View: Post view - Djeciji biseri

 • 9 mjeseci trudnoće u 4 minute videa - fascinantno!

  Devet nevjerojatno uzbudljivih mjeseci trudnoće prikazano u četiri uzbudljive minute ostavit će vas bez daha! Pogledajte ovaj fascinantan video. Fascinira i vas? Nas definitivno!

  https://youtu.be/2NJnwzlH9rU

   

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • Uskoro upisi u školu - kako pripremiti dijete?

  Prijelaz iz vrtića ili roditeljskog doma u školu predstavlja preokret u životu djeteta ali i roditelja, tj. cijele obitelji. Dijete ulazi u sredinu u kojoj će u krugu svojih vršnjaka i u okvirima koje postavlja društvo razvijati, pokazivati i uspoređivati niz svojih osobina.

  U periodu pred polazak u školu javljaju se i brojni strahovi, ponajviše roditeljski, a koji se lako prenose na dijete. Upravo ti strahovi mogu pokvariti dane pripreme i polaska u školu, koji bi trebali biti obilježeni radošću i veseljem. Kako bi dijete napredovalo u školi i ugodno se osjećalo u školskom okruženju, važno je da razvije pozitivan odnos prema školi, obavezama koje ga očekuju, učiteljici/učitelju ...

  Važnost igre u pripremi za školu

  Dok se dijete igra, njegov mozak radi i razvija se. Ono uči, doživljava i proživljava sve kroz igru, te je stoga igra prirodno sredstvo učenja i od iznimne je važnosti za svako dijete. Uloga igre u pripremi za polazak u školu je vrlo bitna jer pomaže djetetu pri usvajanju ponašanja usmjerenog nekom cilju. Kroz igru dijete razvija sposobnost suradnje i usklađivanja svojih želja sa željama drugih, vršnjaka i/ili odraslih. Kroz poštivanje pravila igre uči se kontroli ponašanja, hotimičnoj pažnji, planiranju, improvizaciji (mašta). Dolazi do obogaćivanja govornih sposobnosti što proizlazi iz komunikacije s drugima. Sve su to vještine koje će mu biti potrebne za kvalitetno usvajanje školskog sadržaja, ali i kasnije u životu.

  Pripremljenost djeteta za školu

  Da bi se dijete što bolje pripremilo zahtjevima škole, potreban je skladan razvoj svih njegovih sposobnosti: motoričkih, socio-emocionalnih i intelektualnih.

  U lakšem prilagođavanju i savladavanju novih situacija, više će profitirati dijete čiji roditelj vjeruje u njegove sposobnosti, ohrabruje ga i podržava u savladavanju novih zadataka, te ga uči da je za postizanje rezultata potrebno uložiti vrijeme i trud.

  Dijete je od malena važno poticati na aktivno sudjelovanje u zajednici (obitelji) i davati mu priliku da uči na vlastitim iskustvima. Na taj način ono jača samopouzdanje i samosvijest, koja mu je neophodna i u uspješnom školovanju.

  Radoznala i samosvjesna djeca uče lakše. Od savladavanja vještine čitanja i pisanja prije polaska u školu, puno je važnije kod djeteta razvijati emocionalnu inteligenciju – sposobnost prilagodbe, samodisciplinu, upornost, optimizam, poštovanje drugih, izražavanje i shvaćanje vlastitih osjećaja, samostalnost, spremnost na suradnju.

  Ako roditelj stvara motivirajuće okruženje u kojem se podržava dječja radoznalost, aktivnost, stjecanje novih iskustava, igra i stvaralaštvo, stvara dobre uvjete za budućeg uspješnog prvašića.

   

  Kako može roditelj pomoći pri razvijanju djetetovih vještina potrebnih za savladavanje školskog sadržaja

  Za uspješno usvajanje psihomotornih vještina potrebno je sazrijevanje, ali i vježbanje (igre loptom, skakanje preko užeta, penjanje, trčanje, ali i samostalno oblačenje, zakopčavanje).

  Psihomotorne vježbe pridonose razvoju motornih vještina, ali i bogaćenju senzomotornih iskustava i funkcija. Prije polaska u školu dijete ne treba znati čitati i pisati, ali bi trebalo imati usvojene neke vještine potrebne za početno čitanje i pisanje.
  Kako bi roditelj djetetu olakšao početno učenje čitanja i pisanja, može s njime vježbati:

  • vidno razlikovanje - uočavanje manjih razlika među predmetima ili znakovima,
  • slušno razlikovanje - pogodne su različite govorne igre, pjesmice, igre sa zvukovima
  • usvajanje vremenskih i prostornih odnosa – jučer, danas, sutra, prije, lijevo, desno, ispred, iza
  • usvajanje pojma broj - brojanjem predmeta (ne učenjem brojenja napamet)
  • opće oblikovanje pojmova - zadaci kao: što se sve može obući, što je sve potrebno za pojedino zanimanje, što sve ubrajamo u pokućstvo i slično
  • sposobnost klasifikacije - koje domaće životinje poznaje, voće, vozila te razvrstavanje po klasama, hijerarhiji, svrstavanje predmeta prema boji, obliku, vrsti - pogodni predmeti za ovakve aktivnosti su plodovi, školjke, lišće, gumbi, sličice...

  >> Pročitajte isto u kolumni iskustvo "Mame Robot": Škola ili ne – pitanje je sad!?

  Prilagodba djeteta na školu ovisiti će i o njegovim socio-emocionalnim kompetencijama, o sposobnosti da bude prihvaćeno u okolini. Dijete koje se nauči nositi s frustracijama i negativnim osjećajima, lakše će se prilagoditi i okolina će ga lakše prihvati, za razliku od djeteta koje nema iskustvo nošenja s frustracijama (pretjerano zaštićivano dijete).

  Kako bi potaknuo socio-emocionalni razvoj i osamostaljivanje, preporuča se da roditelj:

  • bude dosljedan u svom odnosu prema djetetovim obvezama, stvaranju radnih navika - dijete samostalno posprema igračke, odijeva se, hrani, posprema krevet
  • dozvoli djetetu, u određenoj mjeri i situacijama, da uči na svojim pogreškama – dijete koje se previše zaštićuje razvija osjećaj manje vrijednosti
  • hvali dijete za sve što je pozitivno učinilo ili barem pokušalo učiniti, a izbjegava kritike i kazne jer one produbljuju osjećaj nesigurnosti, izazivaju strah od pogreške i kazne, te utječu na lošu sliku o sebi
  • pokaže djetetu ljubav i poštovanje čak i kad se ljuti na njega - nikad ne kritizirati dijete, već njegovo ponašanje
  • objasni djetetu što i zašto želi da ono to učini - npr. "Važno mi je da pomakneš ove igračke jer se bojim da bih mogao/la pasti preko njih", a ne "Napravi to jer ja tako kažem"
  • kako dijete ne bi izgubilo interes za neku aktivnost, roditelj ne bi trebao to raditi umjesto njega – ukoliko se dijete samo počešlja, umije, opere zube, posprema svoje stvari..., stječe sigurnost u sebe i ponosno je jer je samo nešto učinilo
  • svakom djetetu su potrebne granice i jasna pravila da bi se osjećalo sigurno - u postavljanju pravila i granica treba paziti na uravnoteženost i "pravu mjeru" (nisu dobra niti prekruta niti prefleksibilna pravila)

  >> Pročitajte isto: Maria Montessori: 12 bezvremenskih savjeta za učitelje i roditelje

  I najvažnije, dajte djetetu do znanja da vaša ljubav prema njemu ne ovisi o njegovom školskom uspjehu.

  Autor: Andreja Pravdić, dipl.def. – socijalna pedagoginja, Mala Sova

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • Oblatne na stotinu načina

  Hrskavi vafel listovi koje jeftino možemo kupiti čak i u maloj mjesnoj trgovini, dućanu na uglu, osnova su za mnoge slasne kolače. Kolač se ne mora peći, izdašan je (od velikih oblatni dobijete mnogo malih "napolitanki"), a postoji tooooliko različitih kombinacija: od jednostavnih, veganskih, do raskošnih i gurmanskih – čak i slanih!

  Božićno vrijeme, s mnoštvom sitnih kolača na stolu, vrijeme je i za oblatne – barem nekoliko vrsta! Donosimo vam najbolje recepte po našem izboru – počnite s njima, postupno ih nadopunjavajte svojim smjelim zamislima, istražujte, isprobavajte, razmjenjujte – šaljite i nama vaše najuspjelije kombinacije!

  1. Jednostavne oblatne

  1 dcl vode, 20 dag mlijeka u prahu, 20 dag margarina, 20 dag šećera, 10 dag mljevenih lješnjaka, 2 žličice kakaa, 3 lista oblatne
  Vodu šećer i margarin staviti u zdjelu da prokuha, kuhati pet minuta, u vruće dodati mljeko u prahu i mljevene lješnjake.
  Pola smjese staviti na oblatu zatim je poklopite drugom oblatnom i na nju stavite drugi dio fila u koji ste dodali kakao. Poklopite trećom oblatnom i stavite neki teži predmet gore da se sve malo stegne.
  Gotov kolač rezati na jednake dijelove – kvadratiće, rombove, pravokutnike.

  2. Oblatne sa grizom

  2 dcl mlijeka, 20 žlica šećera, 1 margarin, malo čokolade za kuhanje (nekoliko kockica), 8 žlica griza, pakiranje manjih oblatni

  Prokuhati mlijeko, šećer i čokoladu, dok se sve lijepo rastopi i onda u to mlijeko dodati griz i kuhati dok se ne zgusne.
  U vruću griz-smjesu dodati sjeckani margarin i dobro miješati. Smjesu ostaviti da se malo prohladi. Podjeliti je na 4 jednaka djela i filati oblatnu.Dobro pritisnuti nečim do sutradan.

  3. Veganske oblatne

  200 gr margarina, 60 dag šećera, 20 dag mljevenih oraha, 2 lista velikih oblatni
  Rastopiti 300g šećera i na pouljenom plehu razliti i ostaviti da se ohladi. Hladno samljeti.
  karamelizirati 300g šećera (kad se sa kuhače zadnje kapi pojavi "končić"-gotovo je, često proveravajte tijekom kuhanja). Dodati margarin sobne temp., sjeckan na kockice i orahe. Skloniti sa vatre i ostaviti 10-15 minuta da se prohladi. Dodati mljeveni pečeni šećer i filati između 2 velike oblatne. Pritisnuti nečim odgore.

  4. Bananko oblatne

  30 dag šećera, 25 dag margarina, 20 dag čokolade za kuhanje, 30 dag mljevenih keksa, 10 dag mljevenih oraha, 2 dcl mlijeka, 2 lista oblatni, 8 bananko bananica
  Zagrijavajte mlijeko i šećer na laganoj vatri dok se šećer skroz ne otopi, a zatim dodajte na listiće izrezan maslac. Kad je smjesa kuhana, maknite s vatre i u vruće dodajte izlomljenu čokoladu, te mljevene kekse i orahe. Miješajte dok ne dobite jednoličnu masu.
  Oblatnu iskrojite prema kalupu za trokute, ulijte malo čokoladne smjese, rasporedite krem banane i ponovo zalijte čokoladnom smjesom. Na vrh stavite oblatnu, pritisnite daskom za rezanje ili nečim sličnim kako bi se oblatna lijepo zalijepila za smjesu i stavite na hlađenje.
  Smjesa je dovoljna za 2 kalupa.

  5. Čupave slane oblatne

  60 dag vrhnja, 60 dag majoneze, 60 dag šunke, 60 dag feta sira
  Kiselo vrhnje i feta sir dobro umutiti. Polako dodati majonezu, pa sve zajedno umutiti u kompaktnu masu. Svaku oblatnu premazati filom pa preko naribati šunku ( ili dimljeni tofu) dok se sav materijal ne potroši. Na gotove oblatne naribati sir.

  6. Pohane oblatne

  4 lista oblatne, 2 poriluka, 500 gr mljevenog mesa (ili 100 gr sojinih ljuskica prokuhanih u malo vode), 25 dag šampinjona, 1 jaje

  2 veća poriluka isjeckati i propržiti na ulju. Dodati pola kg mljevenog mesa i kad se i to isprži ubaciti sjeckane šampinjone. Pržiti dok ne ispari sva voda. Dodati začine po želji: papar, vegetu... Na kraju dodati 1 jaje.
  U međuvremenu uzeti 4 oblatne, stavite ih između vlažnih krpa da opuste tek toliko da se savijaju u rolat. Uzeti 1 oblatnu, premazati je jednom četvrtinom fila, odozgo staviti 2. oblatnu, premazati drugom četvrtinom fila i čvrsto uviti u rolat. Postupak ponoviti i sa druge dve oblatne. Stavite rolate u hladnjak da se stegnu. Možete ih napraviti i dan ranije.
  Kada se rolati stegnu sjeći ih na debljinu prsta, umakati ih u smjesu za pohanje i pržiti na ulju.

  7. Limun oblatne

  25 dag šećera, 4 žumanjka, 25 dag margarina, sok od limuna

  Kuhati na pari dok se ne zgusne, malo ohladiti i mazati oblatne.

  Autorica: Sanja Beraković

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • Što je potrebno za rodilište?

  Ovo je popis stvari koje je najbolje pripremiti nekoliko tjedana prije očekivanog poroda. Moj je savjet da stvari stavite u vrećicu na vidljivo mjesto i velikim slovima napišete “donijeti u rodilište”, “stvari za bebu” ili nešto slično. To su, naime, stvari, koje će vam suprug ili netko od vaših morati donijeti u rodilište na dan kada budete s bebom odolazili doma.


  Popis je uredila buduća majka Božica Tomašić prema popisu koji je objavila primalja iz KB Merkur i prema onome što je rečeno na radionici za trudnice u zagrebačkoj KB Merkur.

  U nekim rodilištima sad se nosi dvije torbe - jedna za rađaonicu, druga za sobu - u  Merkuru ne. Uglavnom, ako ste trudnica i znate u kjojćete bolnici ili rodilištu roditi – najbilje je da se sami raspitate za to.

  Praksa je, ako je sve u redu, da se do 37. tjedna trudnće ide na pregled u bolnicu u kojoj ćete roditi.
  Tih dana novopočeni tate znaju biti toliko zbunjeni (neki i mamurni) da im je mogućnost samostalnog pripremanja i donošenja tih stvari u rodilište ravna shvaćanju zakona kvantne fizike. Neke uhvati tolika panika zbog dolaska prinove, da počnu raditi gluposti. Tako je, recimo, moj suprug na dan kada sam s bebom trebala biti puštena doma shvatio da nemamo "skafander" za bebu (iako ga uopće nismo planirali upisati u školu skijanja za dojenčad), pa je odjurio kupiti ga - ni manje, ni više - već u Austriju!!!

  Pripremite zato stvari za sebe i bebu na vrijeme kako biste se poštedjele dodatnog stresa i objašnjavanja gdje je što i što je što.

  Popis stvari potrebnih za rodilište

  Za mamu:

  • Zdravstvena iskaznica i iskaznica dopunskog zdravstvenog osiguranja (ako ju imate)
  • Sva dokumentacija o trudnoći-svi nalazi pretraga koje ste obavljali tijekom trudnoće (prijedlog je da budu složeni kronološki, kako bi liječnici lakše  dobili uvid o tijeku vaše trudnoće)
  • Potvrda o položenom tečaju za trudnice- za pratnju  (u nekim rodilištima je to uvjet da pratnja bude prisutna na porodu, u nekima nije, najbolje bi bilo da se raspitate u rodilištu u kojem ćete ići na porod)
  • Jednokratno odijelo za pratnju – može se kupiti u ljekarni
  • Papuče (možete ponijeti i japanke ili neke  druge perive papuče u kojima se možete tuširati)
  • 2- 3 spavaćice s kopčanjem sprijeda
  • Kućni ogrtač
  • Čarape -3 kom
  • Grudnjak za dojenje
  • Blazinice za dojenje
  • Jednokratne gaćice – kupiti se mogu gotovo u svakoj ljekarni
  • Higijenski ulošci – nekoliko pakiranja; liječnici preporučuju deblje, vatirane uloške, radi boljeg upijanja i manje mogućnosti iritacije kože
  • 2-3 ručnika
  • Pribor za osobnu higijenu (četkica i pasta za zube, gel za tuširanje, šampon za kosu, krema za ruke, sapun, krema za lice, gumice za kosu, četka ili češalj, toaletni papir, obične maramice, balzam za usne)
  • Mobitel, punjač
  • Knjiga, časopisi
  • Blok za pisanje i kemijska olovka
  • Plastična čaša (možete ponijeti i plastične slamke)
  • Nešto suhe hrane (keksi, krekeri i sl.)
  • Obična negazirana voda
  • Nekoliko vrećica za prljavu odjeću i sl.

  Za bebu:

  Budući da većina rodilišta u Hrvatskoj ima tzv. „rooming-in“, gdje su bebe s vama u sobi, vjerojatno će vam biti potrebne osnovne stvari za bebu:

  • Nekoliko jednokratnih pelena – barem 10 kom
  • Krema za guzu
  • Vlažne maramice
  • Nekoliko tetra pelena

  Za otpust iz rodilišta:

  Odjeća za mamu: neka to ne budu traperice iz najmršavije faze jer je mala vjerojatnost da ćete odmah u njih stati. Obavezno napomenite onome tko dolazi po vas da ponese obuću i jaknu.

  Za bebu:

  • 2 jednokratne pelene
  • 1 tetra pelena
  • Body vel.56
  • Štramplice ili čarape – ovisno o vremenu
  • Majica i hlače - vel. 56 (ili jednodijelni kombinezon)
  • Pamučna kapica
  • Manja dekica
  • Autosjedalica grupe 0+ dijete se obavezno prema Zakonu o sigurnosti na cestama mora voziti u autosjedalici

  Pripremila: Božica Tomašić

   

   

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • Srce od papira

  Za izradu ovog jednostavnog i lijepog srca od papira potrebno je svega nekoliko minuta, klamerica, škarice i kolaž papir! Odlična aktivnost s djecom, izvrstan dar u zadnji čas, dobra ideja za rad s djecom u vrtiću ili školi...

  Slijedite naše jednostavne upute - ako sve bude u redu - i vi ćete se na kraju slatko smijati kao naša Sara...

   

  Potrebno je: kolaž papir škarice klamerica
  Potrebno je: kolaž papir škarice klamerica
  1. Izrežite kolaž na osam trakica jednake širine i duljine (naše su bile 10 x 2 cm)
  1. Izrežite kolaž na osam trakica jednake širine i duljine (naše su bile 10 x 2 cm)
  2. Srca će ljepše ispasti ako kolaž bude dvostrani ili barem bijeli s jedne strane.
  2. Srca će ljepše ispasti ako kolaž bude dvostrani ili barem bijeli s jedne strane.
  2. Složite izrezane trakice jednu na drugu. Dobit ćete 4 skupine s po dvije jednake trakice.
  2. Složite izrezane trakice jednu na drugu. Dobit ćete 4 skupine s po dvije jednake trakice.
  4. Prve dvije trakice ostavite kakve jesu, a svaku sljedeću skupinu "skratite za glavu".
  4. Prve dvije trakice ostavite kakve jesu, a svaku sljedeću skupinu "skratite za glavu".
  5. Od svake skupine uzmite po jednu trakicu i spojite s trakicom druge veličine odnosno s prvom manjom trakicom. Okrenite ih -ako je veća trakica crvena, manja neka bude bijela.
  5. Od svake skupine uzmite po jednu trakicu i spojite s trakicom druge veličine odnosno s prvom manjom trakicom. Okrenite ih -ako je veća trakica crvena, manja neka bude bijela.
  6. Sada biste trebali dobiti dvije skupine kao na fotografiji.
  6. Sada biste trebali dobiti dvije skupine kao na fotografiji.
  7. Vrhove spojite klamericom.
  7. Vrhove spojite klamericom.
  8. Prislonite najveće trakice jednu na drugu (iznutra), a izvana vam moraju biti najmanje. Sada počinjete presavijati od najmanjih trakica.
  8. Prislonite najveće trakice jednu na drugu (iznutra), a izvana vam moraju biti najmanje. Sada počinjete presavijati od najmanjih trakica.
  8. Nazire se kraj ovom poslu - srce je na vidiku!
  8. Nazire se kraj ovom poslu - srce je na vidiku!
  9. Sada ste jako blizu kraju... Ne gubite živce. Na redu je klamerica. Zaklamajte gotovo srce.
  9. Sada ste jako blizu kraju... Ne gubite živce. Na redu je klamerica. Zaklamajte gotovo srce.
  10. Sara je svoje srce napravila! Probajte i vi!
  10. Sara je svoje srce napravila! Probajte i vi!
  "Ovo sam naučila u školi na engleskom!"
  "Ovo sam naučila u školi na engleskom!"
  11. Živjela ljubav!
  11. Živjela ljubav!

  Ovo srce od kolaža izradila je Sara Mapilele, učenica 5.b razreda OŠ Samobor iz Samobora

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • U potrazi za vokalima

  Nedavno smo, nakon pročitanih vijesti u crnoj kronici, objašnjavali Drugorođenoj da ne smije ulaziti nepoznatim ljudima u auto, pa makar je oni ljubazno zvali i nudili slatkiše.

  Razgovor je išao u dobrom smjeru i mala je odmah sve shvatila:  “Razumijem. To bi trebalo reći i baki Slavici, ona živi sama, pa ako bi joj došao netko nepoznat i ponudio bolju i noviju protezu za zube, sigurno bi otišla s njim!“

  Drugorođena i savjeti za baku Slavicu
  Drugorođena i savjeti za baku Slavicu

  Bolji Polovac mi nabija snažne komplekse. Kaže da sam osoba koja sve mora imati pod kontrolom, da stalno namećem svoje mišljenje i, ono što je meni najstrašnije, govori da sam nespretna.

  I onda imam tremu kad perem suđe i radim kućanske. Tako sam slupala već treću čašu ovaj tjedan, na što je Bolji Polovac, pomalo sjetno, rekao: „ Ovaj zvuk mi je bio stran prije braka!“

  Bolji Polovac: "Ovaj zvuk bio mi je stran prije braka!"
  Bolji Polovac: "Ovaj zvuk bio mi je stran prije braka!"

  Inače, normalno je da sve slupam kad mi se tresu ruke, a tresu mi se od šoka. Naime, još prije nekoliko dana slučajno sam, vođena valjda svojom potrebom da kontroliram, upala Prvorođenom u mobitel. Zaklinjem se da je bilo slučajno!

  Mobiteli su nam isti, šifru je valjda mijenjao pa sam jednim pritiskom, bolje reći potezom, ušla u svijet dvanaesto i trinaestgodišnjaka. Ili njihovim jezikom: dvitrg.

  Panično sam počela čitati, odnosno trudila sam se razumijeti kratice na zaslonu.

  Ise, kae s tb, ks bl dns s A? Ili u prijevodu: Isuse, kaj je s tobom, Kaj si bil danas s Anitom? Zatim, msm dnj dm. Ili u prijevodu: Mislim da nije doma.

  Prvorođeni iliti prvrđn
  Prvorođeni iliti prvrđn

  Brzo sam odbacila mobitel. Ništa nisam razumjela što me jako zabrinulo.

  Osim kraćenja riječi, još me više izbezumilo vrijeme slanja poruka. Mnoge su poslane tijekom noći, odnosno od ponoći nadalje, usred radnog tjedna.

  Jedino je dobro u svemu što mi je sad jasno zašto me Prvorođeni mrzi kad ga tjeram u krevet prije 23 sata i glasno uzvikuje:“Ma, Isse! Ma, Ise!“

  Naime, ovo „upadanje“ u mobitel Prvorođenom, koštalo me duševnog mira te sam odustala, (barem za neko vrijeme), ulaziti u njegovu sobu.

  Mir sam otišla potražiti kod Drugorođene. Mala piše lijepe sastavke, još uvijek koristi samoglasnike pa sam s dosta optimizma počela listati bilježnice.

  Tražila sam samo jednu rečenicu kojom bih spasila dan.

  Prva na koju sam naišla bila je ova: „ Jučer ujutro mama me budila svojim iritantnim vikanjem. U tome je i uspjela.“

  Drugorođena: "Mama me probudila svojim iritantnim vikanjem!"
  Drugorođena: "Mama me probudila svojim iritantnim vikanjem!"

  Nakon ove rečenice koja je imala baš sve samoglasnike, zaklopila sam bilježnicu, izašla iz sobe i otišla dalje...

  Napisala Mama Robot drazenkarobotic@gmail.com

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • Danci empatiju uče u školama!

  Samo da podsjetimo, Danci su već godinama na vrhu liste najzadovoljnijih, najsretnijih i najispunjenijih nacija, pa valja pogledati što to oni rade dobro da se kao nacija tako osjećaju.

  Četiri elementa empatije
  Četiri elementa empatije

  Empatija je jedna od ključnih vrlina zbog koje se osjećaju sretnima, jer igra glavnu ulogu u stvaranju društvenih veza i odnosa, a zdrave društvene veze i odnosi najviše utječu na naš unutarnji osjećaj sreće. Ako se osjećamo voljeno, prihvaćeno, sigurno, zaštićeno, spokojno i opušteno u društvu dragih ljudi, jednom riječju osjećamo se – sretno.

  Empatija je vještina koja se uči. U danskom obrazovnom sustavu učenje empatije smatra se jednako vrijednim kao i učenje matematike ili književnosti te je sastavni dio nastavnog plana od vrtića do kraja srednje škole. Danci su jako ozbiljno shvatili rezultate brojnih studija koje govore da empatija čini djecu emocionalno i društveno kompetentnijima i značajno smanjuje međuvršnjačko zlostavljanje. Isto tako, empatična djeca postaju uspješniji i produktivniji odrasli ljudi.

  Kako Danci djecu u vrtićima i školama uče empatiji?

  Empatija se uči od vrtića
  Empatija se uči od vrtića

  U kurikulumu postoji nekoliko različitih programa, ali program “Klassen Time” (u slobodnom prijevodu “Sat za razred”) se posebno izdvaja. Djeca se u njega uključuju s polaskom u predškolski vrtić, odnosno sa 6 godina i pohađaju ga do mature sa 16 godina.

  Klassen Time održava se jedan dan u tjednu i traje minimalno jedan sat. Sva djeca u razredu okupe se u posebno uređenoj učionici za opuštanje. Sjede na jastučićima, leže na prostirkama i opušteno razgovaraju. Tijekom tog sata svatko ima pravo govoriti o problemu koji ga tišti. Bilo da se radi o problemu između dva učenika, problema s učiteljima, s djecom koja su bila bezobrazna, s gradivom koje ne razumiju ili bilo kojim drugim školskim pitanjem. No djeca mogu pričati i o temi koja nije nužno vezana za školu.

  Razgovara se o medijima i vijestima koje djecu plaše, o razvodu roditelja, životinjama i kućnim ljubimcima, promjenama kroz koje neka obitelj prolazi. Ukratko, djeca mogu pričati o bilo čemu što im zaokuplja misli ili djeluje na njihove emocije. Učiteljica potom pušta drugu djecu da komentiraju i da svi zajedno kao grupa predlažu rješenja. Na taj način sva se djeca stavljaju u tuđe cipele i aktivno nude pomoć djetetu koje to treba ili želi. Često učiteljice i učitelji imaju svoj popis “problema” koje su tijekom tjedna zamijetili, pa ih podijele s djecom i potiču ih opet da djeca sama pronađu rješenje koje je pravedno, moralno, uvažava i poštuje svako dijete u razredu i donosi poboljšanje u funkcioniranje grupe.

  Ako u razredu nema nikakvog problema niti ozbiljne teme o kojoj bi se razgovaralo, djeca jednostavno leže, šute, odmaraju, maštaju, dišu, meditiraju i uživaju.

  No to nije sve. Svaki tjedan jedna je grupica djece zadužena da za Klassen Time ispeče poznatu dansku tortu prema starom receptu s kojom se na kraju djeca počaste. Svako dijete tako ima prilike nešto lijepo i ukusno napraviti za svoje prijatelje iz razreda, a svi su definitivno presretni kad u razred stigne torta!

  Glavna tema – međuvršnjačko zadirkivanje, ogovaranje i vrijeđanje

  Praksa pokazuje da djeca najviše govore o problemima s vršnjacima, odnosno o ogovaranju, socijalnom isključivanju i zadirkivanju. Zajedničkim raspravama takve se situacije sasiječu odmah u korijenu pa rijetko dolazi do bullyinga, odnosno zlostavljanja i fizičke agresivnosti među djecom.

  Najvažnija stvar je da se svakoga sasluša i da se djecu potakne da pokušaju shvatiti kako se netko drugi osjeća i zašto se tako osjeća. Sva rješenja do kojih razred dolazi baziraju se na slušanju i stvarnom razumijevanju učenika.

  Gledam te, vidim te, čujem te!
  Gledam te, vidim te, čujem te!

  Izvor: www.educentar.net

  https://www.facebook.com/lifehacker/videos/vb.7568536355/10154117508751356/?type=2&theater

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • 6 navika roditelja sretne djece

  Koliko roditelja, toliko je otprilike roditeljskih stilova. U jednome se ipak gotovo svi slažu - većina ih voli svoju djecu i želi ih dobro odgojiti. Postoje neke vještine, stavovi i navike na koje je važno obratiti pažnju...

  1. Uvijek recite svom djetetu koliko vam znači

  "Jako sam zadovoljna tvojim pisanim slovima" - rekla sam neki dan svom sinu. "Je li i tvoja učiteljica zadovoljna?" - usput sam pitala."Pa, baš i nije" - rekao je iskreno. Tu je naš razgovor završio. Nisam imala potrebu komentirati dalje. Ja sam svoje napravila - tu sam, vidim te, čujem te i cijenim te. Prema istraživanju koje su proveli psiholozi, mnoga deca ne znaju da su svojim roditeljima najvažnija osoba na svijetu. Njima je potrebno da čuju te riječi od vas. Umjesto da mislite da se to "zna", jednostavno im to recite svaki dan. Tako će se  vaša djeca osećati sigurno, voljeno i cenjeno.

  Ako su vam dragocijeni - recite im to!
  Ako su vam dragocijeni - recite im to!

  2.Provodite vrijeme sa svojom djecom.

  Ovo je osnova svega. Ako želite svom djetetu sretan i miran život, provodite kvalitetno vreme s njim. Jednostavno ne morate i onda nemojte stalno biti "na mobitelu, tabletu, internetu ili telefonu". Zainteresirajte se za njihove hobije kao i za njihove probleme, i najvažnije, slušajte što vam govore. Svojim postupcima ćete im dati primjer kako se ponaša netko kome je stalo i tko obraća pažnju na druge. Možda vas frustrira činjenica da dijete na pitanje "Kako je bilo u školi/vrtiću?" odgovori "Dobro", ali ne odustajte. Neki kažu da tek nakon pola sata iskrenog, opuštenog razgovora dijete počne pričati kako je stvarno bilo u školi, vrtiću...

  Važni zaključci eksperata sa Harvarda su da „Odgajati dijete da bude ljubazno, brižno i suosećajno jako je težak zadatak. Ali upravo je to ono što smo svi u stanju uraditi. I ništa drugo ne može  se uporediti sa značajem i neprocenjivom radošću koju osjećate kada ste postigli svoj cilj.“

  3. Nemojte bježati od problema - pokažite im kako ih rješavate.

  Kada se problemi pojave - a hoće - nemojte bježati od njih. Razgovarajte, smirite se, tražite rješenja, sagledavajte situaciju iz različitih uglova... Budite tu za njih. Naučite ih da vam mogu reći kad ih nešto muči, kada zabrljaju, pogriješe. Vi ste tu uvijek uz njih. Problemi su tu da se rješavaju, ne da se o njih spotičemo.

   

  4. Zaposlite ih i pokažite im da to cijenite.

  Vi ste djetetu uzor. Vi ste i partneri. Zaposlite ih. Pokažite im da su vam važni i da vam treba njihova pomoć i asistencija oko nečega. Na kraju im obavezno zahvalite. Istraživanja su pokazala da su ljudi koji izražavaju svoju zahvalnost skloniji suosjećajnosti prema drugima, velikodušni su i vole pomagati. Zato trebate razvijati niz dnevnih aktivnosti u kojima može sudjelovati i vaše dijete. Psiholozi također preporučuju nagrađivanje dece jer su pokazali dobrotu i uložili napor da vam pomognu.

  5. Pomozite djetetu da se suoči s negativnim emocijama.

  Psiholozi vjeruju da je sposobnost ljudi da se brinu za druge potisnuta negativnim emocijama kao što su bes, mržnja, stid i zavist. Trebalo bi da pomognete deci da se suoče sa ovim negativnim emocijama, kako bi kasnije mogli kao zreliji ljudi da se suočavaju sa unutrašnjim i spoljašnjim konfliktima. Samoanaliza ove vrste će im dugoročno pomoći na životnom putu – postaće suosjećajni i brinuti će o pojedincima. Također je važno za njihovu psihičku stabilnost.

  6. Pokažite im širu sliku svijeta.

  Svijet je veći, kompleksiji i zanimljiviji nego što djeca mogu zamisliti. Prema istraživanjima, skoro sva djeca su zainteresirana  samo za mali svijet svoje obitelji i prijatelja. Važno je da nauče da se zainteresiraju za ljude i događaje koji su izvan njihovog ograničenog kruga, koji se razlikuje od onog koji poznaju u društvenom, kulturnom i geografskom smislu. Možete da im pomoći tako što ćete biti dobar slušatelj koji se može  smjestiti u tuđu kožu i osjetiti empatiju, bilo  kroz film, fotografiju, video…

  Prema izvoru www.upworthy.com

  Pogledajte savjete koje je 6-godišnja djevojčica Tiana dala svojim roditeljima (ali i svima nama) o tome kako živjeti život

  http://www.upworthy.com/a-6-year-olds-advice-to-her-parents-about-how-to-handle-their-divorce-is-spot-on

   

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • Umjesto hrenovki i pomfrija - batat i tempeh!

  Kada klinci zažele pomfrit, a vi stvarno ne želite da ga jedu (ili barem ne često), možete probati ovu varijantu sa slatkim krumpirom - batatom. A umjesto hrenovke, mesa ili kobasice im ponudite za promjenu alternativu - fermentirani proizvod od soje - tempeh.

  Sastojci:

  • 500 grama batata
  • 3-4 žlice maslinovog ulja
  • žličica soli
  • Dimljeni tempeh
  • Po želji – humus, zelena salata, salata od cikle, kiseli krastavci

  Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Dok se pećnica grije, ogulite batat, narežite ga na prutiće i u velikoj zdjeli posolite, zalijte maslinovim uljem i pomiješajte.

  Istresite sav sadržaj zdjele na papir za pečenje i lijepo ga rasporedite da se komadići pomfrita ne preklapaju. Ako treba pecite na dva puta, batati se nikako ne smiju preklapati inače neće biti hrskavi (a ako nije hrskavo - ne može proći pod pomfrit). Pecite oko 30 minuta – trebao bi početi loviti smeđu boju po rubovima.

  Tempeh narežite na prugice ili kockice i pržite nekoliko minuta na tavi. Malo posolite i možete pokapati s malo umaka od soje.

  Uz jelo ide dobro zelena salata, salata od cikle, kiseli krastavac ili hummus.

  >> Pročitajte još: Što je tempeh i zašto ga trebate jesti

  >> Pročitajte još: Grah sa zeljem i dimljenim tempehom

  Za pripremu ovog jela korišten je dimljeni tempeh od Annapurna.

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • Besplatne radionice za djecu rastavljenih roditelja u Modusu

  Rastava roditelja kod djece redovito stvara brige i dovodi ih u mnoge teške i neugodne situacije. Čak i kada roditelji prođu kroz proces rastave bez otvorenih sukoba, pred njihovu djecu postavljaju se mnogi izazovi. Naročito je kod djece školske dobi izražen socijalni sram, osjećaj neizvjesnosti pred novom situacijom i odnosima, a svoje brige nastoje riješiti sami.

  Za djecu koja su doživjela iskustvo kako je biti dijete rastavljenih roditelja organizira Centar za djecu, mlade i obitelj Modus grupne radionice na kojima će se razgovarati, pronalaziti korisna rješenja kroz igru, crtati i slušati priče, gledati filmove, a i zabavljati.

  Besplatne radionice podrške su namjenjena za djecu od 9-11 godina, čiji su roditelji prošli ili prolaze kroz rastavu braka.

  Grupni program uključuje 12 susreta, u trajanju od 90 minuta, jednom tjedno. Uključivanju u program prethodi inicijalni razgovor s roditeljima i djecom čija je svrha upoznavanje s voditeljicama i dobivanje informacija o obiteljskoj situaciji i poteškoćama te detaljnije informacije o programu.

  Aktualne novosti o besplatnim radionicama za djecu rastavljenih roditelja možete pratiti i na ovoj Facebook stranici.

  Više informacija možete saznati direktno na stranici Centra za djecu, mlade i obitelj.

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
« »