10.7 C
City of Zagreb
Naslovna View: Post view - Djeciji biseri

View: Post view - Djeciji biseri

 • Darujemo sve čitateljice!

  Razmišljajući o tome što ženama treba za Majčin dan, na portalu www.sretnodijete.net došli smo do zaključka da bi svjesna odluka da će svoje zdravlje staviti na prvo mjesto – bila prava stvar, pravi dar za svaku ženu.

  I zato smo osmislili specijal pod nazivom «Zdrava mama – sretno dijete» !

  Jer zdrava mama je sretna mama, a sretna mama odgaja sretno dijete. Ne kad djeca porastu, ne kad prođe porodiljni, ne kad se smanji frka na poslu – nego sada. Danas. 

  Kada? 8.  - 14. 5. 2017 na www.sretnodijete.net


  Što Vas čeka u specijalu? Zanimljiv sadržaj i nagradne igre!

  Odabrali smo tri iznimne žene koje će o zdravlju, ljepoti i ispunjenom životu govoriti svaka iz svoga kuta, iz svojeg područja djelovanja, is svoje struke, pa, ako hoćete onako po domaći – iz svoje kuhinje.

  Intervjue, priče, savjete, preporuke, teoriju i praksu s nama će u okviru specijala «Zdrava mama – sretno dijete» podijeliti tri iznimne žene koje su u svom životu, na svojoj koži, na svjojim pacijentima, klijentima i korisnicima iskusile sve ono o čemu pišu i govore.

  dr. Sanja ToljanDr. Sanja Toljan, ravnateljica zagrebačke Poliklinike “Orlando”, anesteziologinja, autorica knjige «Čudesna moć hormona», zagovornica holističkog pristupa u medicini i stava da je uvijek potrebno pronaći uzrok bolesti, a ne tretirati samo simptome.

  Evo odmah i link na prvi članak: Od bora na licu, veći su problem bore na stanicama - razgovor s dr. Sanjom Toljan

  Objavili smo i članak o njenog knjizi koju ste mogli 9.5.2017 kod nas sasvim besplatno osvojiti: Kako mi je knjiga "Čudesna moć hormona" otvorila oči i kako može i Vama (nagradna igra)

  Pročitajte još što misli dr. Toljan o mamografiji: dr. Sanja Toljan: Zašto ne preporučujem preventivnu mamografiju i koje su alternative?

  Sunčana Seletković,  fitness trenerica za mame specijalizirana za mršavljenje, autorica programa Bikini Mama Bootcamp, Total Fit, Fit mama ABC, Detox 21 i Bikini trilogija, autorica priručnika «15 minuta dnevno do vitkog tijela».

  Pročitajte razgovor sa Sunčanom Seletković o njenim online fitness programima: Sunčana Seletković, fitness instruktorica: Kako sam vježbanje dovela u dnevne boravke

  Nagradna igra do 11.5.2017: Osvojite sada online program vježbanja i za samo 8 tjedana ponosno prošetajte plažom!

   

  Anamarija Pažin Morović, obiteljska aromaterapeutkinja, kreatorica višestrukonagrađivanog koncepta wellnesa, žena koja je brendirala otok Lošinj kao mirisni otok, kreirala prirodnu kozmetiku baziranu na otočnom bilju, vlasnica Laurus Slow Spa studija iz Zagreba.

  Pročitajte ove korisne članke za prirodnu njegu kože i kose i o aromaterpiji na poslu:

  Aromaterapija na poslu za bolje obavljanje svakodnevnih obaveza

  Kako pomoću biljnih ulja njegovati kožu i kosu

  Napravite si doma pripravak za tretiranje celulita na sasvim prirodan način

  Nagradne igre

  Kako sudjelovati?

  Na našem Facebook profilu i web stranici ćemo od 8. do 14.5. 2017. objaviti  tri nagradne igre s ovim vrijednim nagradama:

  1. Knjiga Čudesna moć hormona od dr. Sanje Toljan (5 komada)
  2. Tretman po izboru u Laurus Slow Spa studiju
  3. Total fit - video program vježbanja, prehrane uz savjete nutricionistice i članstvo u grupi podrške.

  Pratite naš Facebook profil i web stranicu!

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • Jednostavan mini album za slike

  Ovaj slatki album za slike može uz vašu pomoć izraditi i malo veće dijete. Važno je da  zna i može rezati škarama, lijepiti fotografije i ukrasiti album na kraju. Mini album za fotografije možete izraditi i kao jedinstveni poklon, npr. za baku, za mamu (naš slučaj), tatu, za prijatelje, kao zanimljivu rođendansku ili blagdansku čestitku...

  Potrebno je:

  list papira A3

  ljepilo i škare

  ravnalo

  6 fotografija koje hoćete nalijepiti

  razni ukrasi

  ukrasna traka za zavezati album na kraju

  Postupak:

  1. Najprije na A3 papir napravite po ovoj šabloni 6 kvadrata 10x10 cm.mini album za slike uradi sam_12. Izrežite tako da dobijete "križ" kao što je prikazano na slici dolje.

  mini album za slike uradi sam_2

  mini album za slike uradi sam_3

  3. Rubove označite škarama uz pomoć ravnala (prođite škarama po rubovima kao na slici ispod).

  mini album za slike uradi sam_4

  mini album za slike uradi sam_5

  4.  Za ukrašavanje stranica možete koristiti papiriće raznih drugih boja i izrezati zanimljive oblike koje ćete naljepiti na stranice albuma.mini album uradi sam_6

  ...to može izgledati ovako nekako:

  mini album za slike uradi sam_6

  5. Sada uzmite fotografije koje hoćete lijepiti i odrežite ih na željenu dimenziju, ali ne do samih rubova stranica mini albuma - inače će biti problem složiti stranice albuma kako treba. Stranice možete ukrasiti po želji i dodati datume, neke zanimljivosti u vezi događaja na fotografijama i slično.

  mini album za slike uradi sam_7

  6. Stranice sada složite jednu preko druge. Redoslijed odredite sami. Mi smo još morali tu i tamo neki rub stranice malo odrezati kako bi se mogle stranice jednostavno složiti jedna preko druge.mini album za slike uradi sam_87. Naslovnicu ukrasite po želji. Mi smo koristili ”dragulje" koje imamo doma. Možete uzeti i gumbiće, šljokice, izrezati nešto iz papira druge boje.

  8. Napišite za koja je album ili što je u albumu. Oooo, ovaj je za mamu :-)!

  mini album za slike uradi sam_10

  9. Evo rezultat: male ručice su ponosne, a mama sretna i zadovoljna!mini album za slike uradi sam_11

  Uživajte i napišite nam svoje iskustvo sa izradom ili pitanja u komentare.

  Autor: mama Jasmina i Mia (6 godina)

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • Terapija legićima za djecu s autizmom

  Većina djece obožava uroniti u svijet šarenih lego kockica. No, jeste li čuli za terapiju odnosno program socijalnog razvijanja namijenjen djeci s autizmom ili nekim drugim socijalno-komunikacijskim poremećajima koji se zasniva na LEGO kockicama?

  Razvio ju je dr. Dan LeGoff, klnički neuropsiholog iz Philadelphije. U suradnji sa Ginom Gomez de la Cuesta, program je dodatno usavršen, te se provodi u Istraživačkom centru za autizam u sklopu Sveučilišta Cambridge, UK.

  Sistematska, predvidljiva igra

  Kroz igru djeca uče rješavati probleme i nositi se s izazovima
  Kroz igru djeca uče rješavati probleme i nositi se s izazovima

  LEGO kocke su sistematska, predvidljiva igračka koja ima određena pravila i ograničenja, no unatoč njima kocke dozvoljavaju djetetu da bude kreativno koliko ono to želi. Terapija se odvija kroz osam tjedana, po dva sata tjedno. Raditi se može individualno ili u grupi, a svako dijete ima svoj zadatak. Tako jedno dijete glumi inženjera, opisuje zadatak i daje upute drugima. Drugo dijete je dobavljač, odnosno pronalazi odgovarajuće kockice. Treće dijete je graditelj, odnosno spaja dobavljene kockice i spaja ih po naputku inženjera. Uloge se kroz program mijenjaju tako da svako dijete proradi sve uloge.

  Dijeleći zadatak, zajedno radeći na njemu, komunicirajući, te zajednički rješavajući problem, djeca vježbaju mnoge vještine sa kojima inače imaju poteškoća.

  Samostalno rješavanje problema

  Zadatak terapeuta koji nadgleda proces je naznačiti djetetu probleme koji se javljaju, te ga usmjeriti kako da samo dođe do rješenja u otklanjanju društvenih poteškoća. Tvorci programa ističu kako je LEGO terapija vrlo učinkovita u učenju djeteta stvaranju odnosa sa drugima. Navode kako učinkovitosti ove terapije doprinosi i to što su LEGO kocke poznate i vrlo drage većini djece. Tako program sa zadovoljstvom polaze i mnoga djece kojima su standardni programi za usvajanje društvenih vještina teški i stresni.

  Sva do sada provedena istraživanja su bila pri radu sa djecom koja imaju visokofunkcionirajući oblik autizma, no tvorci pristupa napominju kako se on može prilagoditi i djeci sa nižom razinom izvršnog funkcioniranja.

  Više o pristupu možete pročitati ovdje.

   

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • test

  Sometimes the simplest things are the most profound. My job is to bring out in people & what they wouldn't dare do themselves "

  Ljetni kampovi i igraonice za bezbrižne roditelje i sretnu djecu

  Ljetni praznici 2017

  Dugo toplo ljeto za roditelje školaraca ponekad je izvor briga – kako organizirati čuvanje djece, kako im osmisliti vrijeme dok ste na poslu, a do zajedničkog godišnjeg ima još mjesec ili dva.Prestankom nastave obično prestaju i sve dodatne školske i izvanškolske aktivnosti. Društvo baka i djedova, ako imate sreće pa ih imate, zlata vrijedi, ali djeci uz njih ponekad nedostaje akcije ili im  jednostavno treba društvo vršnjaka. Zato su rekreativni ili sportski  kampovi, igraonice i svaki oblik organiziranog slobodnog vremena hvalevrijedna pomoć zaposlenim roditeljima.Dok vi radite (i potajno brojite dane do zajedničkog godišnjeg) vaše dijete boravit će na svježem zraku, uživati u aktivnostima, igrama i društvu druge djece, ručati i biti na sigurnom.Donosimo najopsežniji i najdetaljniji pregled ponude na našem tržištu. Vjerujemo da će ovaj pregleda olakšati izbor i pomoći Vam da odaberete aktivnost po mjeri vašeg djeteta. Više...

  Ja sam Anđeo bez krila

  0
  Kad se trebam predstaviti, onda poželim da su svi pročitali slikovnicu Philipa Waechtera „Ja“ pa da mogu reći:“E, taj medo, to sam ja!“ A...

  Jutjuberica

  0
  Nedavno sam snimila svoj prvi video! Natjerala me muka - nemam pošteni šestar ni ravnalo u razredu, a učimo crtati trokute! Cijeli dvanaesti mjesec...

  Plavi bor - znanstveno-kreativne radionice za djecu

  0
  Kada roditelji tvrde da su djeca samo "na mobitelu" ili samo "na igricama" ili samo "za kompjuterom" ili "samo unutra" možda je prava istina...

  HOUSE DESIGN

  Kompromis

  0
  Ne razumijem što radim krivo?? Znam da razgovor muškarce tjera na bijeg, ali ja uz to pričam nekim jezikom koji još nije preveden. Iz...

  STAY CONNECTED

  0FansLike
  70,264FollowersFollow
  12,657SubscribersSubscribe
  - Advertisement -

  PERFORMANCE TRAINING

  gdje i kada prijaviti bebu

  Kada, kako i gdje prijaviti novorođenče?

  0
  Konačno ste dočekali svoju malu princezu ili princa u svojoj obitelji, no kako biste svoje dijete „legalizirali“ trebate ga prijaviti određenim državnim institucijama i...

  Pitaj pedijatricu

  0

  Fore 11

  0
  Darwinova teorija po Janu Tata u jajcima ima čarobni napitak, mama popije čarobni napitak, u trbuhu naraste beba, dođe doktor, napravi crticu na trbuhu i...

  Idealan trenutak za ostati trudna!

  0
  Razmišljam o drugom djetetu, u zadnje vrijeme. Primjećujem da su cure koje su rodile otprilike kad i ja već debelo u prednosti sa dvoje,...
  adventski kalendar

  Uradi sam: Adventski kalendar prijateljstva i mudrosti

  0
  Adventski kalendar prijateljstva i mudrosti Za ovaj adventski kalendar potrebno je: • veliki čvrsti karton za pozadinu (može biti od kutije za cipele, zadnja stranica starog...
  - Advertisement -

  WRC RACING

  HEALTH & FITNESS

  BUSINESS

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • 100 dana ljetnog programa na Strossmayerovom šetalištu, Zagreb

  I ovog ljeta može cijela obitelj uživati u svakodnevnom ljetnom programu na Strossmayerovom šetalištu u Zagrebu. Ove će godine Stross radosno živjeti kao "Strossmartre" od 25.5. do 2.9.2017.

  Strossmayerovo šetalište je zasigurno jedno od najromantičnijih šetališta u Zagrebu i smješteno je podno same kule Lotrščak i bogato zasjenjeno gustim krošnjama kestena. Mališani obožavuju vožnju uspinjačom koja će vas dovesti direktno do šetališta.

  Ljeto na Strossu ili «Strossmartre» donosi nešto od duha onog pariškog kvarta. Pomno odabran glazbeni program, likovne instalacije uklopljene u prostor, neobične i zabavne akcije i nagradne igre, pomalo nostalgičan ugođaj otvorenog kina, slikari sa svojim platnima i čašica izvrsnog vina. Program je osmišljen da zadovolji odrasle i djecu.

  Predstave za djecu su besplatne i održavaju se na prostoru iza uspinjače, a počinju u 19:00 sati. Program predstava pratite direktno na web stranici "Ljeta na Štrossu" (www.ljetonastrosu.com).

  Najmlađe očekuju razne likovne radionice i veliki broj predstava koje će izvesti Malo kazalište lutaka Let. Predstave su besplatne i održavaju se svaki dan na prostoru iza uspinjače, a počinju u 19:30 sati.

  Repertoar lutkarskih predstava na maloj pozornici u izvedbi lutkarice Wande:

  PEPELJUGA / braća Grimm
  Kada je cipelicu izgubila, kraljevića je za muža dobila i kraljevnom postala.

  CVILIDRETA / braća Grimm
  Cvilidreta patuljak sve pretvara u zlato, ali ga kraljica nadmudruje lako.

  SNJEGULJICA / braća Grimm
  Patuljci su sretni bili, zlu maćehu prevarili, Snjeguljicu izbavili.

  TRNORUŽICA / braća Grimm
  Na vreteno se ubola, sto godina spavala i od poljupca se probudila.

  KRALJEVIĆ ŽABAC / braća Grimm
  Začarani žabac lopticu je našao, čarolije je nestalo, čovjekom je postao.

  KRALJEVNA NA ZRNU GRAŠKA / H. C. Andersen
  Da kraljevna budeš i ti, zrno graška trebaš osjetiti.

  CAREV SLAVUJ / H. C. Andersen
  Najljepši pjev slavujev vodi ka sreći, ljubavi i slobodi.

  CAREVO NOVO RUHO / H. C. Andersen
  Samo u očima dobre djece istina se ne može skriti i ti trebaš takav biti.

  PLESNA HALJINA ŽUTOG MASLAČKA / Sunčana Škrinjarić
  I ti možeš kao maslačak, plesom uloviti sunca zračak.

  KAKO JE MIŠICA TRAŽILA NEVJESTU ZA SVOG SINA / Ukrajinska
  Možeš pola svijeta proći, al' ćeš po sreću kući doći.

  JEŽEVA KUĆICA / Branko Ćopić
  Tko ne cijeni kuću svoju, stradat će u svakom boju.

  TKO JE VIDEKU NAPRAVIO NOVU KOŠULJICU / F. Levstik
  Kad pogledaš priču ovu i ti ćeš poželjeti košuljicu novu.

  OGLEDALCE / G. Vitez
  Ogledalce sad se smije jer u sebi svakog krije.

  KAKO JE JANICA POŠLA U ŠKOLU / I. Brlić Mažuranić
  Kad je kroz sve nevolje prošla, ipak je Janica u školu došla.

  LOPTICA HOPSICA / J. Malik
  Ja sam mala loptica, ja sam mala skočica, sve razumijem i sve znam, nikome se ja nedam.

  RUŽNA DJEVOJČICA / V. Marek
  Ako budeš dobra, mila, možeš i ti postat vila.

  MACA PAPUČARICA / E. Peroci
  Jer ona je maca papučarica što korača cijelu noć....

  LAV I MIŠ / la Fontaine
  Nije uvijek sve u snazi, jer mudrost odgovor nalazi.

  CVRČAK I MRAV / la Fontaine
  Život možeš pjesmom slavit, a i to znači vrijedno radit.

  DJED I REPA / Narodna
  Povuci, potegni pa niš', a na kraju pobjeđuje miš.

  RADOZNALO MAČE / Narodna
  Kad zaboraviš tko si, srce te kući donosi.

  TRI LEPTIRA / Narodna
  Prijateljstvo pravo u riječima nije, duboko u srcu ono se krije.

  KAKO JE SLON STEKAO SURLU / R. Kypling
  Slonić je sve prepreke prošao i do prave surle došao.

  KRALJICA I LOPOVI / J. Jamnicki
  Vatreni je sve shvatio i lopove u trenu popravio.

  LJEPOTICA I ZVIJER / J. M. de Beamont
  Strašna se zvijer dobrotom popravila i u kraljevića se pretvorila.

  PALE SAM NA SVIJETU / J. Sigsaard
  Tužno je na svijetu sam biti, kad nikoga ne možeš zakriliti.

  LJETNO POPODNE / W. Vilić
  Kada sa drugima sve dijeliš, cijeli svijet razveseliš.

  BRAT SUNCE I NJEGOVA KĆI / W. Vilić
  Sunčica je prošla svijet, planeta Zemlja najljepši je cvijet.

  PIPIPOPO / W. Vilić
  Samo se malo trebaš potruditi i sve će u životu bolje biti.

  Proslaviti će se i "pola nove godine" uz pjesme, dobre želje i popraćena vatrometom.

  Izvor: Turistička zajednica grada Zagreba i www.ljetonastrossu.com.

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • Planinarenje i djeca: hiperaktivne smiruje, sramežljive osnažuje!

  Zanimljivo je promatrati kako djeca iz današnjeg tehnološkog doba na planinarenju u prirodi brzo počnu poštivati izbalansirani ritam prirode. Hiperaktivne umiruje, a one sramežljivije priroda  izbalansira.

  Prvo pitanje na planinarenju obično je: "Je l' ima još puno?"
  Prvo pitanje na planinarenju obično je: "Je l' ima još puno?"

  Djeca u prirodi, mogu biti djeca! Mogu osjetiti slobodu kretanja, udisati svježi zrak, prikupljati plodove prirode, radovati se svakom pužu, cvijetu ili kapljicama kiše! Zablatiti se, zašto ne?

  Izađite u prirodu, planinarite, provedite kvalitetno vrijeme s vašom djecom na svježem zraku i dopustite im da se ponašaju kao djeca, da budu djeca, a dopustite i sebi s vremena na vrijeme da ono dijete koje i dalje čuči u vama sretno iskoči na površinu!

  Često se događa da ljudi na planinama spontano zapjevaju i radosno pjevuše, poput neke ekspresije izazvane regenerirajućom energijom planina!

  Planinarenje zahtijeva disciplinu, kako tijela, tako i uma.  Svakako, vrijeme provedeno u prirodi dobro je za naše zdravlje, no nažalost sve manje vremena provodimo u prirodi, a sve više sjedimo hipnotizirani pred raznim ekranima.

  Udruga Praktikum organizira i provodi aktivnosti i radionice s djecom u prirodi i o prirodi...
  Udruga Praktikum organizira i provodi aktivnosti i radionice s djecom u prirodi i o prirodi...

  Ako naučimo našu djecu promatrati prirodu, u njima će se razviti strahopoštovanje i zahvalnost, a osvijestit će i prirodni tijek i vijek transformacije.

  Planine su oduvijek zauzimale posebno mjesto u duhovnosti svjetskih civilizacija. Svaka civilizacija ima svoju svetu planinu. U planinama dominira vertikalni element. Hodamo li uzbrdo, usredotočujemo se na jednu točku, dok spuštanje potiče perifernu svijest, svijest o postojanju panorame. Kad šećemo dobrim tempom, ni prebrzo ni presporo, osjećamo kako smo jedno sa svijetom.

  Na planini s djecom uvijek vlada atmosfera zajedništva, kada vodim djecu u prirodu, izgledamo kao neka ekipa iz sedamdesetih! Igranje vani, danas podsjeća na prošla vremena, i pored svog komfora koji današnji svijet pruža, često su naša djeca lišena onih osnovnih prirodnih stvari.

  Vrlo jednostavan recept da ne zakržljaju osjetila naše djece je upravo boravak u prirodi!

  To je kao da su tijelo, um i svijet u stanju harmonije. Šećemo, kako bi naučili razmišljati!

  I naravno planinareći s djecom neizbježno je grljenje stabala! Probajte!

  Divno je promatrati djecu kako se spontano prepuštaju obnavljajućoj energiji stabala i kako često traže da se ta „igra“ ponovi!

  Udruga Praktikum – centar za djecu i mlade uz stručno vodstvo uspješno provodi programe planinarenja na Medvednici pod nazivom „Umjetnost u prirodi“. Programi se odvijaju za vrijeme školskih praznika tijekom svih godišnjih doba i namijenjeni su djeci osnovnoškolcima na kojima polaznici upoznaju planinarske staze i oznake, uče se orijentirati i snalaziti u prirodi, borave na svježem zraku te uz grupne igre, disciplinu i zabavu, svaki dan se kreativno izražavaju na likovnim radionicama!

  Jako nas je nasmijala anegdota s jednog od naših planinarenja:

  1. dan, negdje na Sljemenu, 15 minuta nakon polaska:
   - Joj, teta, koliko smo već kilometara prošli?
   - Gladan sam!
   - Žedna sam!
   - Imamo još puno?
   - Bolje da sam ostao doma i igrao igrice…
  2. dan planinarenja naši mališani hodali su četiri sata, većinom s osmijehom na licu i pjevajući.

  Bez grintanja.
  Bravo!

  Naravno boravak u prirodi nije samo stvar čistog zraka - u prirodi se najbolje uči ne samo o životu u prirodi, već životu uopće.

  Mnogi planinari znaju da na planinama ne postoje statusni simboli, prijateljstvo se ne mjeri po marki tenisica ili telefona, već obostranog osjećaja sreće i osmijeha koji nam je izazvala panorama ili pružanje ruke pri prelasku preko stijene.

  Hrana je posebno ukusna na planini, a djeca na planinarenju sve dijele od čokoladice do vode. Prijateljstva postaju čvrsta,  djeca prolaze zajedno iste napore do vrha planine. Potiče i samopouzdanje, jer na planini nema predaje, a svladavanje prepreka ih ojačava reflektirajući se i na njihov pristup problemima u svakodnevnom životu.

  Planinarenje je uvjerljivo jedna od najzdravijih aktivnosti, a činjenica da se odvija u prirodi, na najljepšim mjestima koja možemo zamisliti, još više daje na značaju istog.

  Osjećaj duhovnog zadovoljstva koje nadjačava potrebu za materijalnim, promijeniti će vašu djecu iz korijena.

  Zato…planinarite!

  O važnosti boravka u prirodi govori Melita Omeragić, akademska kiparica i studentica na drugoj godini Instituta za Waldorfsku pedagogiju koja u Udruzi Praktikum – centru za djecu i mlade već četvrtu godinu za redom osmišljava i provodi likovne radionice te projekte vezane za umjetnost i prirodu u suradnji sa raznim stručnjacima iz područja scenske, vizualne i glazbene umjetnosti kroz rad s djecom i mladima.

  Udruga Praktikum je edukativno zabavni centar za djecu i mlade koji potiče kreativnost. U prostorima Udruge održavaju se dramske radionice, radionice filma, likovne radionice, radionice pjevanja, glazbene radionice i različiti treninzi i programi pomoći u učenju.

  Udruga potiče zdrave životne stilove kroz tjelesnu aktivnost djece i mladih te je samostalno pokrenula projekt planinarenja na Medvednici Umjetnost u prirodi. Uz edukativno zabavni dio, osmišljava i provodi  aktivnosti i projekte podržane iz nacionalnih i EU fondova vezane za zaštitu zdravlja djece i mladih s naglaskom na sve oblike rizičnih ponašanja, promiču cjeloživotno obrazovanje kroz neformalno obrazovanje mladih i jačanje civilnih organizacija.

  Web: www.udruga-praktikum.hr

  Facebook: https://www.facebook.com/UdrugaPraktikum/

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • 30.4.: Međunarodni dan odgoja bez batina

  Međunarodni dan odgoja bez batina obilježava se 30. travnja, a pokrenula ga je organizacija EPOCH-USA 1998. godine. Obilježavanjem ovog dana ne želimo poticati krivnju i osjećaj neuspjeha kod roditelja, nego baš suprotno – i mi (autori teksta) smo roditelji i znamo da je posao roditelja vrlo težak.

   

  Za razliku od većine dragocjenih stvari, djecu ne dobivamo s uputstvima za upotrebu. Iako roditelji najčešće žele najbolje svome djetetu, ne znači kako mu neće dobro doći savjet ili preporuka stručnjaka – imamo isti cilj, a to je dobrobit djeteta, zar ne?

  Roditeljstvo je težak posao koji uključuje zadovoljavanje osnovnih djetetovih potreba poput hrane i fizičke sigurnosti, ali i emocionalnih potreba, što se postiže odgojem. Odgoj djeteta podrazumijeva toplinu, razumijevanje, ljubav, podršku i ohrabrenje koju roditelj pruža djetetu, ali i kontrolu koju čine roditeljska očekivanja, zahtjeve i nadzor ali se ona, međutim, može protezati od potpune kontrole do zanemarivanje djeteta.

  Čini nam se da mnogi roditelji ne razlikuju odgoj kroz batine i postavljanje granica u odgoju. Odgajanje svog djeteta bez fizičkog kažnjavanja podrazumijeva postavljanje jasnih granica u odgoju, ali bez primjene sile – dijete je osoba, a ne predmet, i ima, kao i Vi i ja, pravo na zaštitu od bilo kojeg oblika nasilja. Kako bismo, zasigurno, reagirali da neka druga osoba udari naše dijete, zapitajmo se i zašto nam je prihvatljivo kada mi to učinimo, koji  svome djetetu predstavljamo sigurnu bazu, osobe u koje treba imati povjerenja i koje su tu da ga zaštite.

  Ponekad se roditelju može činiti kako udarac po guzi ili šamar ne znači mnogo, no njegove posljedice, iako nisu odmah vidljive, mogu biti puno, puno dugotrajnije. Kada izgubimo kontrolu i u trenucima ljutnje i frustracije djetetu kažemo nešto što ne mislimo, moramo imati na umu i koliko riječi mogu boljeti. Roditelj je svome djetetu uzor, a ne bismo željeli da naše dijete jednog dana konflikte rješava kroz šake i vrijeđanje. Ne bismo ni željeli da nam je dijete žrtva drugog djeteta koje problem s vršnjacima rješava fizičkim obračunom. Nažalost, kada dijete nauči kako se neposlušnost kažnjava deranjem ili udarcem, ponašat će se upravo na način koji je vidjelo i iskusilo na svojoj koži.

  Fizičko kažnjavanje je, istina, nešto što će najbrže dovesti do promjene u ponašanju djeteta; odnosno dijete će se vrlo vjerojatno odmah prestati ponašati na “nepoželjan” način i vjerojatno će zaključiti da se tako ne treba ponašati. No ono će naučili i slijedeće: udarati je OK ako netko čini nešto što ja ne želim (pa će tako sutra udariti prijatelja u razredu jer mu je uzeo knjigu; time odgajate nasilnika); također će dijete naučiti da ne treba kontrolirati svoje ponašanje nego činiti što mu se učini najlakše taj tren (pa će sutra isto tako baciti tanjur u zid kad je ljuto ili lupiti šakom u zid i ozlijediti sebe ili drugoga); dijete od fizičkog kažnjavanja nauči i da ljubav nema granica- kada nekog voliš, imaš moć nad njim, a to znači da mu stoga možeš raditi što želiš, a što vodi daljnjem zlostavljanju.

  Mnogi roditelji nam kažu kako smatraju da je naš stav (a i zakonska regulativa) da roditelj treba djetetu prepustiti da radi što želi. Zapravo, takvo ponašanje roditelje je također kažnjivo i naziva se ZANEMARIVANJE.

  Čini nam se da mnogi smatraju da postoje samo dva pola: jedan odgoj s batinama, a drugi potpuno zanemarujući. Prisjetite se svoga djetinjstva. Sigurni smo da su Vam u najljepšem sjećanju ostali upravo oni autoriteti koji su vam pokazivali granice, ali Vas kroz njih i poštivali kao osobu.

  Zar ne želimo svi svojem djetetu ostati u sjećanju kao sigurna baza koja im je i kroz pravila u odgoju pokazivala da su vrijedna i važna? Ili ona koja je činila da se osjete posramljena i ponižena? Dijete koje dobro misli o sebi i cijeni odnos koji ima s roditeljem, lakše će i slušati i učiti.

  Autor: Hrabri telefon

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • Prvomajska

  Praznici.

  Sigurna sam da su blagdane i neradne dane izmislili djeca i muževi. Vjerojatno samo zato da nama, mamama i suprugama, napakoste.

  Zapravo najviše volim kad me netko, prvog radnog dana poslije vikenda, pita jesam li se odmorila. Naravno, odgovaram, s prikrivenom histerijom u glasu.

  Vikend. Subotnje jutro. Zabijelila se prašina po televizoru, nakupilo se neopranog veša, a čisti, neispeglani, čeka iza ugla. Umornija sam nego prije ovih proljetnih praznika.

  Svih je deset dana Drugorođena pozivala prijateljice na igru, a Prvorođeni je bauljao po kući, u pidžami, koristeći svaki trenutak, da se požali na Drugorođenu i njezine frendice koje ga izazivaju.

  I tako u krug. Jedva sam čekala početak škole. Ipak su oni u školi kvalificirani za rad s djecom.

  Sramota.

  Opet sam glasno komentirala u trgovini, na što je Drugorođena ustvrdila: „ Svuda me sramotiš!“ Kad smo kod sramoćenja, očito da nešto ne štima sa mnom jer me i Prvorođeni počeo izbjegavati pa kad ga vozim na orkestar ili u školu, mali zahtijeva da izađe iz auta negdje iza ugla, da ga nitko ne vidi.

  A kad smo kod skrivanja i ja se s vremena na vrijeme pokušavam sakriti negdje gdje nitko neće 10 puta u toku jedne minute reći: „Mama, mama, mama!“

  Zapravo se ne sjećam koliko sam puta bila sama u kupaonici tijekom ovih godina od kad sam mama. Možda jednom ili dvaput.

  Drugorođenoj se doslovno „razveže jezik“ i priča li priča i to takvom brzinom da postaje  opasno za slušanje.

  I baš dok pomislim da je kupaonica samo moja, eto njega. „Imam dvije dobre i jednu lošu vijest!“ , obavještava me Prvorođeni. I, ko navijen, priča dalje: „Reći ću ti prvo dobre, a onda lošu!“ …. I priča dalje, izrecitira svoje, okreće leđa i ode. U svoj mir.

  Svako zlo za neko dobro.   

  A da svako zlo dolazi za neko dobro, dokaz su moji česti problemi s gubitkom glasa. Naime, radi toga sam dobila od logopeda vježbe koje moram glasno izgovarati. Vježbe zvuče kao nešto između mumljanja medvjeda i glasanja srndaća u doba parenja. A takvo je glasanje, izgleda, dovoljno iritantno pa me i Prvorođeni i Drugorođena ostavljaju da se na miru u svojem kutu „glasam“. Debelo to iskorištavam pa se iz naše kuće sve više čuje mumljanje medvjeda i parenje srna.

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • Brownie od crnog graha s kremom od svježeg tofua

  Donosimo vam ovaj zanimljiv desert sa crnim grahom i tofuom.

  Vrijeme pripreme: oko 90 min

  Potrebni sastojci:
  Za brownie

  • konzerva crnog graha
  • 4 velike žlice kaka
  • 5 velikih žlica agava sirupa
  • 5 velikih žlica kokos maslaca
  • 1 prašak za pecivo
  • vanilija ili rum ekstrakt za kolače
  • šačica orašastih plodova
  Za kremu:

  • 1 svježi tofu Annapurna
  • 3 rebra otopljene čokolade
  • 1 banana
  • 2 žlice agave sirupa
  • 5 velikih žlica kokosovog mlijeka
  Priprema
  Crni grah dobro isperite i procijedite, zatim ga štapnim mikserom dobro obradite dok ne dobijete jednoličnu masu. Dodajte ostale sastojke i nastavite  miješati mikserom. Podlogu za pečenje premažite kokosovim uljem. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Pecite 20 minuta, ili dok se ne stvori korica. Prije serviranja brownie je potrebno hladiti barem 40 min. Narežite Annapurna svježi tofu, otopite čokoladu za kuhanje, dodajte kokosovo mlijeko, miksajte štapnim mikserom. Dodajte bananu i agava sirup. Ostavite da se  hladi u zamrzivaču 15 minuta. Poslužite s voćem i orašastim plodovima.
  Izvor: Annapurna
  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • Eklata Ljetni kamp 2017

  Agencija Eklata specijalist je za putovanja i programe djece i mladih i tijekom proteklih deset godina je na Jadranskoj obali organizirala niz međunarodnih ljetnih kampova pod zajedničkim imenom Camp Eklata.

  Gdje? Za lokaciju na karti klikni ovjde

  Za koga? Za djecu od 6 - 18 godina

  O kampu

  Dok polaznici ljetuju i bezbrižno uživaju u plavetnilu Jadrana imaju mogućnost nešto i naučiti. Odabravši jedan od jedan od edukativnih programa i trećinu dana već su ispunili, dok ostatak dana i noći tek slijedi.

  Boravak u kampu zamišljen je kao spoj odmora i edukacije, sporta i rekreacije, prijateljstva i zabave.

  Programi koje kamp nudi su: ŠKOLA JEZIKA, KREATIVNI KAMP, SPORTSKI KAMP.

  A) Škola jezika(A1) engleski, (A2) njemački, (A3) talijanski, (A4) hrvatski,

  B) Kreativni kamp

  • (B1) Art grupa - slikarstvo, modelarstvo, izrada nakita, suveniri, scenografija...
  • (B2) Glazbeno-plesni studio - škola plesa, scenska koreografija,
  • (B3) Filmski studio - scenarij, gluma, kamera, montaža, film i fotografija - (samo u 4. 5. i 6. terminu)
  • (B4) Robinzoni - život s prirodom, morem, vjetrom, zvijezdama, ekologija... - (samo u 4. 5. i 6. terminu)

  C) Sportski amp- nogomet, rukomet, odbojka, košarka, vaterpolo, plivanje, trčanje...

  Polaznici odabiru jedan od ponuđenih programa. Prijepodne se realiziraju edukativni programi. Poslijepodne se odmora, kupa, igraju maštovite igre uz glazbu i zabavu na plaži. Svim polaznicima kampa na raspolaganju su, potpuno besplatno, svi sadržaji Eklatinog centra za mlade uključujući i one najtraženije - kajaci, kanui, gondole, bicikle, role, stolni tenis,...

  Predvečerje je rezervirano za sportska i zabavna natjecanja.

  Nakon večere – spektakl. Uključuju se reflektori, zvučnici i ostala oprema. Počinje disco „ludnica“. Dobra mjuza, svjetla pozornice, ples, blještavilo i hrpa iznenađenja. King & Queen, Music Quizz, Fantasy night, Indijanska noć, izbor simpatičnosti... noćno kupanje!

  U svakom terminu organiziramo jednodnevni izlet do obližnjih turističkih destinacija - fakultativno.

  Sigurnost

  Za sigurnost djece i cjelodnevnu skrb za vrijeme boravka u kampu zaduženi su profesori, kreativni voditelji, sportski treneri, animatori i ostalo educirano i iskusno osoblje Campa Eklata. Za vrijeme transfera i boravka u hostelu djeca su osigurana kod osiguravajućeg društva. Njihovo zdravlje u nadležnosti je zdravstvenog osoblja ambulante u neposrednoj blizini Hostela Eklata.

  Transfer

  Transfer do Zaostroga i natrag nije sadržan u cijeni i dodatno se plaća. U slučaju nedovoljnog interesa organizirani transfer se može otkazati. U tom se slučaju putnici upućuju na alternativu – najbliže mjesta polaska prema ponudi organizatora ili redovne autobusne linije (bez posebnog pratitelja) ili individualni transfer. Obavijest o organiziranom transferu putnik će dobiti najkasnije 5 dana prije početka konzumacije rezervacije. Djecu koju roditelji dovoze samostalno preuzimamo na recepciji hostela Eklata u Zaostrogu.

  Termini i cijene 2017

  TERMIN DATUM DANA/PANSIONA CIJENA KN
  uplate odjednom
  CIJENA KN
  obročne uplate
  1 8.7. - 15.7. 8/7  1949,00 10 x 205,00
  2 15.7. - 22.7. 8/7 1949,00 10 x 205,00
  3 24.7. - 29.7. 6/5  1.599,00  10 x 170,00
  4 29.7. - 5.8. 8/7  1.949,00 10 x 205,00
  5 5.8. - 12.8. 8/7 1.949,00 10 x 205,00
  6 12.8. - 19.8. 8/7 1.949,00 10 x 205,00

   

  Cijena aranžmana uključuje: smještaj u više krevetne sobe na bazi punog pansiona, školu jezika ili kreativni kamp ili sportski kamp,  ulazno i završno testiranje, literaturu, pomagala, rekvizite i diplomu, edukativne aktivnosti, programsku zabavu, sportsku rekreaciju, boravišnu pristojbu i pripadajući PDV.

  Za rezervacije koristite telefonski broj 021 544 232 ili ovaj obrazac na internetu.

  Više informacija potražite na web stranicama organizatora i Hostela Eklata u Zaostorogu.

  Organizator:

  Putnička agencija Eklata, Osječka 11, 21 000 Split

  Tel: + 385 21 544 232
  + 385 21 543 766
  + 385 21 543 806
  Fax: + 385 21 543 805
  email: info@eklata.com

   

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
« »