View: Post view - Djeciji biseri

 • Grah sa zeljem i dimljenim tempehom

  Ukusno, fino, hranjivo zimsko varivo možete napraviti i bez mesa. Umjesto mesa - mi smo koristili dimljeni tempeh. Ručak je bio gotov za čas, a djeca su ga prije škole smazala dok si reko - tempeh!

  Za pripremu variva potrebno je:

   

  Grah,kupus, mrkva, luk, tempeh
  Grah,kupus, mrkva, luk, tempeh

  1 paketić dimljenog tempeha

  2 mrkve

  1 glavica luka

  400 g skuhanog graha

  250 g kiselog kupusa

  malo domaćeg umaka od rajčice

  sezamovo ulje za pirjanje

  1. Na ulju 10-ak minuta pirjajte luk, mrkvu i tempeh izrezan na kockice.
  Kiseli kupus ili zelje savršeno zdrav dodatak zimskim varivima
  Kiseli kupus ili zelje savršeno zdrav dodatak zimskim varivima

  2. Nakon 10-ak minuta dodajte kiseli kupus ili zelje. Posolite sasvim malo jer je zelje samo po sebi slano. Kuhajte još 5-10 minuta dok kupus ne postane mekan.

  Domaći umak od rajčice - zgusne i da svježinu svakom varivu
  Domaći umak od rajčice - zgusne i da svježinu svakom varivu

  3. Dodajte ranije skuhani grah i malo umaka od rajčice ili paradajza. Grah obično skuham u pretis loncu ili ekspres loncu veću količinu odjednom i zamrznem. To je jednostavnije i svakako bolje nego zbog žurbe koristiti grah iz konzerve.

  Fino zimsko varivo od tempeha, graha i zelja koje hrani i grije
  Fino zimsko varivo od tempeha, graha i zelja koje hrani i grije

  4. Nakon što ste dodali grah - pustite još 5 minuta neka se krčka na laganoj vatrici da se svi sastojci prožmu. Vaš ručak je gotov za otprilike 30 minuta.

   

  Za zdravu djecu - fina variva
  Za zdravu djecu - fina variva
  Nakon početnog opreza i pregovaranja...
  Nakon početnog opreza i pregovaranja...
  ... ...ručak je dobio prolaznu ocjenu kod ovih zahtjevnih školaraca!
  ... ručak je dobio prolaznu ocjenu kod ovih zahtjevnih školaraca!

  Za pripremu ovog ručka koristila sam dimljeni tempeh tvrtke  Annapurna koji možete naručiti putem interneta na ovoj web adresi.

   

  Više o tempehu i tome zašto je izuzetno zdrav ne samo kao zamjena za meso kod vegetarijanaca i vegana, već i za "svejede" saznajte ovdje

  Što je tempeh i zašto ga trebate jesti

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • Koliko igračaka treba djetetu?

  Djetetu nije potrebno mnogo da se zabavi gdje god se nalazilo. Dovoljno je da pogleda kroz prozor automobila i vidi izmišljeni svijet koji ga putem može zabaviti.

  Igru mogu napraviti iz papira, kartona, cvijeća i mnogo drugih stvari, a ponekad su im dovoljni samo prstići. U svoju maštu djeca često vole uključiti i igračke. Osim što ih usrećuju, mogu im pomoći na razne načine – u motoričkom, psihološkom, socijalnom, ali i intelektualnom razvoju.

  Kako igračke mogu biti korisne za moje dijete?

  Igračke mogu biti primjer na kojem djeca uče o posljedicama svojih aktivnosti, posebno kod igračaka preslagivanja. Mogu se okušati u raznim vještinama u igračkama simboličkog tipa poput igračke-telefona, raznih alata, malih glazbala (ksilofon, triangl, mali bubnjevi) – takve, ali i mnoge druge igračke pogoduju razvoju njihove kreativnosti. Ovdje možemo ubrojiti sve igračke koje ne zahtijevaju mnogo uputa kako se koriste.

  Zamislimo dvije bojanke koje prikazuju crno-bijeli crtež medvjedića u šumi. Jedna bojanka ima djelomično obojana polja instruirajući dijete koje boje da koristi, a druga bojanka je potpuno crno-bijela. Prva bojanka djetetu šalje poruku da postoji jedno kreativno rješenje, a druga da ih ima bezbroj.

  Isto tako, neke igračke najviše pogoduju razvoju kreativnosti upravo zbog toga što djetetu pružaju mnogo mogućnosti na koje ih može upotrijebiti i obično su jednostavnijeg tipa poput običnog papira, drvenih letvica, kocaka i slično. Takve su igračke medij između uma Vašeg djeteta i svijeta.  U drugu, manje kreativnu skupinu, ubrajamo većinu računalnih, ali i drugih složenih igara gdje zadovoljstvo igre ostvaruju samo jednosmjerni scenariji kojima dijete ne može manipulirati, nego mora poslušati zadane korake.

   Koliko igračaka treba imati moje dijete?

  Djecu uvijek veseli nova igračka. To se vjerojatno vidi u vašim zajedničkim posjetima dućanima. Iako je ponekad teško odoljeti dječjem veselju, istraživanja pokazuju da su djeca s mnogo igračaka i djeca s malo igračaka jednako zadovoljna njima. Također su pokazala da ako dijete okružimo većim brojem igračaka, ono će se usredotočiti na njih nekoliko kroz dulje vrijeme, potpuno zanemarujući ostale. Ne opterećujte se brojem igračaka jer će Vaše dijete ionako odabrati tek nekoliko partnera u igri.

  Zaigrajte se i Vi s Vašim djetetom i njegovim igračkama

  I Vi možete biti partner u djetetovoj igri s igračkama. To može biti dobar način da se više zbližite. Također, dijete Vam može puno toga reći načinom na koji se igra sa svojim igračkama. Ponekad može pokazati kroz igru da ga nešto brine ili smeta, a neće izravno reći jer se srami ili ne zna kako bi to reklo, pogotovo ako je mlađeg uzrasta. S druge strane, igra Vam može koristiti da se jednostavno bolje upoznate. Naime, Vaše dijete je, koliko god mlado bilo, jedinstvena osoba s razmišljanjima i mnogim pitanjima. Poslušajte ga, zavirite u  bezgranično carstvo u njegovom umu i postanite njegov dio.

  Izvor: Hrabri telefon

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • Što je tempeh i zašto ga trebate jesti

  Tempeh je fermentirani proizvod od soje, porijeklom iz Indonezije. Tempeh postaje sve popularniji, pogotovo među vegetarijancima.

  Tempeh je tradicionalni indonezijski (točnije javanski) prehrambeni proizvod od soje i starter kulture (bakterija Rhizopus oligosporus).

  Tempeh je isto zajednički naziv za različitu biljnu hranu (žitarice ili mahunarke) fermentiranu pomoću plijesni iz roda Rhizopus tako da je konačni proizvod potpuno prorastao micelijem i čini kompaktnu formu. Fermentacija je aerobna što znači da se može događati samo uz prisustvo zraka.

  Tehnika proizvodnje tempeha

  Sojino zrno se namače, skidaju se ljuske, oljušteno sojino zrna se kuha, suši pa zatim mješa sa starter kulturom. Nakon toga se smjesa pod određenim uvijetima ostavlja da fermentira od 24 do 48 sati.

  Tokom fermentacije spore plijesni Rhizopus oligosporus razvijaju micelij i prožimaju te konačno vežu substrat (najčešće su to oljuštene i kuhane sojine polovice) u kompaktnu masu. U tom procesu oslobađa se energija (tempeh se može zagrijati i preko 50°C) ali Rhizopus luči i različite enzime kao što su:

  • lipaze – sojine masti se razlažu na jednostavije masti i masne kiseline
  • amilaze – razlažu složene šećere i škrob na jednostavnije: polisaharide, glukozu, dekstrozu, maltozu, dekstrin...
  • proteaze – razlažu sojine proteine na visoko probavljive polipeptide kao i na osnovne aminokiseline (uključujući i sve esencijalne)

  Zbog djelovanja navedenih enzima tempeh je izuzetno lako probavljiv i predstavlja lako dostupan izvor kvalitetnih biljnih proteina i masnoća.

  Sadržaj proteina u tempehu je oko 20% (težinski) što odgovara sadržaju proteina u piletini, ribi ili goveđem odresku. Veći je od sadržaja proteina u jajetu (13%) ili svježem tofuu (8%).

  Tempeh je bogat biljnim vlaknima koja se vezuju sa toksinima, detoksificirajući tako naše debelo crijevo, što je značajno u prevenciji raka debelog crijeva. To možda objašnjava zašto je učestalost raka debelog crijeva (ali i drugih vrsta raka, npr. raka dojke) statistički gledano manja u zemljama u kojima se redovno konzumiraju fermentirani sojini proizvodi poput tempeha.

  Kako se osjeti da je tempeh pokvaren?

  Pokvareni tempeh ima intenzivan i neugodan miris po amonijaku, a zrno postane tamno smeđe i sluzavo radi razvijanja natto bakterije.

  Kako pripremiti tempeh

  tempeh natural
  Tempeh natural

  Tempeh natural, tj. bijeli tempeh je potrebno začiniti soja sosom i termički obraditi.

  Tempeh dimljeni
  Tempeh dimljeni

  Dimljeni tempeh se proizvodi tako da se svježi tempeh dodatno obrađuje dimljenjem na prirodnom bukvinu drvetu. Dimljeni tempeh je prije komzumacije potrebno začiniti npr. kvalitetnim sojinim umakom i kratko pržiti na tavi. Možete ga staviti preko noći marinirati u mješavini umeboshi octa, meda i žlice soja sosa. Isto se može jesti hladan ili ga "kuhati" na pari.

  Kontroverze oko soje

  U poslednje vrijeme podosta se piše o potencijalnim opasnostima od soje. Istina je da nefermentisano zrno soje sadrži fitate, veoma teško probavljive komponente, ali proces fermentacije uklanja te sastojke, istovremeno poboljšavajući probavljivost i hranjivi sadržaj sojinog zrna. Najbolje od soje možete dobiti ako kupujete fermentirane sojine proizvode od BIO (organske) soje – a to su tempeh, miso i natto.

  Gdje kupiti tempeh?

  Tempeh potražite u specijaliziranim dućanima sa zdravom hranom ili ga kupite putem interneta.

  Mi smo isprobale dimljeni tempeh od Annapurna. Preporučamo ga začiniti kvalitetnim sojinim umakom, pržiti ga i dodati jelima umjesto mesa. Osim dimljenog tempeha Annapurna proizvodi i tempeh natural. Tempeh od Annapurna možete naručiti putem interneta na ovoj web adresi.

  Dimljeni tempeh od Annapurna
  Dimljeni tempeh od Annapurna

  Recepti sa dimljenim tempehom:

  Rižoto od heljde s prženim dimljenim tempehom

  Umjesto hrenovki i pomfrija - batat i tempeh!

  Roza burgeri s tempehom

  Grah sa zeljem i dimljenim tempehom

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • Odvikavanje od pelena? Vijetnamci znaju najbolje!

  Pitanje koje si mnogi roditelji postavljaju jest to je li predugo nošenje pelena zabluda u koju smo svi mi roditelji upali? Je li to stvar našeg komfora i lijenosti? Jesmo li nasjeli prodavačima pelena kao prodavačima magle?

  Kako odviknuti dijete od pelena? - pitala me jednom mlađa kolegica na poslu.

  • Metodom pokušaja i pogrešaka – odgovorila sam joj 100 posto iskreno.
  • Kada ste vi nas počeli odvikavati od pelena ? – pitala sam svoju mamu u vrijeme kad sam bila u toj fazi majčinstva. 
  • Čim ste naučili sjediti stavljali smo vas na lonu (lonku, nonu, kahlicu) ... puno je varijacija na temu te slavne “noćne posude” – i do prvog rođendana svi ste skinuli pelene.

  Slično mi je odgovorila teta čuvalica moje djece. I još je dodala kako u vrtić - jaslice nisu primali djecu u pelenama, pa je svaka mama koja se planirala vratiti na posao do prvog rođendana morala dijete odviknuti od pelena.

  Koji je danas prosjek u Hrvatskoj? Moja muška djeca državni proračun (pardon, pelene) punila su do tri godine, a djevojčica do dvije.

  Uopće neću ni pokušati izračunati koliko je proračun napunjen, a ni razmišljati o tome što su pelene u tom (pre)dugom razdoblju značile njihovoj koži, tijelu, zdravlju, udobnosti...

  Pitanje koje si mnogi roditelji postavljaju jest to je li predugo nošenje pelena zabluda u koju smo svi mi roditelji upali? Je li to stvar našeg komfora i lijenosti? Jesmo li nasjeli prodavačima pelena kao prodavačima magle?

  U potrazi za rješenjem ove dileme – otišli smo virtualno u Vijetnam. Kada nešto ne znaš – odgovor valja potražiti kod onih koji znaju. A kada su pelene u pitanju – Vijetnamci su pravi majstori.

   

  vijetnamska djeca odvikavanje od pelena
  Život bez pelena je moguć! Vijetnamci znaju kako!

  Navikavanje dijeteta na kahlicu  jedna je od vještina koje najviše znače roditeljima, posebno onima tankog novčanika.

  U Vijetnamu se pelene rijetko koriste. Od rođenja, majke jako puno pažnje poklanjaju fiziološkim potrebama bebe i zvižduću svaki put kada ona piški. S vremenom, zviždanje za bebe postaje znak za pražnjenje, pa negdje do devetog meseca, majke uspijevaju zviždukom navesti dijete da obavi fiziološku potrebu.

  Iako roditeljima na Zapadu ova praksa djeluje strano, neke studije ukazuju da tako djeca ranije uspostavljaju kontrolu procesa pražnjenja, a to je višestruko korisno.

  Otežavajuća okolnost za zainteresirane roditelje je ta  što ova metoda zahtijeva vrlo puno posvećenosti tijekom uvježbavanja. Roditelji moraju neprestano pratiti navike bebe kada je u pitanju pražnjenje, i naučiti njen govor tijela, što znači da moraju stalno biti uz dijete.

  No, da se nekako sve to skupa da izvesti i primijeniti barem djelomično pokazuje primjer mame Jasmine. Slijedi njezina priča:

  "Prva dva-tri mjeseca moja kćer je imala pelene "za svaki slučaj" i zbog zime (rođena je  zimi) da ju mogu obući. Pelenu sam mjenjala često (bila mokra ili ne) i tom prilikom ju pridržala iznad kahlice. Njoj je ta pozicija pomagala da bolje kaka i ispušta vjertove - kako se to pristojno kaže :). Inače ta pozicija "kao da čuči " i mama drži je prirodnija nego da dijete leži, boli ga trbuh i ono treba u ležećem položaju obavljati sva ta pražnjenja. Jednostavnije je kada se "čučne". Kasnije kada je bila na podu na dekici sam joj skidala pelenu i povremeno ju pridržala iznad kahlice i sa golom opranom guzom opet stavila na deku na pod da nastavi igranje. Kad smo išli u šetnju u grad uvijek je imala pelene - jedostavno bi mi bilo preopterećenje paziti na to stalno. Ali prilikom mijenjanja pelene i npr. u restoranu ili ljeti na igralištu smo uvijek probali piškiti prije nego što sam stavila novu pelenu. Pelenu preko dana je prestala nositi oko godinu i 2 mjeseca (u nekim situacijama ju je imala za svaki slučaj - npr. dugi put autom), a po noći je prestala nositi pelene sa dvije godine. Ona je  noću većinom trebala piškiti i mi roditelji smo ustajali i stavljali ju da piški. Ali i tada se znalo dogoditi da se je još sljedećih godinu dana recimo jedanput u dva mjeseca popiškila u krevet. Znači moje iskustvo je da to fukcionira, ali majka treba puno više vremena da na to pazi, često pobjegne i morate biti sa djetetom i biti potpuno koncentrirana na njega.

  Kada se je rodio moj sin (mlađi dvije godine godine od kćerke) nisam više htjela toliko vremena provoditi pazeći na njegovu nuždu jer sam bila doma sama sa dvoje male djece i trebala sam optimizirati vrijeme. Tako da je nosio pelene češće, prilíkom mjenjanja sam ga držala iznad kahlice i od 7. mjeseca je znao sjediti na noni kada je trebao kakati ili piškiti. Pelene preko dana je prestao nositi sa godinu i pol, na spavanje je nosio do treće godine kada smo ih zaboravili ponjeti na odmor na otoku... i za par dana je znao po noći ustati i otići piškiti.
  Evo, neke elemente bezpelenaštva sam isprobala i po mom iskustvu su veoma korisne. Ali u našoj sredini i sa našim načinom života mi ne možemo niti je poželjno prakticirati bezpelenaštvo  100 posto. Ali ono što svaka mama može primijeniti je prije stavljanja nove pelene staviti dijete da piški ili kaka. Mi smo tako već poslje sedmog mjeseca koristili preko dana samo dvije pelene i to je velika ušteda - završava mama Jasmina.

  Iskustva drugih roditelja s bespelenaštvom pročitajte

   

  Jeste li čuli za bespelenaštvo?

   

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • 30 dana bez domaće zadaće!

  Inicijativu Marka Fereka, predsjednika Udruge za razumijevanje ADHD-a "Buđenje" da prihvate izazov i pokušaju svojim učenicima 30 dana ne davati domaću zadaću prihvatili su prije nekoliko mjeseci brojni učitelji iz cijele Hrvatske.

  30 dana bez domaće zadaće
  30 dana bez domaće zadaće

  Do ideje da se pisanje domaće zadaće probno ukine na 30 dana došlo se jer najnovija istraživanja u svijetu pokazuju da domaće zadaće nemaju učinka i predstavljaju gubitak vremena za učitelje, roditelje i djecu.  Istodobno u Španjolskoj više od 12 tisuća škola sudjeluje u sličnom projektu, koji su ondje, pak, pokrenuli roditelji.

  Naši učitelji koi su se uključili u projekt okupljeni su u Facebook grupi 30 dana bez domaće zadaće https://www.facebook.com/groups/1741426112784986/?ref=br_rs

  - Ako opteretimo mozak, on prestaje učiti. Ako ga rasteretimo i omogućimo mu da bude zaigraniji, on počinje bolje usvajati nova znanja. To je znanstveno dokazano i vrijeme je da i Hrvatska prihvati praksu koja je već usvojena u većini zemalja Europske unije - smatra Marko Ferek.

  Prema njegovom mišljenju, većinu nastavnog gradiva djeca trebaju usvojiti u školi. Učitelji su svjesni ovog problema i imaju želju za promjenama, ali im nedostaje sistemske podrške.

  - Promjene nam neće donijeti ni ministarstvo ni političari, samo učitelji imaju tu moć. Želja nam je bila motivirati učitelje da prihvate izazov i isprobavaju inovativne načine rada, da se povežu i razmjenjuju iskustva i nove metode rada - objašnjava  Ferek, čiji su izazov prihvatili brojni učitelji u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

  30 dana be domaće zadaće - mišljenja roditelja i struke su podijeljena
  30 dana be domaće zadaće - mišljenja roditelja i struke su podijeljena

  Prvih 30 dana za sve učitelje koji su se uključili u projekt je gotovo, a rezultate ankete provedene među učiteljima koji su sudjelovali u projektu možete pogledati ovdje

  Rezultati projekta “30 dana bez domaće zadaće”

  Sandra Filipović, učiteljica razredne nastave iz Osnovne škole Bogumila Tonija iz Samobora o izazovu u koji se uključila razmišlja ovako:

  - Moj 2. d razred je i nakon praznika nastavio raditi bez domaće zadaće, tako da sada već 3 mjeseca imaju puno slobodnog vremena za igru i izvanškolske aktivnosti. Zadatke koje nismo riješili u radnoj bilježnici učenici slobodno mogu rješavati kada za to imaju volje i vremena, a i roditelji ih često na to potaknu što je opet lijepo jer se na taj način gradi i njihov odnos. Učenici koncentrirano sudjeluju u nastavi i ugodno nam je u razredu. Stižemo sve napraviti, a rezultati na provjerama znanja ostali su nepromijenjeni. Neke sadržaje koji su zahtjevniji bilo je potrebno protezati i kroz druge predmete (npr. u priči pronađi sve imenice i taj broj zapiši kao umanjenik). To je zapravo dobra strana ovog izazova jer kroz takvu korelaciju učenici dobivaju dojam povezanosti svih predmeta, a ne njihovu rascjepkasnost. U provođenju izazova imala sam veliku podršku ravnateljice škole i roditelja. Nekolicina roditelja nudila je razne alternative umjesto domaće zadaće i ovaj izazov potaknuo je i njih da pronađu zabavnije načine učenja. Na nedavnom roditeljskom sastanku razgovarali smo o tome na koji način ćemo nastaviti i dogovorili se kako ćemo uvesti minimalnu zadaću, samo kada je ona potrebna. Dolaze malo teži sadržaji (npr. množenje), a i roditelji bi voljeli da učenici razvijaju barem minimalne radne navike učenja kod kuće jer ih u višim razredima čeka više domaće zadaće. Potrudit ću se osmisliti te zadaće što kreativnije tako da će učenici pokušati u stvarnome životu pronaći primjenjivost nečega što smo naučili. Ovaj izazov promijenio je način na koji funkcionira ovaj naš razred, a i meni je osmišljavanje nastave napravio zanimljivijim i zabavnijim. Preporučujem učiteljima/učiteljicama da daju priliku ovome izazovu jer je svakako osvježenje u razredu - kaže Sandra.

  Mišljenja učitelja i roditelja podijeljena su. Neki misle da je zadaća jedini posao učenika i jedina njihova istinska obaveza. Drugi, pak, smatraju da je život bez zadaće jednostavniji i opušteniji. U Osijeku tako postoji škola koja već 12 godina savršeno funkcionira bez domaćih zadaća.

  http://www.srednja.hr/Zbornica/Nastava/Skola-u-Osijeku-vec-12-godina-savrseno-funkcionira-bez-domacih-zadaca

   

  Više o ovom projektu saznajte na stranicama Udruge za razumijevanje ADHD-a Buđenje na adresi www.budenje.hr

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • Nikad teže i nikad lakše

   

  I vidim svoje roditelje... Kao korijenje iz kojega izrastam... Koje me vezuje za ovo rodno tlo... Korijenje koje me stabiliziralo, povezalo, učinilo svjesnom predaka i potomaka...nekako stavilo obiteljsku sliku u pripadajući okvir...

   

  Nije isto... sjesti za komp i napisati kolumnu... nakon duuuugo vremena...

  Komp više nije isti... Baš ovo ljeto mu otkazao hard, napajanje i neke male metalne kutijice koje su potom izvađene, zamijenjene i vraćene u plastičnim vrećicama (da se pokaže da ništa nije nestalo). I radi. Kao nov. Sa starim, spašenim materijalima. Hvala prijatelju kompjutorašu na iskazanoj brzini, susretljivosti, sposobnosti i „besplatnosti“ – a nijedno od toga nije mala stavka. Doista zahvalna....toliko da ću zaboraviti da sam čula kako zna popravljati i druge stvari. Ili da mu ipak pokažem onu nakrivo postavljenu policu u kupaonici?

  Ništa više nije isto

  Nije isti ni ambijent u kojemu pišem... Više to nije potkrovna soba Naše istarske kuće već podrumska soba Moje osječke kuće... Nakon rastave sad smo redefinirani Mi = djeca plus ja.

  Nitko više nije isti

  Nitko od nas više nije isti... Oku vidljivo i oku nevidljivo.

  Ja više nisam ista... Osoba koju vidim u ogledalu ponekad me iznenadi... Nema poluduge crvene kose, farbanja kod kuće, odmahivanja rukom kad odlazim od frizera uz komentar «Ma, narast će!», čamljenja kod kuće i trčanja na posao na pola radnog vremena.

  Kratko ošišana plavuša vratila se prekjučer od frizerke: četkom izvučene šiške još uvijek su na mjestu gdje ih je stručnom rukom stavila krasna, mlada, uvijek nasmijana prijateljica frizerka – u salonu gdje na zidu visi starinski bicikl, a na mene čeka topli domaći čaj od „pečenog voća“, opušteno čavrljanje i više od tri sata ugodnog friziranja (jest, tako vam je to kad želite biti plavuša).

  Zahvalna sam joj na prijateljstvu, stručnosti i kreativnosti, uvijek od nje izlazim poletnija, puna entuzijazma...neka druga i drukčija ja, zadovoljna.

  Ne čamim jer ne stignem

  Ne čamim kod kuće jer nemam vremena... Četiri školarca, roditeljski, informacije i tekuća problematika života i školovanja u gradu – plus gradska vožnja starog mercedesa – sve je na meni, u mojim rukama, na mojim ramenima, u sasvim novoj konstelaciji planeta našeg obiteljskog svemira... Na posao ne idem... Zasad ... Vrtim u glavi neke ideje i gledam klince kako rastu... Bit će vremena i za posao.

  Pada mi na pamet scena iz Avatara... Stablo s korijenjem... Povezanost...

  Korijenje iz kojeg rastem

  I vidim svoje roditelje... Kao korijenje iz kojega izrastam... Koje me vezuje za ovo rodno tlo... Korijenje koje me stabiliziralo, povezalo, učinilo svjesnom predaka i potomaka... Nekako stavilo obiteljsku sliku u pripadajući okvir...

  Broj na brzom biranju, jocker zovi kojega često zovem, ruka koja te podiže kad poklekneš, donese čaj kad te viroza ipak obori u krevet, skuha ručak, vozi djecu u školu i iz škole kad ne stignem... Oslonac i podrška. Zahvalna sam što ih imam, što su zdravi i nasmijani, što nas grle, sad kad smo im došli.

  Nikad mi nije bilo teže i nikad mi nije bilo ljepše... pronalaziti u životu...ljudima... i sebi... sreću i zahvalnost. Svakoga dana.

  Hvala na prostoru za kolumnu... Hvala na čitanju...

  Sanja Beraković

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • 12 najvažnijih stvari kod izbora vrtića ili jaslica

  Blizina doma ili blizina posla nikako nije jedina, a kamoli najvažnija stvar na koju trebate obratiti pažnju pri odabiru vrtića za dijete.

  Upis u vrtić i jaslice: dijete ulazi u novu fazu svog života
  Upis u vrtić i jaslice: dijete ulazi u novu fazu svog života

  Kvaliteta programa razlikuje se od jaslica do jaslica  odnosno od vrtića do vrtića. Dosnosimo popis 12 važnih stvari

  Ima li dozvolu odnosno je li registriran?
  Nije na odmet provjeriti ima li potencijalni vrtić odnosno jaslice odgovarajuće dozvole za rad, kao dokaz da zadovoljavaju određene standarde u skrbi o djeci. Jedan od najsigurnijih načina za provjeru jest službena baza Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta, dostupna na linku: http://www.mzos.hr/dbApp/search.aspx?appName=Vrtici

  Zdravstvena i sigurnosna politika
  Bilo bi dobro provjeriti jesu li poduzete odgovarajuće mjere opreza (prekrivene utičnice, igračke odgovaraju dobnoj skupini djece, ograđeno stubište, stanje opreme na igralištu i sl.), je li prostor dobro provjetren, ima li dimne alarme, aparat za gašenje požara, zaštitu na prozorima (ako je potrebno) i brze izlaze u slučaju nužde. Ovdje se treba raspitati o mjerama opreza koje se poduzimaju kada djeca idu u šetnju izvan kruga u kojem se nalazi vrtić te da li je osoblje osposobljeno za pružanje prve pomoći, sprečavanje ozljeda i kontrolu bolesti (da li odgajateljica daje lijekove djetetu ako je potrebno, da li je dostupan medicinski savjetnik, kako sprečavaju zarazu, da li je prostor čisti i vodili se računa o higijeni djece, osoblja i prostora).

  Raspored rada
  Većina jaslica i vrtića nude program za puno radno vrijeme. No, ako na dispozciji imate baku, dedu ili nekoga tko može čuvati dijete, onda dijete ne treba ostati u vrtiću cijeli dan. Treba se raspitati o mogućnostima ranijeg dovođenja odnosno kasnijeg odvođenja djeteta, ako i kada se za to ukaže potreba.

  Cijena
  Cijena kvalitetnog programa može biti vrtoglavo visoka, posebno kada se uključe sve dodatne stavke (odjeća, pelene, vlažne maramice, kreme, šlapice i sl.). Cijene mogu biti znatno niže ako je program subvencioniran (od strane države, Grada, poslodavca, crkve ili koje druge uslužne ustanove).

  Odnos broja odgajatelja i djece
  Stručnjaci preporučuju da kod djece mlađe od dvije godine to bude jedan odgajatelj na troje djece; kod djece u dobi od 15 do 30 mjeseci jedan odgajatelj na četiri djeteta; kod djece u dobi od 31 do 35 mjeseci jedan odgajatelj na petoro djece te kod djece u dobi od tri godine jedan odgajatelj na sedmoro djece. Neki stručnjaci preporučuju jednu odraslu osobu na pet dvogodišnjaka i jednu odraslu osobu na sedam trogodišnjaka.

  Upis u vrtić ili jaslice prvo je ozbiljno i veliko odvajanje roditelja i djeteta
  Upis u vrtić ili jaslice prvo je ozbiljno i veliko odvajanje roditelja i djeteta

  Fluktuacija osoblja
  Dobro bi bilo raspitati se koliko se dugo odgajatelji zadržavaju na poslu. Ukoliko se odgajatelji stalno izmjenjuju postavlja se pitanje kvalitete programa i kontinuiteta skrbi o djeci u vrtiću.

  Kvalifikacija osoblja.
  I ravnatelj i odgajatelji trebali bi imati odgovarajuće kvalifikacije za odgoj predškolske djece, dok bi sve ustanove ujedno trebale voditi računa i o zdravstvenom stanju svog osoblja.

  Prostor
  Prije samog odabira vrtića/jaslica bilo bi dobro proučiti ima li dovoljno prostora. Iako se preporuča 12 m2 unutarnjeg prostora i 25 m2 vanjskog prostora po djetetu, većina vrtića/jaslica ne zadovoljava te standarde. Ovdje se postavlja pitanje i samih igračaka odnosno postoji li velik izbor igračaka, jesu li igračke sigurne i odgovaraju li dobnoj skupini djece, jesu li dobro očuvane, ima li dosta područja za igru koja potiču maštovitu igru, kako je uređen prostor i slično.

  U okviru samog prostora važno je dobiti i informaciju o tome ima li dovoljno mjesta za popodnevni počinak djece, ima li svako dijete svoj ležaj,  ormarić za držanje  stvari, jesu li nužnici i umivaonici pogodne veličine za djecu, postoji li sigurno igralište za djecu nedaleko od vrtića i zadovoljava li ono sigurnosne standarde.

  Suradnja između roditelja i osoblja
  Postoje li redovni sastanci između roditelja i odgajatelja i mogu li se prema potrebi organizirati individualni razgovori. Dobro je pogledati postoji li oglasna ploča s podsjetnicima kako bi se olakšala dnevna komunikacija između roditelja i odgajatelja.

  Prehrana
  Važna pitanja koja se ovdje postavljaju jesu - izrađuju li se jelovnici prema odgovarajućim standardima, gdje se pripremaju obroci, jesu li namirnice hranjive, zdrave i svježe, postoji li kontrola higijenskih standarda pripreme hrane, koliko se obroka nudi djeci i slično.

  Program
  Dobar program uglavnom se sastoji od slobodne igre kroz koju se provlače nekonkurentne skupne aktivnosti kao što su plesanje, pjevanje uz glazbu, slušanje priča, odlasci na igralište i slično. Odgajatelji bi trebali imati dnevni plan za igre i neformalno učenje.

  Prije odabira programa najpogodnijeg za vaše dijete korisno je raspitati se o obrazovnim vidovima programa. Dobar će program poticati dijete kreativno, intelektualno, fizički i društveno uz ravnotežu slobodne igre, igre na otvorenom i skupnih aktivnosti, ali neće naučiti djecu čitati, pisati i računati.

  Mala djece ne trebaju formalno akademsko obrazovanje pa postoji mogućnost da prerano izgube volju kada ih se prisiljava na učenje, ali je, s druge strane, potrebno da dijete bude izloženo raznim neformalnim situacijama u kojima će obogatiti svoje znanje o brojevima, glazbi, književnosti, umjetnosti i znanosti.

  I na kraju, bilo bi dobro da roditelji, ukoliko imaju tu mogućnost, sami posjete vrtić i osobno ocijene program.

  Pri odabiru najpogodnijeg programa za svoje dijete svaki roditelj treba uključiti sva svoja čula. I šesto, naravno.

   

  Prema izvoru www.gugalaga.com

  „Što očekivati u drugoj i trećoj godini“, A. Eisenberg, H. E. Murkoff, S. E. Hathaway

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • Anastasia Gavalas: 6 istina koje sretne mame znaju

  Najveći dar i blagoslov - majčinstvo i odgajanje djece - istovremeno je i stresno, i teško, i bolno i najteži posao na svijetu. No, postoje žene koje su bile baš tamo gdje ste vi sada ili ćete biti.

  Mame se razumiju. Točka. Bez puno objašnjavanja jednostavno razumiju jedna drugu. Postoje mame koje su hodale cipelama u kojima vi hodate sada.

  Anastasia Gavalas majka je petero djece. Respect! Višestruko nagrađivana autorica, spisateljica, osnivačica brojnih projekata i javnih tribina o roditeljstvu i još puno, puno toga. Žea koja svakodnevno dijeli svoja iskustva o odgojajanju djece  sa stotinama ljudi.

  Anastasia Gavalas majka je petero djece koja svoja iskustva dijeli s drugim roditeljima

  Evo 6 savjeta jedne od njih - Anastasie Gavalas.

  Vjerujte majčinskom instinktu - oslanjajte se na svoju intuiciju be obzira što kažu drugi, stariji, pametniji, iskusniji. Odgovor je u vama. Zavirite u sebe. Laž je da čovjek uči na tuđim greškama. Učimo samo na svojim. Ali to što ćete napraviti jedan propust - ne znači da ste loša mama. Iz toga ćete naučiti puno. Bolje ćete sagledavati situacije i razvit ćete takozvano šesto čulo. Ništa strašno neće se dogoditi, a vi ćete steći samopouzdanje i razviti mnogo blii odnos sa djecom. Nijedno dijete na svijetu nije isto, pa tako nema univerzalih i uvijekdjelujućih metoda. Osim toga, vi ste svojoj djeci uzor, pa ako vide da vi tako djelujete - i oni će probuditi svoj unutrašnji glas i pametno će ga koristiti u životu.

  Češće govorite da, nego ne. Sigurno postoje situacije i dani kada ste Mrs No. Kada se kasnije preispitate shvatite da niste imali razloga za to. Umor, naravno, čini svoje. Pustite djecu da istražuju, da se igraju i da uče sami. Izrast u će u zrelije osobe i cijenit će slobodu koju ste im dali. To ne znači da  ih trebate prepustiti same sebi. Budite  negde u blizini, u sjeni, tako da vas ne vide. Nećete ih moći cijelog života štititi. Nećete uviejk biti tu i neće se moći osloniti na vas. Moraju se osloniti na sebe.

  Pustite ih da donose svoje odluke. Vjerujte im više, a manje strahujte za njihov neuspjeh. Sjetite se iz grešaka učimo. Ali iz svojih grešaka.

  Pratite njihove interese i razvijajte ih. Zajedničke aktivnosti super su stvar, ali ako imate više djece - trudite se da pratite njihove zasebne interese. Teško da će vam - ako imate više djece - svi biti zainteresirani za iste stvari. Ili, pojednostavljeno, ne vucite na sestrine rukometne utakmice brata koji je zainteresiran za slikanje. Braća su i sestre - povezanost će razviti - to je jasno kao gravitacija.  Svako dijete ima svoje interese, svoje talente. Pratite ih na tom putu. Nemojte graditi taj put za njih.

  Poštujte različite veze koje sklapaju sa drugim ljudima. Neće vam se uvijek svidjeti odnos koji vaše dijete ima prema nekom prijatelju ili obratno. Ali od ključne je važnosti pustiti dijete da razvija različite odnose jer će to utjecati na njega da mudrije bira svoje prijatelje i kasnije partnere u životu. Vi trebate dati smjernice svom detetu, a ne upravljati njegovim životom.

  Opustite se. Iako je to možda lako reći, a teže ispuniti, ipak zaboravite na stres i stalne brige. Kakvo je dobro od toga? Hoće li vaša briga promijeniti bilo što? Naravno da neće. A osim toga, stres će samo negativno uticati na rešavanje problema ako do njega i dođe.

  Anastasia Gavalas pomaže drugim majkama nositi se s najtežim poslom na svijetu

  Prema izvoru  www.anastasiagavalas.com

  Anastasia Gavalas autorica je Wing It projekta

  O čemu se radi pogledajte https://www.youtube.com/watch?v=cfuTiN1x9fs

   

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • Slonić Elmer u Samoboru!

  U Samoboru možete poslušati jednu svevremensku priču -  jednu šarenu priču o slonu Elmeru, koji je htio sve, samo ne biti drugačiji.

   

  Elmer je htio sve - samo nije htio biti drugačiji!
  Elmer je htio sve - samo nije htio biti drugačiji!

  Slon Elmer živi u krdu u kojem se slonovi razlikuju po mnogočemu. Jedino su po boji isti i zbog toga su svi sretni. Svi osim Elmera, jer on nije sive, slonovske boje. On je šaren i ostali se slonovi vole šaliti s njim. U jednom trenutku Elmeru zasmeta što je drukčiji i odluči se promijeniti. No na kraju se pokaže da je različitost upravo ono najljepše u životu.

  Nakon priče slijedi kreativna radionica u već poznatom laboratorijskom tonu, pravi vrtlog šarenila i boja...

   

  KADA? U petak, 27.01., u 18h

  GDJE? Samobor, Laboratorij zabave, Langova 41

  CIJENA? 25 kn

  Pozovite prijatelje, susjede, braću, sestre i dođite u što većem broju! Priča i radionica namijenjeni su svim uzrastima!

   

  *Prijava obavezna na mail: info@laboratorijzabave.hr

  Više  o programu LAboratorija zabave saznajte na www.laboratorijzabave.hr

  Prekrasnu priču koju je napisao Davida McKee možete poslušati i na engleskom jeziku

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • Maria Montessori: 12 bezvremenskih savjeta za učitelje i roditelje

  "Istina o životu sigurna je kao gravitacija: da bismo živjeli potpuno, moramo naučiti koristiti stvari i voljeti ljude.... a ne voljeti stvari i koristiti ljude." - Marija Montessori

  Montessori metoda: Pomozi mi da to učinim sam!
  Montessori metoda: Pomozi mi da to učinim sam!

  Iako je još u prošlom stoljeću pokušavala promijeniti brojne stavove o odgoju i poučavanju djece neke njene misli, ideje i metode i danas su čista avangarda. Maria Montessori bila je prva žena u Italiji koja je upisala i završila studij medicine i utemeljiteljca je Montessori pedagogije.

  Iskustveno učenje
  Iskustveno učenje

  Pitanje za razmišljanje školama, školstvu i školskom sustavu u Hrvatskoj danas je - zašto ideje žene rođene 1870. godine i danas zvuče kao utopija?.

  Ona je tvrdila da učenje ne polazi od učitelja već učenika i čvrsto je vjerovala da djecu nije potrebno prisiljavati da bi učila već im  je jedino važno osigurati poticajno okruženje koje će ih pozivati na promišljanje i istraživanje.

  Izrađivala je didaktičke materijale i pomagala, a moto njenog rada bio je “Pomozi mi da to učinim sam!” odnosno "Pustite djecu da nauče sami".

  Maria Montessori rođena 1870. godine - njezine ideje su svježe i aktualne i danas!
  Maria Montessori rođena 1870. godine - njezine ideje su svježe i aktualne i danas!

   

  No, kako svaki sustav, pa tako i školski, počiva na ljudima (učiteljima, učiteljicama, nastavnicima, profesorima...) donosimo misli, stavove, ideje o kojima bi prije ulaska u učionicu  morao  i mogao razmisliti svaki od njih.

  12 misli Marie Montessori o kojima bi trebao razmisliti svaki učitelj

  1. Ako se prema učeniku postavljamo neprijateljski, ono će naučiti tući i vrijeđati druge. Ako učenika hvalimo, ono će naučiti cijeniti druge.
  2. Ako ste iskreni sa svojim učenicima, oni će naučiti što je pravednost. Ako se dijete osjeća sigurno, ono će učiti vjerovati ljudima.
  3. Ako učenike često korite, oni će naučiti kako osuđivati druge. Ako dijete ismijavate, ono će postati stidljivo.
  4. Ako djetetu često govorimo da se mora sramiti radi svojih postupaka, ono će naučiti da se stalno osjeća krivim. Ako dijete često ohrabrujete, ono će imati veliko samopouzdanje.
  5. Umjesto pokuda o njegovom karakteru koncentrirajte se na ono dobro u njemu. Tako neće biti mjesta za ono loše.
  6.  Uvijek budite spremni pomoći učeniku kad vidite da mu treba i otići kada vidite da se samo dobro snalazi.
  7.  Poštujte dijete čak i kada napravi grešku, tako će ju brže znati i ispraviti
  8. Uvijek slušajte i odgovarajte na dječja pitanja i molbe - tako će znati da ste uvijek tu za njih i pazite kako se ponašate pred njim djeteta jer ono upija naše ponašanje.
  9. Poštujte dijete koje odmara, promatra aktivnosti ostale djece ili razmišlja o nečemu. Nemojte ga tjerati da umjesto toga radi neke druge aktivnosti. I djeci je potrebno razmišljanje.

   "Sam čovjek treba biti u središtu odgoja. Uvijek na umu treba imati to da se čovjek ne razvija na fakultetu, nego da njegov duševni razvoj počinje čim se rodi." - M. Montessori

  10.  Istina o životu sigurna je kao gravitacija: da bismo živjeli potpuno, moramo naučiti koristiti stvari i voljeti ljude.... a ne voljeti stvari i koristiti ljude.
  11. Sam čovjek treba biti u središtu odgoja. Uvijek na umu treba imati to da se čovjek ne razvija na fakultetu, nego da njegov duševni razvoj počinje čim se rodi  te da je najjači u prve tri godine života.
  12. Mi ne možemo učiti dijete kako da bude umjetnik, ali mu možemo pomoći da samo razvije: oko koje vidi; ruku koja sluša dušu koja osjeća.

  Na našim stranicama možete pročitati još zanimljivosti i karakteristika Montessori odgoja.

  Iz pera jednog roditelja razlika između Montessori i tradicionalne škole može zvučati ovako:

  Kakva su Vaša iskustva sa montessori metodom? Napišite nam u komentarima!

   

   

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
« »