View: Post view - Djeciji biseri

 • Zmajevo gnijezdo u Zagrebu - središte okupljanja djece i mladih

  Sedam neovisnih zagrebačkih kazališta za djecu pod imenom koje potiče maštu okupilo se kao Zmajevo gnijezdo. U prostoru Male scene Zagreb tako nastaju sjajne i raznolike predstave, a održavaju se i uzbudljive radionice na kojima najmlađi uče kako žonglirati, hodati u štulama, plesati na svili ili napraviti vlastitu kazališnu predstavu. 

  Kazalište na Medveščaku 2 u Zagrebu, posljednjih nekoliko mjeseci, postalo je mjesto uzbudljivih događanja posvećeno najmlađima. Od rujna 2016. tamo svoje predstave igra sedam neovisnih kazališta za djecu okupljenih u prvi hrvatski kazališni klaster koji čine Mala scena, Kazalište Smješko, Lutkarski studio Kvak, Teatar Puna kuća, Teatar Tirena, Tigar Teatar i Triko Cirkus Teatar.

  Zmajevi su tako u prva tri mjeseca rada zagrebačkim mališanima donijeli čak pet premijera, odigrali 186 izvedaba, a ponosni su što je njihove predstave vidjelo gotovo 14.000 posjetitelja. Također, nakon predstava vikendom organizirane su likovne radionice, ovdje su održani i Dani cirkuskog zagovaranja, Advent u Zmajevom gnijezdu kao i Noć kazališta. Zmajske radionice i radionica Cirkusko učilište, na kojima je bilo premalo mjesta za sve zainteresirane, pokazale su kako je ova zmajska družina na pravome putu. Isto tako, potaknuti inicijativom ulaznica za poslije, posjetitelji su kupnjom iste omogućili odlazak u kazalište onima koji si to inače ne mogu priuštiti.

  Rijetka su mjesta u gradu gdje se djeci različitih uzrasta nudi toliko zanimljivih i kvalitetnih događanja. To upravo nudi Zmajevo gnijezdo u prostoru Male scene u Zagrebu.

  Prestava za djecu "Iglica"
  Predstava za djecu "Iglica" u kazalištu Mala scena Zagreb o neobičnoj djevojčici koju od rođenja krasi posebnost - iglice zabodene po cijelom tijelu.

  Kupite ulaznice online

   

  Pogledajte kompletan program Male scene u Zagrebu i rezervirajte ulaznice online.

  Lutkarska predstava Coprnica Dragica - Zmajevo gnijezdo Zagreb
  Lutkarska predstava ‘Coprnica Dragica – Priča o Zagrebu nekad’ u kazalištu Mala scena – Zmajevo gnijezdo u Zagrebu.
  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • Uradi sam: Netoksični plastelin

  Netoksični plastelin je idealan za razvoj grube i fine motorike, koncentracije, mašte, pažnje... jedna od najboljih aktivnosti je raditi rukama - mijesiti, modelirati, oblikovati.

   

  Plastelin je uvijek dobar izbor. Posebno ako je vama ili djeci dosadilo mijesiti obično, jednobojno tijesto. Svakako je najbolje napraviti domaći plastelin odnosno netoksični plastelin. Ako koristite neotrovni ili netoksični plastelin - možete biti potpuno mirni - čak i ako dio završi ondje gdje obično dosta toga završi kada su bebe u pitanju - u ustima.

  https://www.facebook.com/lastucerie/videos/vb.1044837795561820/1303630949682502/?type=2&theater

  Mi smo isprobali recept koji smo pronašli na stranici www.mameibebe.biz.hr

  NETOKSIČNI PLASTELIN
  2 šalice brašna
  2 šalice vode
  1 šalica soli
  1 velika žlica ulja
  2 čajne žlice limunske kiseline
  prehrambena boja (ne morate u dodati, ali ljepše izgleda)
  To sve pomiješati i uz stalno miješanje staviti kuhati na laganoj vatri dok se sve ne spoji u jednu grudu.
  Maknuti s vatre i mijesiti rukom dok se skroz ne ohladi.
  Kuha se jako kratko i brzo se počne lijepiti za dno posude. Kada se to dogodi to znaci da plastelin vec skoro gotov. Smjesa ne bude jako vruća, pa ja još malo promiješam s vilicom i onda odmah mijesim rukom.

  Još jedna odlična aktivnost koju predlažemo je slikanje spužvama: https://sretnodijete.net/slikanje-sa-spuzvama/

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • Učiteljica ide u mirovinu

  Nakon što smo u gradu u šetnji sreli moju učiteljicu iz osnovne škole - ostatak dana morale smo se igrati učiteljice. Nakon nekoliko sati igre Eva je otišla u sobu uz pozdrav:

  - Učiteljica sada ide u mirovinu!

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • Generacije od X do Z

  Evo me gdje čekam inspiraciju za pisanje k'o ozebli sunce i kamo god pogledam, uvijek se pogled vraća u moju obitelji. Kad se svi zbrojimo, ove ćemo godine imati 118 godina. Tu su dvoje koje sam rodila, a povremeno ih ne poznajem i jedan kojeg nisam rodila, a poznajem ga svakim danom sve bolje.

  Ili, suvremenom klasifikacijom: dvoje Z generacije i dvoje X generacije.

  Nema tu velikih promjena, ni dramatičnih zapleta ni maestralnih obrata, iako ja priželjkujem nešto baš takvo, kao u američkim filmovima, s puno dramatike i s obaveznim sretnim završetkom.

  Svi zajedno, svakodnevno, pred sobom imamo mukotrpan posao i neizvjesnu bitku: kako smanjiti jaz koji postoji između ove dvije skupine. Bolji Polovac i ja svjesno pokušavamo pobijediti u što više bitki, a Prvorođeni i Drugorođena snažno uzvraćaju, ali na sreću bitke su samo verbalne.

  Generacijski jaz

  Boljem Polovcu i meni, brže i više nego prije, dolaze na naplatu greške u odgoju od ranije, a gomilaju se i nove. I dok nas dvoje životarimo između dvoje screenagersa, krpamo rupe u odgoju i u kućnom budžetu i hranimo se dobrim, starim mudrostima, dotle oni žive život punim plućima.

  Prvorođeni zarađuje uličnom svirkom pa kad mi usfali novca, posuđuje s kamatom i revno zapisuje u knjigu dužnika. Zajednički obiteljski odlasci sve više su mu dosadni i glupi, a čitanje, recimo još dosadnije i gluplje. Rječnik mu postaje skroz neprimjeren, a čula sam ga gdje o meni govori kao o „kontrolorki“. Najbezazlenije pitanje kod njega može izazvati bujicu emcija i svu silu povišenih tonova, pa nam svaki puta lakne kad svira i šuti. Makar i na ulici.

  Tempirana bomba

  Često ispod oka promatram tu tempiranu bombu, čija bi aktivacija imala teške emocionalne posljedice za mene, kako sa slušalicama u ušima i mobitelom u rukama, bezbrižno sjedi, a ima nevjerojatnu moć da samo jednom riječju kod mene izazove grč u želucu i poljulja moje samopouzdanje.

  A ja se zadnjim snagama držim. Za sebe i za Boljeg Polovca. Za našu X generaciju!

  Koliko me Prvorođeni svakodnevno iznenađuje svojim mušičavim i osebujnim ponašanjem toliko je Drugorođena još uvijek smirena i stabilna. Očito da deveta godina života nije krizna kao dvanaesta. Njezina mušičavost nestala je sa školskim obavezama pa se pitam koliko ima djece na koje tako dobro utječe naš školski sistem kao na Drugorođenu.

  Voli ići u školu, čita sto na sat, smišlja projekte, ima prijatelje, čak i kad ne mora, za vrijeme vjeronauka na koji ne ide, odlazi u školu i tamo provodi vrijeme u školskoj knjižnici.

  Dubljenje na glavi

  Sjajno se nosi sa svim izvanškolskim aktivnostima, a u zadnje se vrijeme, kad dođe kući, opušta tako što stoji na glavi, naslonjena uza zid!

  Prvo smo se radi tog dubljenja na glavi Bolji Polovac i ja malo zabrinuli, no kad je Drugorođena izabrana za predsjednicu razreda i nakon što smo uvidjeli da mala suvereno odrađuje zadatke koje ova funkcija nalaže, dubljenje na glavi preporučili bismo svakom predsjedniku. I državnom i stranačkom.

  Jasno je, i meni i Boljem Polovcu, da je za odgoj naših screenagera potrebna dobra i održiva odgojna strategiju, no mi je još uvijek nemamo. I dalje u odgoju koristimo, kao ljudi iz naroda, poslovice naših predaka i njih se držimo k'o pijan plota.

  Narodne mudrosti

  Pa, tako, iz dana u dan ponavljamo za sebe: „Mala djeca mala briga, velika djeca velika briga.“ i ako u nju još ne vjerujte – vrijeme je da počnete!

  Imamo i jednu za dan proveden pred ekranima: „Besposlen pop i jariće krsti.“

  Već smo naučili i da je tijekom rasprave s „pubertetlijom“ najvažnija ova: „Šutnja zlata vrijedi!“. A svakodnevno koristimo i ove dvije za razvijanje socijalnih kompetencija: „'Ko se ruga poseru ga!“ i meni najdraža: „Prvo pometi ispred svoga praga!“.

  Pa, sad, ko voli – nek' izvoli!

  Napisala Mama Robot iliti Draženka Robotić drazenkarobotic@gmail.com

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • Čovjek vs. školski sistem

  https://www.facebook.com/kojot8/videos/739619326205107/

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • Radionica za djecu "Sunčev sustav" u Zagrebu

  SUNČEV SUSTAV
  Edukativno-interaktivne radionice i predavanja o sunčevom sustavu u Tehničkom muzeju "Nikola Tesla" u Zagrebu

  Kada: 27.12.2016.-22.01.2017.
  Lokacija: Tehnički muzej "Nikola Tesla", Savska cesta 18, Zagreb

  Tehnički muzej „Nikola Tesla“ organizira edukativno-interaktivne radionice i predavanja Sunčev sustav u trajanju od 27. prosinca 2016. do 22. siječnja 2017.

  Na radionicama, u trajanju od jednog sata, uči se interaktivnim pristupom, crtaju se ili izrađuju modeli svemirskih tijela koje sudionici potom odnose kući ili u školu.

  Radionice su prikladne različitim uzrastima i interesima: samostalnim posjetiteljima, predškolskim, nižim i višim školskim skupinama, astronomskim društvima...

  Cilj radionica je popularizirati astronomiju, upoznati posjetioce s osnovnim astronomskim pojmovima i pružiti im mogućnost da kroz interaktivni pristup probude interes i želju za učenjem. Astronomija je znanost koja spaja humanitarne znanosti, prirodoslovlje i tehniku i kao takva predstavlja sintezu različitih znanja i grana znanosti. U pojedincima budi želju za istraživanjem, a jedinstvena je po tome što interes ne poznaje dobne granice, počinje od najranije dobi gledanjem u zvijezde pa do zrelih godina kroz astronomske grupe.

  Radionice vodi prof. Višnja Srdelić, iskusna pedagoginja u popularizaciji znanosti.

  Teme radionica su:

  - izrada modela Sunca
  - izrada modela Sunčevog sustava
  - izrada Sunčevog sata
  - izrada modela planeta sa satelitima
  - izrada modela asteroida i patuljastih planeta
  - izrada karte sazviježđa
  - izrada karte zimskog neba
  - izrada modela Zemlje
  - izrada modela Mjeseca
  - izrada površine Mjeseca-prikaz nastanka kratera
  - izrada karte Mjeseca

  Za grupni posjet i sudjelovanje na radionicama OBVEZNA je prethodna telefonska najava, kako bi vam osigurali termin i dogovorili izbor najprikladnije teme radionice.

  ZA POJEDINAČNO SUDJELOVANJE NIJE POTREBNA PRETHODNA NAJAVA.

  Maksimalni broj polaznika radionice je 30 osoba. Cijena sudjelovanja na radionici je 10 kuna.

  Termini radionica

  utorak – petak

  RADIONICA

  1. termin: 10 – 12 sati
  2. termin: 13 – 15 sati

  PLANETARIJ

  1. termin: 12 sati
  2. termin: 16 sati

  Termini subotom i nedjeljom

  radionica: termin: 10 – 12 sati
  planetarij: termin: 12 sati

  PREDAVANJA

  Znanstveno-popularna predavanja i diskusije o temama iz astronomije održavat će se u kino dvorani i planetariju za vrijeme trajanja akcije. Za predavanja u kino dvorani ulaz će biti slobodan, a cijena ulaznice za predavanja u planetariju je 15 kuna po osobi. Predavači će biti Ante Radonić i Zvonimir Drvar.

  Ponedjeljkom i blagdanom radionice i predavanja se ne održavaju.

  mjesto održavanja: Tehnički muzej "Nikola Tesla", Savska cesta 18, Zagreb
  datum početka/završetka: 27.12.2016. / 22.01.2017.
  organizator: Tehnički muzej "Nikola Tesla"
  voditelj: Mario Mirković

  Najave za grupni posjet radionicama i predavanjima:

  Mario Mirković
  tel. 01/4844-050 ili 01/4881-639
  e-mail: mario.mirkovic@tmnt.hr

  Izvor: Tehnički muzej "Nikola Tesla"

  Radionice za djecu na tema sunčev sustav
  Jednostavno i zabavno se može vaše djete naučiti više o astronomiji.
  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • Car, auto i lovac u žitu

  Kad ti je mama učiteljica - kao što je moju djecu zadesilo - stalno te tjera da nešto ponoviš, pogledaš, pročitaš... A sve se to intenzivira uoči početka nove školske godine (ili novog polugodišta). I tako ja jutros dam mom budućem prvašiću jedan listić da rješava. Listić je original dodatni materijal jedne izdavačke kuće. Predmet - hrvatski jezik. U zadatku je pisalo: "Pročitaj riječi. Nacrtaj ih, a zatim prepiši riječi velikim tiskanim slovima."

  U zadatku je bilo napisano "car" i trebalo je nacrtati cara. Prosto ko pasulj! A moj sinek u prostor za crtanje nacrta auto i dolje napiše auto! (car=auto)

  Toliko o okvirima za crtanje. I kutijama iz kojih su neki (očito) izašli čim su se rodili.

  Čvarak


  Idemo dalje. U sljedećem zadatku u kvadratiću je pisalo "čvarak" i trebalo je nacrtati čvarak. A on nacrtao nekog čovječuljka ispred zdjele koja je skoro veća od njega. I u zdjeli nešto.

  Ja oprezno kažem "Aha, ti ne znaš što je čvarak...".

  A on kaže: "Ma, kako ne bih znao. To je jako fino zato je ovaj na slici navalio na punu zdjelu! Tako sam i ja kod bake!".

  Eto, mala crtica iz naše svakodnevice. Mi veliki i mudri često postavljajmo pitanje je li i kada dijete spremno za školu. Pitanje svih pitanja je sa šest ili sedam godina! A pravo je pitanje trebalo bi biti -  je li škola - ovakva kakvoj radim i ovakva kakva u Hrvatskoj jest - spremna za njih?

  Današnja djeca razmišljaju izvan okvira, a većina škola trpa ih u okvire, redove, klupe i kalupe... Šteta.

  Sunce i zlato

  Svaki put na početku nove školske godine mi u školama pišemo inicijalne ispite znanja. Tako je propisano nastavnim programom. Pišu se samo iz “glavnih” predmeta. A to su, naravno, nisu nebitni i nevažni, nepravedno zanemareni likovni, glazbeni, tjelesni.

  I tako jedne godine na početku drugog razreda osnovne škole u inicijalnom ispitu bilo je pitanje: Kako te zovu baka i djed? Točan odgovor je UNUK. A moj dragi, sada bivši učenik, napisao je: Zovu me ZLATO.

  Sljedeće pitanje bilo je: Što si ti svojim roditeljima? Točan odgovor bio bi  SIN ili KĆI. A isti taj dječak napisao je: Ja sam njihovo SUNCE.

  Kako iskreno. I kako nježno. I kako silno netočno. Ili ipak?

  Lovac u žitu

  I dok mali lovi čvarke, aute (ali ne i Pokemone) veliki čita lektiru. “Lovac u žitu” od Salingera. Zaboravio posuditi u školskoj knjižnici. Uz ovakvu mater – to baš ništa ne znači. Već sljedeće jutro bili smo u gradskoj. Ali bili su i drugi, pa knjige više nije bilo. Rezervirali. U roku manje od 24 sata milošću Božjom dobili smo tri ponude za Lovca – jednu na e-lektirama, jednu od tete iz vrtića i jedna se “pojavila” u knjižnici. I ulovili mi svog lovca. Ja sam se tom lovcu obradovala otprilike kao onomad Crvenkapica – kad ju je spasio od vuka. Srednjoškolac baš i ne, no, dobro – što se mora – nije teško. Uvjeti su tu da se postave.

  Išli smo u grad nešto obavljati i ispalo je da imamo dragocijenih sat vremena praznog hoda. Ja predložila – idemo na kremšnite. Usput ćemo čitati knjige – ti lovca, ja svoju. Dobila sam jedno kratko “Nema šanse”, odlučni pogled ispod obrva i objašnjenje: Srednjoškolci ne čitaju u javnosti!

  Napisala Hakuna Mamama marija@sretnodijete.net

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • Današnji tinejdžeri su zapravo "screenageri"

  Današnji učenici tzv. “screenageri” žive u svijetu Pokemona, proširene stvarnosti i instant informacija. Iako mnogi smatraju da ih je najlakše, ponekad i jedino moguće za učenje motivirati pristupom koji se temelji na suvremenim tehnologijama, no nije uvijek točno niti jednostavno.

  Nije ih lako motivirati, a ni odgajati...

  S portala Školske knjige www.skolskiportal.hr prenosimo fotografiju – sažetak teksta  Dinke Juričić  koja je nastala prema knjizi Tima Elmorea “12 Huges Mistakes Parents Can Avoid”.

  Tim Elmore osnovao je 2003. godine globalnu neprofitnu organizaciju Growing Leaders koja iznimno nadahnuto pomaže mladima Y i Z generacije da razviju kompetencije potrebne da se uspješno nose sa stvarnim svijetom, mogućnostima, izazovima u razredu, u svojim karijerama, u zajednici...

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • Kuharica za djecu: "Julikina kuharica iz Samobora"

  U Gradskoj knjižnici Samobor nedavno je predstavljena sasvim posebna i neobična kuharica za djecu.

  Nova kuharica za djecu zove se "Julikina kuharica iz Samobora" autorice Vlatke Lamot Lajšić. To je prvenstveno knjiga za djecu, a tek potom kuharica. Uz krasne fotografije nastale na radionicama kuhanja, vrlo zanimljivom pričom koja prati recepte i čarobne ilustracije same heroine Julike, ova knjiga/kuharica će vas ostaviti bez daha. Djeca će obožavati stvarati, miksati, miješati, rezati, kuhati i peći.

   

  Kuharica za djecu: Julikina kuharica iz Samobora
  Sa knjigom "Julikina kuharica iz Samobora" djeca će obožavati stvarati, miksati, miješati, rezati, kuhati i peći.

  U ovoj kuharici za djecu možete pronaći jednostavne i fine recepte za djecu i roditelje kako bi zajedno uživali u korisnom stvaranju. Neobično je važno u današnje vrijeme provoditi vrijeme sa svojom djecom.

  - Osnova i začetak ideje ove kuharice kao i projekta Julike, krenula je jer sam ja kao majka morala balansirati svoje vrijeme i pokušavati raditi, kuhati, pospremati i provoditi vrijeme sa svojom djevojčicom. Dok sam kuhala razmišljala sam kako bi sada u tom trenutku mogla korisnije provesti vrijeme sa Karlom. I tako sam malo po malo shvatila da je zajednički provedeno vrijeme moguće uključiti u svakodnevne obaveze. Shvatila sam da Karla i ja zajednički možemo obaviti obaveze, a da nam one nisu mrske, naprotiv postaju dio prekrasne svakodnevne rutine koja se pomaknula na jedan viši nivo. Postale smo partnerice u kuhinji – ispričala je V. Lamot Lajsić.

  - Julikina kuharica iznimno je koristan priručnik za djecu koja žele naučiti kuhati ili trebaju ideje za usavršavanje vlastitih recepata. U knjizi je objašnjeno što nam hrana daje, što ona znači za naše tijelo te što bi sve trebalo biti na našem tanjuru  kako bismo znali da unosimo dovoljno nutrijenata – napisala je , među ostalim recenzentica knjige Jelena Pugelnik, magistra nutricionizma.

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • O nama

  leptir

  O NAMA

  Portal sretnodijete.net svjetla interneta ugledao je u ožujku 2008. godine. Tijekom godina imao je faze rasta i faze mirovanja. Na njemu su radili i rade, surađivali ili surađuju brojni dizajneri, ilustratori, pisci, programeri, liječnici, odgajatelji, psiholozi, logopedi... Za nas pišu obične i neobične mame... Ideja je da to bude mjesto susreta i druženja, prikupljanja informacija, razmjenjivanja ideja i iznošenja stavova.

  Glavna urednica

  Marija Mapilele

  Majka troje djece – Davida, Sare i Samuela, učiteljica u školi, novinarka i urednica, idejna začetnica portala, autorica autentične zbirke dječjih fora i anegdota “100 bisera iz dječjih glava”. Ne misli da je život trka niti borba, ali u danima ispada da ipak nije u pravu - trku istrči do kraja i bori se pošteno. Iz usta 10-godišnje kćeri Sare to zvuči ovako: “Moja mama radi sto stvari istovremeno, ali na kraju uvijek nekako sve stigne. Uporna je. Što započne – to i završi!

  email:marija@sretnodijete.net

  email2:marija.mapilele@gmail.com

  mob:+ 385 98 9018 104

  Marketing, promocija, oglašavanje

  Jasmina Bosanacova

  Majka Mije i Ote. Ne trči od vrtića do posla, ali svoj rekreativni krug istrči nakon vrtića, a prije posla. Radi od doma. Roditelji su ju odveli u Češku kao dijete, a ona se nakon 25 godina vratila kao mama – sa suprugom i djecom. Obožavaju planinarenje, putovanja po Europi, vrtlarenje. Tajna zdrave obitelji i ovog neobičnog životnog puta zapravo je vrlo jednostavna – kaže Jasmina: “Nekako sam skužila da je za obitelj najvažnije da je mama zadovoljna!”
  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
« »