im se srozava, a time i potencijal za oplodnju.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Aberdeenu su analizom 2.000 parova koji pokušavaju začeti otkrili direktnu poveznicu između plodnosti i veličine trbuha – muškog!
Ustanovljeno je da se proporcionalno s težinom muškarca povećava i broj abnormalnih spermija koji nisu kandidati za uspješnu oplodnju. Ostali faktori koji su pridonijeli neuspjehu su pušenje, učestalo konzumiranje alkohola i godine, izneseno je nedavno na europskoj konferenciji o fertilnosti u Barceloni.
Cigarete, alkohol, godine...
Muškarci čiji je BMI bio u normali, odnosno između 20 i 25, imali su veći broj spermija od onih pretilih, odnosno s indeksom tjelesne mase iznad navedene.
"Naša otkrića ne ovise o drugim faktorima i čini se da je jedan od načina da parovi koji pokušavaju imati djecu obrate pozornost i na tjelesnu masu muškarca", rekao je dr. Ghiyath Shayeb, voditelj istraživanja, koji je kao sljedeći korak najavio usporedbu kvalitete sjemena u plodnih i neplodnih parova.
Dijabetes i DNK sperme
Odvojena studija pokazala je povezanost muške neplodnosti s dijabetesom. Znanstvenici sa Sveučilišta Queen's u Belfastu otkrili su da visoke razine šećera u krvi oštećuju DNK sperme.
Shayeb pretpostavlja da pretilost za sobom povlači aktivnost određenih hormona koji utječu na kvalitetu sperme ili jednostavno masno tkivo oko testisa sudjeluje u pregrijavaju i tako se oštećuju spermiji.

www.net.hr>

Prethodni članakIpak ništa od "surogat majki"
Sljedeći članakPuno ribe za pametne bebe