10 načina kako potaknuti dijete na razvoj ekološke svijesti

0
267
eco friendly dijete

Odgojite eko-friendly dijete – naučite ga reciklirati, obnavljati, štedjeti, jesti prirodno uzgojenu hranu, uživati u prirodi...

1. Budite kreativni
Neka vaše dijete crta po praznim kutijama od žitnih pahuljica ili papirima koji vam više neće trebati, a već su iskorišteni. Unutrašnjost kutija od pahuljica dobra je za bojanje prstima. Poleđina iskorištenih ili bespotrebnio isprintanih papira iz vašeg ureda za dijete je najnormalnija slikarska podloga. Zamolite i kolege da ne bacaju takve papire, već ih odnesite doma ili u vrtić.

2. Skupljajte kišnicu
Predložite djetetu da postavi kantice za vodu na mjestima gdje žlijeb prokišnjava. Kad kiša prestane, iznenadit će se ako ugleda kantice pune vode. Možete iskoristiti kišnicu za zalijevanje kućnih biljki.

3. Skačite na kutije
Limenke od pića, prazni tetrapak mlijeka i kartonske kutije lakše je reciklirati ako su spljoštene. Stavite ih na pod i dopustite djetetu da skoči na njih - naravno, uz objašnjenje zbog čega je to dobro. Dijete će biti oduševljeno jer konačno je njegovo skakanje postalo društvenokorisno.

4. Imenujte gasitelja svjetala!
Zadužite djecu da vas podsjećaju na gašenje svjetla kad napuštate prostoriju - razveselit će ih ovaj važan zadatak i osjećat će se korisno. Možda vas i kazne zbog prekršaja, a na taj način naučit će štedjeti energiju.

5. Izađite u prirodu
Odvedite dijete na polja, voćnjake ili plantaže gdje se uzgaja voće i povrće i objasnite mu na koji način ono raste. Kad to shvati, dijete će znati da je važno brinuti se za okoliš. Također, kupujte ove proizvode kod domaćih proizvođača, kako biste uštedjeli na troškovima slanja iz inozemstva, pakiranja... Ili jednostavno dajte djetetu da pomiriši domaću jabuku – osjetit će razliku. Djeca imaju urođeni instinkt za dobro.

6. Igrajte se s otpadom
Kutijice od lijekova, sokova, čak i tuljac role potrošenog toaletnog papira u kombinaciji sa škaricama, ljepilom, bojma, kolaž papirom... kriju niz kreativnih mogućnosti. Pretvorite ih u lutke, životinje, automobile...

7. Isključite potrošače energije
Dogovorite se da jedan dan u mjesecu bude dan bez trošenja energije. Isključite kompjuter, televizor i sve igračke na baterije. Umjesto toga, igrajte se društvenim igrama i igračkama koje ne sadrže baterije. Uštedjet ćete električnu energiju i potaknuti dijete na nov način igranja.

8. Iskoristite odbačene igračke
Skupite na hrpu stare igračke, dijelove potrganih igračaka i prazne kartonske kutije. Potaknite dijete da samo izrađuje nove igračke od toga koristeći ljepilo i ljepljivu traku.

9. Organizirajte sajam rabljene odjeće
Sigurno imate odjeće koju je dijete preraslo, a ne znate kamo bi s njom. Organizirajte sajam - razmjenjujte odjeću s ostalim roditeljima. Uštedjet ćete novac, a i energiju potrebnu da se sva ta odjeća proizvede. Isto možete učiniti i s igračkama koje su prestale zanimati vaše dijete. Ako vam je to prekomplicirano, uvijek višak možete darovati, prodati, zamijeniti... na oglasniku www.sretnodijete.net

10. Pjevajte eko pjesmice
Sigurno ste čuli neke pjesme čiji sadržaj potiče na očuvanje okoliša. Pjevajte ih zajedno s djecom. Neka nauče da vrlo male stvari mogu pridonijeti čišćem okolišu. Zajedničko pranje ruku jedna je od njih.

Prethodni članakTerapija igrom može pomoći djeci koja nemaju prijatelja
Sljedeći članak6 načina kako ljevake (na)učiti pisati