View: Post view - Djeciji biseri

 • Mojih top 5 proizvoda na Danima beba i trudnica 2017.

  Proteklih dana zavirila sam na sajam "Dani beba i trudnica" u shopping centru Westgate, Zaprešić. Neki proizvodi su bili toliko inspirativni i zanimljivi da bih voljela s Vama podjeliti svoje dojmove. Što se mi najviše svidjelo?

  1. Edukativne slikovnice Dina

  Gospođa Dina Čovčić izrađuje ručno, s ljubavlju i puno pažnje ove jedinstvene edukativne slikovnice. Od tkanine su (uglavnom filc) tako da su mekane i pogodne i za malu djecu. Ideja je genijalna - mekane stranice od filca, na svakoj stranici je nova "priča" koju dijete uglavnom samo kreira. Na jednoj stranici dijete tako može vezati cipele, na drugoj vješati rublje, na trećoj složiti brojeve po redu i napraviti gusjenicu... Mogućnosti su neograničene i dijete može odlično razvijati svoju maštu i finu motoriku.

  Više informacija i prodaja na Facebook stranici Edukativne slikovnice Dina

  2. Jednokratna tuta idealna za putovanja "Tron noša"

  Šteta što prije nisam znala za ovaj proizvod, mislim da bi nam često olakšao putovanje, uglavnom autobusom :-).  U zapakiranom stanju se radi o malom i plosnatom paketiću. Poslije djetetove nužde (uglavnom one velike) se jednostavno stavi u koš za smeće.

  Jednokratna tuta
  Jednokratna tuta Tron noša

  Prodaje: All4kids

  3. Inovativna termosica za adaptirano mlijeko "MyyFeed"

  Termosica ima dva dijela: čep za prašak adaptiranog mlijeka + termosica za toplu vodu. Kada trebate pripremiti svježe adaptirano mlijeko, stisnete čep prema dolje i prašak adaptiranog mlijeka se istrese u toplu vodu u termosici. Samo protresete i mlijeko je gotovo. Direktno na termosicu stavljate dudu i dijete možete odmah hraniti. Idealno za hranjenje po noći i na putu.

  MyyFeed termosica za adpatirano mlijeko

  Prodaje: All4kids

  4. Haljine za mamu i kćerku

  Ovo sam tražila - jednostavno i prelijepo:

  Haljine mama i kćer od Rosea
  Sada svi znaju da pripadamo skupa 🙂

  Ustvari bih voljela set u kojem bi bila i majica za tatu i sina. Možda i to već netko nudi samo ne znam za njih. Ako znate vi, napišite u komentar. Hvala :-)!

  Prodaje: Rosea

  5. Vrećice za domaće kašice za van

  U vrećicu možete zatvoriti doma napravljeni voćni smoothie za dijete ili toplu kašicu od povrća i ponjeti sa sobom u parkić, u auto i sl. Postoji varijanta sa žličicom za malu djecu - znači vi držite i pritišćete vrećicu u time dozirate kašicu na žlicu. Ili kada je dijete veće može naučiti piti iz vrećice i samo držati i piti direktno kroz otvor.

  Više informacija o proizvodu možete pronaći na službenoj web stranici proizvoda: https://doddlebags.com/

   

  Prodaje: All4kids

  Autorica: Jasmina, jasmina@sretnodijete.net

   

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • SURLA ili kako su roditelji zasukali rukave (i nisu digli nos)...

   

  SURLA nije udruga za zaštitu afričkih slonova u Samoboru. Nije ni udruga roditelja s velikim surlama. SURLA je Samoborska Udruga Roditelja Za Lokalne Aktivnosti. Ovih dana udruga će napuniti dva mjeseca, već joj se priključilo stotinjak članova, njeni osnivači su članovi pet obitelji koje su povezala njihova djeca, svi su zaposleni i ukupno imaju trinaestero djece u dobi od mjesec i pol dana do dvanaest godina...

  Iza svakog uspješnog surlaša stoji gospođa koja se ne vidi na ovoj fotki
  Iza svakog uspješnog surlaša stoji gospođa koja se ne vidi na ovoj fotki

  Nemaju prostorije, nemaju PR, ali imaju ogromnu želju učiniti svijet boljim mjestom za život i spremni su krenuti od svoga grada, od svoga dvorišta. Cilj Udruge je da iskustvom, znanjem i energijom doda vrijednosti u odgojno obrazovni sustav uključivanjem lokalne zajednice.

  Samo pozitiva

  34SAD! Pokrenimo se...
  34SAD! Pokrenimo se...

  S puno zanosa i pozitivne energije predstavili su se nedavno u Osnovnoj školi Samobor. Ovih pet obitelji posljednjih godina zbližila su njihova djeca, potaknuvši ih na druženje. A to druženje rezultiralo je nizom svakodnevnih razgovora o životnim situacijama u kojima se oni kao roditelje nalaze i snalaze. Želeći poboljšati uvjete života svoje djece, odlučili su nakon nekoliko poduzetih akcija, udružiti se i formalno, pa je tako stvorena SURLA. Namjeravaju svoje djelovanje proširiti i na sve samoborske škole i vrtiće.

  Stolčići i jaja

  Uspješnom akcijom "Stolčići i jaja" SURLA se predstavila sugrađanima
  Uspješnom akcijom "Stolčići i jaja" SURLA se predstavila sugrađanima

  Prije nekoliko dana akcijom Stolčići i jaja predstavili su se svojim sugrađanima. Svako dijete dobilo je poluproizvod - drveni stolac koje je samo moglo sastaviti i obojati po želi. Nema boljeg i sigurnijeg puta do dječjeg srca od puta posutog povjerenjem. Svako dijete koje je sastavilo svoj stolac dobilo je upravo to - povjerenje nekog velikog da on to može. Jedna mama je rekla: Odlična injekcija samopouzdanja za moje dijete! Bit svega bilo je druženje, veselje, razmjena ideja i stavova, upoznavanje. Svojom prvom javnom akcijom "surlaši " su itekako zadovoljni.

  Djevojčica Laura odlično se snalazi s bušilicom
  Djevojčica Laura odlično se snalazi s bušilicom
  Bez alata nema zanata...
  Bez alata nema zanata...

  -Učinili ste ovaj dan danom za sjećanje i bili dijelom stvaranja prekrasnih uspomena brojnim klincima koji su danas došli doma umazani bojom i s osmijehom na licu jer su nešto stvorili! Naša je želja da je takvih uspomena u svakom srcu budućih odraslih osoba bude bezbroj! - napisali su na svom FB profilu.

  Bajkoviti svijet vrtića

  Svaki stolac priča je za sebe... Oni su multifunkcionalni i sveprimjenjivi :)
  Svaki stolac priča je za sebe... Oni su multifunkcionalni i sveprimjenjivi 🙂

  Iz perspektive mame troje školaraca cijela ova priča oko SURLE za mene je pozitivna. Kad ti dijete ide u vrtić živiš u bajkovitom (ne uvijek i mirisnom) svijetu pelena, igranja u parkićima, beskrajnim rođendanima sve uz malo ili malo više plakanja kod privikavanja – u početku na ostanak, na kraju na odlazak iz vrtića. I baš kad postane najljepše, kako to obično biva, kad nema više pelena i svega što uz njih ide, kad se čupanje i tuča počnu pretvarati u prava prijateljstva, kad vam ekipa s dječjih  rođendana postane malo više od mama i tata iz vrtića… na kućnu adresu obično stigne plava kuverta. Nije poziv na sud, nije kazna za parkiranje, nije ni ovrha. To je poziv za školu.

  Plava kuverta

  Stolci su se samo nizali - svaki je bio drugačiji...
  Stolci su se samo nizali - svaki je bio drugačiji...

  Pa, dobro, ok… Nije strašno. Od kolijevke pa do groba najljepše je đačko doba… pomalo si mislite, al negdje u vama nešto se stegne i znate da je riječ o jednoj novoj, prilično nepoznatoj fazi života vašeg klinca. I ako mislite da će to biti njihov život, njihov razred, njihov problem i njihova stvar … odmah odustanite od ovog čitanja.

  Onoga dana kad dijete krene u školu – škola ulazi u vaš dom, za vaš stol, u vaš dnevni boravak, u vaš kućni budžet, u vaše stavove, slobodno vrijeme, vrijednosti vaše obitelji. Za stolom odjednom kao da nema mjesta. Kao da je uvijek tu prisuta (a nije) jedna važna osoba čijim se mjerilom odjednom sve mjeri. Razmaknite stolove, operite prozore – ta osoba koje nema, a tu je, iskače iz svakog razgovora i u svemu je prisutna – to je učiteljica.

  Škola je život i život je škola

  Zajedno smo jači!
  Zajedno smo jači!

  Škola je život i život je škola. Škola je za svu djecu i sva djeca idu u školu. I to sve i ti svi – ulaze u vaš život i tiču se vas. Zašto u nekim školama u Hrvatskoj nema toalet papira ni tople vode, a druge škole imaju nastavu u jednoj smjeni i topli ručak za svako dijete?

  Zašto su besplatni udžbenici za obavezno osnovnoškolsko obrazovanje privilegija nekih gradova i općina – i da apsurd bude veći – bogatijih gradova i općina? Pa, tako, ako vam dijete krene u prvi razred u Zagrebu dobit će knjige, a ako krene u Đakovu ili Osijeku – neće. Zašto neke učiteljice, neke škole i neki razredi na terenske nastave odlaze u muzeje, galerije, kazališta, a neke u Mc Donalds, Cinestar i šoping centar. Zašto se dopisi ravnatelja, Vijeća roditelja.... ignoriraju, a kada neko dijete strada u blizini škole onda svi kažu da je trebalo postaviti ležeće policajce. Što napraviti?

  Odvojeni životi?

  Nastaviti živjeti život odvojen od života svoga djeteta? Jesu li naša djeca stvorila takve škole i takvo društvo? Sjesti na kavu – popiti nešto duže ili nešto kraće – i povesti ozbiljan i konstruktivan razgovor s drugim roditeljima o tome kako je to sve bez veze  (jer niste dobro prošli) ili kako je to sve super (jer ste dobro prošli), platiti račun i otići doma.

  Roditelji okupljeni u udruzi SURLA ne misle tako. Oni žele promjene i spemni su krenuti od sebe. I zato će stranice ovog portala za njih uvijek biti otvorene.

  Sretno, surlaši, vjerujem da ćete biti inspiracija mnogima!

  Više info saznajte na www.surla.hr

  Facebok profil https://www.facebook.com/SurlaSamobor/?ref=br_rs

  Marija Mapilele marija@sretnodijete.net

   

   

   

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • Odgojni propusti svih vrsta, ujedinite se!

  S proljećem je, osim uvida u moje odgojne propuste, stigla i moja mama - baka S. Smjestili smo je u sobu s Drugorođenom, računajući na razboritost naše djevojčice.

  Svaka na svojem krevetu; Drugorođena na katu, a baka u prizemlju. Ni slutiti nismo mogli koliko je to Drugorođenoj teško palo. Vidno nezadovoljna cimericom, mala je odbila sve poslove oko čišćenja jer je neispavana i umorna, a sve zato jer po riječima Drugorođene:

  “ Moja cimerica hrče, puše, zviždi i proizvodi svakakve čude zvukove!“

   

  Baka Slavica dobila je diplomu za najizdržljiviju ženu! Diplomu potpisuje druga baka - Milica (djevojački) Domović - predsjednica Kluba starica! Neka cvjeta 1000 cvjetova...
  Baka Slavica dobila je diplomu za najizdržljiviju ženu! Diplomu potpisuje druga baka - Milica (djevojački) Domović - predsjednica Kluba starica! Neka cvjeta 1000 cvjetova...

  Pribjegli smo jedinom mogućem rješenju - potkupljivanju. Drugorođenoj je baka prvo kupila čokoladu – stvar se smirila, ali kratko. Sljedeće su na red došle „starke“, to je malo bolje kotiralo, pa mi se čini da će se ubuduće baki S. više isplatiti hotel.

  Prvorođena je rođena za velike stvari - veće od usisavača!
  Prvorođena je rođena za velike stvari - veće od usisavača!

  Ovdje sam primijetila svoj prvi odgojni propust – negostoljubivost.

  Ubrzo je na red došao i drugi odgojni propust  - neurednost.

  Naime, pospremanje nije jača strana mojoj djeci, a naravno da sam ja kriva jer ih tome nisam naučila.

  Zapravo, najviše volim kad nam dolaze gosti, a netom prije toga Drugorođena i Prvorođeni  sami su si pripremali obrok ili im je Bolji Polovac  „pomogao“. I svejedno o kojem je obroku riječ  -  doručku, ručku ili večeri. Bit je u kruhu, u mrvicama, u tekućoj hrani koju brišu na brzaka, bit je u mlijeku koje proliju i „izglancaju“ to rukavom majice.

  Najdraže mi je kad u takvim trenucima doživim „nervni slom“: jer gosti samo što nisu došli, a ja skupljam čarape razbacane unaokolo, usisavač radi, perem i pospremam i cijelo to vrijeme znam da sam sve što se tiče odgoja odradila krivo. Nisam ih naučila da rade kućanske poslove.

  Tada na brzinu slažem i njihove sobe, a brzinska inventura pokazuje uvijek sličan sadržaj: cca pola kg papira po sobi, oko desetak praznih vrećica slatkiša, tu i tamo sažvakanih žvakaća i nemjerljive količine prašine.

  Ako me sjećanje ne vara svašta sam ja u životu mislila i govorila. Da ću drugačije, da ću naučiti svoju djecu to i to. Da ću ovo i ono, tako i onako. A nisam ništa. I gosti stižu, a ja na koljenima oko wc školjke. Jer Prvorođeni baš sad uči, a Drugorođena radi projekt!

  I sljedeći, valjda najbolniji poraz u odgoju,  zasigurno je, nekomunikativnost.

  Prvorođeni je otišao na matematičko natjecanje na  tri dana, i još dok je bio doma zahvaljivala sam matematičarima koji su ovo organizirali. I onda, čim je sjeo u autobus i počeo odmicati, nedostajao mi je sve više i više. Počela sam mu slati poruke, dopisivati se s njim iz sve snage, uvjerena da i ja njemu nedostajem. Nije odgovarao, a ja sam pisala ovako: fališ mi, valjda si ok, heej, pospremam ti sobu!, a on je sve to odrezao oštrim, najoštrijim rezom: “Deprimiraš me! Nazovem te kasnije. Ne želim odmah, još u busu, potrošiti sve pare koje imam na mobu.“

  Napisala Draženka Robotić drazenkarobotic@gmail.com

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • 7-godišnji David Jamnić rasprodao karte za humanitarni koncert u Đakovu!

  Prijatelji su tu da pomognu, podijele teret i ublaže muke. Svi mi to znamo, ali često zaboravimo. Ne i David Jamnić, 7-godišnji učenik 1. c razreda Osnovne škole Vladimira Nazora iz Đakova. Ovo je priča o njemu...

  U jednoj zemlji živo jedan veliki veliki čovjek, koji je imao veliku firmu, stanovao u velikoj kući, zapao u velike dugove i svi su pričali o njemu. Njegov je problem postao problem cijele te zemlje. U istoj toj zemlji u sasvim malom gradu živio je jedan mali dječak,  stanovao je u maloj ulici, išao je u malu školu – u prvi razred. O njemu nije pričao nitko i nikoga nisu zanimali njegovi problemi. Ali tom dječaku to uopće nije smetalo da živi svoj život i čini velike stvari.

  Mali dječak za velike stvari...
  Mali dječak za velike stvari...

  - David je predivno dijete rođeno za nešto veliko! Sigurna sam u to kao njegova mama. Rođen jako mali, u 27. tjednu trudnoće, težak samo jedan kilogram. U svom malom životu prošao je stvarno svašta, no to je iza njega, iz nas. Bolesti, komplikacije i bolnice gledamo s pozitivnog stajališta, kao pozitivu u smislu krajnjeg učinka. Zahvaljujući Bogu i medicini, David je danas učenik prvog razreda redovne škole. Jedan od rijetkih iz naše grupe nedonoščadi – priča Davidova mama Marina Novak Jamnić i nastavlja:

  Posebno dijete

  - To da je poseban sve više dolazi do izražaja... Dakle, ipak ga ne idealiziram kao majka. Poznaje ga cijela škola, ni sama ne znam kako. Iznenađuje me iz dana u dan. Taj njegov poseban odnos sa učiteljicama, čak i pedagoškim osobljem... Nevjerojatno. Ima jednostavan pristup i doživljava ih kao prijatelje, ne znam je li to dobro ili ne. Zbog male prematurne težine, možda i geni rade svoje, niži je od svojih vršnjaka, mislim da je najmanji u cijeloj školi, odnosno on i njegov nerazdvojni prijatelj Vito, kao blizanci su. Nešto ga ističe pred drugom djecom, možda šarm, možda smisao sa šalu, naklonost prijateljima ili što već... Kada smo kupili kuću i doselili se u novi kvart, David je stekao i nove prijatelje. Jedan od njih je i mali Marko, bolesni dječak koji malo živi u bolnici, malo kod kuće. Na žalost. Potreslo ga je kad sam ga upozorila da mora paziti kako se igra s Markom jer ga se ne smije ni slučajno udariti u glavu... Odmah je tražio objašnjenje i imao tisuću pitanja. Od tada se ponaša nekako zaštitnički prema Marku. Budući da je David imao velike predispozicije biti dijete s posebnim potrebama, kao obitelj posebno smo okrenuti takvoj djeci. Dakle svoju djecu učimo poštovanju, pažnji, pomaganju takvim ljudima i dječici. Oduvijek mu govorimo da je i on mogao tako proći, ali samo ga je dragi Bog spasio. Valjda se na taj način u njemu razvila velika empatija prema bolesnoj djeci. Marko se dugo bori sa svojom bolešću, međutim svi se nastojimo prema njemu ponašati normalno, kao da se ništa ne događa. Čak i Davidu to uspijeva. No, kako se stanje pogoršalo, razni aktivisti odlučili su organizirati humanitarni koncert za malog Marka. Rekla sam njegovoj mami da ću joj pomoći na bilo koji način, samo neka nazove - rekla je Davidova mama Marina.

  David i mlađa sestra Dora - s njom je pažljiv i strpljiv...
  David i mlađa sestra Dora - s njom je pažljiv i strpljiv...
  ... a kad je čovjek dobar - red je da dobije nagradu - rodila se još jedna seka - Karla!
  ... a kad je čovjek dobar - red je da dobije nagradu - rodila se još jedna seka - Karla!

  Humanitarni koncert

  Tako je i bilo. Organizatorica humanitarne akcije nazvala je Marinu i zamolila ju da prodaje karte za koncert.

  - Pristala sam. Ni sama nisam znala koliko i kako ću ih prodati, no dobro, pokušat ću. Uslikala sam kartu i stavila na FB stranicu, međutim nije bilo previše upita.

  No, kako to obično biva kad čovjek Životu kaže „da” - već sljedeći dan stvari se naglo i strelovito okreću u sasvim drugom smjeru. Boljem.

  Humanitarni koncert za Marka Žigrija 5. travnja 2017. u đakovačkom kinu
  Humanitarni koncert za Marka Žigrija 5. travnja 2017. u đakovačkom kinu

  David preuzima prodaju

  - Ej, mama, ja sam pokrenuo humanitarnu akciju u školi! Pitao sam učiteljice hoće mi pomoći spasiti mog prijatelja Marka, one su rekle naravno, i onda sam otišao i u druge razrede i pitao i njihove učiteljice i one su pristale. E, samo da znaš karte će kupiti i ravnatelj i pedagoginja – iznio je svoj plan 7-godišnji David i usput dodao:

  - Učiteljica te zove na razgovor.

  - Oči su mi ispale kao federi. Kako je to odradio? Je li bio pristojan? Je li upotrebljavao ispravne riječi? Ipak su to bili veliki razgovori... - prisjeća se Marina.

  -U školu sam otišla spremna na sve... Učiteljice su bile prilično zainteresirane i mogu reći oduševljene ''Davidovim pokretom''. Rekle su da će pomoći koliko god mogu. Skupit će novce od svih zainteresiranih, a David će obaviti marketing. Imali su samo dva dana na raspolaganju. Jedan dan učenici su ponijeli obavijest kućama, a sljedećeg dana su već donijeli novce. Na kraju školske smjene po dogovoru sam došla po preostale karte i novce. Slijedilo je totalno iznenađenje, gotovo SVE karte bile su prodane, a moj veliki sin sa kraja učionice je vikao: ''Ej, mama, skupili smo gomilu novaca''. I doista, sve je bilo kako je rekao, njegove učiteljice su skupljale, sudjelovale su učiteljice iz drugih razreda, ravnatelj, pedagoginja, defektologinja, kao i svi njegovi zainteresirani prijatelji sa svojim roditeljima - kaže Marina i dodaje kako je na kraju ipak dobro što cijela škola poznaje Davida.

  Prodaja karata dobila je direktora marketinga!
  Prodaja karata dobila je direktora marketinga!

  Davida je zanimalo treba li sada te novce odnijeti doktorima ili što, a to je čak pitao i učiteljicu.  Njegova mama kaže da nije sigurna može li David povezati sve činjenice u razumljvu priču, ali kaže da je to za njega nebitno. Njemu je važno da je pomogao u akciji, da je zakotrljao lavinu dobrote i "spasio" svog prijatelja Marka.

  U zemlji u kojoj veliki imaju velike probleme, velike dugove i velike kuće, jedan mali dječak na spavanje odlazi s velikim srcem - učinio je sve što može da pomogne prijatelju. Ima li išta veće od toga?  Svaka zemlja, svaki grad, svaka škola, svaki razred ima svog Davida Jamnića. Ova priča napisana je za njih.

  David i mama Marina - čini se da su i ljepota i dobrota nasljedne
  David i mama Marina - čini se da su i ljepota i dobrota nasljedne
  David i tata Vinko - nazovi Davida za standstill aranžman!
  David i tata Vinko - nazovi Davida za standstill aranžman!

   

  Napisala Marija Mapilele (prije 35 godina isto učenica 1.c razreda Osnovne škole Vladimira Nazora u Đakovu) marija@sretnodijete.net

   

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • Kampanja „ČITAJ MI” proslavila 4. rođendan u Bjelovaru

  U četiri godine više od 40 tisuća djece i roditelja sudjelovalo je u 1000 događanja organiziranih u sklopu kampanje "Čitaj mi"!

  Bjelovar, 3. travnja 2017. – Četvrti rođendan kampanje „Čitaj mi!”, kojom se promovira čitanje djeci na glas od rođenja, i Međunarodni dan dječje knjige proslavljeni su čitanjem priča i predstavom u Bjelovarskom kazalištu. Djeca su se zabavila uz pripovjetku o kampanji „Čitaj mi“ i koncertno čitanje bajki teatra Poco Loco. Priče su čitali glumci Erna Rudnički i Alan Katić, a rođendanskoj proslavi pridružila se i zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana Đurđica Ištef Benšić.

  „Za čitanje nikad nije prerano, a samo 15 minuta čitanja na dan pomaže djetetovu cjelokupnom razvoju. Zato je cilj kampanje 'Čitaj mi!' poticati roditelje da čitaju djeci od najranije dobi te njeguju zajedničke rituale čitanja koji će i njima i djeci biti svakodnevni užitak”, kazala je Kristina Čunović, koordinatorica nacionalne kampanje za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja.

  O uspješnosti četiri godine kampanje „Čitaj mi!” najbolje govore brojevi:

  • U 1000 događanja povezanih s knjigom i čitanjem sudjelovalo je više od 40 tisuća djece i roditelja.
  • U akciji „Čitam, dam, sretan sam” prikupljeno je više od 10 000 slikovnica za dječje odjele u bolnicama, pedijatrijske ordinacije, dječje vrtiće itd.
  • Više od 200 narodnih i školskih knjižnica uključilo se u kampanju.
  • „Čitateljski program za zatvorenike i djecu” povezao je najmanje 100 očeva i 200 djece u čitanju i slušanju odabranih slikovnica.
  • Otvorene su brojne male knjižnice (libroteke) u dječjim vrtićima i pedijatrijskim ambulantama.
  • U promociju čitanja uključilo se više od 4000 volontera.

  Cilj je nacionalne kampanje „Čitaj mi!” da svako dijete u Hrvatskoj ima pristup slikovnicama i knjigama za djecu i da svaki roditelj bude upoznat s mnogobrojnim dobrobitima čitanja djeci naglas od rođenja. Dijete kojemu se čita od najranije dobi ima bogatiji vokabular, a čitanje dokazano poboljšava kognitivne sposobnosti djeteta i pomaže razvoju vještina čitanja i pisanja.

  Vrijednost kampanje „Čitaj mi!” pokazuje i nominacija za najprestižniju  međunarodnu nagradu u svijetu dječje knjige nagradu Astrid Lindgren Memorial Award - ALMA 2017.

  Više informacija o kampanji Čitaj mi i svim aktualnim događanjima možete pronaći na web stranicama "Čitaj mi!".

   

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • Tjedan svjesnosti o autizmu 2017

  Svjetski dan svjesnosti o autizmu

  Glavna skupština UN-a odabrala je za obilježavanje 2. travnja čime želi skrenuti pozornosti javnosti diljem svijeta na sve veći problem autizma koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života.

  Za one koji autizam istražuju, pokušavaju definirati, liječiti, objasniti... kao i za one koji se s njim susreću u obitelji, vrtići, školi - autizam je enigma.

  Gore možete pogledati video koji na jednostavan i razumljiv način objašnjava neke stvari vezane za autizam.

  Kako to izgleda iz perspektive majke - pročitajte u potresnom pismu majke autostičnog djeteta čije dijelove donosimo. Pismo u cijelosti donosi portal depo.ba.

  "Autizam je kad plačeš na sav glas, a niko te ne čuje!
  Autizam je kad priča počne onda kada riječi prestanu!
  Autizam je kad neprestano radiš sa djetetom, a strancu je dovoljna minuta da ga nazove „neodgojeno"!
  Autizam je kad vide dijete, a ne vide autizam!
  Autizma je kad doktori gledaju u pod, ne u vas, dok pričaju o njegovom napredku!
  Autizam je kad se ne zna uzrok, kad se ne zna lijek, kad se ne zna šta će dalje biti, a vi se morate pomiriti s tim!
  Autizam je kad se dogodi tebi, NE njima! Kada učiš da na njih ne gledaš s osudom ili gorčinom što ne znaju, ne razumiju, čak i onda kada osuđuju nekog tko je najmanje za to kriv!
  Autizam je kada se sva djeca zajedno igraju, „samo“ vaše sjedi samo na klupi!
  Autizam je kada se uloge zamijene, i ti se bojiš odrastanja svog djeteta umjesto da se tome raduješ!
  Autizam je kad se ne možeš da vratiti po ključeve od auta.

  Autizam je kada se u trgovini ponašaš kao da kradeš, stalno se drugima ispričavaš i ogroman ti je problem pričekati  „pizzu“ beskrajnih deset minuta!
  Autizam je kad na roditeljskom gledaš kroz prozor jer se ništa ne odnosi na tebe i tvoje dijete; naravno, ostaješ poslije drugih jer samo tvoje dijete ima autizam!
  Autizam je kad boli, ne znaš ni sam što tačno, pojedinci, društvo ili život kao takav!
  Autizam je kada vam je dijete za struku slučaj, za nauku statistika, za ljude „Ne dao Bog nikome“, i samo je za vas vaše dijete ono „posebno“ koje beskrajno volite!
  Autizam je kad znaš, možeš i moraš da živiš s njim... jer autizam nije izbor!
  Zato danas stavite plave trakice, obucite plave majce, upalite plavo svjetlo u Vašoj kući, a  pogotovo u vašem srcu, za mene, za mog sina, za sve koji žive s autizmom!
  Jer autizam nije izbor, često dođe sam, nenajavljen i nepozvan...
  Zato danas bez pompe, ispratimo ga u tišini, tišini kakvu on donosi!
  Danas je za nas i naše obitelji težak dan, ne zato što je izabrao nas, nego što ga je uistinu teško živjeti.
  Poštujte!"

  Povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, Centar Lug u suradnji s Gradskom knjižnicom Samobor, Odjel za djecu i mladež priredili su izložbu radova Svena Roksandića. Izložbu je otvorila Mira Piškulić, dpl. soc. pedagog, a o Svenovim radovima govorio je njegov mentor profesor rehabilitator i likovni terapeut Voljen Mutnjaković. Izložba je prodajna, a možete ju pogledati do 9. travnja 2017. Više pročitajte na Facebook stranici Gradske knjižnice Samobor.

  U POU Samobor tjedan svjesnosti o autizmu obilježava se projekcijom nekoliko filmova:

  http://www.pousamobor.hr/mjesecni-program/zivot-kao-crtic/

   

  A za djecu je organizirana i senzorna projekcija filma Hrabri mališan:

  http://www.pousamobor.hr/mjesecni-program/hrabri-malisan-senzorna-projekcija/

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • Važni datumi u 2017

  Pregled važnih datuma u 2017. godini

  01. 01. - Nova godina

  06. 01. - Sveta tri kralja

  10. 01. - Svjetski dan smijeha

  21. 01. - Međunarodni dan zagrljaja

  14. 02. - Valentinovo

  21. 02. - Međunarodni dan materinjeg jezika

  Maškare - razdoblje nakon Nove godine, kojega je vrhunac zadnjih dana prije Pepelnice

  08. 03. - Dan žena

  19. 03. - Josipovo (Dan očeva)

  20. 03. - Međunarodni dan sreće

  20. 03. - Svjetski dan kazališta za djecu i mlade

  20. 03. - Svjetski dan oralnog zdravlja

  20. 03. - Svjetski dan pripovijedanja

  21. 03. - Prvi dan proljeća

  21. 03. - Svjetski dan šuma

  21. 03. - Svjetski dan sindroma Down

  21. 03. - Međunarodni dan borbe protiv rasizma

  22. 03. - Svjetski dan voda

  27. 03. - Svjetski dan kazališta

  01. 04. - Svjetski dan šale

  02. 04. - Međunarodni dan dječje knjige

  07. 04. - Dan zdravlja

  16. 04. 2017. - Uskrs

  17. 04. 2017. - Uskrsni ponedjeljak

  22. 04. - Dan planete Zemlje i Dan hrvatske knjige

  23. 04. - Svjetski dan knjige i autorskih prava

  29. 04. - Međunarodni dan plesa

  30. 04. - Međunarodni dan odgoja bez batina

  01. 05. - Međunarodni praznik rada

  03. 05. - Svjetski dan Sunca

  14. 05. 2017. (druga nedjelja u svibnju) - Majčin dan

  15. 05. - Međunarodni dan obitelji

  29. 05. - Svjetski dan sporta

  31. 05. - Svjetski dan nepušenja

  01. 06. - Međunarodni dan roditelja

  05. 06. - Svjetski dan zaštite okoliša

  12. 06. - Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada

  15. 06. 2017. - Tijelovo

  18. 06. 2017. (treća nedjelja u lipnju) - Dan očeva

  21. 06. - Prvi dan ljeta

  21. 06. - Svetski dan glazbe

  22. 06. - Dan antifašističke borbe

  25. 06.  - Dan državnosti

  06. 07. - Međunarodni dan poljubaca

  16. 07. - Dan biciklista

  05. 08. - Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

  07. 08. 2016. - (prva nedjelja u kolovozu) - Međunarodni dan prijateljstva

  05. 08. - Dan dupina

  12. 08. - Međunarodni dan mladih

  15. 08. - Velika Gospa

  07. 09. - Dan hrvatskih voda

  08. 09. - Svjetski dan pismenosti

  21. 09. - Međunarodni dan mira

  23. 09. - Prvi dan jeseni

  24. 09. 2016. (zadnja subota u rujnu) - Međunarodni dan gluhih

  01. 10. - Međunarodni dan starijih osoba

  02. 10. - Međunarodni dan nenasilja

  02. 10. - Dan svih svetih Anđela čuvara

  prvi puni tjedan u listopadu – Dječji tjedan

  04. 10. - Svjetski dan zaštite životinja

  05. 10. - Svjetski dan učitelja

  08. 10. - Dan neovisnosti

  16. 10. - Svjetski dan hrane

  17. 10. - Dan kruha

  20. 10. - Dan jabuka

  31. 10. - Svjetski dan štednje

  31. 10. - Halloween

  01. 11. - Svi Sveti

  09. 11. - Svjetski dan izumitelja

  13. 11. - Dan ljubaznosti

  16. 11. - Međunarodni dan tolerancije

  19. 11. - Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad djecom

  20. 11. - Međunarodni dan dječjih prava

  06. 12. - Sveti Nikola

  10. 12. - Dan ljudskih prava

  21. 12. - Prvi dan zime

  24. 12. - Badnjak

  25. 12. - Božić

  26. 12. - Sveti Stjepan

  31. 12. - Stara godina

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • Radionica aromaterapije za djecu

  Zovem se Sara i imam 10 godina. Imam suhu kožu i smijem koristiti samo prirodna sredstva za njegu. Kada stavim bilo što drugo na kožu - dobijem osip i alergiju. Čak ni za fašnik ne smijem ništa stavljati na lice. Pitam se kako ću se jednog dana šminkati?

  Mama me odlučila razveseliti - prijavila me na radionicu aromaterapije za djecu. Pisalo je da ćemo naučiti sami napraviti pripravke za kožu i kupanje i to mi se činilo jako zabavno.

  U subotu ujutro, krenuli smo u Laurus Slow Spa Studio www.laurus-studio.com gdje je radionicu vodila Anamarija Pažin Morović - obiteljska aromaterapeutkinja.

  Sada ću vam u slikama i rečenicama napisati što smo tamo naučili.

  Prvo smo se upoznali i malo pričali o svojim hobijima. Onda nam je Anamarija rekla što ćemo raditi, ali prvo smo naučili što NE SMIJEMO raditi s eteričnim uljima.

  Krenuli smo raditi šumeće kugle za kupanje. Tu mi je najzabavnije bilo rukama mijesiti limunsku kiselinu i sodu bikarbonu. Svatko si je napravio jednu veliku kuglu za kupanje i tri male.

   

   

  Ššššš...šumeća kugla za kupanje

  30 g limunske kiseline

  70 g sode bikarbone

  1 kap eteričnog ulja naranče

  Miješaj dok ne dobiješ smjesu poput snijega. Oblikuj kuglice, ostavi da se suši kroz 24 sata. Nakon toga možeš ih ubaciti u kadu s vodom za kupanje.

  Pločica za njegu tijela

  50 g biljnog ulja kokosa

  10 g voska

  5 kapi eteričnog ulja lavande

  Pomiješaj sastojke u kemijskoj čaši i otopi ih u vodenoj kupelji. Kad se sastojci otope izlij tekućinu u silikonske kalupe za led ili kolačiće. Koristi kao pločicu za masažu tijela.

   

  Balzam za poljupce

  10 grama biljnog ulja kokosa

  1 gram voska

  1 kap eteričnog ulja mandarine

  Odvaži i pomiješaj sastojke u kemijskoj čaši i otopi ih u vodenoj kupelji. Kad se sastojci otope izlij tekućinu u kalupe za kreme. Pričekaj da se stisne. Koristi za njegu usana svaki dan.

  Još smo na radionici napravili Spray za slatke snove, ali tu vam slatku tajnu i recepturu neću otkriti.

  Meni je na radionici bilo sjajno, zabavno i mirisno. Ponosna sam što sam sve sama napravila. Sada kada se moje prijateljice mažu labelom - i ja imam svoju malu šminkicu. Ponosna sam na to! Super mi je što sam upoznala drugu djecu i htjela bih opet ići!

  Napisala: Sara Mapilele, 5.b razred

  Više info o programima i radionicama

  https://www.facebook.com/slowspa.Laurus/

   

   

  Evo još samo par fotkica

  Luka ima 8 godina - bio je najmlađi i najbolji i jedini dečko s nama na radionici!
  Luka ima 8 godina - bio je najmlađi i najbolji i jedini dečko s nama na radionici!
  Mirna super pleše i super pomaže! Ona radi u školi - a škola je super!
  Hvala Ani na svemu što nas je naučila!
  Hvala Ani na svemu što nas je naučila!
  Naš mali mirisni razred!
  Naš mali mirisni razred!
  Ja sam stvarno sretno dijete!
  Ja sam stvarno sretno dijete!
  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • Tri medvjeda i gitara

  Tko je uzeo moju pincetu?

  Sara: Nisam!

  David: Nisam!

  Semi: Šta je to pinceta?

  Kod nas, kao što vidite, ništa novo.

  U mom 15-godišnjem roditeljskom stažu i 9-godišnjem školskom (taj staž – koji nitko, nikada, nigdje ne računa niti plaća - vam kreće kad djeca krenu u školu) prvi put nam se dogodila – nenapisana lektira. Mjesto radnje: kuća. Vrijeme radnje: nedjelja navečer ( a u ponedjeljak je škola, dakako, ujutro). Red sunca, red druženja, dvije utakmice i na kraju pomicanje sata. Sat spavanja manje. Previše za jedan vikend. Kratki. Gonjena slijepim bezumljem, kao Đoni Štulić u onoj divnoj pjesmi grupe «Azra» – slušajući šesto čulo – zavirila sam u prvoškolsku torbu a iz nje su me ugledala «Tri medvjeda i gitara». Pročitani oni, doduše, jesu. Odavno. Ali tko će sad odgovoriti na deset pitanja koja uredno zalijepljena čame čekajući u bilježnici za lektiru. Sve je to sitnica – za mene đaka prvaka.  Uvjerila sam ga. Nije bilo ni tako strašno, ni tako dugotrajno kako je izgledalo. Slova su ispala lagano krumpirasta, ali rečenice prilično smislene i točne.

  Tri medvjeda i gitara priča je za one koji trebaju malo usporiti...
  Tri medvjeda i gitara priča je za one koji trebaju malo usporiti...

  Tri medvjeda i gitara fora je priča Ljudevita Bauera. Jedan stari medo imao tri sina. Prvi je bio ribolovac, drugi medolovac, a treći «niškoristi» ili «zgubidan». Nije znao ništa raditi, ali je bio jako dobar. Volio je prirodu i uživao je u njoj. I kako to obično biva, ovi biznismeni su nešto zakazali i nekako se odnekud stvorila gitara i najmlađi brat zasvirao i… sve je bilo dobro. Tu je negdje priči kraj. Dobra pouka za nas koji guramo, vučemo, pušemo, tjeramo, pomičemo granice. Stani, brate medo, zasviraj jednu, odahni, zacvrkući s pticama, izvali se u travu, uživaj u životu. Briga nikome nije pomogla. Ni medvjedima, ni ljudima.

  Iz škole je došla s poderanom majicom. Ne svojom. Prijateljičinom.

  -To ću ja njoj zašiti. Obećala sam joj! – rekla je iskreno.

  -Ali ti ne znaš šivati - rekla sam ja još iskrenije.

  -Znam ja! Naučio sam u vrtiću – rekao je ponosno. Mlađi brat.

  Iglu i konac u ruke uzela sam ja. Ostavila 1001 svoj posao. Zašila majicu i pokazala Sari taj sitni vez. A onda je ona završila šivanje. Da malo vježba i da, u krajnjoj liniji, ima osjećaj da je ona i napravila za prijateljicu to što je naumila.

  -I, jesi vratila zašivenu majicu– pitam usput za par dana.

  -Jesam, baš je bila zahvalna. Kaže da joj je to jedina majica za tjelesni….

  Bila ili ne bila jedina majica ponosna sam na svoju Saru i na tu njenu angažiranost. Nemam pojma kako – ali ja ću svojoj prijateljici zašiti majicu. Jer prijatelji to rade.

  Kad sam ja bila kao ona, ili malo mlađa, javila sam se u školi da ću ja nacrtati grb SFRJ za neku važnu priredbu. Trebala je učiteljci za pano. One baklje i dolje datum 29.XI. Nisam ja uopće znala crtati, a kamoli tako politički važne stvari. A s bakljama nije bilo zezancije. Dugo u noć moja mama i moja starija sestra Blaženka bojale su baklje. A ja sam u školu otišla sva ponosna. Rečeno – učinjeno. Obitelj je tu – kad je dobro i kad zaribaš.

  Kako  nas život gura i melje i ponekad udara s nama kao more o stijene – lijepo je tu i tamo stati i vidjeti kako je dječji svijet tako jednostavan, kako ne kompliciraju i kako se usude.

  Koji ti se medvjed iz priče sviđa najviše i zašto? Već nam je titralo deseto pitanje ispred nosa. Dugo u noć, u sat vremena kraću noć.

  Najviše mi se sviđa medjvjed Bero zato što on zna lijepo svirati, a ja znam lijepo pjevati. On može svirati, a ja ću pjevati. Obojica volimo prirodu.

  Nisam ziher da je baš tako napisao (jer je lektiru predao učiteljici), ali tako je nekako išlo. Na kraju je ispalo da lektira uopće nije bila za ponedjeljak, ali mi smo ju zgotovili. Zajedno. S polica me gleda «moja» lektira. Imam ju za četvrtak, a još nisam ni počela. Za sada znam samo da se knjiga koju je napisala Sanja Pilić i koju moram pročitati zove «Nemam vremena». Pametnomu dosta.

   

  Piše Marija Mapilele

   

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
 • Ovo pojedite da gripa brzo ode

  "Kuc, kuc… Jeste li dobro?", zamislite situaciju u kojoj vam najbliža susjeda brižno donosi tanjur krepke pileće juhice dok vi ležite "ni na nebu, ni na zemlji", u laganoj vrućici (za nas žene je to oko 38, a za muški spol 37,3 – tada počinje zapomaganje), šmrcavi, a šalicom jutrošnjeg čaja kraj kreveta (tada ste još mogli do štednjaka, temperatura se još nije zalaufala). Blažena bila i susjeda i juhica!

  Oni malo manje sretni, koji nemaju baš tako dobre susjede, ali zato imaju informaciju iz prve ruke, neka pozorno pročitaju tekst i skupe snage za kratkotrajan boravak u kuhinji gdje će pripremiti antigripozni jelovnik!

  Za vrijeme ležanja (ovo treba naglasiti – nema prehodane gripe, samo komplikacija i dugotrajnije infekcije!) treba uzimati velike količine tekućine kojima ćemo "ispirati viruse" i grijati bolno i nadraženo grlo. Dakle, voda je namirnica broj 1 koja se treba naći kraj kreveta oboljelog – u svim varijantama: kao topli napitak (razmutimo li u njoj neki vitaminski pripravak), kao "temeljac" nekom finom čaju (domaće trave su najfinije: matičnjak, menta, majčina dušica), kao "topla kupka" povrću za juhicu.

   
  Tri ozdravljujuće namirnice: riba, luk i piletina
  Pri izboru dodataka juhi vodite se trima najpoželjijim "ozdravljujućim" namirnicama: riba, crveni luk, komad domaće piletine. Računajte na najmanje 2,5 litre dnevno, a kombinacije odaberite sami.

  Ozdravljujuća juha
  Ozdravljujuća juha - ova je sa ribom

  Da se ne biste previše mučili kombiniranjem, evo jednostavnog, brzog i ozdravljujućeg antigripoznog obroka:

  U veliku posudu (uzmite od 3-5 litara, da vam ostane i za sutra, ali i za češće pijuckanje juhe tijekom dana) stavite 2 prepolovljene mrkve, četvrtinu celera, manju cvjetaču, dva krumpira, grančicu peršinovog lista, peršinov korijen, cijelu neizrezanu glavicu crvenog luka, četvrtinu glavice kupusa, nekoliko režnjeva češnjaka i zalijte vodom. Stavite da se polagano i poklopljeno kuha i svoj opojan miris širi kuhinjom za vašu inhalaciju. Dodajte žličicu kurkume (antibakterijski djeluje i pri upalama grla, a daje lijepu žutu boju vegetarijanskim juhicama), soli po želji i poneko zrno papra.
  Kuhajte dok povrće ne omekša, procijedite juhu i pijuckajte tijekom dana. Povrće začinite maslinovim uljem i posolite te ga slasno pojedite s integralnim pecivom.

  Trik kojim ćete svom organizmu osigurati sjemenke, a da to ne budu one koje su popadale s tzv. integralnog peciva dok vi dođete od pekarnice do kuće, jest sljedeći: uzmite si malo vremena i na suhoj tavici popržite sjemenke sezama (pazite, one skakuću!). Zatim isto napravite i sa sjemenkama bundeve, suncokreta te krupnom morskom soli. Kad se svi sastojci ohlade, nakratko ih sameljite i zatvorite u staklenku, tako mogu dugo stajati. Sjemenke držite u hladnjaku, a koristite ih za soljenje i obogaćivanje svega što se sjetite: jutarnje kriške kruha sa svježim sirom, maslinovog ulja razlivenog na tanjuru, ali i za posipanje povrća procijeđenog iz juhe, zašto ne?

  Dobar tek i brzo nam ozdravite!

  Autor:  
  Dob:  
  Postavila:  
  Datum:  
« »