Kao što nam vježbanje u svakodnevnom životu pomaže na više razina tako i vježbanje u trudnoći pomaže trudnici u psihičkom i fizičkom smislu.

Svaka trudnica koja ima "urednu" trudnoću i odluči se za bilo koji prilagođeni oblik tjelovježbe prije svega će svoje trudničke boljke poput bolova u leđima, zatvora (konstipacije), problema sa snom, gomilanja nepotrebnih kilograma, grčeva i nakupljanje vode u tijelu... svesti na minimum ili u potpunosti izbjeći.

Mišići potrebni u porodu
Istraživanja pokazuju da trudnice koje vježbaju u prvom i drugom tromjesečju, imaju manju vjerojatnost za prijevremeni porod od žena koje ne vježbaju u tom periodu. Jedna od važnijih stvari koje treba spomenuti je da se kod vježbi za trudnice posebna pažnja poklanja onim mišićima i dijelovima tijela koji će im biti od najveće koristi prilikom poroda.

Lakši povratak u formu
Sve to, zajedno sa svjesnosti o disanju, trudnici pruža sredstvo koje će joj biti od neprocjenjive vrijednosti kada se za to ukaže potreba. Naravno da, ukoliko kroz trudnoću prolazi vježbajući, trudnica nakon što postane majka puno lakše dolazi u prijašnju formu i vrlo brzo se vraća svojem programu vježbanja koji je prekinula nakon što je saznala da je trudna.

U formi za buduće majčinstvo
Svima su dobro poznate promjene raspoloženja i stres kojem je izložena gotovo svaka trudnica (najčešće zbog navale različitih hormona), stoga i psihološka komponenta vježbanja nije ništa manje važna od svega šta smo do sada nabrojali. Svaka trudnica koja se bavi bilo kojom vrstom fizičke aktivnost, na njoj prilagođen način, sigurno se bolje osjeća u "svojoj koži" i spremnija je za sve zahtjeve trudnoće, poroda i budućeg majčinstva.

Vježba za učvršćivanje mišića nogu i leđa

Sljedeća vježba služi za učvršćivanje mišića nogu i poboljšanje njihove cirkulacije, te ujedno pomaže jačanju leđnih mišića i time poboljšava držanje cijelog tijela što je čest problem kod trudnica zbog težine trbuha koji ih vuče prema naprijed. Evo kako to ide:

Korak 1

Vježbanje u trudnoći
U uspravnom položaju, s jednom rukom primiti pilates loptu, a drugu držati uz tijelo.

Korak 2

Vježbanje u trudnoći
U uspravnom položaju, s jednom rukom primiti pilates loptu, a drugu držati uz tijelo.

                                                 

 

 

 

 

Korak 3

Vježbanje u trudnoći
Podignuti slobodnu ruku u predručenje

 

 

 

 

 

Korak 4

Na kraju, uz podizanje na prste podignuti slobodnu ruku u uzručenje.

Vježba se izvodi u jednom pokretu, kontinuirano bez prekida.

Napraviti 3 serije po 10 ponavljanja.
Ponoviti vježbu s drugom rukom.

Pripremile:
Nana Babić, trenerica specijalizirana za fitness u trudnoći i post natal programe vježbanja
Ana Kovačević, instruktorica grupnih programa vježbanja

www.orlandofitnesskaptol.hr

Prethodni članakBlagdanski stol za dojilje
Sljedeći članakRetro odgoj: Igra kvari djecu, a plač ih jača!?