Zašto su u odgoju važni baka i djed?

0
174
baka i djeda

Cijelo selo uključuje proširenu obitelj: bake, djedove, ujake, ujne, sestre i sestrične, koji su unutar plemena međusobno povezani snažnim duhovnim, emocionalnim i biološkim vezama. Za suvremenu obitelj bismo mogli promijeniti poslovicu u: "Potrebno je cijelo selo kako bi u odgoju djeteta zamijenilo baku i djeda".

I zaista, ako govorimo o privrženosti, brizi i predanosti koju pokazuju bake i djedovi prema svojim unucima, oni su za dječji emocionalni, mentalni i socijalni razvoj vredniji od cijelog sela, dadilja, jaslica i stručnjaka za djecu.

Najprirodnija zamjena za roditelje

Istraživanja su pokazala da je emocionalna privrženost djece prema bakama i djedovima druga po redu najsnažnija i najintenzivnija emocionalna veza koju djeca razvijaju nakon one prema roditeljima. Stoga bake i djedovi u odgoju djece predstavljaju najprirodniju zamjenu za roditelje.
Emocionalna povezanost baka i djedova prema unučadi počinje s ljubavlju na prvi pogled. S druge strane djeci je potrebno nekoliko godina da shvate da i njihovi roditelji baš kao i oni sami imaju svoje roditelje, da baka i djed također imaju svoje roditelje za koje im se čini da postoje oduvijek. Stoga su djeca za razliku od odraslih uvijek zainteresirana za priče iz njihove mladosti, posebno ih intrigiraju priče o njihovim roditeljima dok su bili djeca. Dobro je da i roditelji potiču bake i djedove da pričaju o tome sa svojim unucima.

Kako baka kaže

Inače su u odnosu na obiteljsku povijest bake i djedovi, a ne roditelji, djeci neprikosnoveni autoriteti. Djeca obožavaju pretraživati njihove ormare, škrinje, gledati stare fotografije, oblačiti se u njihovu odjeću te na taj način istražuju i upoznaju svoje korijene.

Bez obzira na njihov stupanj obrazovanosti, uz čvrste emocionalne veze djeca rado i spremno uče od baka i djedova. Kad odrastu, čak se i ne mogu sjetiti tko ih je naučio peći kolače, plijeviti vrt, popraviti igračku, ali to rade na način na koji su ih naučili oni.

Svojom aktivnom ulogom u odgoju djeteta obogaćuju i svoj i djetetov život. Posebno je njihova uloga od neprocjenjive važnosti u obiteljima u kojima oboje roditelja radi, odnosno u obiteljima samohranih i razvedenih roditelja.
No roditelji griješe ako baki i djedu prepuste vodeću ulogu u odgoju djeteta. U tom slučaju dijete razvija privrženost prema baki i djedu, pa kad roditelji dođu u situaciju da zbog nekih razloga (bolest, smrt), oni moraju preuzeti vodeću ulogu u odgoju djeteta teško će se snaći s djetetom koje se nije s njima identificiralo, koje dovoljno ne poznaju i s kojim nemaju čvrste emocionalne veze.

Neki roditelji, posebno oni koji žive u istom stanu s njima, žale se da bake i djedovi udovoljavaju svakoj djetetovoj želji, u svemu mu popuštaju, ne dozvoljavaju mu da plače i previše se miješaju u odgoj djeteta. Toleriraju djetetu sve ono za što su njih kažnjavali kad su bili djeca. Na primjedbe roditelja da to nije dobro za djecu odgovaraju da svojim unucima žele pružiti sve ono što je njima u životu bilo uskraćeno.

Izvor: www.hrabritelefon.hr

Prethodni članakKako djeci objasniti smrt?
Sljedeći članakZnate li stvarno slušati svoju djecu?