View: Post view - Djeciji biseri

 • Kako odgojiti sretno dijete? Budite pozitivan i opušten roditelj!

  Većina roditelja na pitanje “Kakvo dijete želite odgojiti?” odgovara “sretno dijete”. Savjeta za odgojiti sretno i zadovoljno dijete je svakako mnogo, od knjiga napisanih o roditeljstvu preko stručnjaka i odgajatelja pa do samih roditelja, no najbolji ili univerzalni “recept” ipak ne postoji.

   

  Svako dijete je jedinka za sebe, kao i mi odrasli, pa bi zaista bilo nemoguće reći da postoji jedan pristup koji se može primijeniti na svakoga. No ono u čemu bi se ipak svi složili je da je biti roditelj, a pogotovo majka jedan vrlo izazovan i odgovoran, a istovremeno najljepši i najbolji posao na svijetu.

  Kako bi odgojili sretno dijete, važno je da mi sami budemo ti koji su sretni.

  Kako bi odgojili sretno dijete, važno je da mi sami budemo ti koji su sretni. Sretni, zadovoljni i ispunjeni roditelji to prenose na svoju djecu, kroz druženje i komunikaciju sa njima, osmijehom, zagrljajem i dobrom voljom, a svakako je odrastanje uz sretne i zadovoljne roditelje daleko ljepše i zanimljivije.

  Pokušajte za početak ne biti strogi prema sebi, jer roditeljstvo nije nešto gdje trebamo biti savršeni. Roditeljstvo se zasniva na ljubavi, razumijevanju i želji da učinimo najbolje što možemo za svoje dijete. Manje brinite jeste li nešto dobro učinili ili ne, jer najvažnije je da budete tu za njih, da se opustite i pokušate na najbolji način koji znate u datom trenutku odgojiti ih da budu ljudi kakve i vi želite u svojoj okolini. Svojim vlastitim primjerom im pokažite i na taj način prenesite lijepe i ugodne obrasce ponašanja.

  Imajte pozitivan stav u svemu što radite, i kada ne ide, pokažite djeci da su izazovi tu da nas nauče i ohrabre, a ne pokolebaju. Naučite ih da je u redu ponekad pasti, da bi se dignuli i krenuli dalje, bolji i uspješniji, a svaki taj izazov može se uvijek prikazati kroz neku zabavnu i zanimljivu priču. Kao kada dijete na primjer, promaši gol na utakmici, ne znači da nije dobar nogometaš, već da će ponekad uspjeti pogoditi gol, a nekada će to učiniti netko drugi i da je to sasvim u redu. Ili ako djetetu ispadne komad kruha na pod, ne znači da je odmah nespretan i ne treba ga zbog toga kriviti, već mu objasniti da će sada ptice takođere imati hranu. Pozitivan stav dokazano vodi manjoj depresiji u kasnijoj dobi, a djeci je puno lakše dok su malena učiti razmišljati pozitivo nego to graditi kasnije.

  Zdravo je pokazati i ljutnju, i bijes, i tugu, kao i sreću, i uvijek postoji adekvatan način za to.

   

  Nučite ih da su emocije jako važne i da je emocionalna inteligencija vještina koja se može naučiti. Djeci je blisko iskazivanje emocija, i ne trebate ih u tome sputavati, kako god ponekad to i ne ispalo baš najljepše, no što ranije nauče ispoljavati svoje emocije, to će zasigurno kasnije biti osobe zdravog samopoštovanja i visoke emocionalne inteligencije. Zdravo je pokazati i ljutnju, i bijes, i tugu, kao i sreću, i uvijek postoji adekvatan način za to. Povežite se sa svojim djetetom na način da ga slušate i pomognete mu da se izrazi tako da mu objasnite da svi imamo emocije i da je u redu osjećati sve što osjeća. Ovdje je bitno razdvojiti osjećaje od ružnog ponašanja.

  Dijete je najbitnije, no bitan je i vaš partner. Ne dozvolite da vas odnos s djetetom udalji od partnera. 

   

  Dok odgajate dijete, ukoliko ste u braku, ne dozvolite da vas odnos s djetetom udalji od partnera. Dijete je najbitnije, no bitan je i vaš partner. Nesklad u obitelji između partnera se svakako odražava i na dijete i zato je važno ne zapostaviti niti jednog člana obitelji. Budite primjer svojom ljubavlju, pažnjom, razumijevanjem, poštivanjem i prihvaćanjem svog partnera.

  Važno je dijete naučiti strpljivosti i samodisciplini, kako bi kroz to naučili cijeniti sebe, ali i ljude oko sebe. Dozvolite mu da se izrazi, slušajte ga što ima za reći, neka podijeli svoje mišljenje i svoje stavove, naravno da se ne morate uvijek složiti sa njima, ali na taj način dijete uči da se i njegovo mišljenje i stav računaju i da ima svoje mjesto u obitelji ravnopravno kao i svi ostali članovi. Takvim pristupom također jačate vezu između sebe i djeteta, njegovu iskrenost i spoznaju da ste tu za njega.

  Ne zaboravite na igru. Igra je jako važna i kroz igru djeca otkrivaju sebe i svijet oko sebe. Osim toga uče se funkcionirati u grupi, dijeliti, zauzeti se za sebe, izboriti za svoje mišljenje i opustiti se. Igrajte se zajedno, šalite se, smijte se zajedničkim šalama, jer je dokazano da roditelji koji izmjenjuju šale sa svojom djecom potiču djecu na kreativno razmišljanje, a i proširuju krug prijateljstva i daju mu alat koji kasnije može primjeniti kod rješavanja stresnih situacija.

  Kroz pozitivno i opuštenije roditeljstvo možemo odgojiti sretnu i uspješnu djecu.

   

  Kroz pozitivno i opuštenije roditeljstvo možemo odgojiti sretnu i uspješnu djecu, jačajući njihovo samopoštovanje i samopouzdanje, unutrašnju sigurnost, ljubav i sreću koja ne ovisi o vanjskim okolnostima. To je ono što najviše možete pružiti svom djetetu da bi odraslo u uspješne i sretne ljude. U odgoju su najuspješniji roditelji koji svoje postupke i način na koji odgajaju dijete usklađuju prema osobnosti svog djeteta. Sretna djeca se puno lakše uklapaju i bez većih problema prilagođavaju na životne okolnosti i situacije.

  Njegujte suosjećanje, jer to uči djecu da budu humana i suosjećaju sa problemima drugih, a kroz savladavanje takvih životnih lekcija uče se upravljati vlastitim emocijama i mislima, kako da ih kontroliraju i ne potiskuju ih.

  Obitelj je temelj i utočište i zato se prisjetite da su mame i tate uzori svojoj djeci, a na odnosu s njima temelje svoje buduće postupke. Kada stvorimo dobar i blizak odnos, tada se na tim temeljima grade i svi drugi odnosi. MI smo njihova sigurna baza, kojoj se uvijek mogu vratiti i pronaći utjehu, podršku i pažnju. Misllite uvijek na to kako male stvari čine vaš dom sretnim domom, a sretan dom je najtopliji i najbolji dom za sretno odrastanje.

  Mirjana PetkovicZa portal Sretnodijete.net s ljubavlju piše Mirjana Petković

  Life & Relax Kids Coach & Heal Your Life® Teacher
  Lakoća življenja d.o.o.

   

   

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • Svatko može biti sretan - razgovor s "učiteljicom sreće" Mirjanom Petković

  "Sreća je u malim stvarima i dolazi iznutra. Svi zaslužujemo biti sretni i možemo biti sretni samo ako odlučimo da tako želimo. Svatko u sebi ima sve što mu je potrebno za sreću, samo što to putem malo zaboravi." rekla je u našem razgovoru Mirjana Petković.

   

  Mirjana Petković je Licencirani Life Coach, Relax Kids Coach, Heal Your Life Teacher, Wingwave Coach, NLP Master (bilješka urednika: NLP znači neurolingvističko programiranje - psihološko-komunikacijski model koji se sastoji se od najdjelotvornijih elemenata različitih terapeutskih i komunikacijskih metoda), Theta Healing Practitioner, Učiteljica Autogenog treninga i Obiteljski Aromaterapeut.

  Mirjana, možete nam opisati čime se bavite, što je Vaša struka?

  Mirjana: "Nakon niza edukacija posljednjih sedam godina kroz NLP & Coaching akademiju u Zagrebu kao i razne druge tečajeve i škole, osjećala sam da ima još nešto što bih željela, a to je bila edukacija za Heal Your Life trenera po filozofiji Louise L. Hay. Od prvog trenutka dolaska na trening osjetila sam kako je cijela filozofija vrlo duboka, emotivna, nadahnjujuća i nadasve iscjeljujuća, i ako mogu ja, zaista mogu svi. Znala sam oduvijek da je moja životna svrha rad s ljudima i taj korak me svakako ohrabrio da zapčnem ovaj divan posao. Velika želja mi je bila i rad s djecom, te sam, dodatno potaknuta jednom klijenticom, koja me je nakon jedne radionice upitala da li imam radionice i za djecu, upisala i završila edukaciju za Relax Kids program, te postala Relax Kids Coach i, za sada druga u Hrvatskoj, donijela ove divne radionice i u našu zemlju, na područje Zagreba.

  Kroz rad s djecom, koji me iznimno ispunjava i veseli, imam priliku ta mala bića poučiti da budu ono što jesu i da čarolija nikada ne prestaje. Dati im priliku da kroz igru, opuštanje, učenje i zabavu mogu biti voljena, shvaćena podržana i sigurna, a pri tom njihovi roditelji mogu uživati gledajući kako njihova djeca rastu u pozitivne i samopouzdane osobe, sigurne u sebe i ispunjene ljubavlju i srećom u svemu što rade.

  "Želim da osobe izađu iz svojih okvira i uzdignu iz svojih uvjerenja, prihvate odgovornost za sebe i za svoj život, pozitivno razmišljaju, slušaju svoje srce, zavole sebe i žive svoju životnu Strast i Svrhu jer SVE je moguće."

   

  Moja životna svrha je nesebično dijeljenje stečenih znanja, iskustava i pozitivne energije koji omogućavaju osobni rast i razvoj, stvaranje više vrijednosti i razvijanje kolektivne svijesti svijeta u kojem živimo.  Želim potaknuti ljude oko sebe na pozitivne promjene, povezivanje sa sobom i sa kreiranjem svoje vlastite stvarnosti ljubavlju, srećom i obiljem. Želim da osobe izađu iz svojih okvira i uzdignu iz svojih uvjerenja, prihvate odgovornost za sebe i za svoj život, pozitivno razmišljaju, slušaju svoje srce, zavole sebe i žive svoju životnu Strast i Svrhu jer SVE je moguće.

  A ono najljepše i najvažnije što sam naučila na svom Putu kroz život je voljeti i prihvaćati sebe u svakom segmentu života i da je rad na sebi jedno predivno cjeloživotno učenje. Veselim se svakom trenutku učenja, druženja i zajedničkog stvaranja novog, boljeg i sretnijeg svijeta!"

  Koje jednostavne svakodnevne aktivnosti Vas čine sretnom?

  Mirjana: Moje male svakodnevne aktivnosti kojima započinjem dan poput trenutaka zahvalnosti tijekom jutra kada se probudim, meditacija, afirmacije koje mi zasigurno čine dan ljepšim, potpunijim i veselijim, planiranje i obavljanje svakodnevnih obaveza oko posla u kojem doista uživam svakog dana, pisanje, igra sa mojom macom, i na kraju dana opuštanje uz knjigu i razgovore sa svojom sinom gdje pričamo o danu koji je iza nas i kako smo ga proveli.

  Što za Vas znači sreća?

  Mirjana: Za sreću je doista tako malo potrebno jer sreća se nalazi u malim stvarima. Pokušavam živjeti u sadašnjem trenutku bez pretjeranih planiranja oko kojih se izgubi najviše vremena i energije, a i propusti ono što imamo sada. Kako sreća dolazi iznutra, nastojim svakodnevno raditi na svom osobnom rastu i razvoju i zaista uživam u svakome trenutku svog života jer sam zahvalna na svim iskustvima koja su me izgradila, na svim lekcijama koje sam naučila i veselim se kako svojoj sreći tako i sreći svih oko mene. Sreća je za mene svaki trenutak ispunjen ljubavlju i pažnjom, vrijeme provedeno sa mojim sinom, obitelji, prijateljicama, mojim klijentima. Sretna sam kada odlično izorganiziram vrijeme kako bih imala te svoje trenutke u kojima se mogu opustiti i uživati. Ponekad je doista dovoljna i šetnja ili meditacija da ponovno skupim energije za sve što radim. Najveća sreća mi je kada vidim osmijeh na licu mojih malih i velikih polaznika koji su uživali na mojim radionicama i koje su im pomogle da osvijeste sebe i svoj život i da budu sretni.

  Može li čovjek naučiti biti sretan? Može li se sreća istrenirati kao vještina?

  Mirjana: Vjerujem da svi zaslužujemo biti sretni i da možemo biti sretni samo ako odlučimo da tako želimo. Uvijek smo na putu, krećući se od jednog mjesta do drugog i od jednog cilja prema drugom i propuštamo ono što je između, sav taj put kojim se krećemo i upravo to što ga čini posebnim. Zaboravljamo male stvari koje su dio tog puta i koje sve to skupa pretvaraju u jednu cjelinu.

  "Dani prolaze a mi ni ne stignemo udahnuti pravilno, a kamoli se sjetiti biti sretni i uživati u trenutku u kojem jesmo. Sreća se nalazi unutar nas i svatko u sebi ima sve što mu je potrebno za sreću, samo što to putem malo zaboravi."

   

  Ne sjetimo se započeti dan zahvalnošću i otvorenim srcem za nove stvari koje nas čekaju, već uvijek nekud žurimo – ustati, stići na posao, vratiti se što prije kući, odvesti djecu na aktivnosti, skuhati ručak, pospremiti, odraditi sve ono što nismo stigli u uredu, i tako dani prolaze da ne stignemo niti udahnuti pravilno, a kamoli se sjetiti biti sretni i uživati u trenutku u kojem jesmo. Sreća se nalazi unutar nas i svatko u sebi ima sve što mu je potrebno za sreću, samo što to putem malo zaboravi, ali postoje načini da se ljudi podsjete na to da mogu i zaslužuju biti sretni – prvi korak je svakako ljubav prema sebi i prestanak traženja ljubavi i sreće u drugima, u okolnostima i svemu onome što je izvan nas.

  Zašto neki ljudi misle da nisu zaslužili biti sretni?

  Mirjana: Uglavnom zbog uvjerenja i vjerovanja koje nose u sebi, svjesno ili nesvjesno na temelju tih dubokih uvjerenja djeluju i donose svoje odluke. Jedno od najčešćih uvjerenja je upravo ono da ne zaslužujemo i da nismo dovoljno dobri, kao i uvjerenja da je sreća za nekog drugog i da uvijek netko drugi može uspjeti, a ne mi sami.

  Ali otkud ta negativna uvjerenja?

   Mirjana: Naša uvjerenja često su naučena i preuzeta od naših roditelja ili drugih osoba koji su nas odgajali, brinuli o nama i učili nas kroz život ili su jednostavno preuzeta imitacijom ako „svi“ misle da je to najbolje za mene, onda vjerojatno i je, kao na primjer; ako ću dobro zarađivati biti ću sretan/sretna, ako nađem dobroga muža biti će mi dobro u životu, ako se dobro ne pomučim za ono što želim ništa od toga, nema dobrog posla i zarade ako se pošteno ne oznojim i slične dobro nam poznate rečenice.

  "Ono što vjerujemo, to mislimo i to postaje naša stvarnost."

   

  Ono što vjerujemo, to mislimo i to postaje naša stvarnost. Ako vjerujemo da nismo sposobni, i da nešto ne možemo ili da nismo dovoljno dobri i da ne zaslužujemo, nećemo moći ostvariti svoje ciljeve jer kada ćemo se god približiti ostvarenju, na kraju ćemo ili odustati ili uvjeriti sami sebe da nismo vrijedni.

  Uvjerenja nisu ništa drugo nego nešto što nam je netko, ili mi sami sebi, dovoljan broj puta ponovili i na taj način je to postala naša istina.

  Koji su glavni elementi sreće?

  "Tajna ja u ljubavi prema sebi."

   

  Mirjana: Ljubav prema sebi, od koje sve kreće. To nije ona sebična ili egoistična ljubav, već čista bezuvjetna ljubav koju prvo moramo imati za sebe, a tek tada tu istu ljubav možemo dati i ljudima oko sebe. Kada krećemo od sebe u svakoj situaciji, možemo puno više razumjeti, prihvatiti i postići. Tada nema zamjeranja, ljutnje, drskosti, sebičnosti i svega onog što nas sputava na našem putu prema sreći. Kada volimo, cijenimo i poštujemo sebe, prepoznajemo sreću i ljubav na svakom koraku.

  To može biti upravo taj najveći problem. Ljudi ni neznaju da sami sebe ne vole…niti znaju što to znači „voljeti sam sebe“.

  Mirjana: U stvari je vrlo jednostavno, kada nismo dobri prema sebi, kada si činimo nešto što nas ne usrećuje, kao na primjer dijelimo život s osobama koje su loše prema nama, ili nas podcjenjuju i omalovažavaju, družimo se sa ljudima koji nas iskorištavaju, potrebe drugih stavljamo ispred svojih, zapostavljamo sebe i svoj život, kao i kada mi činimo loše drugima, znači da ne cijenimo, ne poštujemo i ne volimo sebe. Kada doista volimo i prihvaćamo sebe, i svaki svoj dio, tada možemo reći da volimo sebe, i to nema veze sa sebičnošću i egoizmom, već sa bezuvjetnom ljubavlju koju osjećamo za sebe, a time i za sve oko sebe.

  I taj osjećaj je zasigurno drugačiji od svih ostalih, i svakako ćemo ga prepoznati. Pokušajte to usporediti sa ljubavlju prema nekoj bliskoj osobi za koju bi sve učinili, upravo takvu ljubav trebamo prvo imati za sebe, i od tuda sve kreće.

  Koje su glavne razlike između sretnih i nesretnih ljudi?

  Mirjana: Sretni ljudi nisu sebični niti egoistični, vesele se tuđoj sreći i uspjesima kao i svojim, prihvaćaju sebe i ljude oko sebe na način da dozvoljavaju sebi i drugima biti ono što jesu, ne trude se promijeniti ljude oko sebe već razumiju da svi mi radimo najbolje što znamo u trenucima u kojim se nalazimo sa svim onim znanjima, emocijama i iskustvima koje imamo, kao što sui  svjesni toga da je život jedno veliko učenje i da ne postoje pogreške, već samo lekcije iz kojih učimo, rastemo i postajemo bolje i ispunjenije osobe.

  Kako biti i/ili ostati sretan ili barem pozitivan kada se dogodi neka tragedija bliskoj osobi ili u obitelji? Ide li to uopće ide skupa?

  Mirjana: Prije mjesec dana izgubila sam oca. To su trenuci za koje se nikada ne možete dovoljno pripremiti niti biti spremni, to je nešto što ne planirate niti znate kada će doći. Kako se naglo razbolio i sve se odvijalo prebrzo i u toj situaciji se samo trudite biti tu, podržati, voljeti, razumjeti i dati sve od sebe. U tim trenucima ne stignete razmišljati na način kako promijeniti to u čemu se nalazite, već nesvjesno pronalazite način da ostanete jaki, da se nosite sa time i da učinite sve što je u vašoj moći, a istovremeno učite prihvatiti da je to trenutak koji će se dogoditi i da ništa ne ovisi o vama i vašoj volji, već da je duša te osobe odabrala svoj put i ono što jedino možete je prihvatiti. I upravo ta ljubav prema sebi, razumijevanje i osjećaj za druge ljude oko sebe pomogao mi je da prihvatim njegov odlazak, da ostanem jaka u jednom od najtežih perioda u svom životu, da spoznam da nam život nikad ne daje ono što nam je u datom trenutku preteško i ono na čemu sam beskrajno zahvalna je to da sam imala taj dar prepoznati vrijeme koje nam je preostalo i provesti ga u ljubavi i pažnji zbog koje danas imam mir u svojoj duši i svom srcu i zbog čega znam da je on dobro i da će zauvijek biti tu, u mom srcu, mojim mislima i sjećanjima. 

   Postoji vrijeme za tugu, i za svaku emociju koju moramo odraditi. Nije cilj potisnuti i čekati da prođe, jest da vrijeme lijeći sve, ali potrebno je odraditi period tuge i ako nam se plaće, plakati i tugovati i dozvoliti svim tim emocijama da budu dio nas i prihvatiti ih.

  Razgovor Mirjana Petković i Jasmina Bosanacova
  Interview sa Mirjanom Petković (na slici lijevo) je vodila Jasmina Bosanacova (na slici desno)

  Mi smo portal za roditelje i uglavnom nas zanima kako postići da su djeca sretna? Koja je po Vama tajna sretne obitelji i sretnog dijeteta?

  "Posvetimo djeci to najvažnije - svoje vrijeme, pažnju i ljubav."

   

  Mirjana: I sama sam majka, danas već odraslog devetnaestgodišnjaka i mogu reći da, iako sam bila samohrana majka, a odgojiti dijete sam, zaista je bio veliki izazov. Sigurna sam da svako dijete može biti sretno i zadovoljno dijete, i da veliku ulogu u tome  nosi roditelj. Tajna sretne obitelji i sretnog djeteta je upravo onaj način na koji razgovaramo međusobno kao i s našom djecom jer to postaje njihov unutarnji glas i njihov način kako će se odnositi prema sebi, a onda i prema svima oko sebe. I zato smatram da trebamo izdvojiti vrijeme da ih čujemo, da im budemo podrška, da im budemo uzor, da ih zagrlimo, da im pokažemo da mogu imati povjerenja u nas i ono najvažnije da im posvetimo svoje vrijeme, pažnju i ljubav.

  Po čemu se može prepoznati da je dijete sretno?

  Mirjana: To se jednostavno osjeti, vidi u pogledu svakog djeteta i ponašanju. Kod sretne djece prepoznaje se otvorenost, pristupačnost, mogućnost komunikacije, znatiželja, iskrenost, toplina i osmijeh. Djeca su kao male spužvice, upijaju ono što vide i čuju, a prvi doticaj smo upravo mi, roditelji. Ako smo mi sretni i zadovoljni, i naše dijete će biti sretno i zadovoljno. Možemo mi skrivati naše nezadovoljstvo i tugu, ali djeca to osjete.

  Vi vodite radionice I tečaje o tome kako postati sretniji. Možete nam ukratko opisati Vaš posao?

  Mirjana: Kroz radionice i individualna savjetovanja pomažem ljudima da pronađu ljubav, sreću i mir unutar sebe. Pristup mojim klijentima je sasvim individualan. Radimo na temama koje klijenti sami odabiru, koristeći pri tom upravo onu tehniku koja je za njih, u tom trenutku, najbolja i najučinkovitija, a često koristim i kombinaciju dviju tehnika, npr. Heal Your Life i Wingwave.  Prilikom radionica ili individualnog savjetovanja klijenti otkrivaju svoje osjećaje, blokade, uvjerenja i obrasce ponašanja koji ih sputavaju u životu i zbog kojih ne mogu ostvariti svoje ciljeve. Kroz razgovor pomažem da klijenti upravo to osvijeste i na jednostavan način otpuste i razriješe stara uvjerenja i blokade i aktiviraju one resurse i osjećaje u sebi koji će im pomoći da budu sretni, zadovoljni, zdravi i cjeloviti.

  Tko su polaznici Vaših tečajeva i radionica?  Zašto dolaze I što očekuju?

  Mirjana: Moji su klijenti većinom žene u dobi između 20 i 65 godina, različitih karijera i profila; mame, poduzetnice, liječnice, informatičarke, i mlade žene i djevojke, ali i muškarci u srednjim godinama, kao i tinejđeri. Uglavnom očekuju da nakon radionica ili individualnih savjetovanja pokrenu svoje živote na drugačiji način nego što su to činili o tada, a cilj je svima isti biti sretan, zadovoljan i ispunjen.

  Svi su jako zadovoljni, pišu mi svakoga dana predivne mailove i poruke sa svojim utiscima sa radionica i predavanja, kao i zahvale i uvijek mi se iznova vraćaju i preporučuju me svojoj obitelji, prijateljima i poznatima.

  Znači polaznici Vaših radionica su i djeca?

  Mirjana: Tako je, od nedavno, imam i male polaznike. Od 4 godine pa do 16. Toliko su divni i rad s djecom je jedno posebno i čarobno putovanje prepuno emocija, kreativnosti i novih spoznaja.

  To je malo neobično. Što se djeca kod Vas uče? Što očekuju roditelji?

  Mirjana: Djeca na mojim Relax Kids radionicama kroz strukturu od 7 koraka uče razviti samopouzdanje i samopoštovanje, pojačati koncentraciju, pamćenje i vještine slušanja, potaknuti kreativnost i maštu, lakše se nositi sa stresom i stresnim situacijama, opustiti se i umiriti, a time i bolje spavati. Djeci pristupam, ovisno o njihovom uzrastu, na njima zabavan i kreativan način učeći ih pri tom jednostavnim i djelotvornim tehnikama svjesne pažnje, kontrole stresa, korištenja pozitivnih afirmacija i opuštanja kroz koje razvijaju svoju kreativnost, samopouzdanje, koncentraciju i vizualizaciju pružajući im na taj način vještine i alate koji ostaju za cijeli život.

   Roditelji očekuju kroz radionice podršku njihovom odgoju i odnosu sa djetetom, kao i da se djeca više fokusiraju, budu mirnija, pristupačnija i opuštenija. Da se lakše nose sa svakodnevnim obavezama, a ujedno da imaju neke nove mogućnosti, uvide i alate koje mogu koristiti svakodnevno kod kuće.

  Hvala Vam puno na razgovoru!

  Razgovor pripremila: Jasmina Bosanacova, jasmina@sretnodijete.net

   

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • 7 načina kako otjerati negativne misli

  „A kako da se riješim tih misli kada one stalno dolaze, sve su veće i neprestano se množe i tako su negativne?“, „Postoji li neko instant rješenje da se udaljim od tih misli?“, „Zašto je lakše misliti negativno?“, „Kako da ih samo zamijenim i što ako se vrate?“ – jeste li se možda prepoznali u kojem od ovih pitanja ili možda u svima?


   Ovaj članak je dio specijala o sreći "Sretni dani" na www.sretnodijete.net. Komentiranjem članka možete osvojiti nagrade.


   

  Često me ljudi pitaju zašto je uvijek lakše misliti loše, pričati o stvarima koje su negativne, raspravljati i analizirati o tome kako ništa ne valja i vrtiti se u krugu vlastitih negativnosti.

  Misli su vrlo brze i nevjerojatan je broj misli koje nam svakoga dana prolaze kroz glavu. Prema nekim istraživanjima dnevno nam kroz glavu proleti 45000-51000 misli, što bi otprilike bilo 50-ak misli u minuti, i na žalost, kod većine ljudi, 80-90 posto tih misli je negativno. Zaista zvuči zastrašujuće, zar ne?

  Upravo te negativne misli hrane naša uvjerenja po kojima smo naučili živjeti i većina ih ostane zarobljena u bujici tih misli koje hrane naša uvjerenja i čini se gotovo nemoguće izaći iz tog začaranog kruga. No, naučimo li doskočiti negativnim mislima i zamijeniti ih onim pozitivnim, naši životi zaista mogu krenuti u sasvim novom smjeru u kojem ćemo vratiti životnu radost i strast te će nam se otvoriti novi vidici i na taj način možemo ostvariti sve što poželimo.

  Iako se nekima čini da je ovo još samo jedan marketinški trik modernog pokreta samopomoći, trebalo bi na to gledati kao na jedan od najvažnijih i najmoćnijih životnih strategija.

  Kako bi naš um prihvatio promjenu starih obrazaca prvo ga trebamo umiriti, to možemo učiniti na vrlo jednostavan način; laganom muzikom, šetnjama, meditacijama ili vježbama disanja. Na taj način biti će nam lakše krenuti „na posao“. Trebamo osvijestiti da je prošlost nešto što je iza nas, da je budućnost nešto što već kreiramo danas u našim mislima i da je jedino što imamo sadašnji trenutak kojemu se trebamo posvetiti.

  Dakle, kako bi dobili pozitivne rezultate, trebamo odbiti razmišljati negativno. Svjesno se koristeći ovom tehnikom utjecati ćemo na svoju podsvijest i tako preoblikovati naše navike, odnosno stajališta da je lakše misliti negativno, da se misli ne mogu promijeniti, kao i ponašanje i reakcije uzrokovane tim negativnim razmišljanjima.

  Sigurno ste svjesni kako samo sretan i zadovoljan čovjek uvijek misli pozitivne misli i time stvara svoj vlastiti izbor i svoju vlastitu sreću. Pozitivno razmišljanje mu daje nadu i snagu da se nastavi kretati po svom životnom putu prema ostvarenju svojih ciljeva i snova. I pri tome, taj isti čovjek bira svoje misli, jer je svjestan da one utječu na događaje i situacije koje on sam kreira u svom životu.

  Negativne misli možemo zamijeniti ili učiniti pozitivnima, na nekoliko načina, sigurna sam da ćete odabrati onaj način koji vam se čini najprihvatljivijim i najmanje zahtjevnim.

  1. Način: Kada vam dođe negativna misao, osvijestite ju, zahvalite joj što se pojavila, zamolite ju da ode i pomislite nešto pozitivno, kao npr. „Uf, ta kiša opet..“ – zamijenite sa „Kako lijep kišan dan prepun mogućnosti..“
  2. Način: Mentalno zamislite škare ili usisivač kojim ćete razrezati odnosno pokupiti negativnu misao koja se pojavljuje i osjetite kako ona odlazi.
  3. Način: Zamislite vreću za smeće ili neku kutiju koju ćete napuniti tim negativnim mislima, i kada napunite svoju vreću odnosno kutiju, zamislite sebe kako ih odnosite na otpad i kako one nestaju.
  4. Način: Jednostavno uzmite papir i olovku i ispišite svoje negativne misli onako kako vam dolaze i kada ste završili, taj papir poderite ili zapalite.
  5. Način: Dok vam se pojavljuju negativne misli, pjevajte u sebi ili ako imate priliku, pjevajte na glas što glasnije možete, to je još djelotvornije, ubrzo ćete osvijestiti kako se bolje osjećate.
  6. Način: Kada osjetiti negativnu misao odmah pomislite i izrecite u sebi: Obrisano, obrisano, obrisano.
  7. Način: Ponavljajte afirmacije, a to su pozitivne rečenice izgovorene u sadašnjem vremenu. Novisno o kakvoj se negativnoj misli radi uvijek možete složiti pozitivnu afirmaciju od nje samo je bitno da ona bude u sadašnjem vremenu i da ne sadrži negaciju.

  Instant rješenje ne postoji za ništa, ali ono što možemo je pokušati, biti uporni, i ustrajni, i voljeti, poštivati i cijeniti sebe upravo ovakve kakvi smo. Jednom kada vam ovi načini rješavanja negativnih misaonih obrazaca budu svakodnevica i postanu navika, shvatiti ćete kako vam se život promijenio na bolje, i kako su pozitivne misli kao i radost koja proizlazi iz njih, prisutni kao i disanje.

  I zato započnite i završite dan ovom pozitivnom afirmacijom: Ja biram samo pozitivne misli jer ono što mislim danas kreira moju budućnost sutra. Život me voli i podržava u svakome trenutku moga postojanja.

  Za Sretnodijete.net s ljubavlju piše Mirjana Mirjana PetkovicPetković

  Life & Relax Kids Coach & Heal Your Life® Teacher

  Lakoća življenja, d.o.o.

   

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • Promijenite misli i zavolite sebe

  Zašto ne bismo počeli jutro sa „Danas je divan dan i odlučujem uživati u svakom trenutku!“ Zašto je tako teško buditi se sretni i zadovoljni, započeti dan s osmijehom i veseliti se, jednostavno zato što smo se probudili.

  Uvijek odgađamo sreću za neki bolji trenutak; budem za vikend, kada dovršim ovo što imam, kada pospremim stan, na proljeće, na jesen, nakon godišnjeg, evo samo još da prođe ovaj sastanak, idući tjedan sigurno i tako do unedogled. Zvuči poznato?

  Sve kreće od nas samih, od naših misli i osjećaja. Kada promijenimo tijek misli možemo mijenjati sve, od odnosa prema sebi samima, do odnosa prema drugima, život jednostavno kreće na bolje na svim segmentima i zaista djeluje.

  I uvijek će biti onih koji će reći: „Lako tebi, ti imaš ovo ili ono...“ i onih koj žive po principu da je trava uvijek zelenija kod susjeda, ali ako samo malo vremena odvojimo i usredotočimo se na naše misli tijekom jednog sata, tijekom jednog dana, shvatiti ćemo kako one upravljaju cijelim procesom življenja.

  Zamislite jutro kada se budite mrzovoljni, ljuti na sebe i na cijeli svijet, vani kiša, posao od kojeg vam je muka već u nedjelju navečer, jer je vikend završio, a ponedjeljak već kuca na vrata...koliko puta ste se tako osjećali?

  A sada zamislite tu istu situaciju ali sa drugim mislima, ponedjeljak je, divan kišni dan, kao stvoren za nove izazove i odlučujete da vas danas ništa ne može izbaciti iz takta jer volite sebe, uživate u svom poslu koji vam donosi obilje u život, imate divan odnos sa svojim kolegama i sastanci koji vas čekaju u tom danu prolaze savršeno i sa odličnim rezultatima, a na kraju dana uživate u vremenu koje je kreirano samo za vas, da li će to biti ugodna večer u krugu obitelji, izlazak sa prijateljima, odlazak u kino, na vama je da u vašim mislima kreirate ono što vas najviše veseli i ispunjava.

  Sigurno se već puno bolje osjećate, zar ne?

  Dan po dan mijenjajući negativne misli u pozitivne, vizualizirajući dan koji je pred vama na onaj način koji vama odgovara, sve postaje drugačije, ljepše i zabavnije. I ne zaboravite da ste vi kreatori svojih misli, bile one pozitivne ili negativne, i da upravo one određuju kako će izgledati naš dan, tjedan, mjesec i godina, i na kraju čitav naš život, a svi u sebi imamo sve što nam je potrebno da budemo sretni i živimo sreću, sada i ovdje, u ovom trenutnku. Učinite da vaš sadašnji trenutak bude sreća.

  Život je vrlo jednostavan. Što dajemo, to dobivamo. Vjerujem da smo svi mi odgovorni za svako iskustvo u svom životu, ono najbolje kao i ono najgore. Svaka naša misao kreira nam budućnost. Svatko od nas stvara svoja iskustva svojim mislima i svojim riječima. Zapamtite da se radi o mislima, a misli možemo mijenjati.

  Mirjana Petkovic

   

  Za Sretnodijete.net s ljubavlju piše Mirjana Petković

  Life & Relax Kids Coach & Heal Your Life® Teacher
  Lakoća življenja d.o.o.

   

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • Prigrlite dijete u sebi i pomognite si biti potpuni i cjeloviti

  Jednu večer šetala sam parkom u svom naselju i ugledala praznu ljuljačku, otrčala sam do nje i kao dijete uvalila se u veliku košaru za ljuljanje. Gotovo u ležećem položaju, ljuljajući se, promatrala sam zvjezdano nebo iznad sebe. I ponovno sam osjetila onu dječju radost, bezbrižnost i nesputanost svakim zamahom, ne bi li se još jače zaljuljala.


  Ovaj članak je dio specijala o sreći "Sretni dani" na www.sretnodijete.net. Komentiranjem članka možete osvojiti nagrade.


  Samo djeca znaju iskreno uživati u trenutku i smijati se od srca.

   

  Tako opušteno i bezbrižno sam uživala, kao što to najbolje rade djeca. Samo djeca znaju iskreno uživati u trenutku, neopterećeni prošlim i budućim događajima, smijati se od srca, reći bez okolišanja što osjećaju i kako, i veseliti se sitnicama bez kojih nam je život nezamisliv.

  Mi svi nosimo to malo, krhko svorenje u sebi, svoje unutrašnje dijete. Ono tako vapi za ljubavlju i pažnjom.

   

  Razmišljajući tako i ne prateći svoje misli, shvatila sam kako je malo potrebno da bi se ponovno osjećali kao djeca. Svi mi nosimo to malo, krhko stvorenje u sebi, svoje unutrašnje dijete. Koje smo odavna zapostavili i ne obraćamo više pažnju na njega, a ono tako vapi za tom pažnjom i ljubavlju i neprestano očekuje da mu se obratimo.

  Djeca su prepuna ljubavi, primaju ljubav i daju ljubav na sebi svojstven način. Bez uvjeta i očekivanja daju ljubav drugima.

   

  Kako smo samo bili savršeni svi kada smo se rodili, kada smo bili male bebe. Ničime, tada, nismo morali dokazivati svoju savršenost, samo po sebi se to podrazumijevalo i bili smo toga svjesni, i tako smo se i ponašali. Znali smo, itekako, privući pozornost i biti u centru pažnje, izražavati svoje emocije bez zadrške, potpuno slobodno, i tugu, i ljutnju, i sreću i zahvalnost, i najvažnije, ljubav. Djeca su prepuna ljubavi, primaju ljubav i daju ljubav na sebi svojstven način.

  I kako rastemo i postajemo stariji, učimo živjeti bez ljubavi, no djeca to ne prihvaćaju i potpuno im je prirodno voljeti svaki dio sebe i svog tijela i tu ljubav bez očekivanja i uvjeta davati i poklanjati drugima.

  Tijekom života učimo kako nismo savršeni, kako sve trebamo zaslužiti i kako se trebamo bojati.

   

  I vi ste bili takvi, svi mi. I onda se odrastanjem i učenjem kako nismo savršeni, kako sve trebamo zaslužiti i kako se trebamo bojati, ta naša početna savršenost gubi, polako nestaje. I dalje gradimo život na tim nemogućim i nepremostivim utvrdama i polako zaboravljamo kako smo svi rođeni sa svime što nam je potrebno da bi bili savršene i voljene osobe sa predivnim životima.

  Ne možemo biti u potpunosti sretni dok god odbacujemo dio sebe.

   

  U mnogima od nas još je uvijek to usamljeno, nesretno, neshvaćeno i izgubljeno dijete. I pitamo se zašto smo toliko nesretni i zašto stvari ne idu kako bi trebale, a možda je jedini kontakt sa tim djetetom bio prijekor i ljutnja i krivica. Ne možemo biti u potpunosti sretni dok god odbacujemo dio sebe. A taj dio je ono malo djetešce u nama koje samo želi da ga ponovno uzmemo u naručje, volimo i iscjelimo u potpunosti kako bi moglo biti ponovno sretno i zadovoljno.

  Kako prigrliti svoje unutrašnje dijete?

  Podijelila bih sa vama dva, jednostavna i meni vrlo draga, načina kako da prigrlite to dijete u sebi i kako da si pomognete biti potpune i cjelovite osobe. Dopustite si maštovitost, kreativnost i spontanost i krenite u igru sa svojim unutrašnjim djetetom.

  Jedan od načina je da potražite svoju staru fotografiju kada ste bili mali, i duboko se zagledajte u sebe i pokušajte vidjeti tko ste bili tada, jeste li bili sretni, tužni, ljuti, je li vam nešto nedostajalo, jeste li imali što vam je bilo potrebno, jeste li bili voljeni. Volite li vi to dijete sa slike i  možete li se prihvatiti takvima kakvi ste bili? Pišite na papir ako će vam biti lakše.

  A drugi način je da razgovarate sa svojim djetetom u sebi. Uzmite olovku i papir i zapišite svoja pitanja i odgovore, poput; što voliš, što ne voliš, što želiš, što ne želiš, što bi volio/voljela raditi, a što ne, čega se bojiš, što očekuješ od sebe, što ti je potrebno, kako se osjećaš, kako ti mogu pomoći da budeš siguran/sigurna i kako da te učinim sretnim/sretnom?

  Komunicirajte sa svojim unutrašnjim djetetom, brinite za njegove potrebe, ako treba otplačite ono što vam je nedostajalo kada ste bili djeca, nadoknadite propušteno djetinjstvo na način da stvorite novo, sretnije djetinjstvo, da se zamislite sretni u okruženju onoga tko ili što vam je nedostajalo kako bi ispunili taj nedostatak i mogli nastaviti dalje.

  Zagrlite u mislima to dijete, recite mu da ga volite, da ste tu za njega i da ga nikada nećete napustiti i da ćete zauvijek biti tu za njega, bez obzira na sve. Ono je dio vas. Malo po malo, zamišljajući sebe kao maleno dijete i ugađajući si i nadoknađivajući propušteno, bolje ćete upoznati sebe kao cjelovitu osobu, voljeti se sa svim svojim vrlinama i manama, i na puno lakši način ćete prihvatiti svoju okolinu i nositi se sa novim izazovima i situacijama koje život svakodnevno stavlja pred vas.

  Završila bih ovu priču sa jednim prelijepim citatom iz knjige „Kako iscijeliti duh i tijelo“ moje najdaže autorice Louise L. Hay;

  „Vaše probleme ne uzrokuju ljudi, mjesta i stvari, uzrokuje ih način na koji vi doživljavate i reagirate na ova životna iskustva. Preuzmite odgovornost za svoj život. Ne odbacujte svoju moć. Naučite više razumjeti svoju nutrinu i duh i služite se moći koja stvara samo dobro za vas.“

   

  Mirjana PetkovicZa Sretnodijete.net s ljubavlju piše Mirjana Petković

  Life & Relax Kids Coach & Heal Your Life® Teacher

  Lakoća življenja, d.o.o.

   

   

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • Pišite sami sebi pisma i postanite sretniji!

  Kada ste zadnji puta napisali nekome pismo, a da to nije bio mail? Da li ste razmišljali kako bi bilo lijepo primiti pismo od neke drage osobe, ispisano rukom na onim lijepim ukrasnim i mirisnim papirima, kao što je to nekada bilo, a danas to gledamo samo u romantičnim filmovima. Obično je sadržaj tih pisama bila ljubav prema nekome tko je bio daleko, no zašto ne biste napisali jedno sasvim drugačije pismo - pismo sebi.


  Ovaj članak je dio specijala o sreći "Sretni dani" na www.sretnodijete.net. Komentiranjem članka možete osvojiti nagrade.


   

  Ponekad prečesto čekamo da netko drugi učini nešto za nas, da nas drugi pohvale, primjete, budu nam podrška, kažu ono što želimo čuti ili samo da nas potapšaju po ramenu i kažu da će sve biti u redu.

  Budite sami sebi najbolji prijatelj i podrška.

   

  Ne čekajte da vam netko drugi kaže sve ono što želite čuti, jer se može dogoditi da čekate predugo ili od to očekujete od krivih osoba. Budite sami sebi prijatelj, podrška, partner, oslonac, i sve ono što vam je potrebno kada se osjećate usamljeno, neprihvaćeno, nevoljeno, neshvaćeno ili izgubljeno.

  To je način kako izraziti  od srca sve što želite ostvariti, popraviti, sve na čemu ste zahvalni, čemu se veselite o čemu sanjate.

   

  Zato set ukrasnih papira za pisma, uzmite olovčice u ruke i napišite si pismo, ako treba i nekoliko njih, za svaki vama važan segment života, po jedno. Odredite si vrijeme koje želite izdvojiti za svoja pisma, na primjer neka vam stižu jednom tjedno.

  Neka ta pisma budu kao da ih pišete osobi do koje vam je jako stalo, koju puno volite i bez koje nikako ne bi željeli ostati. Prije svega neka budu iskrena i od srca, sa puno emocija i detalja. Uključite u pisanje svu svoju kreativnost, znatiželju, maštu i snove. Na ovaj način možete izraziti sve što želite popraviti, prihvatiti, oprostiti, sve na čemu ste zahvalni, kao i sve ono čemu se veselite, što priželjkujete i o čemu sanjate. Ovdje ne postoje nikakva pravila niti ograničenja.

  Možete pisati pismo svojoj prošlosti, svojoj budućnosti, ili samo otvoriti srce i pisati o svemu što želite da bude prisutno u vašim životima, a trenutno nedostaje. Osim što ćete se ugodno osjećati čitajući to pismo, pomoći će vam da na ovaj, možda malo neuobičajen i neobičan način, nahranite sebe pozitivnim vibracijama i životnom energijom.

  Vaše prvo pismo može sadržavati sve vaše dobre i loše osobine, uspjehe i neuspjehe, napišite kako se prihvaćate baš ovakvima kakvi ste i kako je u redu sve što ste činili u danim trenucima. Podsjetite se kako nitko nije savršen te sami sebe savjetujte o situaciji u kojoj se trenutno nalazite, onako kako bi to objasnili ili pomogli prijatelju koji vas traži za savjet ili pomoć. Možete koristiti i neke pozitivne afirmacije, fotografije ili citate iz knjiga i filmova.

  Shvatiti ćete koliko predivnih stvari i istinitih odgovora leži u vama. Postati ćete optimističniji, ispunjeniji i sretniji.

   

  Pišući i čitajući ova pisma shvatiti ćete koliko predivnih stvari leži u vama, kako se lakše nositi sa nedostacima i događajima koji su završili, kako prihvatiti i otpustiti prošlost i prestati biti ljuti na sebe zbog stvari koje su vam se dešavale tokom života. Naučiti ćete imati više razumijevanja i podrške za samoga sebe kao i za sve oko vas, biti ćete manje depresivni i tjeskobni, bolje ćete reagirati u stesnim situacijama te postati optimističniji i veseliji, a samim time pozitivniji, ispunjeniji i sretniji.

  To ne znači da ćete zaboraviti na samodisciplinu ili biti popustljiviji, no potrebno je znati kada smo prestrogi i prekritični prema sebi, samo stvaramo negativne obrasce iz kojih nam se sve više teško izvući. Ovakav način brige i samopomoć sigurno će vas motivirati i omogućiti vam da situacije u kojima se nalazite pogledate s druge strane ili da se jednostavno odmaknete i postanete promatrač umjesto glavnog sudionika.

  Usudite se prihvatiti sve ono lijepo i korisno što ćete ovim putem otkriti o sebi. Igrajte se i kroz igru upoznajte sebe u jednom sasvim drugačijem svjetlu. Kroz ova motivirajuća pisma otkrijte, korak po korak, na koje načine možete biti bolje, snažnije i potpunije osobe, saznajte kako se možete pohvaliti i nagraditi, biti bliže sebi, što je to sve što stvarno želite, a što ne želite, i kako zaista svaki dan može biti novi početak, nova prilika i nova odluka da date sve od sebe. Na vama je samo da odaberete koji će to dan biti.
  Mirjana PetkovicMirjana Petković

  Life & Relax Kids Coach & Heal Your Life® Teacher

  Lakoća življenja d.o.o.

   

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • Rad s ogledalom će vam pomoći da sami sebe prihvatite i postanete sretniji

  Služi li i vama ogledalo samo za to da provjerite svoj izgled prije nego izlazite iz kuće ili ste mu već tijekom života imali prilike pridodati neku novu, važniju vrijednost?


  Ovaj članak je dio specijala o sreći "Sretni dani" na www.sretnodijete.net. Komentiranjem članka možete osvojiti nagrade.


   

  Svakoga dana gledajući se u ogledalo, možete jako puno toga naučiti o sebi, o svojim ograničavajućim i sputavajućim uvjerenjima, prepoznati svoje prednosti, oprostiti sebi i drugima, i konačno ono najvažnije gdje će vam rad s ogledalom najviše pomoći - stvoriti jedan od najvažnijih odnosa u životu, a to je onaj kojeg imate sa samim sobom.

  Vidjet ćete koliko blagoslova pristiže u vaš život vježbajući i učeći ljubav prema sebi pred ogledalom.

   

  Kada krenete raditi ove vježbe, u početku će vam biti pomalo čudno, čak i smiješno, a ponekad i teško, no dozvolite si priliku za nešto sasvim novo, jer uvidjet ćete koliko blagoslova pristiže u vaš život vježbajući i učeći ljubav prema sebi pred ogledalom. A s vremenom, kako i sama autorica ove divne i moćne tehnike, Louise L. Hay kaže; „Taj se rad pretvara u igru.“

  U početku i nije tako lako zagledati se duboko u svoje oči i svaki puta se ponovno suočavati sa samim sobom, no dajte si vremena i polako dan po dan, sve će biti lakše i jednostavnije.

  zasto je teško reći sebi u ogledalu volim te
  Za mnoge nije jednostavno reći sebi u ogledalu "volim te".

  Zašto je tako težko reći sebi u ogledalu "Volim te"?

   

  Pa, krenimo. Uzmite u ruke svoja ogledala ili stanite pred ogledalo u svojoj kupaonici, zagledajte se duboko u svoje oči i recite si „Volim te“. Kako vam se čini izgovarati sami sebi te prekrasne riječi koje toliko volimo čuti kada su upućene od nekoga drugoga? Ako ne možete ili vam je preteško započnite sa „Spreman/spremna sam te voljeti“. Je li sada lakše?

  I što je ono prvo što uočavate kada se pogledate? Na svojim radionicama često poučavam polaznike radu s ogledalom, i uvijek je slična reakcija ili se gledaju i popravljaju frizuru, proučavaju i primjećuju mane, krenu kritizirati sami sebe ili govore nešto poput: „A ne, ne mogu ja to“, „Kako da si kažem volim te, pa to mi nije prirodno“ i slično. Već nakon pet do deset minuta promatranja, osjećaj se mijenja i puno je lakše izgovoriti „Volim te“.

  Ogledalo odražava upravo one osjećaje koje njegujete prema sebi, nema skrivanja, niti prikrivanja, vrlo je jasna poruka koju svakodnevno odašiljate sebi pogledavši se u ogledalo. I na taj način možete brzo postati svjesni kako se osjećate, čemu se opirete, što vas muči, čemu se veselite i zbog čega ste ponosni na sebe. Na jednostavan način će vam pokazati što je to što trebate promijeniti ili na čemu još trebate raditi ako želite imati ispunjen i radostan život.

  Pomoću ogledala možete na primjer opraštati i zahvaliti sebi i drugima.

   

  Kada naučite raditi s ogledalom postat ćete svjesniji svog načina na koji živite život, obrazaca koje ponavljate, riječi koje izgovarate i kako se ponašate prema sebi i prema ljudima oko sebe. Pomoću ogledala možete opraštati sebi i drugima, kao i iskazivati zahvalnost kada napravite nešto zbog čega ste ponosni na sebe i želite se nagraditi.

  Opraštati pomoću ogledala možete kako sebi tako i svima onima kojima niste u mogućnosti uputiti riječi oprosta bilo da se radi o roditeljima, kolegama, prijateljima, partnerima ili osobama koje nisu više sa nama. Samo zamislite tu osobu kako stoji ispred vas u ogledalu i recite joj sve što vam je na srcu i na način koji bi to učinili da ste imali priliku ili bili dovoljno odlučni i hrabri u trenucima koji su prošli. Na kraju opraštanja zahvalite toj osobi i otpustite tu osobu iz vašega života s ljubavlju i blagoslovom. Isto tako možete opraštati i sebi, i stati pred ogledalo kada niste u miru sa nečim što ste učinili ili izgovorili i recite si „Bez obzira što si učinio/učinila ja te i dalje volim i prihvaćam i znam da si činio/činila najbolje što si znao/znala u datom trenutku“ ili neku sličnu rečenicu koja će vam dati snage da prihvatite ono sa čime niste u potpunosti zadovoljni.

  Što češće budete radili sa svojim ogledalom to će vam ono postati prijatelj i dovoljno je pronaći i nekoliko sekundi tokom dana da se pogledate u ogledalo i onako, bar u prolazu, si izgovorite „Volim te!“, „Kako si?“, „Danas lijepo izgledaš!“ ili „Ponosim se tobom!“.

  Osim opraštanja, svakako ne zaboravite na pohvalu i zahvalnost. Zahvaljujte svakoga dana na svemu što ste tijekom tog dana postigli, kao i na svemu onome što imate, a više niti ne primjećujete. Poseban je osjećaj kada se pohvalite za nešto što vam je važno, kao i kada zahvalite sami sebi, gledajući se, duboko u svoje oči. Pokušajte.

  Izgovaranje afirmacija pred ogledalom, čini afirmacije još moćnijima nego kada ih samo izgovarate. Podsjetimo se da su afirmacije sve pozitivne rečenice izgovorene u sadašnjem vremenu. Važno je da afirmacija bude izražena bez negacije. To su pozitivne misli koje vam pomažu otvoriti svoju svijest za prema unutarnjem miru i ljubavi. Pomažu vam riješiti stara ukorijenjena uvjerenja i obrasce koji vam više ne koriste i kreirati nove koji podržavaju vaše samopoštovanje i osobni rast i razvoj i na taj način vas približavaju svim životnim radostima.

  Neka vam je ogledalo prijatelj, mjesto gdje ćete redovito dolaziti po kompliment i pohvalu.

   

  Rad s ogledalom jedan je prekrasan poklon kojeg si možete pokloniti, ne zahtjeva veliko ulaganje niti pretjerani trud. Potrebno vam je samo malo dobre volje i jedno ogledalo. I neka vam ono ne služi samo za kritiku, ili da popravite šminku ili frizuru, proučavate svoje mane i nedostatke, neka to bude vaše novo mjesto gdje ćete se osjećati lijepi, voljeni i prihvaćeni. Mjesto gdje ćete redovito dolaziti po kompliment i pohvalu. Gdje ćete biti to što uistinu jeste, i baš takvi kakvi ste, u trenutku kada se gledate.  Pomoći će vam onom brzinom koliko često budete prakticirali ovaj rad, odnosno vježbu. Razvijati će vaše nove i zdrav navike, posijati sjeme iz kojeg će niknuti predivna, snažna i jaka biljka, u svoj svojoj ljepoti. Budite strpljivi prema sebi, blagi i nježni. Ne očekujte rezultate već idućeg jutra, no ono što možete sada je da - volite sebe i počnite to odmah!

  Mirjana Petkovic

  Za portal Sretnodijete.net s ljubavlju piše Mirjana Petković

  Life & Relax Kids Coach & Heal Your Life® Teacher
  Lakoća življenja d.o.o.

   

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • Poklonite djeci ljubav, pažnju i vaše vrijeme u svim životnim situacijama

  Ovaj članak je dio specijala o sreći "Sretni dani" na www.sretnodijete.net. Komentiranjem članka možete osvojiti nagrade.

  Djeca trebaju puno pažnje i ljubavi, trebaju naše vrijeme, ne da smo samo „tu negdje blizu“ već da izdvojimo vrijeme koje ćemo kvalitetno provesti sa njima - kroz igru, priču ili zajedničku komunikaciju.

  Kao vrlo mlada postala sam majka, danas 19-togodišnjeg sina, koji je upravo na ovaj način izrastao u jedno prekrasno stvorenje, iako su svi mislili da će mu zbog rastave braka nešto nedostajati u životu.

  Zaista se nemojte kriviti ako se nađete pred životnom prekretnicom koja je u vaš život donijela iskustvo razvoda. Idealni uvjeti su da djeca rastu u sretnim obiteljima, gdje se otac i majka vole i međusobno podržavaju, poštuju i razumiju, no nije uvijek tako, i nemaju svi mogućnost rasti i odrastati u takvim uvjetima. Na žalost, sve je više takvih situacija među svima nama, i ne moraju djeca patiti zbog toga.

  Teže će im biti da gledaju dva nesretna roditelja kako se ne vole i svađaju, nego da gledaju roditelja s kojim ostaju, naravno kada prođe vrijeme prilagodbe, oprosta i prihvaćanja, koji je u miru sa sobom. Danas nerijetko roditelji ostaju u dobrim odnosima, što je vrlo zdravo za daljnji odgoj djeteta i na taj način djeca lakše prebrode razdvajanje od onog roditelja s kojim više ne žive.

  Djeca uče ono što vide. Budite dobar uzor!

   

  Djeca uče ono što vide. Ako im pružamo ljubav, pažnju, razumijevanje i podršku, bilo da smo samohrani roditelji ili roditelji u braku, ona će iz toga naučiti da je jedino ispravno postupati tako kako mi postupamo sa njima. Kada pak gledaju svađu, nepoštivanje i omalovažavanje, smatrati će da je to u redu, i graditi će svoje obrasce ponašanja i svoja uvjerenja na temelju onoga što se događa u njihovom domu. Tako će se odnositi i prema drugima oko sebe.

  Danas kraj toliko tehnike i svijeta koji napreduje iz minute u minutu, modernih igračaka, telefona, tableta, igračih konzola i sličnih čuda tehnike, teško je djeci odvuči pažnju i zabaviti ih na drugačiji, rekla bih čak zdraviji način. Jest da su djeca postala vrlo napredna i vrlo inteligentna i ne treba im puno da „polove“ kako sve to funkcionira i da im je to sve vrlo zabavno i da se kroz sve te igre razvijaju motoričke i intelektualne sposobnosti, ali pokušajmo ipak našoj djeci vratiti one stare društvene igre i zanimacije pri čemu će učiti povezivati se sa sobom i sa drugima.

  Odrastanje naše djece su trenuci koji prolaze jako brzo i nećemo moći nadoknaditi te trenutke niti ih ponoviti.

   

  Uvijek ćemo imati posla, i u uredu i kod kuće. I uvijek će biti neki mail ne koji se treba još danas odgovoriti, i uvijek će biti veša za speglati, ručka za kuhati i prašine za pobrisati, ali odrastanje naše djece su trenuci koji prolaze jako brzo i nećemo moći nadoknaditi te trenutke niti ih ponoviti.

  Igrajte se s njima u pijesku, gacajte po lokvama, kuhajte i pecite kolače i stvarajte zajednička sjećanja i uspomene.

   

  Život juri s nama i kraj nas i koliko god svi bili zaposleni roditelji, izdvojite vrijeme koje ćete provesti sa svojm djetetom, u šetnji, parku, kroz zajedničku igru. Sjednite s njima u pijesak, zaprljajte se svi skupa, gacajte po lokvama kada kiša pada, pišite, crtajte i bojajte zajedno, čitajte priče, kuhajte i pecite kolače, stvarajte zajednička sjećanja i uspomene.

  Gotove sve nam je dostupno za sretno odrastanje naše djece.

   

  Naši roditelji možda nisu znali kako, možda nisu imali vremena, i njihovo djetinjstvo je bilo puno teže od našeg, kao što je to sada drugačije djetinjstvo naše djece. Ali nam je zato toliko svega više dostupno, i savjeta i knjiga i emisija i blogova i portala za odgoj djece, radionica, igraonica i sličnih stvari, i bilo bi šteta da to sve ne iskoristimo i pomognemo im da rastu sretno i zadovoljno.

  Iako ponekad nemamo snage ni volje za ništa, i umorni smo i pobjegli bi od stvarnosti, ne zaboravimo da bez obzira što su maleni i ne razumiju, ali osjete, našu tugu i nemir, kao i sreću i radost. Za pažnju i ljubav uvijek nađite trenutak, pa i ako je to samo zagrljaj i „volim te“, ali neka bude cijelim srcem, djeca će to znati cijeniti i uzvratiti će vam na isti način.

  Za pružiti djeci ljubav i pažnju nisu potrebni novci ni skupe igračke.

   

  Pružite svojoj djeci najviše što možete, u emotivnom smislu, jer za pružiti ljubav i pažnju nisu potrebni novac i skupe stvari, potrebno je samo srce, a ono ne košta ništa. Jer na taj način djeca uče biti voljena, voljeti sebe i svijet oko sebe i takva djeca izrastaju u osobe zdrave, snažne i jake osobnosti. I postaju tople i suosjećajne osobe, one osobe koje će znati razlikovati dobro od lošeg, osobe koje će cijeniti i poštivati sebe i druge i na taj način stvarati bolji i ljepši svijet.

   

  Mirjana PetkovicZa Sretnodijete.net s ljubavlju piše Mirjana Petković

  Life & Relax Kids Coach & Heal Your Life® Teacher

  www.lakoca-zivljenja.hr

   

   

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • Kako biti sretan? Budi ono što jesi!

  Stalno se uspoređujemo sa nekim drugim, za koga mislimo da je bolji od nas, čak pokušavamo biti netko drugi i nerijetko živimo po principima, pravilima i uvjetima koje nam drugi postavljaju i diktiraju naš tempo. A sve to ne bi li se uklopili u sredinu u kojoj živimo ili da ne bi bili odbačeni, povrijeđeni, ismijani ili jednostavno samo zato da budemo prihvaćeni.


  Ovaj članak je dio specijala o sreći "Sretni dani" na www.sretnodijete.net. Komentiranjem članka možete osvojiti nagrade.


   

  Mediji nas stalno bombardiraju “savjetima” što bi trebali raditi, kako bi trebali izgledati, što bi trebali jesti, na koji način bi se trebali izražavati, koji posao bi bio najbolji za nas, što je ispravno, što je moralno, koji je cilja našeg života, a nigdje ne piše kako i na koji način da otkrijemo svoje istinsko ja, kako da ostanemo vjerni sebi i doživimo, ali i zadržimo svoje prave vrijednosti. Ti lažni ideali postali su toliko jaki i malo po malo, iz dana u dan, polako počinjemo vjerovati u to, i na kraju, to postaje naša istina.

  Budite ono što jeste, prihvate sebe, svaki svoj dio, bez obzira ako i s nekim dijelom svoje osobnosti ili izgleda niste zadovoljni.

   

  Biti ono što jesmo znači živjeti u skladu sa sobom i onime što doista i jesmo, sa svojom istinom. A to znači prvo razumjeti sebe, a tada i prihvatiti sebe, svaki svoj dio, bez obzira ako i s nekim dijelom svoje osobnosti ili izgleda nismo zadovoljni. Prihvaćanje sebe je i slobodno iskazivanje svojih emocija, misli, potreba i želja tako da si ne predbacujemo, ne kritiziramo se i ne zamjeramo si, već da s lakoćom živimo sebe bez dodatnih opterećivanja što će reći drugi.

  Znam li ja uopće što znači biti to što ja jesam?

   

  Zar ne bi bilo lijepo, za promjenu, biti autentičan, biti svoj, biti baš to što želiš biti. Sigurno ste do sada već negdje i pročitali nešto slično i svidjelo vam se i odlučili ste to i primjeniti u svom životu - zauzeti se za sebe i postaviti si jednostavno pitanje što uopće znači biti to što ja jesam?

  I možda vam se činilo da ste tek tada naišli na problem jer kako ćete znati što želite, što osjećate, što trebate da bi bili sigurni da je to baš vaše autontično ja. Da nije nametnuto od strane okoline jer vam je netko to već ponavljao previše puta, pa ste već povjerovali da je tako. Kako znati da su to doista vaše želje, a da nisu možda želje vaših roditelja. Stahovi koje osjećate da su vaši, a ne posljedice lekcija koje ste prošli?

  Ponekad je bilo teško uvidjeti razliku jesam li to zaista ja ili ono što mislim da bih trebala biti.

  Iz svog vlastitog iskustva znam koliko se izboriti za sebe nije lak posao, a nerijetko je i posao popraćen nerazumijevanjem, odbacivanjem ili samo neumjesnim komentarima. Ponekad je bilo teško uvidjeti razliku jesam li to zaista ja ili ono što mislim da bih trebala biti. Jer živimo u društvu u kojem nismo baš podržani ukoliko želimo biti drugačiji, jer smo naučeni od malena da nije dobro isticati se previše i ako nismo u skladu sa očekivanjima okoline da ćemo propasti ili će nas odbaciti.

  Nije li jednostavnije živjeti onako kako nalaže društvo i vjerovati da je život težak, ljubav bol i trud se ne isplate?

   

  Na prvi pogled, lakše je prikloniti se struji i ploviti mirno u njenom smjeru, živjeti po automatizmu i onako kako nalaže društvo i pod pritiskom uvjerenja da je život težak, da je ljubav bol i da se ne veselimo previše jer nema tu sreće i koliko god se trudili neće nikada biti kako mi hoćemo, pa čemu sve. Sigurno vam zvuči poznato.

  Da budemo autentični potrebno je puno strpljenja, ne za druge, nego za sebe. I potrebno je vrijeme za koje možemo odlučiti koliko ga želimo izdvojiti za rad na svom osobnom rastu i razvoju, a što je ujedno i temelj promjene koja želimo postati.

  Potrebno je puno strpljenja i vremena da otkrijemo sami sebe i počnemo vjerovati da život može biti ljepši i lakši.

   

  Što ćemo više upoznavati i otkrivati sebe, to više ćemo živjeti u skladu sa onim što jesmo i više dokaza ćemo prikupiti da je to moguće i sigurno i da život može biti bolji, ljepši i lakši, a ne onakvim kakvim ga prikazuje društvo oko nas pa čak i onda kada su okolnosti objektivno teške.

  Kako će vrijeme odmicati, sve ćemo se rjeđe pitati tko smo i što to uopće znači, a sve češće ćemo osjećati ljubav prema sebi, zadovoljstvo i uživanje u sadašnjem trenutku. Onaj osjećaj da smo živi, da smo sretni što smo ovdje, što je pred nama novi dan, nova prilika, novi uspjeh, nov način na koji se možemo nositi sa svakodnevnim obavezama, nova iskustva i nove lekcije iz kojih uvijek možemo nešto naučiti. I tada život postaje predivno iskustvo, samim time što postojimo.

  Mirjana Petković, Lakoća življenjaZa Sretnodijete.net piše s ljubavlju Mirjana Petković
  Life & Relax Kids Coach & Heal Your Life® Teacher
  Lakoća življena, d.o.o.

  >> Pročitajte isto: Svatko može biti sretan - razgovor s "učiteljicom sreće" Mirjanom Petković

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • Hrana za sreću? Tajna je otkrivena (i jako nam je blizu)

  Postoje li namirnice koje smanjuju stres i povećavaju osjećaj sreće  i zadovoljstva?

  Dr. Debbie Mandel, autorica knjige "7 koraka do radosti", tvrdi da postoje. I ne samo da postoje, točno se zna da je jedan od najjednostavnijih načina za postizanje psihičkog i fizičkog zdravlja mediteranska dijeta koja podrazumijeva uzimanje malo mesa, nekoliko puta tjedno ribu, mnogo sezonskog voća i povrća, mliječnih proizvoda, te djevičansko maslinovo ulje.


  Ovaj članak je dio specijala o sreći "Sretni dani" na www.sretnodijete.net. Komentiranjem članka možete osvojiti nagrade.  Mediteranska dijeta

  Pravila u prehrani uključuju:
  • mnogo voća i povrća
  • malo crvenog mesa
  • riba nekoliko puta tjedno
  • zdrave masti poput  maslinovog ulja
  • vino umjereno
  • nisko-masni mliječni proizvodi, uglavnom jogurt i sir

  Jedite složene ugljikohidrate

  Kada se počnete osjećati depresivno, nivo šećera je vjerojatno nizak. Umjesto kantice sladoleda, preporučeno je koristiti složene ugljikohidrate, poput integralnih žitarica. One stvaraju serotonin, neurotransmiter A koji utječe na kemijsku ravnotežu osobito u žena.
  Preporučeni ugljikohidrati su:
  • zobena kaša
  • dvopek ili tost
  • smeđa riža
  • smeđa tjestenina


  Bjelančevine 

  Redosljed hrane također utječe na raspoloženje. Nakon ugljikohidrata slijede proteini, kako to obično i čine Talijani koji obrok započinju s pastom, a nastavljaju s ribom ili mesom.

  Zdravi izvori proteina:
  - Piletina
  - Riba
  - Jaja
  - Nemasni sir

  Omega-3 masne kiseline 

  Osim što su poznate kao protuupalni faktori, omega-3 masne kiseline pozitivno djeluju na mozak i preporučljivo ih je uzimati nekoliko puta tjedno.

  Najpoznatiji izvori omega-3 masnih kiselina: 
  • losos
  • srdela
  • lokarda
  • pastrva
  • orasi

  Tamna čokolada utječe na osjećaj sreće

  Kockica, dvije... ili cijeli "redak" dobra je za zdravlje
  Kockica, dvije... ili cijeli "redak" dobra je za zdravlje

  Tamna čokolada s velikim udjelom kakaoa (min 70%) direktno utječe na osjećaj sreće, a jedna kockica (ili redak) neće pogubno djelovati na liniju.

   

   

   

  Čokolada sadrže mnogo hranjivih tvari:

  • Triptofan, esencijalnu aminokiselinu koja sudjeluje u proizvodnji neuroprijenosnika serotonina, a lagano topljenje čokolade na jeziku potiče lučenje endorfina (prirodnih hormona sreće), koje tijelo prirodno proizvodi i za vrijeme vođenja ljubavi
  • Feniletilamin, tvar koja se nalazi u mozgu, posebno kod zaljubljenih osoba, a pretvara se u dopamin u centrima za zadovoljstvo, dijelu mozga gdje se inače doživljava i orgazam
  • Anandamid, prirodni opijat, ali u malim količinama

   

  Ovo su korisne namirnice za pozitivniji dan

  namirnice bogate vitaminom B: školjke, leća, žitarica kvinoja. Hrana s vitaminom B u ima umirujući učinak na tijelo, pomaže odstranjivanju tjeskobe i poboljšava raspoloženje.
  Papaja: voće i povrće s narančastim i žutim pigmentom sadrže vitamine A i C, kao i folnu kiselinu koja potiče optimizam
  Crvene babura paprike: sadržavaju vitamine A i C, i folna kiselina, koji daju energiju, te popravljaju oštećenja stanica uzrokovanih stresom.
  Suncokretove sjemenke: sadrže vitamin E i folna kiselina kako bi unaprijedili vaše raspoloženje.

  Štetne namirnice 

  Kofeinizirana pića: kofein može izazvati anksioznost i povisiti razine hormon stresa, uzrokovati lupanje srca i nesanicu
  Slano: grickalice, čips, pretjerano soljenje hrane ozbiljno oštećuje bubrege i onemogućava njihov normalan rad
  Šećer: slatkiši uzrokuje povišenje koncentracije šećera u krvi što umanjuje sposobnost nadbubrežne žlijezde da kontrolira stresa i hormona
  Alkohol: prekomjerna potrošnja alkohola dodaje više šećera u prehranu, i štetna je za nadbubrežnu žlijezdu, koja vas štiti od stresa.

  Prema izvoru www.oprah.com

   

  Kakvo je vase iskustvo? Imate li neku ideju, savjet, recept, preporuku? Napišie nam u komentarima ili na našoj Facebook stranici.

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
« »