View: Post view - Djeciji biseri

 • Koka tamo, kokodak

  Ne mogu točno odgovoriti kad je počela ta fascinacija kokama, ali mi se čini da je naše zlato bilo navršilo godinu i pol. Upravo je deveti dan gadne gripe napokon
  dočekala bez temperature (a sve mame i pravi tate znaju kako je to: nosi, tješi, poji, čepić, nosi, tješi, poji, čepić…), ranim jutrom, vesela, na nogama uz ogradicu kinderbeta, kadli se oglasi onaj krelac od susjedovog pijetla (o njemu u nekoj drugoj priči).
  Prozor spavaće sobe otvoren, a krelcu puca mili mu kokošinjac na manje od tri metra zračne linije od prozora (o tome u katastarskim i sudskim bilješkama s «milim» nam susjedima). A naše zlato ozareno kaže: «Koka, tamo, kokodak!» Ustadosmo muž i ja, k'o na poziv domovinske budnice, sretni, presretni što se naše bolesno zlato vratilo u kokošju nam stvarnost prvim povezanim i smislenim riječima!
  Prođe, evo, i pola godine, a mi još hodočastimo oko susjedovog kokošinjca (točnije, linijom razgraničenja, uredno pokolčenom i označenom čeličnom žicom) i slušamo: «Koka, tamo, kokodak!». Naše se zlato drži za roditeljski mali prst (prohodavanje nije baš išlo sjajno pa je roditeljski prst nužna mjera opreza u ekspedicijama na stranom terenu), a slobodnom rukom «gađa» dobrosusjedske nam kokoši.

  Napisala: Sanja Beraković sberakov@gmail.com

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • Kultura na kapaljku

  Interliber i ja se mimoiđosmo za jedan vikend – matičarka nije uslišila moje želje pa smo na sekino vjenčanje u Zagreb putovali tjedan nakon milog mi knjižnog događaja… Pokušala sam stoga mobilizirati obiteljske snage pa skoknuti na lokalni San(j)am knjige u Puli – kad može cijela Hrvatska potegnuti do Pule- mogu i ja tih pedesetak kilometara.
  I tako ipak razgledasmo knjige: jednim okom u brzini dok sam naganjala djecu između polica, a zatim mirno – pogleda uprtog u najbližu policu – dok sam dojila malu proždrljivicu koja je postala nestrpljiva. Školarci su sajam iskoristili za igru skrivača između štandova i piljenje maminih živaca vriskom i zahtjevima za najskupljim knjigama, trogodišnjakinja se natrčala za njima pa legla nasred prolaza – na lijepi crveni tepih, s krpicom i dudom u ustima, ne mareći za ljude koji je preskaču, bebi se rukav cijedio sve do kuće – hvatala je ribice u fontani… Muž je uspio pronaći nekoliko povoljnih i zanimljivih knjiga pa se nadam mirnim noćima za čitanje.
  Srećom, sljedeći sajam je tek nagodinu… Kulture na kapaljku…

  Mama Konj

  sberakov@gmail.com

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • Leptir govori!

  "Naravno da mu neću pokidati krila!", uzviknuo je Davor zabrinutim roditeljima i zbunjenoj seki Sonji kad ih je pozvao da vide prekrasnog leptira i rekao im da će ga iskoristiti za bojenje slova. "Pokušat ću složiti boje na panou poput ovih na njegovim krilima!" Mama i tata su odahnuli, a Sonjica je i dalje nastavila dudati svoju ružičastu dudicu, ne shvaćajući kako se leptir našao u Davorovoj sobi i čemu sva ta gužva oko škole. Tata je obećao pobrinuti se za leptira i sačuvati ga od Šarenkovih nezgrapnih šapa i Sonjinih radoznalih prstića.

  Davoru je trebao mir i tišina da se udubi u taj zahtjevan posao – u ponedjeljak pano doista mora biti najljepši u cijeloj školi! Marljivo je pretraživao papire, izrezivao i lijepio slova i boje, a zatim spremio stvari u torbu i s nestrpljenjem legao u krevet prespavati posljednju noć prije svog velikog uspjeha.

  "Izvolite, Gospodaru, zapovjedite mi čime da vas usrećim…" , zašuškao je neki nepoznati glas ljudskim tonom pokraj Davorove glave! Oprezno i sa strahom u još pospanim očima, Davor je okrenuo glavu i pokraj svojeg lica, na jastuku, ugledao leptira. Što, zar leptir govori?! I otkud on na jastuku, zar ga nije tata negdje zbrinuo? "Mmmmolim?" jedva promuca Davor, a leptir mu šuškavim glasom objasni kako je dugo bio zarobljen u tijelu gusjenice, a sada želi pomoći svome osloboditelju i ispunjavati mu želje. Pripada rijetkoj vrsti čarobnih leptira koji su doletjeli iz druge galaksije prije nekoliko milijuna godina. "Znači, doista si iz Svemira?" upita, sada već sasvim budan i pažljiv, Davor. "Da, a sada požurite jer morate poželjeti želju do prvih jutarnjih zraka sunca – tada se ponovno pretvaram u običnog leptira."
  "Želim, želim da moj projekt sa slovima uspije i da pano bude prekrasan, i da me svi hvale, i da učiteljica bude zadovoljna…" mrmljao je Davor zatvorenih očiju, još uvijek u dubokom snu dok ga je majka ujutro budila.
  Na brzinu se obukao, stavio torbu na leđa i s pecivom u ruci, bacio jedan pogled na leptira u papiginoj krletki. Leptir je mirno sjedio na komadu jabuke i ničim nije pokazivao da je poseban.

  Hoće li leptir ostvariti Davorove želje? Hoće li se vratiti u Svemir? Hoće li povesti i Davora? Čitajte u nastavku…

  Napisala: Sanja Beraković sberakov@gmail.com

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • Blatnjava ovca

  Od svog se stada udaljila ovca i ne mari za pastira,
  koji ne sumnjajuć' ništa i dalje svira!
  Dok je šetala, ugleda svinju kako u kaljuži sjedi,
  a s nje se blato na sve strane cjedi!!
  Pomisli ovca kako bi ona lijepa bila
  kad bi njena vunena halja poblatnila!
  Tako i ona pođe i u kaljužu sjeda;
  Ponosno svoju halju blatnjavu gleda!
  Kad joj je kaljuža dosadila,
  sretno se svome stadu vratila!
  Sva je od blata uprljana,
  sad je svom stadu gošća neznana!
  Uzalud je beekala i zvala,
  ni jedna je ovca nije prepoznala!
  Srećom su oblaci kišu poslali
  i njenu halju od blata oprali!
  Druge su ovce beeekati stale
  i napokon svoju sestru prepoznali!

  Napisala: Sandra Sabljak sandoradra@gmail.com

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • Selidba

  "Pogledajte, djeco! Ovako lijepe boje ne viđaju se svaki dan! Kako samo prirodno izgledaju…", divila se učiteljica, zajedno sa cijelim razredom, Davorovom kolažu slova. Svojom je ljepotom ukrasio cijelu učionicu i odmah je učinio vedrijim i sretnijim mjestom za učenje. Lako je onda učiti slova! Učionice prvog razreda uvijek trebaju biti vedre i šareno ukrašene – pokušajte, nije to tako teško!

  Davor je zadovoljan i s velikim osmijehom sjeo u svoju klupu, prvu do vrata, pokraj plavokose djevojčice Tanje. No, cijeli da je dan u školi pekla žarka želja da nekome kaže za tajnu neobičnog leptira koji govori. Pomislio je da može reći Tanji, ali ona bi to sigurno odmah izbrbljala svim curama u školi i svi bi mu se smijali… A Mislavu? Mislav bi sigurno tražio da mu ga pokaže, a to ne smije riskirati – mogao bi mu oštetiti krila… Ne smije ga još ni puštati van iz kaveza i sobe – vani je još prehladno za njegovo nježno tijelo… Što da radi? Bojao se da će mu leptir uginuti jer on ne zna ništa o njezi i uzgoju leptira. Uostalom, mogu li se leptiri uzgajati? Tako je Davor mučio svoju prvoškolsku glavicu teškim pitanjima dok je učiteljica objašnjavala gradivo iz prirode. Odjednom začuje spasonosne riječi: "U velikim gradovima postoje zoološki vrtovi u kojima rade stručne osobe koje najbolje znaju kako se njeguju pojedine životinjske vrste. To im je znanje potrebno jer se ondje mogu vidjeti životinje iz cijeloga svijeta, smještene u okoliš nalik na onaj iz kojega su potekle…". Učiteljica kao da je pogodila Davorove misli! Naravno, odmah poslijepodne tražit će da ga odvedu u zoološki vrt! Ondje će ostaviti leptira!

  Mama i tata su bili oduševljeni tom idejom! I oni vole životinje, a i dobro će im doći malo šetnje na svježem zraku, iako je vani još prilično hladno. I poslovica kaže: "Ak' je zima, nije lav – ne boji se tko je zdrav!" Samo se Sonji nije sviđalo oblačenje debele jakne u kojoj nije mogla neometano mlatarati rukama – zakopčana do grla kao neki Eskim.
  Samo je još jedno pitanje mučio mladog istraživača: "Hoće li leptir i u zoološkom vrtu otkriti svoj dar govora?" No, na taj će odgovor morati malo pričekati…

  Hoće li leptira primiti u zoološki vrt? Što ako lav poželi izići iz kaveza u šetnju gradom, a leptir mu ispuni želju? Što će se dogoditi s Davorom? Saznajte u sljedećem nastavku…

  Napisala: Sanja Beraković sberakov@gmail.com

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • U selu se jutros čudne stvari zbile

  U selu se jutros čudne stvari zbile!
  Umjesto da na žici sjede, u štali se ptice skrile!
  Ah čuda! Jedna ptica čak i prede!
  Miš i pile se druže, a u kokošinjcu glasine o vjenčanju kruže!
  Krava sjela na jaje, a po selu, kokoš mlijeko prodaje!
  Mačka travu pase, a po drvetu se vere prase!
  Kuću čuva guska, a zrnca kljuca pseća njuška!
  Ovakvog sela nigdje nema, ali u njemu ipak nikakvih problema!!

  Napisala: Sandra Sabljak sandoradra@gmail.com

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • Sukobi između roditelja i adolescenata

  adolescenti1
  Kako u adolescenciji dolazi do kognitivnih i emocionalnih promjena, a njihovo mišljenje postaje apstraktnije i logičnije, adoescenti često preispituju roditeljski autoritet i stavove. Tijekom tog vremena oni razvijaju vlastiti identitet i oblikuju vlastite stavove, odvojene od roditeljskih, a također počinju uviđati i da roditelji nisu uvijek u pravu. Upravo zbog toga dolazi do sukoba između roditelja i adolescenta. Dok se s jedne strane roditelji teško suočavaju s time da im dijete odrasta i odvaja se od njih, s druge strane ovi mladi ljudi žele što prije odrasti. No, zajedničko im je da su i jedni i drugi zbunjeni time da adolescent više nije dijete, ali ni potpuno odrasla osoba.

  Mnogi roditelji boje se razdoblja adolescencije njihove djece, očekujući probleme u odgoju, buntovnost, ispitivanje granica i neposlušnost. Istina jest da je impulzivnost karakteristika adolescentovog ponašanja, kao i eksperimentiranje (s alkoholom, cigaretama, seksom i slično) i pretjerivanje (primjerice neobična frizura ili boja kosa) kojim žele sebe prikazati kao jedinstvenog i posebnog. No, s druge strane, adolescenti također mogu biti i vrlo pažljivi, puni suosjećanja za druge, s iznimno izraženim osjećajem za pravdu i poštenje.

  Količina i jačina sukoba između roditelja i adolescenta se razlikuje u pojedinim obiteljima i ovisi o mnogo faktora. Sukob je obično rezultat promjena i sazrijevanja adolescenta, te načina na koji se ostatak obitelji prilagođava tim promjenama.
  Sukobi se obično javljaju oko jednostavnih stvari kao što je (ne)obavljanje svakodnevnih obaveza, izgled, škola, izlasci i slično. Adolescenti često smatraju da bi veliki broj stvari trebao biti pitanje osobnog izbora, a ne mišljenja roditelja, što je svojevrsno socijalno pravilo (običaj), što također rezultira sukobjavanjem s roditeljima. No, unatoč činjenici da se roditelji i adolescenti često svađaju, to obično ne ugrožava njihov odnos. Naprotiv, većina adolescenata govori o osjećaju divljenja prema roditeljima, ljubavi i prihvaćanja. Velika većina adolescenata voli i poštuje svoje roditelje. Sukob u tom razdoblju života jednostavno predstavlja dio normalnog procesa odrastanja. Ove svakodnevne manje nesuglasice i prigovaranja zapravo olakšavaju adolescentima prijelaz iz dječje ovisnosti o roditeljima prema većoj nezavisnosti odrasle dobi. Radi zdrava razvoja adolescentima je potrebno dopustiti slobodu istraživanja vlastitih stavova, vrijednosti i vjerovanja.

  Imajte na umu da adolescenti žele da se prema njima odnosimo s poštovanjem i ravnopravnošću te da, bez obzira na sve sukobe, itekako drže do roditeljskog mišljenja. Vrlo im je važna uzajamna privrženost i bliskost s obitelji. Neke od potreba i želja adolescenata uvijek se mogu uvažiti, ali je važno da i roditelji izraze želje i potrebe te ih obrazlože djetetu. Također je bitno da adolescent razumije razloge i argumente roditelja te sudjeluje u zajedničkom planiranju. Ako je moguće, pregovarajte s njim o različitim opcijama kako bi obje strane u konačnici bile zadovoljne. Kroz taj proces vaše će dijete imati osjećaj uvažavanja i ravnopravnosti koji su u toj životnoj dobi potrebni za normalan razvoj samosvijesti i zdravih, ravnopravnih odnosa s drugim ljudima. Toplina i zainteresiranost za svakodnevni život i osobnost vašeg djeteta, kao i pridavanje većeg značaja njegovim pravilnim izborima, pozitivno utječe na razvoj njegovog samopouzdanja i samostalnosti.

  U konačnici, može se reći da su sukobi u odnosu s adolescentima važni za razvoj njihovog osobnog identiteta. Njihovu prisutnost trebalo bi iskoristiti kao priliku za razgovor te daljnje produbljivanje i razvijanje odnosa. Svaki sukob je pretpostavka za bliskost, a ima i odgojnu komponentu kojom dijete možete naučiti zauzimanju za sebe, pregovaranju, posljedicama određenog ponašanja i odgovornosti.

  Stručnjaci Centra Proventus osmislili su Program rada s adolescentima i za adolescente koji uključuje savjetovanje za roditelje adolescenata, individualni rad s mladima, radionice za roditelje te radionice za mlade.

  Sve dodatne informacije možete dobiti na:

  mailto:kristina@centarproventus.hr ili 098 817 417

  jelena@centarproventus.hr ili 091 520 0005

  www.centarproventus.hr

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • "Odgoj za rast, obrazovanje za život"-konferencija Udruge Sretna misao

  udruga-sretna-misaoUdruga Sretna Misao u suradnji s udrugama Slobodna škola, Nova škola, Na drugi način te udrugom učitelja razredne nastave Zvono organizira 17.ožujka 2013. u Zagrebu međunarodnu konferenciju o holističkom pristupu odgoju i obrazovanju kao prvu u sklopu zajedničkog projekta "Odgoj za rast, obrazovanje za život". Cilj projekta je predstaviti suvremene svjetske tendencije u odgoju i obrazovanju i potaknuti raspravu želimo li time obogatiti hrvatski odgojni i obrazovni sustav te kakav obrazovni sustav uopće želimo i kako ga postići. Istovremeno u sklopu projekta predviđeno je i istraživanje kakav obrazovni sustav trebamo i želimo koje će obuhvatiti sve sudionike obrazovnog procesa.

  www.sretnamisao.com

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • Doručak s Crvenim Nosevima klaunovimadoktorima

  Pozivamo Vas na doručak s CRVENIM NOSEVIMA klaunovimadoktorima gdje ćemo Vam uz neformalno druženje i klaunovski “NI NEKI BEND” u sastavu: Dr. Žulee, Dr. Red Fish & Dr. Ludek, predstaviti udrugu klaunovadoktora koji već dvije godine redovno posjećuju bolnice u Hrvatskoj kako bi bolesnima i nemoćnima donijeli osmijeh i životnu radost.

  S veseljem Vas očekujemo u srijedu 17.4., s početkom u 10.30 sati u Kulturnom društvu „Napredak“, Bogovićeva 1, I kat.

  www.crveninosevi.hr

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • Svečani koncert 'Ruka prijateljstva'

  Jedanaestog .svibnja 2013. godine s početkom u 11 sati u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, koji je dio projekta " Glazbom protiv nasilja među djecom i mladima – Drugačiji ". Koncert je dobio počasno pokroviteljstvo Gradske Skupštine Grada Zagreba, a projekt pismenu podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i Agencije za odgoj i obrazovanje. U rad se uključila i prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander. Na koncertu će nastupiti ambasadori i promotori ideje : Ivana Husar, Antonija Šola, Lamia Belošević, Luka Nižetić, Bojana Jambrošić, Dino Jelusić, te djeca najpoznatijih zagrebačkih dječjih zborova : Zagrepčanke i dečki, Zagrebački mališani, Genijalci, Arija, Kikići, Bajka i Pahuljice, Allegro / Sesvetski klinci. Izvesti će se pjesma – himna koncerta za koju je snimljen i video uradak i uskoro kreće s emitiranjem na radijskim i tv postajama. Sav prihod od pjesme poklanjamo Zagrebačkom savjetovalištu za borbu protiv nasilja djece i mladih " Luka Ritz ", a pjesmu će izvesti gore navedeni izvođači. Dijeliti ćemo edukativne materijale prevencije nasilja djece i mladih. Vjerujem da ćete se odazvati našem pozivu, te kupnjom ulaznice podržati našu akciju. Udruga Harfa

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
« »