Zašto je važno voditi djecu na izlete

0
161
zašto je važno voditi djecu na izlete

Ako malo bolje razmislite, prisjećajući se sretnih događaja iz svoga djetinjstva, obično nam na pamet prije padne gdje smo bili i što smo radili, nego što smo imali!

Zato, ako imate barem koji slobodan dan (ovih dana), odvedite djecu na izlet u prirodu. To će za njihov razvoj i sreću (a i vašu), vjerujte, značiti više od novih cipela, pa, ako hoćete, i računa plaćenih točno na vrijeme.
Malo dulji boravak na otvorenom, djetetu će pružiti bezbroj mogućnosti za igru, zabavu, ali i normalan, zdravi razvoj. Svakom djetetu potreban je svakodnevni boravak na svježem zraku i u prirodi – radilo se o jednomjesečnoj bebi ili djetetu koje već hoda, trčkara i samo počinje otkrivati svijet.

Šešir glavu čuva

Svježi zrak potreban je djeci za normalan rast i razvoj, a boravak na njemu ubrzo će ih i uspavati. S malim djetetom najbolje je šetati u kolicima, a želite li da vam ruke budu slobodne, stavite dijete u nosilicu. Imate li vrt, dijete iznesite van na rukama i pričajte mu što se sve nalazi oko njega – cvijeće, lišće, kukce, sitne životinjice...

Za sunčanijeg i toplijeg vremena, polegnite dijete u sjenoviti dio travnjaka na dekicu i pustite ga da uživa u igri svjetla koje se probija kroz krošnju drveća. Možete leći pokraj njega te mu pričati ili pjevati. Dijete uvijek namažite zaštitnom kremom i stavite mu šeširić protiv sunca. Naučite li ga na šeširić dok je još malo, kasnije nećete imati problema sa skidanjem i bacanjem.

Puzanje i istraživanje
Idete li van u šetnju na dulje vrijeme, ne zaboravite sa sobom ponijeti torbu u koju ste spremili najosnovnije stvari – rezervnim pelenama i odjećom, maramicama, bočicom tekućine (toplim čajem ili mlijekom).
Ako vam je dijete starije od šest mjeseci, obratite pažnju na nekoliko stvari. Jednom kada vaše dijete može samostalno sjediti, htjeti će mnogo više vremena provoditi vani. Umjesto ležanja na travi, htjet će puzati i istraživati nepoznati svijet oko sebe. I sada svom djetetu nastavite pričati što sve vidite oko sebe – od bučnog automobila do cvijeća u travi i ptičica na drveću.
Upoznavanje s novim stvarima predstavljati će mu puno veću zabavu nego kada je bilo manje. Osim toga, dijete će uživati slušajući vaš glas i upijati sve ono što mu kažete. Djetetovo čuđenje i zanimanje za prirodu postat će još veće budete li koristili maštoviti jezik ispunjen slikama. Na taj način pomoći ćete mu i da razvije govor.
Također, djetetu možete u šetnju ponijeti i omiljene igračke koje će mu zaokupiti pažnju. No, što je dijete starije, to će ga više zanimati nepoznati svijet oko njega od već dobro poznatih igrački.

Obožavatelji pijeska i blata

Mnogim roditeljima koji imaju malu djecu već je poznato da se ona obožavaju igrati s vodom, pijeskom, blatom... To je stoga jer djeca doživljavaju fizički svijet pomoću osjetila, pa će stoga često puta "probati" stvari poput kamenja, blata, trave i sl. Neka vas to ne zabrinjava – na taj način ono se upoznaje s onim što ga okružuje.

Prethodni članakDječja soba po načelima feng shuija
Sljedeći članakNaučite djecu dijeliti