View: Post view - Djeciji biseri

 • Straničnik ili bookmarker uz koji je čitanje uživancija!

  Uz ovakav bookmarker s veseljem ćete se vraćati svome štivu!
  Uz ovakav bookmarker s veseljem ćete se vraćati svome štivu!

  Bookmarker ili po domaći "straničnik" je ona mala zgodna stvarčica koja vam pomaže označiti gdje ste kod čitanja knjige stali.

  Nekada su neki radili "uši" na stranicama knjiga i tako označavali gdje su stali, ali takav bahat odnos prema gospođama i gospođicama knjigama odavno je out. Osim toga, nitko ne želi da na njega viče mama, učiteljica ili teta knjižničarka.

  Bookmarker ili straničnik odlično je rješenje. Onaj koji napravite sami - još i bolje.

  Mama Branka i dječak Liam (6 godina) upustili su se u avanturu izrade sasvim posebnog straničnika. Poseban je po tome što je njihov.

  Vrijeme koje su proveli zajedno ga radeći bilo je lijepo i korisno. Liam je ponosan na svoj rad. Toliko ponosan da na slici dolje djeluje malo ozbiljno, a ozbiljnost uvijek dobije na snazi kada čovjek odjene ozbiljnu i svečanu košuljicu.

  Hvala Liamu i Branki! Uživajte gledajući kako nastaje njihov straničnik, potom zasučite rukave, škare i ljepilo u ruke, pratite upute  i krenite u vlastitu avanturu.

  Za izradu je potrebno nekoliko kolaž papira u boji, škarice i ljepilo.
  Za izradu je potrebno nekoliko kolaž papira u boji, škarice i ljepilo.
  Pratite tehniku savijanja papira prema redoslijedu kao na našim fotkama
  Pratite tehniku savijanja papira prema redoslijedu kao na našim fotkama
  Vrijeme je za lijepljenje - Pritt u ruke!
  Vrijeme je za lijepljenje - Pritt u ruke!

  Nama se čini da su Liamove oči poprimile boju kamina u pozadini?

  I sada su prekrasno zelene!

  Sviđa li vam se Liamov i Brankin uradak? Napišite, dajte im peticu, komentirajte, lajkajte (nemojte lajati)...

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • Sretni dani na www.sretnodijete.net!

  Pripremili smo za vas veliki specijal o sreći koji potpisuje licencirani life-coach Mirjana Petković, te nagradne igre za čitatelje koja pripremamo u suradnji s partnerima! Budite on-line i pratite naš specijal Sretni dani na www.sretnodijete.net od 15. do 21. ožujka 2017!

  Sretni dani na www.sretnodijete.net projekt je kojim ćemo obilježiti 20. ožujka 2017 Međunarodni dan sreće!

  Da, Međunarodni dan sreće! I to se slavi!

  Međunarodni dan sreće uspostavila je Opća skupština Ujedinjenih naroda 28. lipnja 2012. godine svjesna da je potraga za srećom temeljni čovjekov cilj prepoznajući također potrebu za inkluzivnijim, pravednijim i uravnoteženijim pristupom gospodarskom rastu koji promiče održivi razvoj, iskorjenjivanje siromaštva, sreću i blagostanje svih naroda. Put do ostvarenja ovih velikih i značajnih ciljeva kreće malim koracima.

  Uključite se i sudjelujte u Sretnom danima na www.sretnodijete.net od 13. do 21. ožujka
  Uključite se i sudjelujte u Sretnom danima na www.sretnodijete.net od 15. do 21. ožujka

  Vođeni tom idejom na portalu www.sretnodijete.net osmislili smo niz svakodnevnih malih stvari, ideja, misli i aktivnosti koje će vas u Sretnim danimo od 15. do 21. ožujka 2017 voditi do postizanja osobnog zadovoljstva i onoga čemu svi težimo - sreće.

  U specijalu smo za sada objavili ove članke (zadnja aktualizacija 17.3.2017, 14:00):

  Svatko može biti sretan - razgovor s "učiteljicom sreće" Mirjanom Petković

  Kako odgojiti sretno dijete? Budite pozitivan i opušten roditelj!

  7 načina kako otjerati negativne misli

  Promijenite misli i zavolite sebe

  Rad s ogledalom će vam pomoći da sami sebe prihvatite i postanete sretniji

  Poklonite djeci ljubav, pažnju i vaše vrijeme u svim životnim situacijama

  Kako biti sretan? Budi ono što jesi!

  Hrana za sreću? Tajna je otkrivena (i jako nam je blizu)

  Tražite veselu aktivnost sa djecom? Probajte naš veseli straničnik: Straničnik ili bookmarker uz koji je čitanje uživancija!

  Naši partneri u projektu su

  Lakoća življenja

  Licencirani life-coach Mirijana Petković, Lakoća življena, d.o.o.koja će pisati o sreći, sretnom životu, navikama, sretnoj djeci i odgovarati na pitanja čitatelja.

  Mozaik knjiga partner: Sretni dani 2017

  Mozaik knjiga - nakladnička kuća i knjižare koja će za čitatelja portala osigurati zanimljive nagrade - knjige o sreći za djecu i roditelje.

  Pritt od Henkela nudi proizvode za uporabu u kućanstvu, školi i uredu - u ovom je projektu sponzor rubrike Uradi sam - a za čitatelje će osigurati poklon pakete Pritt proizvoda.

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • Pismo jednog ravnatelja ili Kako je ministar obrazovanja dobio jedinicu...

  Ako te nešto zanima - pitaj, ako ne znaš - saznaj, ako ne nađeš odgovor - traži dalje, ako voliš - reci, ako ne voliš - isto reci, ako nemaš - traži, ako ne nađeš - traži dalje, ako ne razumiješ - traži pojašnjenje... Tako otprilike učim svoju djecu i svoje učenike. I ide nam sasvim dobro.

  Igor Matijašić, ravnatelj Osnovne škole Milana Langa iz Bregane, inače prof. hrvatskog jezika i književnosti i novinar, na nedavno održanom skupu ravnatelja nije (kao niti itko od okupljenih) imao mogućnost postaviti pitanje - ministru obrazovanja i znanosti.

  A htio je pitati ono što ga zanima i žulja - a vjerujem da zanima i žulja svakog roditelja, učitelja, odgajatelja i uopće građanina koji želi dobro sebi i svijetu oko sebe. Što je sa obrazovanjem?

  Pa kad nije išlo - in vivo - ravnatelj Igor je napisao na Facebooku.

  Pismo Igora Matijašića prenijeli su mnogu portali, neki su ga okarakterizirali kao "bijesno pismo". Meni se čini da nije bijesno, vrlo je uljuđeno i konkretno. Zato ga prenosimo u cijelosti

   

  Poštovani gospodine ministre,

  vratio sam se večeras sa seminara ravnatelja u Opatiji.

  Razočaran.

  I ljut!

  (Da nije bilo sjajne ekipe prijatelja-ravnatelja, bio bi to promašen put…)

  Iako ste najavili drugačije, nakon vašeg predavanja nije bilo moguće postavljati pitanja jer se opet robovalo vremenu kojeg je, usput, bilo napretek. Jer trebao je biti samo pozdravni govor, a ispalo je jednosatno predavanje.

  Stoga pitanja postavljam sada – u kojoj je trenutno fazi reforma školstva i kad će aktivno zaživjeti njena primjena u samoj nastavi?

  Napominjem to stoga što na to nitko do dana današnjega nije odgovorio! Jučer je u Opatiji predavanje držala i predsjednica stručnog povjerenstva Dijana Vican, no ona je, kao i mnogi drugi „generali nakon bitke“ samo kudila ono što je napravila ekspertna radna skupina na čelu s Borisom Jokićem.

  Što se napravilo novo? Što je popravljeno? Kako će to i kada krenuti prema školama? Čitav niz pitanja bez odgovora.

  Ponavljam još jednom svoje mišljenje koje ću uvijek javno reći – nikada nikoga nisam čuo (i nikada vjerojatno neću) da s toliko strasti i entuzijazma govori o promjenama u školstvu kao što je to činio Jokić. I znam da onaj plamićak nade u bolje sutra još uvijek u njemu tinja…

  Vi ste, gospodine ministre, održali govor kojem sam ocjenjujući skup i predavače dao ocjenu jedan. I znam da je još puno ravnatelja (ako su bili iskreni dok su mi to govorili) učinilo isto. Možda će negdje biti objavljene i nekakve statistike ocijenjenih pa će moje rečenice biti i potkrijepljene dokazima.

  Razlog ocjene je više nego jednostavan!

  Nabacane teze i iskrivljene činjenice svi koji su bili tamo (osim onih koji su počeli pljeskati kad ste ušli u dvoranu i bespotrebno prekinuli sjajno izlaganje vrhunske pravne stručnjakinje Olivere Marinković) jednostavno znaju da nisu istinite.

  Jer, možemo se mi ponositi kako imamo sjajne informatičare i robotičare (mada bi trebalo i pročitati priču mladića-prvaka koji s Jelse putuje vježbati u Zagreb jer u školi nema informatiku), no činjenica jest da su naši učenici i nadalje ispodprosječni u području matematičke ili čitalačke pismenosti.

  Dokad tako? Dokad će učenici morati „bubati“ činjenice do kojih mogu u sekundi jednim klikom miša? Dokad će se učenici upisivati u srednje škole samo na osnovi ocjena i strahovati ako imaju samo jednu četvorku iz tjelesnog ili povijesti? Dokad će neke naše škole biti „kao da je vrijeme stalo“? Dokad će ravnateljima prosvjetni inspektori govoriti da su partneri i na njihovoj strani, a reagirat će burno na svaku neosnovanu anonimnu prijavu? Dokad… (čitav niz rečenica stane na ove tri točke)

  I dokad će ministri obrazovanja vješto izbjegavati odgovore na konkretna pitanja?

  Licenciranje ravnatelja? Cjelovita kurikularna reforma? Obrazovanje kao ključ svega? Sljedeće pitanje…

  Apsolutno mi nije svejedno kako će škola izgledati u daljnjoj budućnosti. Imam dvoje djece osnovnoškolske dobi koju nastojim pravilno usmjeravati u život i želim im omogućiti da budu ukorak s vremenom u kojem žive.

  Baš kao što smo donekle bili mi kad smo išli u školu…

  To mi je i bila misao vodilja kad sam se prihvaćao posla ravnatelja. Omogućiti svojim klincima i svim njihovim vršnjacima nešto novo, nešto drugačije, nešto što će biti u skladu s onime kako žive. A onda te „zidovi“ počnu tjerati da sve više razmišljaš o povratku u učionicu i digneš ruke od svega. Jer sve češće ti baš sve borbe i angažiranost izgledaju uzalud!

  Stoga bih žarko želio da konačno svi shvatimo da samo konkretnim promjenama u obrazovanju možemo, kako se to voli reći, spremiti mlade za tržište rada.

  Zasad ih spremamo za autobuse prema Irskoj, Njemačkoj, Finskoj…

  A konkretne promjene, jedna po jedna, moraju početi već jučer. Ne treba zaboraviti da je nova skupina koja će brinuti o reformi obrazovanja oformljena u siječnju.

  Sad je već ožujak…

  Stoga, ministre – vi ste danas mnogo puta citirali Aristotela, a osobno mislim da bi netko konačno trebao citirati jednog sjajnog danskog pisca i rečenicu iz njegovog kultnog djela po imenu „Carevo novo ruho“.

  Istina, mogao sam uživati u petku, praviti se da se ništa nije dogodilo, „ne talasati“ previše, kimati poslušno glavom i skupljati godine ravnateljstva jednu za drugom.

  Ali onda to više nisam ja! A to jednostavno ne želim…

  Jer, došao sam do faze kad mi apsolutno više nije važno kako ću (pre)živjeti i ne strahujem ni od čega. Brinem sve više za svoju djecu i njihovu upitnu budućnost.

  Kao i za čitav niz njihovih vršnjaka…

  Brinete li i vi, ministre?

  Srdačan pozdrav!

  Igor Matijašić
  ravnatelj OŠ Milana Langa (Bregana)

  Ni djeca, ni ravnatelji ne bi se trebali osjećati ovako...
  Ni djeca, ni ravnatelji ne bi se trebali osjećati ovako...
  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • 6 savjeta za zdrave oči vašega djeteta: mrkva, masne ribe i boravak vani

  Dobar vid jedan je od najvažnijih čimbenika za normalan razvoj djeteta. Donosimo vam 6 savjeta kako možete vid djeteta zaštititi na vrijeme i spriječiti poteškoće s vidom.

  Zdrava hrana za zdrave oči: ne samo mrkva

  Jedi mrkvu za zdrave oči! - čuli su mnogi od nas od svojih mama i baka. Mrkva nije jedina namirnica koja doprinosi zdravlju očiju. Dijete treba jesti općenito svježe povrće, voće a i neke druge namirnice da bi imalo dobar vid.

  Za zdrav razvoj vida kod djece su važne u glavnom polinezasićene masne kiseline koje možemo pronaći na primjer u ribama (tuna, oslić ili skuša), u maslinovom ulju, orasima ili sjemenkama,  povrću i voću koje je bogato antioksidansima i biljnim pigmentima (češnjak, luk, špinat, povrće žute i narančaste boje, lisnato povrće, borovnica).

  Boravak vani

  Današnja djeca borave previše sati u zatvorenom prostoru i ispred ekrana što može doprinjeti razvoju očnih poremećaja. Jako je važno da se djeca kreću vani. Zdrava hrana i pokret na zraku su najbolji preduvjeti za dugotrajno zdravi vid.

  Sunčane naočale

  UV zračenje jednako je štetno i za odrasle i za djecu. Kod najmanje djece će biti dovoljna šilterica ili šeširić svijetle boje koja će ih štititi. Ako idete na more ili na planine ponesite djeci kvalitetne sunčane naočale. Nošenje kape sa šiltom poželjno je i ako nose sunačne naočale jer još više povećava zaštitu od štetnog zračenja.

  Plivanje sa naočalama

  U vodi bi dijete trebalo nositi naočale za ronjenje jer slana morska voda kao i klorirana bazenska šteti očima. Ona može dječje oči nadražiti.

  Gledanje u ekrane

  Ekrani se sami po sebi ne čine štetnima za oči. Problem je umor mišića oka koji su zaduženi za oblik promjene leće. Oni se prenaprežu pri dugotrajnom fokusu pogleda na bliske objekte, kao što je ekran monitora. Ukoliko se oči ne odmore ti mišići se prenapregnu, napune mliječnom kiselinom i javlja se bol u očima. Rješenje je povremena promjena fokusa. Treba gledati u daljinu i ne fokusirati pogled, kako bi mišići promijenili položaj i malo se odmorili.

  Preventivni pregledi vida

  Danas je pregled vida obavezna mjera zdravstvene zaštite u Hrvatskoj. Pedijatri upućuju trogodišnjake na sistematskom pregledu na obavezan oftalmološki pregled na prvo testiranje vidne oštirne.

  Unatoč ovoj mjeri, roditelji bi trebali pratiti dijete i posjetiti sa djetetom oftamologa ako se im "nešto ne čini u redu".

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • Dan žena: "Ženijalni dani" u Samoboru

  I ove će se godine u organizaciji Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača u neovisnim kinima diljem Hrvatske održati “Ženijalni dani”, filmska fešta povodom Međunarodnog dana žena, koji se slavi 8. ožujka.

  Treći “Ženijalni dani” počinju 7. ožujka, a traju do 12. ožujka.

  U programu sudjeluje 25 gradova i 28 neovisnih kina, u kojima će publika moći vidjeti jedan kultni klasik i dva značajna suvremena filmska naslova.

  I Samoborsko kino sudjeluje u “Ženijalnim danima” i to sa bogatim programom:

  utorak, 7. ožujka u 19 sati, u Old Nick s pubu Felinijev kultni film "8 i ½" u kojem glume Marcello Mastronianni i Claudia Cardinale. To je nastavak programa Cinema caffe. Ulaz je slobodan, a besplatna je i kava!

  "8 i 1/2" je kultni Fellinijev film
  "8 i 1/2" je kultni Fellinijev film

  srijeda, 8. ožujka u kino dvorani kazališna hit predstava Teatra Ludens "Nemreš pobjeć od nedjelje" Autorica: Tena Štivičić, glume Jelena Hadži-Manev i Filip Juričić, ulaznice na blagajni učilišta 1+1 gratis ili na www.ulaznice.hr

  petak 10.ožujka u 18 sati u Galeriji Prica otvorenje izložbe kolekcije nakita "Gdje istok susreće zapad" umjetničke radionice ELKANA (izložba otvorena do 12.3.) - ulaz slobodan. Nakon premijere slijedi after party i druženje s filmskom ekipom.

  petak, 10. ožujka u 19 sati u kino dvorani Svečana premijera hrvatskog igranog filma "Trampolin", režija Katarina Zrinka Matijević, drama, ulaz slobodan

  "Trampolin" je film o ljubavi, ali nije ljubavni film.
  "Trampolin" je film o ljubavi, ali nije ljubavni film.

  nedjelja 12. 3. u 19 sati u kino dvorani projekcja filma "Sve što dolazi", drama, nagrade: Srebrni medvjed u Berlinu za režiju, ulaz slobodan

  Više saznajte na www.pousamobor.hr

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • Kako pripremiti dijete za prvi posjet stomatologu?

  Važan dio brige o djetetu je briga o zdravlju te održavanje osobne higijene. Već od pojave prvog zubića važno je brinuti o higijeni usne šupljine. No, sastavni dio brige o oralnom zdravlju predstavlja i odlazak stomatologu. Prvi odlazak stomatologu može biti izvor stresa i zbunjenosti, kako djeci tako i roditeljima.

  Djeca u toj novoj situaciji kojoj su izložena mogu osjećati nervozu, tjeskobu i strah te reagirati na različite načine. Stoga se roditelji često pitaju kako najbolje pripremiti dijete za prvi posjet stomatologu.

  Kada prvi put posjetiti stomatologa?

  Prvi posjet djeteta stomatologu preporučuje se obaviti prije druge godine života, kada su zubi još zdravi. Taj posjet može se iskoristiti za upoznavanje djeteta sa stomatologom i opremom u ordinaciji. Tako će prvi susret djeteta i stomatologa proći bezbolno, bez zahvata i intervencija, što može umanjiti djetetov strah i olakšati kasnije posjete stomatološkoj ordinaciji. Pri tome je važno upozoriti stomatologa da ste dijete doveli na upoznavanje, a korisno je podijeliti s njim neke informacije o djetetu (npr. koja je djetetova omiljena igračka) kako bi dijete prilikom susreta steklo osjećaj povjerenja.

  Kako pripremiti dijete?

  Poželjno je da priprema djeteta za odlazak stomatologu uključuje razgovor o tome što može očekivati prilikom susreta. Važno je djetetu dati prostor da izrazi svoje misli i osjećaje te ga ne posramljivati ako osjeća tjeskobu ili strah.

  Kada dijete odlazi stomatologu na zahvat koji je bolan, roditelji često dolaze u iskušenje lagati o tome misleći da će na taj način olakšati odlazak stomatologu. Tako često možemo čuti roditelje koji govore djeci kako pregled neće boljeti ili da «to nije ništa». No, to kod djeteta dovodi do stvaranja osjećaja nepovjerenja prema stomatologu, ali i prema samom roditelju. Stoga je važno da roditelji budu iskreni prema djetetu u vezi toga što može očekivati prilikom zahvata i prepoznaju njegove strahove. Djeci su važne struktura i predvidljivost stoga im prije posjeta stomatologu možete primjerenim rječnikom objasniti što će se tamo događati, gdje ćete vi biti za vrijeme dok je dijete u ordinaciji, što ćete poslije raditi i slično. Kada djeca ne znaju što će se dogoditi, tada počinju fantazirati i zamišljati različite scenarije. Objašnjavajući im kako će izgledati posjet stomatologu, možete ih umiriti i umanjiti strahove i tjeskobu.

  Kao priprema za odlazak stomatologu može poslužiti i čitanje slikovnica na temu odlaska stomatologu i održavanja higijene zuba, a možete osmisliti i igru u kojoj zajedno s djetetom glumite odlazak stomatologu. U igru možete uključiti i djetetove igračke te na njima pokazati kako izgleda pregled.

  Ali… i ja se bojim odlaska stomatologu!

  Mnogi odrasli izbjegavaju ili odgađaju odlaske stomatologu jer su i sami kao djeca imali neugodna i bolna iskustva. Budući da roditelji djeci služe kao model od kojeg uče kako se ponašati, moguće je da dijete počne osjećati strah kada vidi da se roditelj boji. Svakako ne bi bilo dobro da pred djetetom negirate strah jer će dijete vrlo vjerojatno biti svjesno da nešto ipak nije u redu. Stoga je važno da ga dodatno ne plašite pričama o bolnim situacijama kod stomatologa – trudite se biti što opušteniji. Pri prvom dolasku kod stomatologa možete s njim podijeliti svoje strahove te postaviti pitanja kako biste bili sigurni da ste svoje dijete doveli kod osobe u koju imate povjerenja.

  Nakon posjeta stomatologu

  Nagradite sebe i dijete! Igrajte se u najdražem parku, pogledajte film ili radite nešto što volite, a inače ne stignete. Iščekivanje nagrade na kraju će i vama i djetetu učiniti posjet stomatologu ugodnijim.

  Izvor: Hrabri telefon

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • SOS Dječje selo Hrvatska – obitelj za nezbrinutu djecu već 25 godina

  Udruga SOS Dječje selo Hrvatska djeluje punih 25 godina te ove godine slavi taj veliki rođendan.

  Kampanja "Ponosi se sobom"

  Povodom proslave 25 godina uspješnog rada pokrenuta je kampanja „Ponosi se sobom“ u kojoj će se kroz mlade ljude, odrasle u SOS Dječjem selu Hrvatska, danas uspješne i samostalne osobe prikazati sav trud i rad Udruge.

  U proteklih 25 godina postojanja Udruga je osigurala obiteljsko okružje i brinula se za odrastanje nekoliko stotina djece. Ovog trena ima Udruga preko 40 mladih osoba koje su punoljetne, u procesu su potpunog osamostaljenja ili su već uspješno ostavile iza sebe one prve, najteže godine samostalnog života, završavaju studije, odrađuju pripravnički staž, marljivi su i odgovorni zaposlenici, a neki i roditelji.

  Sama kampanja "Ponosi se sobom" komunicirat će se putem svih medijski dostupnih kanala, uz naglasak na televiziju. Kroz pažljivo osmišljen scenarij televizijskog spota želi Udruga poslati poruku da se svaka osoba treba ponositi sobom.

  Cijelu kampanju obilježit će i dva velika događanja. Jedno će se održati 25. svibnja 2017 u SOS Dječjem selu Ladimirevci, gdje će se proslaviti 20. godina njegovog postojanja. Kruna i svečana završnica cijele kampanje zamišljena je uz veliku proslavu u Muzeju suvremene umjetnosti 5. listopada 2017. godine.

  Udruga pomaže ne samo djeci bez roditelja

  Misija i glavna svrha rada SOS Dječjeg sela Hrvatska je da svojim radom pomaže djeci koja nemaju roditelje ili roditeljsku skrb, djeci koja privremeno ili trajno trebaju novi dom te im pruža mjesto na kojem se mogu sigurno osjećati i dalje razvijati.

  SOS Dječje selo
  SOS Dječje selo ne pomaže samo djeci bez roditelja.

  SOS Dječje selo Hrvatska, također, pruža pomoć i mladi ljudima koji po završetku osnovne škole izlaze iz SOS sela te odlaze u SOS Zajednice mladih gdje, uz 24-ero satnu podršku odgajatelja, pohađaju srednju školu.

  SOS Dječje selo Hrvatska čine SOS Dječje selo Lekenik, SOS Dječje selo Ladimirevci, SOS Zajednica mladih u Velikoj Gorici, SOS Zajednica mladih u Zagrebu te dvije SOS Zajednice mladih u Osijeku.

  Udruga SOS Dječje selo Hrvatska član je SOS Kinderdorf Internationala koji čine 533 SOS Dječja sela diljem svijeta i mnoštvo SOS projekata namijenjenih djeci i mladima. Udruga u Hrvatskoj djeluje od 1992. godine.

  Djeci SOS Dječjeg sela Hrvatska pomoć se pruža putem četiri principa rada SOS dječjeg sela: SOS majki, SOS braće i sestri, SOS kuća i SOS sela. Kroz te principe rada djeci se pruža sigurno obiteljsko okruženje u trajnom domu i s adekvatnim obrazovanjem.

  Važnost SOS majke

  SOS majke su žene koje svoj život stavljaju u službu djece iz SOS dječjeg sela te kao takva predstavlja središte obitelji. Obitelji SOS dječjeg sela čini šest do deset dječaka ili djevojčica od kojih su rođena braća i sestre smješteni u jednu obitelj. Djeca SOS dječjeg sela pohađaju javne škole, a cijelo selo čini jednu proširenu obitelj koja im pruža još veću potporu i sigurnost.

  Kako možete pomoći i vi?

  Budući da je SOS Dječje selo Hrvatska nevladina i neprofitna udruga, da bi uspješno obavljala i dalje svoj rad, kao tijekom proteklih 25 godina, potrebna je potpora građana i partnera. Donacije građana, koje su uvijek dobrodošle, mogu se izvršiti na više načina.

  1. putem humanitarnog telefona SOS Dječjeg sela Hrvatska,
  2. novčanom uplatom putem internetske stranice ili uplatnice,
  3. trajnim nalogom članstvom u 'Klubu prijatelja' SOS Dječjeg sela Hrvatska,
  4. kupovinom prigodnih čestitki s likovnim motivima koje su izradila djeca SOS Dječjeg sela Hrvatska,
  5. te materijalnim donacijama.

  Sve aktivnosti koje se provode unutar Udruge možete pratiti putem Facebook profila SOS Dječje selo Hrvatska.

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • Kako početi trčati?

   

  Trčanje kao najjednostavnija rekreacija sve je popularnije Mnogi odluče početi trčati i nakon nekog vremena postanu strastveni trkači. Sve je više žena i majki kojima se upravo trčanje pokazalo kao idealna rekreacija. Mnogi će upravo ovog proljeća početi trčati. S portala www.trcanje.hr donosimo savjete za apsolutne početnike

  • trčanje šetnja – počnite s 30-minutnim šetnjama
  • brzo hodanje – s brzim hodanjem započnite kada vam šetnja postane prelagana. Hodajte 30 minuta bez odmaranja.
  • kratke dionice trčanja – u dionice brzog hodanja ubacujte 50-metarske dionice laganog trčanja. S povećanjem kondicije povećavajte duljinu dionica trčanja, pri tome pazite da se pretjerano ne naprežete. Uskoro ćete doći do stupnja kada ćete laganim tempom moći istrčati svih 30-minuta uz kratke stanke koje ćete hodati.
  • jogging – došli ste do stupnja da možete bez problema trčati 30 minuta bez stanki. Trčite 3-4 puta tjedno, a nakon nekog vremena počnite povećavati tjednu kilometražu za 10%.
  • trkač na utrkama – do nastupa na prvim utrkama preporuča se minimalno 12 mjeseci joggiranja. Toliko je otprilike potrebno tijelu da se privikne na vaš novi način života i na povećana naprezanja kojima izlažete svoje tijelo tijekom trčanja. Prije povećanja intenziteta treninga obavezno se posavjetujte s trenerom iz nekog atletskog kluba, pročitajte dosta stručne literature i razgovarajte s trkačima.

  Ponavljamo, najvažnija je umjerenost i strpljivost. Nemojte trčati “do kraja” je to će vas jedino dovesti do ozljeda. Umjereno povećavajte tjednu kilometražu jer tijelo pamti sva vaša eksperimentiranja i pretjerivanja i vraća vam ih naknadno u obliku ozljeda koje znaju trajati i po nekoliko mjeseci. Stoga, strpljivo napredujte i uživajte u trčanju i svome napretku.

  Odgovor na pitanje “Kako trčati?” je vrlo jednostavan – trčite prirodno i lagano. Svatko od nas ima svoj stil trčanja. Vremenom ćete kroz literaturu i savjete naučiti kako poboljšati stil. Najbitnije je da se tijekom trčanja držite uspravno – glava, vrat, kralježnica, kukovi trebaju biti u jednoj ravnini. Obavezno stanite s trčanjem na svaki znak ozljede, boli ili nelagode. Hodajte neko vrijeme pa se vratite trčanju.

  Kako ćete znati da li trčite prebrzo? Ukoliko tijekom trčanja možete razgovarati s osobom koja trči s vama onda znate da imate dobar tempo.

  Prije trčanja se obavezno zagrijavajte minimalno 10 minuta, a nakon trčanja istežite 20 minuta. Istezanje je jako bitno jer je istezanje najbolja prevencija od ozljeda. Mnogi trkači se ne istežu dovoljno dugo te ih stižu ozljede svaka 2-3 mjeseca.

  Od opreme, za trčanje su vam jedino potrebne kvalitetne tenisice za trčanje. Jako je bitno kupiti kvalitetne tenisice za trčanje jer vas one štite od mnogih ozljeda. Tenisice kupujte u specijaliziranim dućanima gdje možete dobiti savjet koje tenisice su nabolje za vas.

  Puno korisnih informacija možete naći u pojedinim rubrikama portala:

  • forum – saznajte iz prve ruke sve što vas zanima od iskusnih trkača
  • stručni članci, literatura – čitajte i samostalno se educirajte
  • trkaći klubovi – učlanite se u lokalni atletski klub i imajte stručno vođene treninge (ako imaju zajedničke treninge)

  Eto, sad znate i kako početi trčati, pa vam preostaje samo - put pod noge!

   

  Više saznajte na www.trcanje.hr

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • Luka i Mia - najpopularnija dječja imena u 2016.!

  Luka i Mia - najpopularnija su imena za dječake i djevojčice u 2016. prema podacima koje je objavilo Ministarstvo uprave. Kratko, slatko i internacionalno - čini se da su to kriteriji prema kojima roditelji biraju imena za svoju djecu.

  U 2016. godini najčešće muško ime bilo je Luka
  U 2016. godini najčešće muško ime bilo je Luka

  U maticu rođenih u cijeloj Hrvatskoj lani je upisano 906 dječaka pod imenom Luka i 611 djevojčica nazvanih Mia. Slijede David (601) i Lucija (493), Ivan (560) i Ema (478), Jakov (550) i Petra (448), Marko (452) i Sara (434), Petar (440) i Lana (381), Matej (409) i Ana (378), Filip (405) i Nika (368), Leon (399) i Marta (355) te Ivano (381) i Iva (317). Nema većih promjena u odnosu na godinu prije, kad su Luka i Mia također bili na prvom mjestu.

  Ime Luka je grčkog podrijetla i izvedeno je od riječi za svjetlost. Mia je pak kratica imena Marija, koje je donedavno u Zagrebu bilo među deset najučestalijih, a sad je bliže dvadesetom mjestu, dok Mije prije dvadesetak godina uopće nije ni bilo među prvih dvadeset. Marija je danas među prvih pet najpopularnijih imena samo u dvije županije – Ličko-senjskoj i Dubrovačko-neretvanskoj.

  Marija je, uz Luciju, i najdulje žensko ime među deset najučestalijih, dok kod muških nema nijednog s više od pet slova! U Hrvatskoj su očito popularna kratka imena, a umjesto tradicionalnih češće se biraju modernija. Zato je i sve manje Stjepana i Zvonimira.

  Najpopularnije žensko ime u 2016. je Mia!
  Najpopularnije žensko ime u 2016. je Mia!

  – Tradicionalna imena nisu u modi jer asociraju na nešto staro, nešto čemu je vrijeme prošlo, a odabiru se modernija imena jer smo tako “in”, djeca nam se zovu kao i djeca popularnih osoba s televizije i časopisa – kaže. Od 1980. do 1989. godine u Zagrebu su roditelji za djevojčice najčešće odabirali imena Ivana, Ana, Martina, Maja i Marija, a za dječake Ivan, Marko, Tomislav, Mario i Josip. Pođemo li još dalje u povijest, u godinama prije Drugog svjetskog rata, među pet najučestalijih bila su imena Marija, Ana, Kata, Dragica i Ljubica, odnosno Ivan, Josip, Stjepan, Franjo i Nikola. Nekih od njih danas nema ni među pedeset najpopularnijih - smatraju sociolozi.

  Evo i kompletne ljestvice deset imena koja su Zagrepčani najčešće davali djevojčicama u 2016.:

  1. Mia - 206

  2. Lucija - 181

  3. Ema - 172

  4. Ana - 155

  5. Nika - 144

  6. Sara - 142

  7. Marta - 136

  8. Lana - 129

  9. Petra - 129

  10. Dora - 116

  Kao i u slučaju djevojčica, i kod dječaka je  uočljiva  dominacija kratkih imena, među kojima je čak šest onih petoslovnih - David, Jakov, Matej, Matej, Filip i Marko. Zanimljivo je da većina muških imena za dječake - pripada biblijskim imenima.

  Pogledajte cjelokupnu ljestvicu deset najčešće davanih muških imena u Zagrebu tijekom tekuće godine:

  1. Luka - 306

  2. David - 225

  3. Jakov - 201

  4. Petar - 188

  5. Ivan - 179

  6. Matej - 176

  7. Marko - 171

  8. Filip - 162

  9. Fran - 150

  10. Mihael - 144

  Portal srednja.hr donosi Najpopularnija muška i ženska imena u Hrvatskoj tijekom zadnjih 80 godina

  http://srednja.hr/Novosti/Hrvatska/Najpopularnija-muska-i-zenska-imena-u-Hrvatskoj-tijekom-zadnjih-80-godina#ad-image-0

   

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • Rižoto od heljde s prženim dimljenim tempehom

  Za mnoge su ove dvije namirnice - heljda i tempeh - nepoznate. A zapravo je velika šteta. Heljda je odličan izbor za svakoga ne samo zbog svoje hranjivosti već i zato što je bez glutena. Heljdu možete iskoristiti za doručak, ručak, večeru ili desert.

  Prednosti heljde su zaista  velike. Ova namirnica je bogata hranjivim sastojcima, vlaknima, a sadrži i željezo, niacin, folnu kiselinu, vitamine A, C, B1 i B2, pa čak i vitamin K koji ima važnu ulogu u zgrušavanju krvi. Heljdu možete početi davati djetetu od 7-8 mjeseci.

  Znači, ako ste ljubitelji zdrave prehrane, i heljda i tempeh bi trebali bi biti na vašem jelovniku.

  Evo jedan zanimljiv i djeci ukusni recept sa heljdom i dimljenim tempehom: Rižoto od heljde s prženim dimljenim tempehom

  Heljda i dimljeni tempeh
  Glavne namirnice recepta - tikva, heljda, dimljeni tempeh, pastinjak i češnjak

  Sastojci:

  2 šalice heljde

  300-400 g tikve (a može i drugog povrća - mrkve, cikle, graška...)

  1 pastinjak - naribani

  1-2 češnja češnjaka

  Dimljeni tempeh

  Voda

  Sol

  Maslinovo ulje

  Za rižoto popržite malo tikvu narezanu na kockice, češnjak i pastinjak na maslinovom ulju. Zatim dodajte heljdu, promješajte i zalijte vodom da je heljda prekrivena. Posolite 1-2 žličice soli. Povremeno promješajte i kada se voda upije, dodajte opet vodu sve dok heljda ne postane meka.

  Dimljeni tempeh je najbolje prije prženja marinirati nekoliko sati da dobije bolji ukus. Marinadu možete napraviti od maslinovog ulja i češnjaka ili tempeh samo pokapati umakom od soje. Marinirajte tempeh narezan na prugice da se marinada bolje upije. Prugice zatim pržite na ulju i servirajte skupa sa rižotom od heljde. Dobar tek!

  Napišite nam u polje za komentare dolje kako Vam je ispalo!

  >> Pročitajte isto: Roza burgeri s tempehom

  >> Pročitajte isto: Umjesto hrenovki i pomfrija - batat i tempeh!

  >> Pročitejte isto: Grah sa zeljem i dimljenim tempehom

  >> Pročitajte isto: Što je tempeh i zašto ga trebate jesti

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
« »