Vrijednost novca u rukama djeteta

0
156

Sjećam se epizode s novcem iz svoga djetinjstva: mali slavonski gradić, radničko naselje, samoposluga u prizemlju susjednog nebodera i šarolika grupa klinaca iz naselja – društvo od 5-10 godina. Kao najmlađu, stalno su me slali po loptu, po ovo, po ono… Jednoga dana poslalo me društvo u samoposlugu po Supermint bombone. Ušetala petogodišnja «šefica», uzela bombone i «platila» papirićem od pojedene žvakaće. Blagajnica pristojno primila papirić, društvo pojelo bombone, a poslije se majka crvenjela i platila teti na blagajni pravim novcem. Koliko današnja djeca znaju vrijednost novca? Dolaze li i vama vaši prvašići sretni jer je netko iz razreda častio sve klince bombonima ili čipsom – «Pa, imao je novaca!»

Kako ih podučiti pravoj vrijednosti novca?
Sve kreće od zajedničkih kupnji i razumijevanja da neke stvari možete, a neke ne možete kupiti. U dobi od 4 godine, kada dijete može razlikovati kovanice (možda će ih još neko vrijeme nazivati po likovima na njima – pticama, ribama, medama), dopustite mu da izbroji novac za neku manju kupnju i vidi na koji način se novac pretvara u robu.

Kada je vrijeme za prvi džeparac?

Prvi vlastiti novac za džeparac, ako dijete izrazi želju i za to postoji realna potreba, može dobiti već polaskom u školu. Najbolje bi bilo da ga dobiva tjedno – to je dovoljno kratko razdoblje da shvati njegovu vrijednost, način čuvanja i trošenja. Ukoliko i pogriješi ili potroši džeparac već prvi dan –ć sljedeći tjedan će dobiti novi. Današnji klinci već polaskom u školu traže da im kupite mobitel – pokažite im stvarnu vrijednost mobitela u vrijednosti njegovih tjednih džeparaca, ukažite im na situacije u kojima je opravdano korištenje mobitela i potaknite ga da razmisli o odgovornosti koju za njega preuzima. Ne zaboravite naglasiti opasnosti po zdravlje – i štetne se stvari plaćaju novcem.

Dijete preuzima Vaš stav
S vremenom ga uključite u planiranje kućnih rashoda, da razumije koliko u rashodima iznosi novac za podmirivanje njegovih potreba i njegovih želja. Potaknite ga na štednju želi li neku skuplju stvar, ali i razgovarajte s djetetom o opravdanosti te kupnje – nije dovoljno samo imati novac da bismo si nešto priuštili, treba se upitati i koliko nam to doista treba i je li nam korisno.
Budete li vi pravilno raspolagali novcem – vjerojatno će i vaše dijete naučiti vrijednost novca na najbolji mogući način. Odgovorno i štedljivo!

Sanja Beraković

A kako se vi nosite s obiteljskim financijama? Jeste li poput cijenjenog stručnjaka Rohatinskog ili ste više nalik aktualnom ministru financija?

Registrirajte se BESPLATNO i komentirajte!

Prethodni članakKLINFO.hr ima najveću bojanku u Hrvatskoj!
Sljedeći članakMože i bez televizora!